Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa planująca budowę w 2007

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zalałem dziś wieniec na fundamentach Wysokość tylko 20 cm a poszło 7 m3 betonu Do stanu zera zostaje tylko izolacja pionowa, wybranie ziemi ze środka fundamentów, 20 cm piasku do środka, zagęścić, hydraulik, 10 cm chudziaka i izolacja pozioma :D

No to super! ale widzę, że przez to chyba spać nie mogłes :lol:

a ja juz po wizycie murarza. Troche poszło wszystko na oko bo nie mamy projektu w ręku i jeszcze do konca nie zastanowilismy się z jakich materiałów tzn jak z dachem czy papa czy folia i jaki strop. a jak to u was jest?

Na razie damy zaliczke 500zl na zajecie terminu. Kolo sierpnia sie wstepnie umowilismy. a cala robota z fundamentami i dachem ma kosztowac okolo 20-25tys. zobaczymy jak pojdzie na umowie.

Teraz lece do architekta.

Witam wszystkich! :D ...nowych oczywiście także :)

ula@ super zdjęcie ...u mnie się wreszcie ruszyło ,dzisiaj mężuś grodzi działeczkę ,tablica kupiona ,dziennik budowy też i kierownik działa :wink: ...ubolewam tylko nad tym ,że siedzę w domu (synek nadal chory)...i niech ta pogoda nie szaleje :wink:... to narazie tyle 8) pozdrawiam!

Współczuje chorowitkom :cry:

My dziś odwiedziliśmy targi na Podpromiu...ulotek mam mnóstwo. W sumie najwięcej interesowały mnie okna i drzwi i teraz mam mętlik w głowie...Nikt tego nie mówi, ale dowiedziałam sie np. że jeśli wezmę drzwi wewn. z płyty a nie drewniane, to łączna wysokość z ościeżnicą standardową wynosi 210 a w projektach jest 200 :o I wtedy trzeba przycinać i brać też specjalne ościeżnice a nie standardowe. I wtedy koszty łączne są zbliżone do drzwi drewnianych :-?

Dobrze dowiedzieć się czegoś nowego...

Współczuje chorowitkom :cry:

My dziś odwiedziliśmy targi na Podpromiu...ulotek mam mnóstwo. W sumie najwięcej interesowały mnie okna i drzwi i teraz mam mętlik w głowie...Nikt tego nie mówi, ale dowiedziałam sie np. że jeśli wezmę drzwi wewn. z płyty a nie drewniane, to łączna wysokość z ościeżnicą standardową wynosi 210 a w projektach jest 200 :o I wtedy trzeba przycinać i brać też specjalne ościeżnice a nie standardowe. I wtedy koszty łączne są zbliżone do drzwi drewnianych :-?

Dobrze dowiedzieć się czegoś nowego...

Ale nie we wszystkich projektach. :wink: Zajrzałam do mojego i drzwi wewnętrzne mają wymiary w świetle ościeży 210 a w świetle ościeżnicy 205, to chyba dobrze :o

Zalałem dziś wieniec na fundamentach Wysokość tylko 20 cm a poszło 7 m3 betonu Do stanu zera zostaje tylko izolacja pionowa, wybranie ziemi ze środka fundamentów, 20 cm piasku do środka, zagęścić, hydraulik, 10 cm chudziaka i izolacja pozioma :D

No to super! ale widzę, że przez to chyba spać nie mogłes :lol:

Z nerwów spać nie mogłem. Zastanawiałem się czy wszystko dobrze zrobiłem

iwozelka, to masz farta. Ja oczywiście w projekcie mam wszystkie wyskości 200 :-?

Znalazłam na stronie Krono taki tekst:

w celu uniknięcia błędów w czasie rozmowy ze sprzedawcą należy pamiętać o tym, że szerokość skrzydła drzwi jest zawsze ok. 10 cm węższa od szerokości otworu do osadzania drzwi tzn., że na otwór o szer. 100 cm zostaną zamontowane drzwi "90".

Czy to znaczy, że jesli w projekcie mam otwory 80/200 to znaczy że szerokość drzwi powinnam mieć 70?

Poproszę o pomoc, bo już nie wiem...

Witajcie

w nocy spać nie mogłam, w brzuchu mi wierci bo.....zaczyna się dzisiaj budowa!!!!

ale Ci zazdroszcze, znaczy nie tego spania i nie tego wiercenia w brzuchu ale rozpoczynającej się budowy.

Architekt powiedzial ze jak dostarcze mu z elektrowni i mapke do celow projektowych to on w przeciaga dwoch tygodni zalatwi pozwolenie. Zobaczymy, my w sierpniu chcemy zaczac wiec mamy jeszcze czas.

Słuchajcie robicie dach z folii czy z papy?

Hej! ja też chyba będę robiła papowanie i deskowanie pod dachówkę Braasa. U mnie to się tak przedstawia, że postawienia krokwi, położenie dachówki i orynnowanie to 55 zł za metr. Dodatkowo jeżeli zdecyduje sie na deskowanie i papowanie to musze dopłacić ok. 7 zł za metr.

Też sie zastanaiwam ile bedę musiaął wiecej zapłącić za drzewo i papę.

no my tez chyba chemy pape ale musimy sprawdzic ile to bedzie drozej. Facet od dachow powiedzial ze bierze 12zl za m2 dachu pod folią jesli z papą to 24zl za m2. Czyli robocizna z 2000 drozej ale ciekawe ile jeszcze za deski za placę.

U was jest tak tanio za położenie dachówki. Tylko 12 zł za metr??? Czy jest to cena bez postawienia krokwi???

Moi rodzice mieszkaja blisko Siedlec, wiec moze bym wzieła dekarzy z tamtych okolic.

Z tego co mówią fachowcy to folia wychodzi już z mody! wyobraźcie sobie (tak nam jeden facet co układa dachówki zobrazował!) na dachu folia a po niej faceci łażą , żeby układać dach . Nie ma byka zawsze coś pójdzie!

Przepraszam tych, których moje wypowiedzi zabolały :oops: , w sumie może ja się mylę? :lol: