mientowy 05.02.2007 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Do mientowego my też z okolic szczecinka Witam długo mnie nie było ale miałem trochę pracy, trochę wolnego, załatwianie odłożonych spraw więc i czasu nie za wiele Adar a z której strony? Ja Turowo. Co do budowania - za ok. tydzień składamy wniosek o wydanie pozwolenia. Działka jest już naszą własnością, także możemy oficjalnie "chwalić się" tym, w każdym koniecznym papierze. W ostatniej chwili dokonaliśmy jeszcze jednej zmiany w projekcie - wydłużyliśmy cały dom o ok. 1 metr. co dam nam ok. 12 m2 pow. użytkowej. Ale najważniejsze - mamy wykonawcę Ustaliliśmy cenę i termin - czerwiec 2007. Firma solidna, ma dobrą opinę, objechaliśmy okolicę, żeby zobaczyć ich dokonania - wyglądało dobrze. Co do ceny - za ok. 110 m2 pow. użytk. (90 mieszkanie + 20 garaz) dogadaliśmy się na 38 tys. Zakres prac obejmuje: fundamenty, ściany (bez tynków, ocieplenia. okien), kompletny dach, rozprowadzenie instalacji. Materiał kupujemy sami, wykonawca zadeklarował, że pojeździ z nami po hurtowniach, żeby doradzać albo pomóc co do cen (ma upusty). Jedyny problem to prąd - pod koniec marca, jak będzie powolenie mamy iść do Energi podpisać umowę, dopiero wtedy zaczną działać (projekt, itd.). Żeby wyrobili się do czerwca szanse raczej marne. W ostateczności kupię agregat - już sprawdzałem ceny, nie jest tak źle Co do cen materiałów - bardziej martwi mnie czas realizacji zamówień - zamawiać w lutym żeby dostać w czerwcu, ale to niestety jest już jakaś norma. Co do cen - zawsze te parę złotych można zjechać, jeśli różnica w ciągu tygodnia czy dwóch od poprzedniego zakupu wynosi kilkaset zł to można jakoś przeboleć ale kiedy robota w połowie a tu informacja, że to co potrzebujesz na jutro bedzie za tydzień to dopiero może dobić Chociaż każde 200 zł oszczędzone na materiałch byłoby mile widziane - można dołożyć do wykończenia. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 05.02.2007 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Witam, Dobrymi informacjami należy się dzielić, spiesze wiec donieść, że właśnie otrzymaliśmy pozwolenie na budowę!!!! Było trochę zawirowań, ale wszystko sie wyjaśniło i na wiosne do roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adar 05.02.2007 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Adar a z której strony? Ja Turowo. My z przeciwnej Parsęcko Ekipy jeszcze nie mamy, ale mój mąż szuka dalej od szczecinka bo tu ceny z kosmosu. Działka już tez na własność, projekt u architekta - do przeróbek. I nie moge się doczekać budowy i całej reszty. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaEmi 05.02.2007 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 gratulacje Renka Grabow -to kiedy ruszasz z kopaniem ?? ceny- bk -H+H 600 po: 7,8 7,9 Allegro 7,4 , a ja jeszcze u jednoego pana sprawdzę - on ma taki mały skład to może coś ok 7.3 się udatermmorganika - 165 - 170 m3bloczek betonowy od 2,95 do 3,4 w zależności od firmy (i jakości) \ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 05.02.2007 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Teraz do banku po kasę i może pierwsze zakupy materiałów uda się zrobić jeszcze w lutym. Jeszcze negocjujemy z wykonawcami, dostaliśmy tak wysokie oferty, że musimy znaleźć kogoś równie dobrego a tańszego. W okolicach W-wy to jest pewnie problem Mam nadzieje, że w marcu juz będzie wiosna i bedzie można zaczynać, jeżeli nie to w kwietniu Widzę, że monitorujesz ceny na bieżąco, dzieki bo mnie to tez czeka lada dzien... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mientowy 05.02.2007 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Adar a z której strony? Ja Turowo. My z przeciwnej Parsęcko Ekipy jeszcze nie mamy, ale mój mąż szuka dalej od szczecinka bo tu ceny z kosmosu. Działka już tez na własność, projekt u architekta - do przeróbek. I nie moge się doczekać budowy i całej reszty. Pozdrawiam słyszałem, że do Szczecinka zjeżdżają ekipy ze Złocieńca, Drawska. Myślę, że ten mój wykonawca nie tnie mnie zbyt wiele, zresztą jak sama wiesz wybór tutaj nie jest wielki, a 1000 zł w jedną czy tamtą to nie jest kwota, która przesądza o opłacalności tej budowy, jeśli można dopatrywać się tutaj jakieś opłacalności. najważniejsze, żęby był solidny i miał dobra opinię, nawet wśród swojej konkurencji. Jak chcesz moge podesłać Ci jakieś namiary na priv, kilku ich obdzwoniłem. Jaki masz projekt? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CAEN 06.02.2007 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 No więc wczoraj byliśmy na spotkaniu z naszym przyszłym wykonawcą. Zrobili na nas bardzo dobre wrażenie (wygląda na to, że znają się na rzeczy, podali nam mnóstwo adresów postawionych przez siebie domów), gadaliśmy chyba z półtorej godziny i przy okazji wyjaśnili nam mnóstwo wątpliwości (szczególnie związanych z ogrzewaniem). No i cena - 1800 zł netto za metr - zawiera wszystko, łącznie z białym montażem i ogrzewaniem elektrycznym. Minus jeden - przekonali nas, że warto budować dom parterowy (podobno łatwiej ogrzac kominkiem, a na poddaszu w domu szkieletowym latem zawsze będzie upał, no i schody, chociaż ładne, też mają swoje wady). No więc upatrzony projekt można wywalić do kosza Znowu zaczynamy od początku przeglądanie projektów - kurka, parterowe mi się nie podobają, chcę mieć dach dwuspoadowy a taki ciężko znaleźć, a jeszcze dodatkowo w technologii drewnianej... No więc muszę uzbroić sie w cierpliwosć i oglądać, oglądać... Dom ma być: nie za duży (do 120m), z dwuspadowym dachem, musi mieć pomieszczenie gospodarcze, jedną łazienkę, trzy sypialnie i salon otwarty na kuchnię, no i jeszcze wyjście na taras po zachodniej stronie. Ciekawe, czy znajdę coś, co spełni te wymagania A JA POLECAM SWÓJ (link poniżej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swimmer 06.02.2007 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Penny, a gdzie budujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adar 07.02.2007 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 słyszałem, że do Szczecinka zjeżdżają ekipy ze Złocieńca, Drawska. My raczej posukujemy z drugiej strony - Miastko, Bytów Jak chcesz moge podesłać Ci jakieś namiary na priv, kilku ich obdzwoniłem. Bardzo chętnie, poproszę Jaki masz projekt? "OLIWKA" z http://www.hbstudio.pl/ A z czego budujesz? Masz już jakieś namiary na dobre ceny w hurtowniach? A jak ze stalą? Ja na razie biegam za kredytem, żeby jak tylko bedzie pozwolenie na budowę, wiedzieć gdzie złożyć wniosek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mientowy 07.02.2007 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 słyszałem, że do Szczecinka zjeżdżają ekipy ze Złocieńca, Drawska. My raczej posukujemy z drugiej strony - Miastko, Bytów Jak chcesz moge podesłać Ci jakieś namiary na priv, kilku ich obdzwoniłem. Bardzo chętnie, poproszę Jaki masz projekt? "OLIWKA" z http://www.hbstudio.pl/ A z czego budujesz? Masz już jakieś namiary na dobre ceny w hurtowniach? A jak ze stalą? Ja na razie biegam za kredytem, żeby jak tylko bedzie pozwolenie na budowę, wiedzieć gdzie złożyć wniosek. My na razie spokojnie - przymierzamy się do hurtowni, ale ponieważ mamy zaczynać w czerwcu nie spieszymy się. Chociaż na niektóre materiały trzeba czekać do 2 - 3 m-cy, więc może i powinniśmy. Budujemy suporex + styropian. Do banku też się wybieramy, ale kiepsko idzie - kończę pracę po 17-tej, czasem nawet później, a w soboty wszystko pozamykane. Planuję kilka dni wolnego, może wtedy się uda. Namiary wyślę Ci jutro. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ula1719501037 07.02.2007 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 ...pilnujcie swoich kierowników...mój dziś okazał się cholernym draniem. ..miesiąc zgłaszał rozpoczęcie robót .....mogliśmy mieć go gdzieś i załatwić sami....a teraz chcę ściagać humus w sobotę i co mam zrobić przecież to niwelacja terenu no nie? samowola.....u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaEmi 07.02.2007 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Ula - masz prawo się zdenerwować, ale daj mu drugą szansę (a jak kolejny kier bud będzie gorszy) może się jeszcze czymś dobrym wykażeja to myslę że tak jak dla mnie to kier bud potrzebny mi jest po to żeby wpisy robił i kasy za dużo nie chciałCaen - to ty kiedy ławy zalewałaśA ja dziś projekcik odebrałam i w Starostwie prawie wszystkie dokumenty złożyłam (jeszcze 2 zaświadczenia) do pozwoleniamajstra do murów uzgodniliśmy, bk prawie zamówionejestem z siebie zadowolona - ten tydzień to dla mnie dobry tydzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CAEN 07.02.2007 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 12 stycznia miałam ławy - a do wykonawców podchodzę z wyrozumiałością jedynie wtedy jeśli przekonają mnie, ze to nie z ich winy powstają opóźnienia i usterki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celt 07.02.2007 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 No jak wszyustko dobrze pojdzie to moze sie wyrobimy w 2007. Jak na razie to ogladamy projekty i oferty dzialek. Glowa nam peka. mam pytanko albo 2. macie jakiegos sprawdzonego wykonawce domow szkieletowych i czy jest tu ktos z Poznania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciejko 07.02.2007 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 [email protected] swoich kierowników...mój dziś okazał się cholernym draniem. ..miesiąc zgłaszał rozpoczęcie robót .....mogliśmy mieć go gdzieś i załatwić sami....a teraz chcę ściagać humus w sobotę i co mam zrobić przecież to niwelacja terenu no nie? samowola.....u witaj!.. no nie wiem czy bym go nie przegnała ,chociaż z tego względu ,że zależy Ci na czasie,ale to chyba rada dla nas wszystkich ,że niestety swoich spraw trzeba dopilnować i nie liczyć na innych:cry: ..powodzenia w dalszych zmaganiach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ula1719501037 07.02.2007 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Dzięki za dobre słowa...dziś mam dół ,ale od jutra ...mobilizacja.pozdrawiam wszystkich.u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebciu 08.02.2007 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Ja właśnie dostałem wyceny. pierwszy murarz z 101 m2 chce 21000zł za robociznę (do negosjacji) materiały sam zapewniam. drugi murarz chce 19000zł za robociznę + 51000zł za materiały na budowę w tym wypadku nic mnie nie interesuje wszystko na jego głowie. razem wychodzi 70000zł zaznaczył że możemy się jeszcze targować. teraz dach tu jeśli chodzi o robociznę to mam fachowca i on wycenił położenie dach na 38zł za m2 (całoś) materiały wyceniono mi na: pierwsza hurtownia całość wyceniła na 18900zł dachówka cementowa druga hurtownia wyceniła mi na 16500zł blacha i ta sama hurtownia wyceniła mi dachówkę ceramiczną na 21000zł podliczając wychodzi mi jakieś 94000zł za stan surowy otwarty jak znam życie to zakończy się na 100000zł + prąd 2500zł i woda 900zł (częśc już zapłaciłem) jak sądzicie czy to dużo i czy lepiej materiały szukać samemu na mury czy lepiej niech murarz się tym zajmie? czy kolejne 100000zł wystarczy na wykończenie w średnim standarcie oraz instalacje?ja już sma nie wiem. w mojej okolicy są wybudowane dwa takie domki ale ich właściciele o kosztach nie chcieli za bardzo rozmawiać to ich za język nie ciągłem. no a ten domek chcę budować http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=30&a=58&sid=5 pozdrawiamSebciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mientowy 09.02.2007 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Adar - przepraszam, znowu zapomniałem o tych numerach tempo kilku ostatnich dni dobija mnie obiecuję poprawę a w ogóle dzień dobry rajd po okolicznych hurtowniach zakończony, ceny chyba średnie, myślę, że nie przepłacimy ale jakiś tysięcy zł oszczędności nie widzę.zresztą - jakie oszczędności? w stos. do czego? ubiegłego roku? to tak jak przymierzać ceny aut, kupuje się tu i teraz, z takiego założenia wychodzę. ale do rzeczy - bk24 od 7,50 do 8,00 zł/szt, bloczek bet. 2,85 - 3,10 zł/szt. drewno ok. 1000 zł/m3. ceny brutto z dostawą na budowę. nie wiem - drogo to czy tanio, co by nie było - w poniedziałek zamawiamy. i nie ma już odwrotu pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doti-marzycielka 09.02.2007 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Hej wszytkim forumowiczom:) Chociaż mamy z juz dzialeczke i projekt usilnie szukamy ekipy budowlanej. Niestety nie wiemy jak sie zabrac za to , bo jest maly problem. Mieszkamy w Angli...Kochani forumowicze pomozcie - jak to zorganizowac, jak znalezc sprawdzona ekipe na odleglosc, probowalismy szukac w internecie , ale jakos w okolicach lublina niewiele firm sie reklamuje w ten sposob:(.....dzieki za wszelkie namiary i podpowiedzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 09.02.2007 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 doti-marzycielka, to nie taki mały ten problem...Najlepiej wrócić na czas budowy. A jak to niemożliwe to znaleźć zaufaną osobę, która wszystkiego dopilnuje jak dla siebie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts