Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa planująca budowę w 2007

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich,

wiem, że z pewnością takie pytania wielokrotnie już padały, ale przyznaję, że bardzo mi się spieszy (muszę dać odpowiedź do jutra), dlatego popełnię ten błąd i nie przeszukawszy całego forum, zapytam.

Otóż buduję dom Frodo z Horyzontu (link: http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=29&sid=5). Ponieważ chcę zacząć jak najszbciej (mam nadzieję, że uda się w czerwcu), chciałbym prosić o pomoc doświadczonych budowniczych o opinię, czy cena robocizny za stan surowy bez dachu (roboty ziemne, fundamenty, ściany parteru, strop, ściany poddasza bez działowych), którą zaśpiewali mi potencjani wykonawcy w wysokości 29 i 31 tys. to na obecne warunki szaleństwa budowlanego jest do przyjęcia czy niezbyt. Przy okazji zapytam też o inne ceny na materiały i robociznę, na które ofertę otrzymałem. Otóż jeden z murarzy zaoferował ściągnięcie Porothermu 24P+W z Niemiec za kwotę 9 zł brutto, bloczki M6 może mi sprzedać za 2,80 zł, stal za 2400 zł/tonę i zaoferował pracę znajomych cieśli i dekarzy w kwocie (podono brutto) ok. 55 zł za 1 m2 dachu.

Nie mam zielonego pojęcia czy te ceny są przystępne, czy - nawet jak na obecne wariactwo - mocno przesadzone. Bardzo proszę o opinię i pomoc.

Swoją drogą to strasznie się gubię w tej całej budowie, chyba niezbyt się do tego nadaję... Jeśli więc ktoś mógłby mi pomóc przedstawiając jakiś plan budowy (co po kolei należy wykonać) będę bardzo, ale to bardzo wdzięczny (takiego opisu nigdzie znaleźć nie mogłem).

Już teraz serdecznie wszystkim dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.

I jeszcze jedna informacja:

jeśli ktoś potrzebuje elektryka do wykonania instalacji w domu i ma problem ze znalezieniem, to mogę polecić znajomego, który takie rzeczy robi.

Jeśli jest ktoś zainteresowany, proszę o kontakt: [email protected].

Wiem, że preferowany obszar działań to południe Poznania (Kamionki, Borówiec itp.) ze względu na mniejsze odległości dojazdowe, a jak wiadomo w dzisiejszych czasach - czas to przede wszystkim pieniądz.

Pozdrawiam

Witam wszystkich,

wiem, że z pewnością takie pytania wielokrotnie już padały, ale przyznaję, że bardzo mi się spieszy (muszę dać odpowiedź do jutra), dlatego popełnię ten błąd i nie przeszukawszy całego forum, zapytam.

Otóż buduję dom Frodo z Horyzontu (link: http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=29&sid=5). Ponieważ chcę zacząć jak najszbciej (mam nadzieję, że uda się w czerwcu), chciałbym prosić o pomoc doświadczonych budowniczych o opinię, czy cena robocizny za stan surowy bez dachu (roboty ziemne, fundamenty, ściany parteru, strop, ściany poddasza bez działowych), którą zaśpiewali mi potencjani wykonawcy w wysokości 29 i 31 tys. to na obecne warunki szaleństwa budowlanego jest do przyjęcia czy niezbyt.

W/g mojego podwarszawskiego światopoglądu to są to ceny średniowysokie ze wskazaniem na wyższe.

jedyne co mogę stwierdzić i poradzić to nie godzić się na rozwiązanie typu - 55zł za m2dachu. Umawiaj się na cenę za cały dach bo te m2 mogą być złudne.

A ta cena za stan surowy to chyba ok jak na obecne ceny :roll:

upsss muszę się poprawić ...myślałam , że to większy dom i dopiero zobaczyłam , że to 100 m :o

jedyne co mogę stwierdzić i poradzić to nie godzić się na rozwiązanie typu - 55zł za m2dachu. Umawiaj się na cenę za cały dach bo te m2 mogą być złudne.

fakt - racja

Za 97mkw bez dachu? No z więźbą to może od biedy bo szybko.

fakt - racja

Za 97mkw bez dachu? No z więźbą to może od biedy bo szybko.

wiemmmm juuż się poprawiłam, :oops:

najpierw palnęłam a potem zobaczyłam, że to tylko 100 m :oops:

sorki :D