mareba 08.02.2010 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 czy ktos z was będzie w tym roku próbował odzyskać różnice vatu i czy wogółe są jeszcze takie artykuły budowlane gdzie jest ta róznica 7% a 22% Ustawa póki co obowiązuje bezterminowo, więc można, a nawet trzeba korzystać. Ogólnodostępne informacje ze strony Ministerstwa Finansów znajdziesz tu: http://www.mf.gov.pl/index.php?const=1&dzial=106&wysw=4&sub=sub10 Polecam również lekturkę tej strony: http://michalp2006.republika.pl/VZM.htm zawiera alfabetyczny wykaz materiałów podlegających odliczeniu. Trzeba tylko trochę cierpliwości, bo nie wszyscy sprzedawcy wpisują symbole PKWiU na fakturach. Ja już złożyłam wniosek i czekam na kasiorkę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ninjacorps 11.02.2010 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Witam! Ja przewalanie fv do zwrotu vatu "zleciłam" kuzynce, która sama sobie swoją budowę rozliczałą to miała wparawę. Jak chcesz, to mogę ją zapytac czy nie podjęłaby się tego (ja już jestem po zwrocie kaski ) Płytę mam gazową i nie narzekam - u nas na wsi awarie nie są rzadkością, a użytkowanie mi nie przeszkadza. Zresztą prawie nie gotuję Węgiel kupuję z olszowca - drogo ale spala się pięknie. Biorę najlepszy gatunek po 740 zł. Płytki kupowałam w Jakuzzi (polecam ceny do negocjacji - sprzedali mi po tyle co łazienki24.pl no i dobra obsługa).Od nich kupowałąm też lustro do wklejania na wymiar i wannę. Gres kupowałam w Jorapolu - mieli na miejscu to co potrzebowałam w dobrej cenie ale obsługa faktycznie fatalna... A u nas pięknie nam nawiewa z tych dzikich pól śniegu , przez co mam wspaniały fitness z łopatą 26 metrów od garażu do drogi,czyli jakieś 60 m2. Mój syn przez to dostaje ciastka rano w samochodzie, żeby spokojnie czekał patrząc na odśnieżającą matkę... Macie może namiary na kogoś, kto robi świadectwa energetyczne?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hubertsain 11.02.2010 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 ............. Macie może namiary na kogoś, kto robi świadectwa energetyczne?? Proszę bardzo: http://www.audytorzy-energetyczni.info/audytor-energetyczny-mariusz-gerasik 350pln, człowiek przyjechał, wziął dokumenty, następnego dnia przywiózł gotowy certyfikat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byku666 15.02.2010 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 ...Ja przewalanie fv do zwrotu vatu "zleciłam" kuzynce, która sama sobie swoją budowę rozliczałą to miała wparawę. Jak chcesz, to mogę ją zapytac czy nie podjęłaby się tego (ja już jestem po zwrocie kaski )... Jeszcze mam zasadnicze pytanie, budowy nie skonczylem wiec czy mam sie domagac zwrotu co rok czy jak skoncze i bede miec juz odebrany dom to dopiero faktury przedstawić ? A jak kolezanka zajmuje sie takimi rzeczami odpisy i takie tam to wyslij mi na prv namiary to sprubuje sie skontaktowac z nia dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mareba 15.02.2010 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Jeszcze mam zasadnicze pytanie, budowy nie skonczylem wiec czy mam sie domagac zwrotu co rok czy jak skoncze i bede miec juz odebrany dom to dopiero faktury przedstawić ? Wnioski o zwrot VAT-u można składać nie częściej niż raz do roku. Budowa nie musi być zakończona. Ważne, aby mieć pozwolenie na budowę. Chyba lepiej jest składać wnioski co roku, zawsze to zastrzyk gotówki, którą można zainwestować w budowę. Zważywszy, że na zwrot czeka się prawie pół roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EBRH 18.02.2010 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Poszukuję jakiegoś dobrego parkieciarza, który układa podłogi w Sochaczewie. Witam mam pytanie do Panstwa czy ma ktos do odsprzedania deski szalunkowe i czy w Sochaczewie mozna gdzies wypozyczyc stemple budowlane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Coobah 18.02.2010 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Węgiel kupuję z olszowca - drogo ale spala się pięknie. Biorę najlepszy gatunek po 740 zł. a gdzie to, jak to, coś więcej poproszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 18.02.2010 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Węgiel kupuję z olszowca - drogo ale spala się pięknie. Biorę najlepszy gatunek po 740 zł. a gdzie to, jak to, coś więcej poproszę Hmm... Jeśli to jest tu: http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=pl&q=Olszowiec,+96-520,+Sochaczewski,+Mazowieckie,+Polska&sll=37.0625,-95.677068&sspn=40.409448,90&ie=UTF8&cd=5&geocode=FY13HgMdtxsyAQ&split=0&hq=&hnear=Olszowiec&ll=52.32658,20.063739&spn=0.015265,0.043945&t=h&z=15 to IMO się nie opłaca, bo transport jeszcze dojdzie, co suma sumarum da koszt większy, niż ten, co teraz bierzesz (ja też go biorę ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Coobah 18.02.2010 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 No to faktycznie średni interes A czy ktoś z Was ma pomysła jak się poruszać po dachu 2-spadowym o nachyleniu 45 stopni podczas krycia gontem? Będę wdzięczny za pomysły, zdjęcia itp, bo nie wiem czy samemu monotować gont, czy lepiej brać ekipę. Od razu mówię, że jakieś tam pojęcie mam o samej specyfice tego zajęcia bo kryłem dwa dachu kopertowe gontem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 18.02.2010 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Drabina zawieszona na kalenicy Lub dwie takie, a pomiędzy nimi przymocowana poprzeczka, żeby można było za jednym zamachem zrobić dłuższy rządek. Do tego zabezpieczenie linowe. Można też od dołu na długiej drabinie teleskopowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hubertsain 18.02.2010 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Poszukuję jakiegoś dobrego parkieciarza, który układa podłogi w Sochaczewie. Witam mam pytanie do Panstwa czy ma ktos do odsprzedania deski szalunkowe i czy w Sochaczewie mozna gdzies wypozyczyc stemple budowlane? Stemple widzę, że w dobrej cenie ma forumowicz pod grodziskiem ---> http://forum.muratordom.pl/sprzedam-stemple-budowlane-okolice-grodziska-maz,t180946.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byku666 18.02.2010 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 No to faktycznie średni interes A czy ktoś z Was ma pomysła jak się poruszać po dachu 2-spadowym o nachyleniu 45 stopni podczas krycia gontem? Będę wdzięczny za pomysły, zdjęcia itp, bo nie wiem czy samemu monotować gont, czy lepiej brać ekipę. Od razu mówię, że jakieś tam pojęcie mam o samej specyfice tego zajęcia bo kryłem dwa dachu kopertowe gontem. A co Ty Kuba bedziesz dach zmieniał ?? u mnie odrazu kładli gonty od dołu do góry jak bili deski i wiem że lepiej ich nie robić w letnim okresie bo 20*C na dole to na gorze50*C i wsztko sie klei do łapek hahah , pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Coobah 19.02.2010 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 A co Ty Kuba bedziesz dach zmieniał ?? u mnie odrazu kładli gonty od dołu do góry jak bili deski i wiem że lepiej ich nie robić w letnim okresie bo 20*C na dole to na gorze50*C i wsztko sie klei do łapek hahah , pozdro Paweł, gonty chcę położyć na istniejące już dechy i papę na moim dachu Temp. nie będzie aż tak tragiczna, bo będę to robił na zewnątrz. A lepiej jest właśnie robić to w okresie letnim gdy słoneczko dodatkowo zawulkanizuje warstwę "lepiku" na paskach gontów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byku666 19.02.2010 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 A co Ty Kuba bedziesz dach zmieniał ?? u mnie odrazu kładli gonty od dołu do góry jak bili deski i wiem że lepiej ich nie robić w letnim okresie bo 20*C na dole to na gorze50*C i wsztko sie klei do łapek hahah , pozdro Paweł, gonty chcę położyć na istniejące już dechy i papę na moim dachu Temp. nie będzie aż tak tragiczna, bo będę to robił na zewnątrz. A lepiej jest właśnie robić to w okresie letnim gdy słoneczko dodatkowo zawulkanizuje warstwę "lepiku" na paskach gontów Ja myslalem ze ty juz masz dach na gotowo bo twoj sasiad na przeciwko od dachow powiedzial ze brales od niego towar rok temu hmmm pohandlowales hahahah , faktycznie letnim okresem jest lepje klasc bo wiem jak u mnie sie przykleily ze juz nie ma sily ich odebrac tylko mowie na dachu upal wiec murzynek opalony zejdziesz i niepotrzeba bedzie wakacji na Karaibach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Coobah 19.02.2010 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Ja myslalem ze ty juz masz dach na gotowo bo twoj sasiad na przeciwko od dachow powiedzial ze brales od niego towar rok temu hmmm pohandlowales hahahah , faktycznie letnim okresem jest lepje klasc bo wiem jak u mnie sie przykleily ze juz nie ma sily ich odebrac tylko mowie na dachu upal wiec murzynek opalony zejdziesz i niepotrzeba bedzie wakacji na Karaibach hmmm... od dachów gość to nie taki mój sąsiad, a mówił pewnie o moim wujaszku.. nazwisko pasuje no i dach robił w zeszłym roku a wakacje będą tak czy inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ainer 20.02.2010 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Dzieki za info, napewno skorzystam, a jeszcze jedno pytanko - w kuchni macie lub bedziecie miali kuchnię na gaz czy płytę elektryczną i jak to sie ma co do kosztów pradu i gazu ?? Czy sa duze roznice ? ja mam indukcję i bardzo jestem zadowolona i nie zamieniła bym na nic innego koszt garków nie taki duży, a i prąd nie wychodzi wielki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ainer 20.02.2010 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Dzieki za info, napewno skorzystam, a jeszcze jedno pytanko - w kuchni macie lub bedziecie miali kuchnię na gaz czy płytę elektryczną i jak to sie ma co do kosztów pradu i gazu ?? Czy sa duze roznice ? ja mam indukcję i bardzo jestem zadowolona i nie zamieniła bym na nic innego koszt garków nie taki duży, a i prąd nie wychodzi wielki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ainer 20.02.2010 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Dzieki za info, napewno skorzystam, a jeszcze jedno pytanko - w kuchni macie lub bedziecie miali kuchnię na gaz czy płytę elektryczną i jak to sie ma co do kosztów pradu i gazu ?? Czy sa duze roznice ? ja mam indukcję i bardzo jestem zadowolona i nie zamieniła bym na nic innego koszt garków nie taki duży, a i prąd nie wychodzi wielki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ainer 20.02.2010 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Ma ktoś z Was namiary na jakiegoś szpeca od ustawienia pieca, aby węgiel się dobrze spalał, kocioł HEFa 38 kW. ja miałam problemy z hefem gdyż dobijała mi temperatura do 80 stopni problem był w ustawieniach technicznych ustawianych przez producenta przyjechał koleś z hefa z sochaczewa i to poprawiał a co do węgla , ja po nałożeniu pełnego zasobnika mam około 1 wiadro popiołu,czyli podobnież bardzo mało groszek kupuję ze śląska, przyjeżdzają ja im daje worki a oni pakują i do kotłowni mi wnoszą ....w cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ainer 20.02.2010 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Poszukuję jakiegoś dobrego parkieciarza, który układa podłogi w Sochaczewie. Witam mam pytanie do Panstwa czy ma ktos do odsprzedania deski szalunkowe i czy w Sochaczewie mozna gdzies wypozyczyc stemple budowlane? ja mam szalunkowe, ale są trochę w betonie chcemy się ich pozbyć po okazyjnej cenie szkoda piły aby je ciąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts