Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa SOCHACZEW i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, ja mam takie nietypowe pytanie, czy nie wiecie czym i jakim środkiem wyczyścić zewnętrzne futryny w oknach, bo zauwazyłem, że po pracy ekipy ociepleniowej na brazowych oknach został jakby klej lub jakiś inny srodek po tym ocieplaniu, może ktoś miał podobny przypadek ? odrazu powiem ze ludwik i szczoteczka nie pomaga :(

Na 99% jest to klej z tasmy klejącej która uzyli fachowcy do osłoniecia okien.

Ja przy tynkach uzywam papierowych tasm ale czasem i tych tradycyjnych.

Usuniesz to benzyną ekstrakcyjną z uzyciem czystych szmatek.

Tylko jest problem, bo te okna z zewnatrz sa brazowe wiec chyba odejdzie kolor ?? probowales sam tak robic ?? czy tylko teoretycznie piszesz ?? Sprobuje na malym kawałeczku.....

Witam, ja mam takie nietypowe pytanie, czy nie wiecie czym i jakim środkiem wyczyścić zewnętrzne futryny w oknach, bo zauwazyłem, że po pracy ekipy ociepleniowej na brazowych oknach został jakby klej lub jakiś inny srodek po tym ocieplaniu, może ktoś miał podobny przypadek ? odrazu powiem ze ludwik i szczoteczka nie pomaga :(

Tylko jest problem, bo te okna z zewnatrz sa brazowe wiec chyba odejdzie kolor ?? probowales sam tak robic ?? czy tylko teoretycznie piszesz ?? Sprobuje na malym kawałeczku.....

Czyszcze benzyna ekstrakcyjna ,ale nie po kazdej budowie bo z reguły uzywam tasm papierowych a te nie zostawiają kleju.A jak juz musze czyscic to własnie benzyną.Zawsze obserwuje czy cos sie nie dzieje bo rozne moga byc te oklejny.Na brazowym nic sie nie działo ale lepiej chuchac na zimne.Ktos mi polecał tez ocet z woda ale zawsze zapominałem to wypróbowac:)

Wypróbuj ten ocet.A jak nie to benzyne ekstrakcyjną.

Kliknij jak sobie poradziłeś. :roll:

Jeszcze chcialem zapytac , jaki pobor mocy macie do domow doprowadzony, musze okreslic sie do niedzieli jaki chce bo narazie mam 7KW ale moge zalozyc 11KW czy to wystrczy na zwykle urzadzenie domowe ? Wiem tez ze kwestia podwyzszenie kw to tylko pismo do elektrowni i wymiana bezpiecnzikow ale jak robic to robic pozadnie i odrazu bym sobei zainstalowal odpowiedni. Prad budowlany jest trosze drozszy, i za samo utrzymanie skrzynki z ktrej nie chcialbym brac pradu na czas dalszej budowy (mam lepsze źrodlo :)) placi sie 1KW-3,66zł miesiecznie - jak macie , podzilcie sie informacjami

My mamy 10kW i wystarcza. Podsumuj sobie te urządzenia, które biorą najwięcej prądu (płyta kuchenna, jakieś ogrzewacze, termy i inne tego typu wynalazki) i będziesz wiedział, jaką moc musisz zamówić. Pierdół typu żelazko, czajnik, czy telewizor to się nie uwzględnia za bardzo...

A powiedz mi czy najpierw braliscie podstawaow wercje 7KW czy odrazu 10KW, bo ten prad budowlany jest drozszy i nie wiem czy odrazu brac wiecej, bo odbior domu planuje na jesien 2010

My mamy 10kW i wystarcza. Podsumuj sobie te urządzenia, które biorą najwięcej prądu (płyta kuchenna, jakieś ogrzewacze, termy i inne tego typu wynalazki) i będziesz wiedział, jaką moc musisz zamówić. Pierdół typu żelazko, czajnik, czy telewizor to się nie uwzględnia za bardzo...

Braliśmy chyba od razu dychę, choć w warunkach nam napisali 6 ;) W sumie i tak wychodzi mi z rachunków, że za prąd budowlany płaciliśmy porównywalne kwoty... Jak się mieszka, to tych kWh się jednak nabija zawsze :roll:, a przy budowlanym równoważą opłaty stałe... Suma sumarum i tak ZE cię wydoi, nie boj... :roll:

Na sama budowe wystarczy Wam 7 kw nie ma sensu przepłacac pozniej jak sie wprowadzicie to sobie podniesiecie na tyle ile bedzie wam potrzebne

A powiedz mi czy najpierw braliscie podstawaow wercje 7KW czy odrazu 10KW, bo ten prad budowlany jest drozszy i nie wiem czy odrazu brac wiecej, bo odbior domu planuje na jesien 2010

Jak tynkuje u ludzi to zawsze jest problem z prądem bo za mały,ale wtedy klijent dzwoni do elektryka (który robił instalacje w domku np.) a ten zakłada na te 2 tygodnie większy bezpiecznik w skrzynce i wszystko na temat.

A po co płacić za większe przyłacze jak sie na co dzień nie korzysta.

No chyba ze ktoś ma amunicji jak lodu to płaci :)

• 2 weeks później...

Wszystkie płytki w jacuzzi ul. Staszica w Sochaczewie, można negocjować ceny z szefową :D

Całą armaturę w hurtowni internetowej, ale już nie pamiętam jej nazwy, reklamowali się na allegro - odbierałem sam, mieszczą się w Warszawie na Wawrze, około 30% taniej niż w TTW Opex na Alejach :p

My glazurę kupowaliśmy w lazienki24.pl. Ceramikę sanitarną poprzez alledrogo, ale od różnych dostawców (sedesy ze stelażami od kolesia z Leszna, a umywalkę do dolnej łazienki skądś z Polski). Do górnej łazienki z kolei wannę i umywalki dostaliśmy w prezencie, a kupowane w Saniformie bezpośrednio.

My mamy płytę ceramiczną (myśleliśmy o indukcyjnej, ale z racji konieczności wymiany garów zrezygnowaliśmy). Gazu u nas niet, a bomby w domu (czyt. butli z propanem-butanem) nie chcieliśmy ;)

Jednak ma to swoją cenę, bo płacimy sporo za prąd, no i w razie awarii prądu nie będzie można ugotować niczego :/

A czym sie sugerowaliscie kupujac plyte ceramiczna, u mnie u rodzicow caly czas jest kuchenka na gaz i jakos nigdy nie bylo wybuchu ( bo bym chyba niepisal teraz ) i nie wiem czy taniej nie wyjdzie taka butla ktora teraz kosztuje 40zl i starcza na gotowania na 4 osoby na 1,5miesiaca, ale nie wiem jak to mozna przliczyc na prad z tej plyty ?

My mamy płytę ceramiczną (myśleliśmy o indukcyjnej, ale z racji konieczności wymiany garów zrezygnowaliśmy). Gazu u nas niet, a bomby w domu (czyt. butli z propanem-butanem) nie chcieliśmy ;)

Jednak ma to swoją cenę, bo płacimy sporo za prąd, no i w razie awarii prądu nie będzie można ugotować niczego :/

To może ja odpowiem za męża... ja wolałam mieć płytę ceramiczną niż gazową (na gazowej gotowałam całe życie). Po pierwsze żal mi było poświęcić jedną szafkę na butlę (gazu z sieci u nas brak), poza tym dużo piekę, więc piekarnik musiałby być elektryczny... poza tym na kuchence elektrycznej da się gotować ekonomicznie, bo płyta długo trzyma ciepło i np. gdy gotuję makaron to mogę wyłączyć "palnik" zaraz po wrzuceniu makaronu a on i tak się ugotuje... albo wyłączam pod koniec gotowania zupy a po godzinie jest ona na tyle gorąca, że można ją jeść bez podgrzewania. I pod tym względem też upadła myśl o indukcyjnej, bo ona jest "zimna" znaczy ma tyle ciepła ile odda jej garnek...

ja już bym się nie zamieniła, żeby mieć znów kuchenkę gazową...