Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa SOCHACZEW i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wczoraj robiliśmy kolejną rundę po składach budowlanych.. z początku też brałam pod uwagę Plecewice ale murarze narzekają, że cegły są nierówne i nie polecają nam tego wyrobu... za tydzień muszę mieć już materiał na budowie, a ciągle nie wiem ,co kupić... rozsądek mi podpowiada że Winerbergera, ale boję się tych odpadów. No i moja ekipa opowiadałą mi jakie mogą być problemy z dociepleniem budynku...z kolei bk jest lżejszy i łątwiejszy w obróbce, większy i szybko się z tego buduje.. jednak jego nasiąkliwość i ta zaprawa klejowa spęzają mi sen z oczu... ech

wczoraj robiliśmy kolejną rundę po składach budowlanych.. z początku też brałam pod uwagę Plecewice ale murarze narzekają, że cegły są nierówne i nie polecają nam tego wyrobu... za tydzień muszę mieć już materiał na budowie, a ciągle nie wiem ,co kupić... rozsądek mi podpowiada że Winerbergera, ale boję się tych odpadów. No i moja ekipa opowiadałą mi jakie mogą być problemy z dociepleniem budynku...z kolei bk jest lżejszy i łątwiejszy w obróbce, większy i szybko się z tego buduje.. jednak jego nasiąkliwość i ta zaprawa klejowa spęzają mi sen z oczu... ech

Murarze polecają Ci BK, bo łatwiej i szybciej im się buduje ;) Ja mam swój dom z Ytonga, może nie najtańsza opcja, ale jestem zadowolony. Zauważyłem, że jednak dużo osób stawia obecnie z Solbetu. Cegła "plecewicka" może nie jest najprostsza, ale koszty vs jakość nie są aż tak złe. Wybór należy do Ciebie, przy BK żona zawiesi sobie sama obraz, a przy ceramice już ty będziesz musiał wiercić dziury i instalować kołki :-P

Jakie argumenty podają Ci murarze, że przy ceramice mogą być problemy z ociepleniem budynku??

zdecydowaliśmy się jednak na BK firmy H+H 25cm plus 15cm docieplenia... skąd bierzecie materiały? ja biorę z AlfaGra. miał ktoś przyjemność kupowania materiałów w tym składzie?

Ja budowałem z tym składem w zeszłym roku, polecam bardzo dobra obsługa, wszystko załatwaili bez marudzenia (z czym się np. spotkałem w Budmacie na Gawłowskiej). Jak będziecie brali od nich dużo materiału dają upusty, a najlepiej dogadujcie się w sprawie cen z Panem Zbyszkiem (wlasciciel)- bardzo fajny gosc.

Jesli chodzi o materiał na ściany, budowałem z ceramiki ZCB Markowicze (teraz to chyba przejął Leier). Pustak (U-220) był droższy niż plecewicki ale jakość pierwsza klasa (murarze byli pod wrażeniem) - pustaki równe i bardzo twarde (na 30 palet przywiezionych tylko 2 pustaki były peknięte i to tylko dlatego że przy rozładunku gość zawadził HDS-em - Plecewice pod tym względem dramat). Niestety towar musiałem ściągać z Błonia bo w Sochaczewie i okolicach nikt tego nie miał.

Witam! Szukam ofert na tynkowanie wewnętrzne budynku jednorodzinnego. Będę chciał kłaść tynki cementowe albo cementowo-wapienne i chyba maszynowo już niedługo...pewnie koło czerwca, lipca tego roku.... Szukam teraz pilnie również elektryka..... Jak macie osoby godne polecenia - to proszę o info... Doradźcie również ile powinienem zapłacić elektrykowi, żeby to nie było drogo...

Elektryk - Pan Sławek 604837087

Witam, pozdrawiam wszystkich budujących z okolic Sochaczewa.Ja jestem dopiero na początku krętej drogi papierkowej w kierunku własnego domku.

W związku z tym mam pytanko:

Czy możecie polecić kogoś do adaptacji projektu?

Daniel

Pani Urszula Trybuł 604 446 750.Zrobi ci adaptację i poprowadzi budowę.Polecam.