Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa planująca budowę w 2007

Recommended Posts

uffff ........juz niedługo będę miał pozwolenie na budowę - czas załatwiania - .........4 miesiące !!!

tylko sam nie wiem czy się mam cieszyć już .... czy dopiero po wybudowaniu domu :) ???

pozdrawiam nowobudujących :)

Witam,

Gapciu ja tez jestem z Wawy i od kwietnia chciałabym ruszyc z budową, a tu trzeba czekac tyle na pozwolenie. Złozyłam 8 lutego a babka powiedziała mi ze trzeba czekac 65 dni o zgrozo! :evil: :evil:

Jutro jadę do Gminy- wezmę dziecko na rekę i bede "gadac" z inspektorem moze uda sie cos pchnac do przodu. Bede go nekać cotygodniowymi wizytami z małym. Moze sie zlituje.

Jeszcze trzeba bedzie czekac na uprawomocnienie. Hmm....

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Niestety ale tynkowanie przy ytongu nie odpada

Też miałem stawiać z ytongu ale oparty na doświadczeniu budujących znajomych z tego materiału zdecydowałem sie na solbet 420 ponieważ był dużo równiejszy i jestem zadowolony z wyboru

A jak wyglada taki solbet cenowo w porównaniu to ytong i silki (z tego ostatniego ja zamierzam budować - ponoć też odchodzi tynkowanie i to mnie kusi, ale jak w praktyce nie wiem)

Solbet jest tańszy i równiejszy a nie ma materiału przy którym odchodzi tynkowanie co najwyżej jet to tynk cienkowarstwowy

Witam

Co do cen przynajmiej w Szczecinie to roznica jest bardzo minimalna .Ytong jest z klejem i mi wychodzi tylko 0,15 groszy drozej :-? a tez spodziewalam sie wiekszej roznicy

witajcie :)

jestesmy na poczatku drogi, formalnosci powooooli posuwamy do przodu, a ja juz nie moge sie doczekac kiedy zobacze nasz domek :lol: Ba, kiedy zobacze... kiedy zacznie sie budowa a skoncza papierki. Co prawda mam za soba jedna budowe domu i mowilam, ze "nigdy wiecej", tylko ze pamiec mam dobra, ale krotka;)

Pozdrawiam caly watek.

Niestety ale tynkowanie przy ytongu nie odpada

Też miałem stawiać z ytongu ale oparty na doświadczeniu budujących znajomych z tego materiału zdecydowałem sie na solbet 420 ponieważ był dużo równiejszy i jestem zadowolony z wyboru

Robson68 miałam na myśli tynkowanie wewnętrzne. Wielu moich znajomych "pociągnęło" sciany tylko gładzią i wszystko gra mieszkaja w domku i nic nie pęka. ewentualnie można wewnątrz zastosować tynk gipsowy 1 cm.Zewnętrzny też 1- 1,5 cm. brak ociepleń itd. daje w sumie więcej korzyści i zaoszczędza czas. :)

A oto rzuty dla ciekawych :) domku w mojego przyszłego domku.

http://img219.imageshack.us/img219/3695/111bon9.jpg

http://img219.imageshack.us/img219/6135/111b1wv8.jpg

hej,

chwile mnie nie bylo, ale nie proznowalem i dlatego hurtowo dziele sie informacjami na temat moich ostatnich budowlanych przygod

1. kupilem projekt

bez zmian http://www.gmistudio.pl/projekt_mak.html, z glownych zmian to: projekt w odbiciu lustrzanym, likwidacja wszystkich łuków m.in. nad garażem, nad wejściem do domu i tarasem, zmiana stropu drewnianego na gęsto-żebrowy, usunięcie stropu w części dziennej budynku – salon, jadalnia i kuchnia (nad tym pracujemy a arch. wnetrz i jeszcze nie wiemy co wyjdzie), ściany w części dziennej (jadalnia, kuchnia, pokoj) do całkowitego usunięcia, łącznie ze ścianą , na której oparty jest kominek

+ pewnie milion zmian dodatkowych zaproponowanych przez arch. wnetrz

2. podpisalem umowe z ekipa budowlana (nawiazujac do wczesniejszego watku ... nie chcieli zaliczki)

za stan surowy otwarty poczynajac od recznie kopanych fundamentow na wiezbie konczac wezma 26 000 zl

umowe juz podpisalem ... wchodza 2 maja

3. podpisalismy rowniez umowe z arch. wnetrz

zakres prac

- elewacje, okna ... caly wyglad zewn. budynku

- koncepcja na wnetrze, lacznie z proba rozwalenia wszystkich biezacych scian i oceny czy da sie z tej bryly zrobic cos lepszego + meble + kominek + kolory itd ... no wszystko

- i na koncu jazda po sklepach i zakup materialow + nadzor nad ekipami np. czy ukladaja plytki weglug koncepcji (juz sie boje:))

pierwsze efekty prac na zdjeciach ponizej

rzecz dotyczy wprowadzenia szprosow (tylko poziome), zmiany okien i drzwi balkonowych w elewacji ogrodowej (zreszta w garazu tez zmiana)

dachowke planuje brassa cisar grafitowa ... kolor elewacji braz, przy czym im ciemniejszy bedzie dach tym jasniejsza elewacja

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/18c5d841fdf268c4.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fae25ccc544f0fa5.html

tyle na razie

pzodr

pawel (levior)

Agwapi, kto Ci robił taką piękną wizualizację????

My zaczynamy 2 kwietnia (wg umowy), choc jesli PnB na ktore czekam bedą wcześniej to jak tylko się da...

Dziś jadę do Gminy popchnąć sprawę, moze cos wskuram. Cudnie by było zacząć ok. 15 marca

firma Archi - Projektktórejto projekt kupiliśmy robi takie wizualizacje na ich stronce można pooglądać i coś podpatrzeć :)

My czekamy na PnB - złożenie 07 II 07

rozpoczynamy - jak się da wejść na działkę

narazie - zgromadzony BK, beton komórkowy, cegła, stal

szukamy kożystnych cen Planji

czekamy na zestawienie materiału do więźby

co myślicie o zakupie teraz bloczków do stropu, (bez tych belek), czy znacie przeciwskazania ?

Witam wszystkich :)

jestem po kilku wizytach w bankch, kwota, która mnie interesuje to 200 tys zł, propozycje są takie:

1. Polbank - CHF, 35 lat

marża 1,15%, Libor 3M, prowizja 1,5%

PLN odpada - drogo

2. BPH - PLN, 30 lat

marża 0,75%, Wibor 6M, prowizja 0,5%

w walutach nie udzielają

3.

PKO SA, 27 lat (powyżej 60 roku życia trzeba ubezpieczyć kwotę pozostałą do spłacenia, dlatego 27 lat), waluta odpada - nie udzielają

marża 0,5% przez pierwsze 24 m-ce, potem 1%, Wibor 3M, prowizja 1%

W każdym jest jakiś haczyk - BPH chce faktury na min. 60% i wycenę rzeczoznawcy o wartości nieruchomości po zakończeniu inwestycji,generalnie po podliczeniu wszystkich dodatkowych kosztów, ubezpieczeń, itp. Polbank wychodzi najtaniej, potem PKO i na końcu BPH. No ale to kwestia waluty. Dziś odwiedzę jeszcze BGŻ i WBK, zobaczymy co proponują.

Jak to wygląda wg Was? Mocno mnie kroją? Nic jeszcze nie negocjowałem, pani w PKO byla otwarta na ew. moje uwagi co do jej oferty ale ostatecznie nie ustalałem nic.

Polbank wygląda z nich wszystkich najlepiej, mimo wyższych stawek ale nie znam ich wcale, może miał ktoś z nimi jakieś doswiadczenia? (są z Grecji - to tak poza protokołem 8)

Wszelkie uwagi mile widziane, szczególnie te krytyczne :wink:

pozdrawiam