mareba 15.01.2010 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 My mamy płytę gazową z piekarnikiem elektrycznym. Za bardzo obawiam się uzależnienia od jednego źródła energii. A co będzie jak nam prąd wyłączą? Większość glazury, terakotę i wannę kupowaliśmy w Jorapolu, bo w miarę korzystne ceny. Za to obsługa fatalna. Zniechęciłąm się po tym, jak 10 min. czekałam z szamoczącym się dzieciakiem przy kasie, a facet spokojnie rozmawiał sobie przez telefon. Prywatnie! I jeszcze gapił się bezczelnie! Polecam płytki i obsługę na Gawłowskiej. Sprzedawca bardzo uprzejmy, i żadnego problemu, gdy dokupywaliśmy po kilka szt. płytek po naszych glazurnikach partaczach. Wykrakałam z tą pocztą. Listonosz zwrócił faktury za internet z adnotacją Adresat nie znany - pisownia oryginalna. Odebrałam je sobie w firmie. Małżonek ostatnio wyrabia sobie mięśnie przy odśnieżaniu drogi. Po ostatnich opadach machał łopatą przez 3 godziny. Do samej drogi mamy wyjazd . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byku666 15.01.2010 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 My mamy płytę gazową z piekarnikiem elektrycznym. Za bardzo obawiam się uzależnienia od jednego źródła energii. A co będzie jak nam prąd wyłączą? Większość glazury, terakotę i wannę kupowaliśmy w Jorapolu, bo w miarę korzystne ceny. Za to obsługa fatalna. Zniechęciłąm się po tym, jak 10 min. czekałam z szamoczącym się dzieciakiem przy kasie, a facet spokojnie rozmawiał sobie przez telefon. Prywatnie! I jeszcze gapił się bezczelnie! Polecam płytki i obsługę na Gawłowskiej. Sprzedawca bardzo uprzejmy, i żadnego problemu, gdy dokupywaliśmy po kilka szt. płytek po naszych glazurnikach partaczach. Wykrakałam z tą pocztą. Listonosz zwrócił faktury za internet z adnotacją Adresat nie znany - pisownia oryginalna. Odebrałam je sobie w firmie. Małżonek ostatnio wyrabia sobie mięśnie przy odśnieżaniu drogi. Po ostatnich opadach machał łopatą przez 3 godziny. Do samej drogi mamy wyjazd . ... a jle macie kW z elektrowni ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marniu79 17.01.2010 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Ja mam 7 kw , jak tynkarz robił tynki to raz wywaliło bezpieczniki , sprzęt miał 7,5 kw ogólnie nie narzekam bo przecież ciągłego poboru mocy nie mam pompa głębinowa 1,1 kw , terma 1,5 kw do tego pralka 2 kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mareba 18.01.2010 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Też 7 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Coobah 18.01.2010 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 my mamy płytę gazową i piekarnik elektryczny. Butla gazu starcza nam w sezonie "nie-świątecznym" na ok. 3 miesiące. A przy rocznym dziecku jednak trochę się gotuje (a to obiadki, a to wodę się gotuje i podgrzewa na butle z mlekiem ) Nie zamieniłbym jej na żadną elektrykę, tym bardziej, że nie musieliśmy poświęcać żadnej z szafek na przechowywanie butli. Glazurę kupowaliśmy głównie w Świecie Glazury w Sochaczewie. Ceramikę u Szatkowskiego (miał taniej niż na alledrogo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Coobah 20.01.2010 02:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Jak wasze zasoby opału? Kończą się, czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 20.01.2010 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Oj tak... :/ Kupiliśmy 2t i niestety, mało... Teraz będziemy dokupywać po ok. 300kg wg potrzeb.Na następny sezon trzeba będzie jednak kupić więcej za jednym zamachem, ale ile to się okaże po zakończeniu sezonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrapomoc 21.01.2010 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 dziendobry,chcialam spytac,czy do skladu wegla w olszowcu jest jakis telefon.oprocz info na forum/chyba od ninji/ dostalam tez pozytywna opinie o tym weglu od pana,ktory mi konserwuje piec orazo niskiej cenie ekogroszku,chcialabym zamowic z dowozem,potrzebny mi telefon,czy ktos zna i moglby pomoc?podobno dobry groszek jest tam po 590 zl/tona.dziekuje i pozdrawiam w te zimna zime Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hubertsain 21.01.2010 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Ma ktoś z Was namiary na jakiegoś szpeca od ustawienia pieca, aby węgiel się dobrze spalał, kocioł HEFa 38 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 26.01.2010 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Witam wszystkich pragnących jedno-rodzinnie mieszkać Oj tak... :/ Kupiliśmy 2t i niestety, mało... Teraz będziemy dokupywać .... Na twoje nieszczęście pierwszy rok to wygrzanie/dosuszenie budynku a tu jeszcze taka zima. Ciekawe jak domki z pompami ciepła (na szczęście ziemia nie jest mocno namarznięta). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 26.01.2010 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Różnica między akrylowym a silikatowym tkwi chyba tylko w kruszywie - silikatowe okruchy baranka są twardsze, niż w tradycyjnym akrylowym. Medium wiążącym jest też akryl. Dopiero w tynkach silikatowo-silikonowych (SiSi) medium to mieszanka akrylu z silikonem. Tynki silikonowe to też de facto mieszanka akrylu z silikonem, tylko kruszywo nie jest silikatowe .... We wszystkich wyprawach elewacyjnych kruszywo jest podobnym wypełniaczem, a stosowanie innego spoiwa powoduje zróżnicowanie na: 1)mineralne -najsłabsze, jasne kolory,najtańsze, długo schną ,często po położeniu wymagane dodatkowe malowanie,paro-przepuszczalne. 2)akrylowe- najłatwiejsze do położenia, dużo kolorów, ze względu na swoja mikro-budowę porastające glonami, przyciągające brud, paro-nieprzepuszczalne. 3)silikatowe (krzemianowe)- dużo kolorów, antystatyczne, paro- przepuszczalne drogawe. 4)silikonowe -jeszcze lepsze niż zalety silikatowych + elastyczność najdroższe oraz mixy w.w np. akrylowo-silikonowe -wydłużona gwarancja na nie porastanie glonami szczególnie polecane na styropian silikatowo-silikonowe - najlepsze cechy głównych składników a cena niższa niż silikon sugerowane na wełnę mineralną . Niestety wielu producentów używa w.w nazwy dodając nie wiele z głównego produktu i tak na pudełku przeczytałem wielkimi literami AKRYLWO-SILIKONOWY promocja/super cena, a z tyłu maczkiem do wyrobu akrylowego dodano 1,5% spoiwa silikonowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 27.01.2010 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Witam wszystkich pragnących jedno-rodzinnie mieszkać Oj tak... :/ Kupiliśmy 2t i niestety, mało... Teraz będziemy dokupywać .... Na twoje nieszczęście pierwszy rok to wygrzanie/dosuszenie budynku a tu jeszcze taka zima. Ciekawe jak domki z pompami ciepła (na szczęście ziemia nie jest mocno namarznięta). No wiem - liczyłem się, że mi zabraknie tego węgla, ale nie spodziewałem się, że tak szybko... Liczyłem, że dociągnę do lutego przynajmniej :/ No cóż - pewnie z 4 tony summa summarum zejdzie tej zimy, o ile mrozy odpuszczą... Na następny sezon wezmę na pewno więcej od razu, ale ile to jeszcze nie wiem... Jak zwykle wszystko się rozbija o finanse A propos mrozów i przemarzania, to w poniedziałek zamarzł nam zawór główny od wody Okazało się, że mój tymczasowy "ukierunkowywacz strugi nawiewnej do kotłowni" (czytaj: kawałek kartonu ) się obluzował i kierował część tej strugi prosto na rurę z wodą Całe szczęście, że nie pękło nic (bo zespół zworów z licznikiem jest w końcu stalowy) - podmuchałem chwilę siusiarką do włosów i odpuściło. W te pędy zawinąłem ten zespół wraz z odcinkami rur wystającymi z podłogi i ściany wełną, która mi została po ocieplaniu... Już się cieszyłem, że woda będzie, a tu na drugi dzień pierdykła magistrala teresińska I zaś wody niet :/ Całe szczęście, że chłopaki z wodociągów rychło się uwinęli z naprawą Ale Spokojna cała zryta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaC_2007 30.01.2010 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Witam,poszukuje dobrego szklarza w Sochaczewie. Moze znacie kogos godnego polecenia?pozdr,Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hubertsain 31.01.2010 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Witam, poszukuje dobrego szklarza w Sochaczewie. Moze znacie kogos godnego polecenia? pozdr, Kasia ul. Żeromskiego, zaraz przy skrzyżowaniu z Warszawską w linii budynku gdzie jest lukas bank i getin bank Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekk78 01.02.2010 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Witam wszystkich pragnących jedno-rodzinnie mieszkać Oj tak... :/ Kupiliśmy 2t i niestety, mało... Teraz będziemy dokupywać .... Na twoje nieszczęście pierwszy rok to wygrzanie/dosuszenie budynku a tu jeszcze taka zima. Ciekawe jak domki z pompami ciepła (na szczęście ziemia nie jest mocno namarznięta). Witam, domki z pompami ciepła (gruntowymi, a nie powietrznymi) mają się bardzo dobrze, temperatura źródła utrzymuje się około 0 stopni więc jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 01.02.2010 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 .... domki z pompami ciepła (gruntowymi, a nie powietrznymi) mają się bardzo dobrze, temperatura źródła utrzymuje się około 0 stopni więc jest dobrze. Taaak ziemia nie przemarzła -ale w sumie to będzie mocny rok sprawdzający ten system dostarczania energii do domków .Obserwuje te układy tak od 12lat cały czas pozytywnie ewoluują są coraz sprawniejsze, niestety nie tańsze (no chyba że uwzględni się inflację) . 11 lat do tyłu miały opinie wydajnych w okresie przejściowym, przy cięższej zimie sprężarki gwałciły liczniki elektryczne . Wiadomo czas mijają inżynierowie poprawiają swoje wynalazki , a ja zbieram opinie może wreszcie się zdecyduje, bo 1998 przy kredycie naście procent nie było żadnej kalkulacji ,ale przygotowanie pod montaż zostawione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byku666 07.02.2010 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Heeelloooł, czy ktos z was będzie w tym roku próbował odzyskać różnice vatu i czy wogółe są jeszcze takie artykuły budowlane gdzie jest ta róznica 7% a 22% , nie wiem czy wogole gra jest warta świeczki bo za samo pojscie do biura rachunkowe pewnie na dzieńdobry biorą 50zł a nie wiem czy wogóle coś da rade odpisać - dajcie znać , pozdro w taką mroźna zimke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 08.02.2010 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Byku: oczywiście, że tak! Wniosek możesz sobie wypełnić samemu (VZM-1) - to żadna sztuka. My właśnie jesteśmy po tej ścieżce odzysku kasiory i pod koniec lutego mamy zaplanowany zwrot - już jesteśmy po wyjaśnieniach w US Można odzyskać dość sporo kasiory, chociaż fakt - nie na wszystko. Poszukaj sobie w necie zestawienia materiałów, za które można dostać zwrot (jest to załącznik do ustawy o zwrocie niektórych wydatków budowlanych). Generalnie jest tak: jak masz budowę, to gra jest warta świeczki (nawet kilkanaście/-dziesiąt tysi do zwrotu będzie z tego). Za remont malutki, gdzie zwrot to kwota 100-200 zł, to nie wiem, czy warto się szarpać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 08.02.2010 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 czy ktos z was będzie w tym roku próbował odzyskać różnice vatu ... Ja będę próbował, ale pod koniec roku. Poczytaj już istniejące wątki - dowiesz się więcej http://www.google.pl/search?q=site%3Aforum.muratordom.pl+zwrot+Vat&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekk78 08.02.2010 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Poszukuję jakiegoś dobrego parkieciarza, który układa podłogi w Sochaczewie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts