wiolasz 31.10.2006 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 agnieszkakusi nie martw się takim gadaniem, niewiedza w żadnej dziedzinie nie jest powodem do wstydu tylko nieumiejętnosć przyznania się do niej Zazdroszczę takiej rodzinki, jeśli chodzi o budowę... Ja za to mam obok siebie projekt w truskawkach mój...ależ się cieszę, jak wariatka jakaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 31.10.2006 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Nooo, witam....ludziska . Właśnie rozmawiałam z moim wykonawcą (czekałam na wycenę) - ze wszystkim od fundamentów po dach z położeniem więźby i dachówki (bez okien i drzwi) czyli za stan surowy otwarty z dachem robocizna wyniesie 25000zł. Nie jest źle . Na tyle mniej więcej byłam przygotowana. Jestem już spokojna bośmy sie dogadali, umówili na wiosnę i jeden problem mam z głowy . Sadząc po cenach na forum to mogę być zadowolona z dzisiejszych negocjacji . Mam taką fantazję , że z materiałem stan surowy zamknie mi się w 80000zł .Ale oczywiście nie liczę na to na 100% coby sie nie przejechać na swoim optymiźmie- tak na amen to musi nam starczyć 100000 i ani grosza więcej-reszta czyli drugie 100000 na instalacje i wykończeniówkę. A jak to u Was jest? Umówieni jesteście już z wykonawcami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_gnieszka 02.11.2006 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 A my złożyliśmy wszystkie dokumenty do pozwolenia na budowę I teraz możemy tylko czekać... Z wykonawcą jesteśmy umówieni wstępnie, jak dostaniemy pozwolenie to mamy zamiar juz konkretnie zaklepać termin (i cenę, bo boję się, że pójdzie w górę). A żeby nam się nie nudziło, to wczoraj kupiliśmy szczeniaka Mieliśmy czekać aż się dom wybuduje, ale nie wytrzymaliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 02.11.2006 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Daggulka, ja tez liczę, że z całym materiałem na stan surowy zmieszczę się w 80 tys. Dziś kolega z pracy będzie mi liczył materiały instalacyjne wod-kan. Brat jedzie do hurtowni elektrycznej po materiał, który podobno ma kosztowac jakies 2300zł, bez gniazdek i kontaktów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 02.11.2006 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 U mnie tez już spokojniej, czekam na pozwolenie na budowę , z wykonawcami jestem umówiona (spisana umowa) na 23 tys. stan surowy otwarty, ale czy do 100 tys. sie zmieszczę to nie wiem, bo domek ciut większy od daggulki ma 180m2 po podłogach, z garażem etc. Sprzedałam swoje wypieszczone mieszkanko więc kasa będzie na juz i mogę robić wstępne zakupy, zdecydowaliśmy, że kupimy już wieżbę, bo mamy możliwość za bardzo dobrą cenę, no i myślę o elektryce, jak podpowiada agnieszkakusi ma sporo drożeć, a nie "zepsuje się" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 02.11.2006 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 No, brat elektryk i sledzi ceny na bieżąco. FV weźmiemy na niego to odliczy nam cały 22% vat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 02.11.2006 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Agnieszka, doradż jak sie wziąc za tę elektrykę, by kupic to co trzeba?Do kogo udać sie po dokładne wytyczne??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 02.11.2006 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Nie wiem czy cokolwiek doradzę, bo tym zajmuje się mój brat. Wziął po prostu projekt, wyliczył ile czego potrzeba i jedzie dzis kupić. Musiałabyś mieć już wykonawcę i wtedy on by Ci podał ile czego trzeba kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SamuelMysia 02.11.2006 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Nie wiem, czy nasza inwestycja podpada pod ten dzial, bo fundamenty zaczelismy juz w tym roku. No ale 90% budowy bedzie w 2007. Zdecydowana wiekszosc na kredyt, ale domek ma byc maly i powinnismy zmiescic sie w stu tysiacach (albo tylko troche powyzej), wiec nie bedziemy splacac go przez reszte zycia Lokalizacja - pod Warszawa, w gminie Lesznowola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 02.11.2006 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Samuel&Mysia...ja tez juz skonczyłam fundamenty i tak tu sobie brykam Witamy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof-1971 03.11.2006 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Witam "walczących" na wiosenkę 2007r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 03.11.2006 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Cześć Krzysztof, gdzie staje Twój wymarzony domek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof-1971 04.11.2006 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 Wejdź w dziennik , oki : http://http://images3.fotosik.pl/230/a1e8a19e3277530am.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila79 05.11.2006 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Witajcie, Zdecydowanie budowa domu to nie zajęcie dla niecierpliwych... wszędzie schody.... kupowanie działki od chwili gdy się zdecydowaliśmy i umówiliśmy z właścicielami 4 miesiące, teraz kolejny tydzień zwodzi nas geodeta... budowa to będzie trening na cierpliwość... U nas tak samo, już od zakupu działki, najpierw sprzedający kręcili jak się okazało prowadzili kilka negocjacji, potem geodeta zwlekał więc adaptacja projektu i uzyskanie warunków stało w miejscu, a pani architekt która oprócz adaptacji miała załatwić pozwolenie na budowę, trzyma projekt od 2,5 miesiąca i jeszcze nie złożyła wniosku o pozwolenie na budowę, nawet już zaczeliśmy załatwiać sammi papiery i wyszło to szybciej niż jej działania za które bierze pieniądze. Najgorsze że przez to możemy się nie załapać na ulgę odsetkową. Pozdrawiam i życzę Wszystkim wiele cierpliwości i żeby efekty przewyższyły wszelkie kłopoty związane z budową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pohlanka 05.11.2006 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Witam wszystkich bardzo serdecznie. Ten wątek też jest jak najbardziej dla nas, bo zaczynamy na wiosnę 2007 roku. chyba sie nam uda, z kredytem mamy wybrany projekt M14a Dom dla ciebie wariant I http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=362&IdKolekcji= czy ktos jest tutaj z Elbląga ? P.S My written Polish is Bad so Please forgive me Pozdrawiam witam, jestesmy z warszawy i właśnie w tym roku ( w pażdzierniku) zaczęliśmy budowę domku według tego projektu z kilkoma zmianami. w przyszłym roku mamy zamiar się wprowadzić. pozdrawiam pohlanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 05.11.2006 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Ja już działkę mam projekt też wybrany na wiosnę planuję ławy. A reszta może w kilka lat się uda. Nie chcę brać kredytów bo się można "utopić". Dużo pracy własnej i rodziny. Materiał tylko trzeba będzie kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek2 05.11.2006 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Bubujecie m05 wariant i, niewielki???-dajcie znapozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgl 05.11.2006 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 WitamJa też mam zamiar budować słodką zosie na wiosne 2007mam pytanie do dagulka jaki garaż wybraliście do tego projekt, bo też są potrzebne dwa stanowiska i jak to dopasowac do budynku czy równolegle czy raczej prostopadle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danad 05.11.2006 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Rozpoczynam budowę na wiosnę 2007. Poszukuję namiary na firmy (misie juz wzięłam pod uwagę) budujące do stanu zerowego (całósć lub poszczególne etapy). Wysłucham z chęcią wszelkich uwag również do ogrzewania za pomocą pomp ciepła (tu również sprawdzonych wykonawców. Mój projekt to Gaja z domowe klimaty (wysłucham uwag i może ktoś widział w realizacji ten projekt) http://www.domoweklimaty.pl/index.php?id=4&hid=756 Proszę również o namiary hurtowni i dobrych w nich sprzedawców. Za wszystkie uwagi z góry dziekuje Gorąco wszystkich pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gromal 05.11.2006 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Witam wszystkich. Mój start z budową to wiosna 2007 jak tylko zagrzeje słoneczko . Mam pytanie może się oriętujecie, chodzi o badanie gruntu, trzeba czy można robić, wiem że to dla mojego dobra ale czy badania te będą potrzebne gdzieś w urzędzie np: przy pozwoleniu na budowe lub przy decyzji o zasiedleniu, albo gdzie indziej. Pozdrawiam gromal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts