Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa SOCHACZEW i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

wiosną zaczynamy budowę naszego wymarzonego domku. Sprawy papierkowe mamy już za sobą - teraz czas na prace:) W związku z tym iż dopiero zaczynamy się wdrażać w temat chcielibyśmy skorzystać z Waszego doświadczenia, dlatego mam kilka pytań:

1. co sądzicie o pompach ciepła? czy wymagają one specjalnego gruntu? - zastanawiam się nad ogrzewaniem właśnie tego typu. Może ktoś z Was korzysta z tego?

2. szukam osoby/firmy do instalacji elektrycznej i hydraulicznej -możecie kogoś polecić?

3. na co zwrócić szczególna uwagę przy fundamentach, które chcielibyśmy już w tym miesiącu zacząć

pozdrawiam

Co możecie polecic w temacie oczyszczalnia przydomowa na 4 osoby, zdaje się że ktoś o tym pisał, ale nie mogę znaleźc. Czy w Sochaczewie lub okolicy ktoś się tym zajmuje? Proszę o pomoc w sprawie kominka czy macie kogoś godnego polecenia?? Pozdrawiam cieplutko jak dzisiejszy dzień

Jeśli kominki to polecam FUXKOM z Topołowej. Ja jestem bardzo zadowolony.

Co możecie polecic w temacie oczyszczalnia przydomowa na 4 osoby, zdaje się że ktoś o tym pisał, ale nie mogę znaleźc. Czy w Sochaczewie lub okolicy ktoś się tym zajmuje?

W Żyrardowie jest firma JPR Systems. Wejdź na ichnią stronę i pooglądaj ich produkty. Ja u siebie mam JPR Fil d'Eau i jestem na razie zadowolony (działa ok. 2 lata, ale jeszcze ani razu nie wywoziłem gęstego i tylko raz czyściłem filterek :> ). Wodę odprowadzam do gleby w system skrzynek rozsączających oraz kawałek drenażu żwirowego. Montował mi to koleś bodajże z Nowego Dworu, który jest/był ich dystrybutorem na terenie woj. Mazowieckiego, ale pewnie jeśli kupisz bezpośrednio w JPR, to też sobie poradzisz ;) Montaż jest wręcz banalny, aczkolwiek bez użycia sprzętu cieżkiego trochę trudnawy, bo trzeba zrobić dość spore wykopki na baniaki i rozsączenie (chyba, że masz gdzieś obok siebie rów melioracyjny, albo rzeczkę).

Czy ktoś mógłby poratować mnie namiarem na minikoparkę (z operatorem) (praca w Bieniewicach - okolice Błonia) ? Potrzebuję wkopać uziom otokowy a duża koparka za bardzo rozryje mi teren dookoła domu.

A tak z innej beczułki, to gdzie w okolicy Teresina, Sochaczewa lub Błonia można kupić dobrej jakości drzewka owocowe? Ktoś ma jakieś sprawdzone i godne polecenia szkółki? Dzięki z góry :)

Nie sprawdzałem tego , ale w ubiegłym roku pytałem w sklepie ogrodniczym w Piorunowie o dobrą szkółkę - pani bardzo zachwalała szkółkę w miejscowości Kożuszki Parcele.

Czy ktoś mógłby poratować mnie namiarem na minikoparkę (z operatorem) (praca w Bieniewicach - okolice Błonia) ? Potrzebuję wkopać uziom otokowy a duża koparka za bardzo rozryje mi teren dookoła domu.

Nie sprawdzałem tego , ale w ubiegłym roku pytałem w sklepie ogrodniczym w Piorunowie o dobrą szkółkę - pani bardzo zachwalała szkółkę w miejscowości Kożuszki Parcele.

Mini koparkę ma chyba p. Wojtek od wody, telefon do niego 600062178.

Co do szkółek w Kożuszkach to są dwie jedna bliżej Master Food, druga bliżej Sochaczewa, więc nie wiadomo o którą Pani w Piorunowie chodziło :)

Witam

Czy 100zł /m2 za ocieplenie domu (robota +materiał) to dużo czy mało???Jak liczą montaż parapetów zewnętrznych???Bo chyba oddzielnie się płaci.

Witam.

Wszystko zależy jaki materiał tzn. jaki styropian, jaki tynk, jaka siatka, jakie kleje itp. materiał to pojęcie względne. Tak za obsadzenie parapetów zewnętrznych płaci się oddzielnie, ta sama cena jest za metalowe jak i aluminiowe, montaż parapetów klinkierowych jest droższy.

Mogę wycenić Ci wykonanie elewacji, proszę podać tylko specyfikację materiałową. Możliwość zobaczenia naszych prac.