niezapominajka 02.07.2009 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Przeliczyłam bez betonu ponieważ mam wstępny kosztorys terivy ( same belki i pustaki) , ustaliłam ile potrzeba mi desek, stempli, stali zbrojeniowej... Natomiast- co do betonu - na razie nie wiem jakie to są różnice. Biorę jednak pod uwagę, że betonu pójdzie duzo więcej. Niemniej, deski szalunkowe mi zostaną i na pewno je wykorzystam, stemple - przynajmniej część -również. Zależy mi na stropie takim jaki mam w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz-s 02.07.2009 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Przeliczyłam bez betonu ponieważ mam wstępny kosztorys terivy ( same belki i pustaki) , ustaliłam ile potrzeba mi desek, stempli, stali zbrojeniowej... Natomiast- co do betonu - na razie nie wiem jakie to są różnice. Biorę jednak pod uwagę, że betonu pójdzie duzo więcej. Niemniej, deski szalunkowe mi zostaną i na pewno je wykorzystam, stemple - przynajmniej część -również. Zależy mi na stropie takim jaki mam w projekcie. Tak sobie czytam i myślę , że chyba budujecie dom, który będzie kosztować ładnych kilkaset tysięcy złotych. Naprawdę stan surowy to pestka w kosztach i nie warto moim zdaniem tego teraz wogóle liczyć. Trzeba robić tak jak jest w projekcie. Koszty to zaczynają się jak się robi kotłownię, parkiety, łazienki, kuchnię, kominek, płot i ogród i wtedy warto oszczędzać. Macie projekt (koral 2) z bardzo skomplikowanym dachem, jeden wykusz będzie droższy niż ta różnica w kosztach stropu. Dobra izolacja tych dwóch balkonów, będzie kosztować majątek. Moim zdaniem, trzeba robić dobrze i zgodnie z wcześniejszymi założeniami (projektem), bo zbytnie kombinowanie zwykle nie popłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niezapominajka 02.07.2009 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Ja też myślę, że dom musi być wykonany zgodnie z projektem i dlatego walczę o ten strop... A że drogi dom w budowie? Niekoniecznie, dotarłam do ludzi którzy ten dom wybudowali i już mieszkają. Poza tym budujemy etapami a oszczędności będą tam gdzie można je wprowadzić bez uszczerbku dla budynku(!). Przede wszystkim budujemy ten dom dla siebie, więc nam zależy aby był wykonany prawidłowo i zgodnie ze sztuką budowlaną. Wykończenie? Sama bedę projektowac wnętrze i niekoniecznie muszą to byc materiały z najwyższej półki. Co do wyposazenia kotłowni, wkładu kominkowego czy okien - na pewno na tym akurat oszczędzać nie można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malaga 03.07.2009 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 troszkę mnie smieszy jak piszecie, że wprowadzanie zmian w projekcie to wybudowanie domu niezgodne ze sztuką budowlaną moja rada jeśli tak Cię męczy ten strop to zrób tak jak podpowiada Ci intuicja bo inaczej będzię Cię to męczyć później po zamieszkaniu ja też pewne sprawy rozwiązywałam intuicyjnie w projekcie wprowadziłam bardzo dużo zmian i jestem zadowolona z każdej decyzji pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byku666 03.07.2009 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Mam pytanie , gdzie w okolicy kupowaliscie drzwi zewnetrzne ?? Ja bede potrzebowal oprocz normalnych drzwi wejsciowych kupic drzwi przeciwpozarowe EI30 - moze gdzies ktos podpowie gdzie jest dobry sklep z drzwiami. Jakiw y drzwi monatowaliscie cale drweniane czy takie z obiciem metalowym a w srodku rama drewniana , roznica w cenie to okolo 1500zl ?? Co radzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niezapominajka 03.07.2009 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 troszkę mnie smieszy jak piszecie, że wprowadzanie zmian w projekcie to wybudowanie domu niezgodne ze sztuką budowlaną moja rada jeśli tak Cię męczy ten strop to zrób tak jak podpowiada Ci intuicja bo inaczej będzię Cię to męczyć później po zamieszkaniu ja też pewne sprawy rozwiązywałam intuicyjnie w projekcie wprowadziłam bardzo dużo zmian i jestem zadowolona z każdej decyzji pozdrawiam dzięki za radę, masz całkowitą słuszność. Ja również wprowadzilam zmiany w projekcie zaraz po jego zakupie, ze stropem sprawa wynikła gdy Budowlaniec zaproponował nam ta zmianę i mąż uznał jego argumenty. Dlatego pisałam na ten temat tyle na forum szukając u Was wsparcia i rady, by skutecznie męża "nawrócić" na strop lany... Jutro czeka mnie batalia o koszty robocizny i klamka zapadnie... A - rzeczywiście - ja jestem przekonana o słusznosci mojego wyboru i na pewno bym żałowała, że nic nie zrobiłam. p.s. Wszystkim dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 03.07.2009 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Mam pytanie , gdzie w okolicy kupowaliscie drzwi zewnetrzne ?? Ja bede potrzebowal oprocz normalnych drzwi wejsciowych kupic drzwi przeciwpozarowe EI30 - moze gdzies ktos podpowie gdzie jest dobry sklep z drzwiami. Jakiw y drzwi monatowaliscie cale drweniane czy takie z obiciem metalowym a w srodku rama drewniana , roznica w cenie to okolo 1500zl ?? Co radzicie ? My kupowaliśmy w stolycy we firmie zajmującej się produkcją drzwi i bram wszelakich. Mamy drzwi stalowe, antywłamaniowe, obłożone obustronnie naturalnym fornirem drewnianym, przeszklenie P4. Drzwi do kotłowni kupiliśmy EI45, poprzez alledrogo (ale bez licytacji - po prostu zadzwoniłem na nr i się ugadałem ) z zachodniej części kraju. Jeszcze nie dowieźli, ale i tak z transportem wyszło taniej, niż u bliższego za EI30 bez transportu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ainer 03.07.2009 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 witam sąsiadów , tych bliższych i tych dalszych. Ja czasami czytam te forum, ale czasu brak na pisanie. Ja juz po walce z budową i poszła całkiem sprawnie na to że prowadziłam ją sama, bo m daleko. Trwała 1 rok i 4 miechy. mieszka się suuuuuuuperbędę częściej zaglądać, przynajmniej postaram siętrzymam za was kciuki, aby i wam poszło sprawnieninjacorps udło mi się zmienić, pozdrawiam [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 03.07.2009 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Witamy "nową" somsiadkę Pisz dziennik i załóż galerię obowiązkowo Poczytamy o perypetiach i Twoich doświadczeniach budowlanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eurydyka 03.07.2009 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 montowaliscie moze juz moskitiery? potrzebuje jakis lokalnych namiarow bo nas te male skrzydalte pozra No ja też myślę nad jakimś rozwiązaniem tego problemu - w domu upał nie do wytrzymania (wygrzewanie wylewek), a okna muszą być pozamykane, bo pełno skrzydlatego pospulstwa się pcha do środka... Może jakaś lampa UV na owady? Moskitiery też dobre, byle takie mało widoczne - widziałem kiedyś rozwiązania na rzep wklejany w ramę okna (w te zagłębienie k. uszczelki). Może takie coś? Tylko gdzie to dorwać... te naklejane siatki na rame okna mozna dostac np w Lidlu w tym tygodniu, ale ja osobiscie nie polecam bo to sie latwo odkleja, posluzy chwile podjedzie do nas czlowiek z Wawy w sprawie moskitier normalnych na ramach ale normalnie tak daleko nie montuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goraf 03.07.2009 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 mam do sprzedania 6 palet cegły Porotherm Wienerbergera 30 P+W kl. 15. 1 paleta = 80 sztuk. Cena 1 sztuki - 3,50zł ( do negocjacji). Jestem w stanie zapewnić odpłatnie transport z HDS na niewielkie odległości (do ok. 50 km) http://img200.imageshack.us/img200/5606/dsc00079tie.jpg kontakt na pw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ainer 04.07.2009 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2009 a co do moskiter to w Teresinie robila pani na wzmiar, siatka w metalowej ramce, rog szymanowskiej i rynkowej, naprzeciw apteki, sprzedaje ona panele .moj brat robil u niej moskitery rok temu.chyba to robi nadal, nie sprawdzalam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ainer 04.07.2009 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ainer 04.07.2009 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2009 Witamy "nową" somsiadkę Pisz dziennik i załóż galerię obowiązkowo Poczytamy o perypetiach i Twoich doświadczeniach budowlanych plany byly ale czasu brak,postaram zalozyc swoja galerie jak naucze sie wstawiac fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ainer 04.07.2009 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2009 sorry ya balagan ale nie da sie pisac z dzieckiem na kolanach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hubertsain 05.07.2009 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 Witam.Możecie polecić kogoś do zrobienia podbitki ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AsikZibi 06.07.2009 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Deski szalunkowe (używane) ok. 6m3 są do odsprzedaży Informacje proszę przesyłać na PW. Aktualne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goraf 06.07.2009 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 czy ma ktos z Was blachodachówke "WENUS- Budmatu", lub "Plannja Royal"? chcialabym zobaczyc jak te blachy wygladaja na dachach Z tych dwóch podoba mi się ta druga, ale kosztuje ponad 30zł na allegro, w hurtowniach jeszcze nie bylam..moze ktos kupowal i zna ceny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eurydyka 06.07.2009 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 a ja sie przypomne, ze u nas do odsprzedania czeka drewniany wychodek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niezapominajka 07.07.2009 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Może ktos z Was wie, gdzie można w okolicy w miarę tanio kupić torf i czarnoziem - potrzebuję kilka wywrotek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts