Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa planująca budowę w 2007

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ula@

Dziś jestem przerażona : elektryk chce 300 zł za podłączenie kabla do skrzynki !!!! mamy mieć prąd tymczasowy, ale to kasy kosztuje... Teraz mam SZOK! też tyle płacicie? Enea 360 zł, kabek 550 zł, skrzynka..pożyczona i ten elektryk 300 zł....a ile stawka za prąd budowlany?Naprawdę jestem zdziwiona dziś, ale ogólnie pogoda ładna...słoneczko...u.

Witaj!...w moim przypadku jest tak,że płacę za skrzynkę ,elektryka i ENEA zakłada mi licznik i to także są zbliżone koszty do twoich :cry: ...jeszcze pewnie dużo będzie takich niespodzianek :roll: ...pozdrawiam! ...ta budowa zaczyne mnie przerażać:o ... hej :D

Witam,

Oj, biedna ta energetyka, biedna!

W dobie "dzikiego" kapitalizmu, bo taki niestety mamy; ostało nam się takie coś, co tyle nerwów i inych rzeczy psuje ludziom, że szkoda pisać.

Ja bym też tak chciał: " Dajcie mi pieniądze to zbuduję linię, będę dostarczał Wam prąd a Wy będziecie mi zato płacić niemalże tyle ile sobie wymyślę!!" (na szczęście mamy URE) Czy ktoś uważa taki układ za normalny?

Przyłącze będzie do końca lipca 2008 :evil: - teraz musiałem zapłacić połowę - za co? :o to nie jest monopol? Przedpłata? A może komitet społeczny? Już to przerabialiśmy.

Jak mam budować? Na baterie? Nawet Duracell nie pociągnie.

Dlaczego prąd budowlany jest droższy? Jakieś inne, "budowlane" elektrony płyną w przewodach?

Czy gdyby ktoś budował na swojej już zasilonej, zamieszkałej działce np. przybudówkę to powinien zmienić taryfę na budowlaną?

Uważam, że jeżeli pobór nie przekracza opłaconego, to na drzewo niech spada ten kogo interesuje to co ja ( mój sąsiad) z nim robię. Zapłaciłem, mogę wyrzucić, odsprzedać, dać.

Kwestia tzw. BHP to całkiem inna sprawa.

W ciągu moich kontaktów już niestety wieloletnich z enegetyką tyle razy dali pokaz swoich ( sam nie wiem jak to określić) naleciałośći(?), że absolutnie nie czuję moralnego niepokoju, że będę prawdopodobnie pożyczał prąd. Dlaczego taka forma jest nielegalna? No tak po ludzku niech mi ktoś wytłumaczy. Naprawdę chciałbym płacić normalnie i mieć ale nie mogę, bo mają tak skostniałe struktury, że wykonanie przyłącza to dla nich kosmiczny problem.

To co mam zrobić?

Mają szczęście, bo skończyli by tak jak TPSA ratująca się innymi formami działalności niż rozmowy telefoniczne. Drugi rok leci jak się z nią rozstałem i wcale mi jej nie brakuje. Energetyka ma tylko albo niestety aż prąd. Z internetem przez gniazdka coś ucichło.

P.S.

Swoją drogą ciekawe dlaczego mówi się, że pożyczamy prąd - ktoś oddawał?

Mysle, ze ten powód o sąsiadach to może i racja, ale z dziećmi??? :o Chyba przesada..Trzeba go odpowiednio zabezpieczyci tyle. Setki ludzi tak bierze od sąsiadów prąd i jakos nie słyszałam o takich wypadkach..

A ja słyszałem i niestety nie tylko słyszałem :cry: byłem ostatnio na zdarzeniu, gdzie dzieci bawiąc sie na dworzu przebiły szpadlem taki "zakopany" kabel w ziemi. Wierzcie mi nie chcielibyście tego widzeć a już napewno nie być w skórze tego człowieka, który użyczał prądu. Oczywiście jest to wypadek i w żadnym przypadku nie może być mowy o tym, że sie powtórzy. Zgadzam się że wystarczy właściwie zabezpieczyć i będzie dobrze, ale ... . No właśnie zawsze zostaje to "ale" Ja mam na czas budowy i skrzynkę i prąd i może dlatego tak mówię a gdybym nie miał to mówiłbym inaczej. Miałem propozycję sąsiada, żeby "pożyczyć" prąd od niego na czas kiedy mi nie podłączą ale jej nie przyjąłem i nie żałuję. Spałem spokojnie, pozatym musiałbym go przeciągnąć przez drogę, którą codziennie do pracy jeździ kilku policjantów i burmistrz. Nie ma co się narażać za 2 - 3 tygodnie zwłoki w moim przypadku.