Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa planująca budowę w 2007

Recommended Posts

agnieszkakusi nie martw się takim gadaniem, niewiedza w żadnej dziedzinie nie jest powodem do wstydu tylko nieumiejętnosć przyznania się do niej :wink:

Zazdroszczę takiej rodzinki, jeśli chodzi o budowę...

Ja za to mam obok siebie projekt w truskawkach mój...ależ się cieszę, jak wariatka jakaś :oops:

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nooo, witam....ludziska :D .

Właśnie rozmawiałam z moim wykonawcą (czekałam na wycenę) :lol: - ze wszystkim od fundamentów po dach z położeniem więźby i dachówki (bez okien i drzwi) czyli za stan surowy otwarty z dachem robocizna wyniesie 25000zł. Nie jest źle :wink: . Na tyle mniej więcej byłam przygotowana. Jestem już spokojna bośmy sie dogadali, umówili na wiosnę i jeden problem mam z głowy :D . Sadząc po cenach na forum to mogę być zadowolona z dzisiejszych negocjacji :D . Mam taką fantazję :roll: , że z materiałem stan surowy zamknie mi się w 80000zł :D .Ale oczywiście nie liczę na to na 100% coby sie nie przejechać na swoim optymiźmie- tak na amen to musi nam starczyć 100000 i ani grosza więcej-reszta czyli drugie 100000 na instalacje i wykończeniówkę.

A jak to u Was jest? Umówieni jesteście już z wykonawcami?

A my złożyliśmy wszystkie dokumenty do pozwolenia na budowę :)

I teraz możemy tylko czekać...

Z wykonawcą jesteśmy umówieni wstępnie, jak dostaniemy pozwolenie to mamy zamiar juz konkretnie zaklepać termin (i cenę, bo boję się, że pójdzie w górę).

A żeby nam się nie nudziło, to wczoraj kupiliśmy szczeniaka :wink: Mieliśmy czekać aż się dom wybuduje, ale nie wytrzymaliśmy :D

Daggulka, ja tez liczę, że z całym materiałem na stan surowy zmieszczę się w 80 tys. Dziś kolega z pracy będzie mi liczył materiały instalacyjne wod-kan. Brat jedzie do hurtowni elektrycznej po materiał, który podobno ma kosztowac jakies 2300zł, bez gniazdek i kontaktów.

U mnie tez już spokojniej, czekam na pozwolenie na budowę :p , z wykonawcami jestem umówiona (spisana umowa) na 23 tys. stan surowy otwarty, ale czy do 100 tys. sie zmieszczę to nie wiem, bo domek ciut większy od daggulki ma 180m2 po podłogach, z garażem etc.

Sprzedałam swoje wypieszczone mieszkanko :( więc kasa będzie na juz i mogę robić wstępne zakupy, zdecydowaliśmy, że kupimy już wieżbę, bo mamy możliwość za bardzo dobrą cenę, no i myślę o elektryce, jak podpowiada agnieszkakusi ma sporo drożeć, a nie "zepsuje się" :p

Nie wiem, czy nasza inwestycja podpada pod ten dzial, bo fundamenty zaczelismy juz w tym roku. No ale 90% budowy bedzie w 2007. Zdecydowana wiekszosc na kredyt, ale domek ma byc maly i powinnismy zmiescic sie w stu tysiacach (albo tylko troche powyzej), wiec nie bedziemy splacac go przez reszte zycia :)

Lokalizacja - pod Warszawa, w gminie Lesznowola

Witajcie,

Zdecydowanie budowa domu to nie zajęcie dla niecierpliwych... wszędzie schody.... kupowanie działki od chwili gdy się zdecydowaliśmy i umówiliśmy z właścicielami 4 miesiące, teraz kolejny tydzień zwodzi nas geodeta... budowa to będzie trening na cierpliwość...

U nas tak samo, już od zakupu działki, najpierw sprzedający kręcili jak się okazało prowadzili kilka negocjacji, potem geodeta zwlekał więc adaptacja projektu i uzyskanie warunków stało w miejscu, a pani architekt która oprócz adaptacji miała załatwić pozwolenie na budowę, trzyma projekt od 2,5 miesiąca i jeszcze nie złożyła wniosku o pozwolenie na budowę, nawet już zaczeliśmy załatwiać sammi papiery i wyszło to szybciej niż jej działania za które bierze pieniądze. Najgorsze że przez to możemy się nie załapać na ulgę odsetkową.

Pozdrawiam i życzę Wszystkim wiele cierpliwości i żeby efekty przewyższyły wszelkie kłopoty związane z budową.

Witam wszystkich bardzo serdecznie. :)

Ten wątek też jest jak najbardziej dla nas, bo zaczynamy na wiosnę 2007 roku. chyba sie nam uda, z kredytem :-?

mamy wybrany projekt M14a Dom dla ciebie wariant I

http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=362&IdKolekcji=

czy ktos jest tutaj z Elbląga ?

P.S My written Polish is Bad so Please forgive me :)

Pozdrawiam

witam,

jestesmy z warszawy i właśnie w tym roku ( w pażdzierniku) zaczęliśmy budowę domku według tego projektu z kilkoma zmianami.

w przyszłym roku mamy zamiar się wprowadzić.

pozdrawiam

pohlanka

Rozpoczynam budowę na wiosnę 2007. Poszukuję namiary na firmy (misie juz wzięłam pod uwagę) budujące do stanu zerowego (całósć lub poszczególne etapy). Wysłucham z chęcią wszelkich uwag również do ogrzewania za pomocą pomp ciepła (tu również sprawdzonych wykonawców. Mój projekt to Gaja z domowe klimaty (wysłucham uwag i może ktoś widział w realizacji ten projekt) http://www.domoweklimaty.pl/index.php?id=4&hid=756

Proszę również o namiary hurtowni i dobrych w nich sprzedawców. Za wszystkie uwagi z góry dziekuje

Gorąco wszystkich pozdrawiam

Witam wszystkich.

Mój start z budową to wiosna 2007 jak tylko zagrzeje słoneczko :lol: .

Mam pytanie może się oriętujecie, chodzi o badanie gruntu, trzeba czy można robić, wiem że to dla mojego dobra ale czy badania te będą potrzebne gdzieś w urzędzie np: przy pozwoleniu na budowe lub przy decyzji o zasiedleniu, albo gdzie indziej.

Pozdrawiam gromal.