Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa SOCHACZEW i okolice

Recommended Posts

Przeliczyłam bez betonu ponieważ mam wstępny kosztorys terivy ( same belki i pustaki) , ustaliłam ile potrzeba mi desek, stempli, stali zbrojeniowej... Natomiast- co do betonu - na razie nie wiem jakie to są różnice. Biorę jednak pod uwagę, że betonu pójdzie duzo więcej. Niemniej, deski szalunkowe mi zostaną i na pewno je wykorzystam, stemple - przynajmniej część -również. Zależy mi na stropie takim jaki mam w projekcie.

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przeliczyłam bez betonu ponieważ mam wstępny kosztorys terivy ( same belki i pustaki) , ustaliłam ile potrzeba mi desek, stempli, stali zbrojeniowej... Natomiast- co do betonu - na razie nie wiem jakie to są różnice. Biorę jednak pod uwagę, że betonu pójdzie duzo więcej. Niemniej, deski szalunkowe mi zostaną i na pewno je wykorzystam, stemple - przynajmniej część -również. Zależy mi na stropie takim jaki mam w projekcie.

Tak sobie czytam i myślę :-), że chyba budujecie dom, który będzie kosztować ładnych kilkaset tysięcy złotych. Naprawdę stan surowy to pestka w kosztach i nie warto moim zdaniem tego teraz wogóle liczyć. Trzeba robić tak jak jest w projekcie. Koszty to zaczynają się jak się robi kotłownię, parkiety, łazienki, kuchnię, kominek, płot i ogród i wtedy warto oszczędzać. Macie projekt (koral 2) z bardzo skomplikowanym dachem, jeden wykusz będzie droższy niż ta różnica w kosztach stropu. Dobra izolacja tych dwóch balkonów, będzie kosztować majątek. Moim zdaniem, trzeba robić dobrze i zgodnie z wcześniejszymi założeniami (projektem), bo zbytnie kombinowanie zwykle nie popłaca.

Ja też myślę, że dom musi być wykonany zgodnie z projektem i dlatego walczę o ten strop... A że drogi dom w budowie? Niekoniecznie, dotarłam do ludzi którzy ten dom wybudowali i już mieszkają. Poza tym budujemy etapami a oszczędności będą tam gdzie można je wprowadzić bez uszczerbku dla budynku(!). Przede wszystkim budujemy ten dom dla siebie, więc nam zależy aby był wykonany prawidłowo i zgodnie ze sztuką budowlaną. Wykończenie? Sama bedę projektowac wnętrze i niekoniecznie muszą to byc materiały z najwyższej półki. Co do wyposazenia kotłowni, wkładu kominkowego czy okien - na pewno na tym akurat oszczędzać nie można.

troszkę mnie smieszy jak piszecie, że wprowadzanie zmian w projekcie to wybudowanie domu niezgodne ze sztuką budowlaną ;)

moja rada

jeśli tak Cię męczy ten strop to zrób tak jak podpowiada Ci intuicja bo inaczej będzię Cię to męczyć później po zamieszkaniu ;)

ja też pewne sprawy rozwiązywałam intuicyjnie

w projekcie wprowadziłam bardzo dużo zmian i jestem zadowolona z każdej decyzji

pozdrawiam

Mam pytanie , gdzie w okolicy kupowaliscie drzwi zewnetrzne ?? Ja bede potrzebowal oprocz normalnych drzwi wejsciowych kupic drzwi przeciwpozarowe EI30 - moze gdzies ktos podpowie gdzie jest dobry sklep z drzwiami. Jakiw y drzwi monatowaliscie cale drweniane czy takie z obiciem metalowym a w srodku rama drewniana , roznica w cenie to okolo 1500zl ?? Co radzicie ?

troszkę mnie smieszy jak piszecie, że wprowadzanie zmian w projekcie to wybudowanie domu niezgodne ze sztuką budowlaną ;)

moja rada

jeśli tak Cię męczy ten strop to zrób tak jak podpowiada Ci intuicja bo inaczej będzię Cię to męczyć później po zamieszkaniu ;)

ja też pewne sprawy rozwiązywałam intuicyjnie

w projekcie wprowadziłam bardzo dużo zmian i jestem zadowolona z każdej decyzji

pozdrawiam

:D dzięki za radę, masz całkowitą słuszność. Ja również wprowadzilam zmiany w projekcie zaraz po jego zakupie, ze stropem sprawa wynikła gdy Budowlaniec zaproponował nam ta zmianę i mąż uznał jego argumenty. Dlatego pisałam na ten temat tyle na forum szukając u Was wsparcia i rady, by skutecznie męża "nawrócić" na strop lany... Jutro czeka mnie batalia o koszty robocizny i klamka zapadnie... A - rzeczywiście - ja jestem przekonana o słusznosci mojego wyboru i na pewno bym żałowała, że nic nie zrobiłam.

p.s. Wszystkim dziękuję za pomoc :D

Mam pytanie , gdzie w okolicy kupowaliscie drzwi zewnetrzne ?? Ja bede potrzebowal oprocz normalnych drzwi wejsciowych kupic drzwi przeciwpozarowe EI30 - moze gdzies ktos podpowie gdzie jest dobry sklep z drzwiami. Jakiw y drzwi monatowaliscie cale drweniane czy takie z obiciem metalowym a w srodku rama drewniana , roznica w cenie to okolo 1500zl ?? Co radzicie ?

My kupowaliśmy w stolycy we firmie zajmującej się produkcją drzwi i bram wszelakich. Mamy drzwi stalowe, antywłamaniowe, obłożone obustronnie naturalnym fornirem drewnianym, przeszklenie P4.

Drzwi do kotłowni kupiliśmy EI45, poprzez alledrogo (ale bez licytacji - po prostu zadzwoniłem na nr i się ugadałem ;)) z zachodniej części kraju. Jeszcze nie dowieźli, ale i tak z transportem wyszło taniej, niż u bliższego za EI30 bez transportu ;)

witam sąsiadów , tych bliższych i tych dalszych. Ja czasami czytam te forum, ale czasu brak na pisanie. Ja juz po walce z budową i poszła całkiem sprawnie na to że prowadziłam ją sama, bo m daleko. Trwała 1 rok i 4 miechy. mieszka się suuuuuuuper

będę częściej zaglądać, przynajmniej postaram się

trzymam za was kciuki, aby i wam poszło sprawnie

ninjacorps udło mi się zmienić, pozdrawiam

[/b]

montowaliscie moze juz moskitiery? potrzebuje jakis lokalnych namiarow bo nas te male skrzydalte pozra :)

No ja też myślę nad jakimś rozwiązaniem tego problemu - w domu upał nie do wytrzymania (wygrzewanie wylewek), a okna muszą być pozamykane, bo pełno skrzydlatego pospulstwa się pcha do środka... Może jakaś lampa UV na owady? Moskitiery też dobre, byle takie mało widoczne - widziałem kiedyś rozwiązania na rzep wklejany w ramę okna (w te zagłębienie k. uszczelki). Może takie coś? Tylko gdzie to dorwać... :roll:

te naklejane siatki na rame okna mozna dostac np w Lidlu w tym tygodniu, ale ja osobiscie nie polecam bo to sie latwo odkleja, posluzy chwile

podjedzie do nas czlowiek z Wawy w sprawie moskitier normalnych na ramach ale normalnie tak daleko nie montuje