Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa śląsk górny i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
U mnie grafitowy się zwróci po 40 latach, zakładając różnicę 50zł na m3.

Czy aby na pewno ?

U mnie według wyliczeń różnica między 20cm z lambdą 0,04 a 0,032 to 600kWh na sezon grzewczy co przy prądzie 0,4zł/kWh daje nam 240zł oszczędności.

Ja mam u siebie na elewacji 28m3 styro 20cm,przy różnicy 50zł/m3 daje nam kwotę 1400zł więcej za grafitowy czyli zwrot przy dzisiejszych cenach prądu za 6 lat.

Ekogroszek w dzisiejszych cenach to koszt 0,2zł/kWh*600kWh=120zł czyli zwrot za 12lat.

ALE,nie zapomnijmy,że ceny energii z roku na rok wzrastają i zwrot nastąpi znacznie wcześniej ;)

Dla przypomnienia dwa lata temu ekogroch był po 400zł,dzisiaj wiadomo po ile jest a za dwa lata wychodzi,że będzie po 1200zł :)

Mi wychodzi 36m3 styro, co daje różnicę ok 1800zł. Ściana (porotherm 25cm + 20cm styro) w wersji z grafitem (0,032) ma u=0,1408, z normalnym u=0,1708. Różnica przy obecnej cenie gazu (liczę m3=1,6zł z opłatami) to ok 100zł rocznie.

Czyli grubo przesadziłem poprzednio, coś musiałem sobie źle wpisać, przepraszam.

Zwrot nastąpi po ok 18 latach, zakładając niezmienioną cenę energii oraz nie wliczając kosztu kredytu na kwotę 1800zł.

Wszystkie te obliczenia są obarczone dużym błędem, gdyż nie obliczam wg wzorów, a za pomocą kalkulatorów dostępnych w sieci - uważam, że przy takich kwotach to wystarczy.

Smok, szukając w temacie trafiłem na Twój wpis (super, dzięki!). Wzornictwo Logus90 b. fajne, ale chyba mają mniej mechanizmów jak Berker (np. brak 5034 04 - łącznik 4-klawiszowy, a potrzebuję). TEM modułowe mi się podobają pod gniazdka.

są trzyklawiszowe, zawsze można zastosować dwa podwójne, ale to trzeba przewidzieć na etapie budowy. Atutem będzie niższa cena od tej serii Berkera

Smok, chyba są niedokładnie wyraziłem, chodzi mi o cztero-przycisk (łącznik zwierny?), łotaki:

http://www.berker.com/en/germany/catalogue/?type=111&file=ti%20pdf/ti503404.pdf&controller=download

Z Logusa chyba musiałbym co najmniej usuwać blokadę z żaluzjowych, lub dawać podwójne (choć przyznaję że schematów z ich mechanizmami nie dorwałem, masz może takie cuś?)...

PS. ktoś ma pomysł dlaczego na Grupach nie mam Edycji czy Odp. z cytatem?

Wstyd to może za dużo powiedziane ale przy dzisiejszych cenach energii 12cm styro to trochę jak samobójstwo,zwłaszcza,że budujemy dom na lata,często do emerytury a jak wiadomo ceny energii nie będą leciały w dół a ostro w górę :)

12cm styro na scianach to ocieplenie rodem z cen lat 90-tych ;)

To może wy macie przerost formy nad trescią, bo można też budowac z porotermu 50 i ocieplic grafitem 20 i wtedy to z czego ty budujesz i ocieplasz bedzie jak z lat 90?

Gość Arturo72
To może wy macie przerost formy nad trescią, bo można też budowac z porotermu 50 i ocieplic grafitem 20 i wtedy to z czego ty budujesz i ocieplasz bedzie jak z lat 90?

Nigdy w życiu z RUDEGO ;)

Rudy to fałszywy ;)

Buduję z białego 18cm i na to 22cm styro grafitowego i nie dbam o cenę energii w przyszłości :)

Zawsze będę miał tanio :)

Witam....

Po bardzo, bardzo długim szukaniu właściwego projektu w końcu coś znalazłam na miarę moich wymagań ( mam dwa do wyboru ). Teraz kwestia znalezienia odpowiedniego architekta, który podpowie co i jak i zaadoptuje go na moje potrzeby i wprowadzi odpowiednie zmiany. Mieszkam w Świętochłowicach w związku z czym czy ktoś z Was może mi z tych stron polecić kogoś nie tyle co w miarę dobrego ale niedrogiego ? Byłabym niezmiernie wdzięczna!

zapomniałam napisać, że czytając jakiś czas temu tutejsze porady już lada chwila wybrałabym się do Pana Kurpas i nagle zoonk. Dzisiaj poczytałam ostatnie posty i znowu jestem w kropce! Niby dobry ale starej daty :(

Ktoś kiedyś wspomniał mi o Panu Szymonie Nawrat z Bytomia. Może znacie, może mieliście kontakt i może nie jest drogi ?

Ladybird znam dobrą panią architekt z Tychów (cen nie znam), i dobrych, niedrogich projektantów wnętrz. Jeśli potrzebujesz, służę namiarami.

SMOK ja również poproszę o cennik, u mnie lada chwila będzie montaż pstryczków. Są tam w ofercie włączniki z opcją włączania pilotem?

Witam....

Po bardzo, bardzo długim szukaniu właściwego projektu w końcu coś znalazłam na miarę moich wymagań ( mam dwa do wyboru ). Teraz kwestia znalezienia odpowiedniego architekta, który podpowie co i jak i zaadoptuje go na moje potrzeby i wprowadzi odpowiednie zmiany. Mieszkam w Świętochłowicach w związku z czym czy ktoś z Was może mi z tych stron polecić kogoś nie tyle co w miarę dobrego ale niedrogiego ? Byłabym niezmiernie wdzięczna!

Jak obije Ci się o uszy nazwisko POL MARIUSZ to też omijaj szerokim łukiem ;).Miałam go do adaptacji projektu,poprostu porażka,tempo żółwia,wiecznie ma czas ;),z niczym się nie wyrabia i wymyśla same kłamstwa.Nie polecam,bo jeszcze nie zaczniesz budować a już będziesz wk....na ;).

Witam....

Jeżeli jesteś dalej zainteresowana mam solidnego architekta, ale w Gliwicach. Kontakt na priva.

Witam wszystkich forumowiczów !!!

jestem nowicjuszką na forum

Zamierzam wybudować mój wymarzony domek systemem gospodarczym

narazie kupiłam działeczkę wiec jest realna szansa na spełnienie marzeń

odwiedziłam w dniu dzisiejszym targi budowlane w Gliwicach

zainteresował mnie system stawiania ścian na piankę

co o tym myślicie może stawiał już ktoś domek tym systemem?

pozdrawiam