Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa śląsk górny i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ZWROT VAT ZA MATERIAŁY BUDOWLANE

Według Gazeta Prawna.PL (z dnia 27.12.2011) eksperci są zgodni – niezależnie od tego, że prawo do ubiegania się o zwrot podatku nie ulega przedawnieniu, nie warto zbyt długo zwlekać ze składaniem wniosków. Z uwagi na trudną sytuację budżetową rząd może ograniczyć prawo do rekompensat, które kosztują budżet ponad 1 mld zł rocznie - dodają.

Tomasz Bełdyga również uważa, że w dobie kryzysu finansów publicznych rząd może dojść do wniosku, że państwa nie stać na dalsze finansowanie zwrotów i znieść tę preferencję lub przynajmniej ją ograniczyć. Takie zapowiedzi padały już podczas pierwszej fali kryzysu w 2009 roku.

Warto odzyskać swoje pieniądze (przy PnB za całość inwestycji to może być nawet ponad 30tyś zł, na czysto, nieopodatkowane:)) zanim będzie zapóźno. Polecem się. Szybko i solidnie. Śląsk i Zagłębie. Więcej informacji na prv.

Nie polecam firmy Aquaclear z Tychów gdzie kupiliśmy przydomową oczyszczalnię ścieków, http://www.aquaclear.slask.pl/kontakt.html.

Wbrew wcześniejszym zapowiedziom właścicielowi nie chce się przyjechać 7 km, żeby uruchomić urządzenie. Brak słów... Na szczęście znajomi mają to samo urządzenie i jakoś sobie poradzimy. Sprzedał produkt a potem ma klienta w d....e :(

Informujemy, że uruchomienie oczyszczalni typu NV polega na włożeniu wtyczki od pompki napowietrzającej oczyszczalnię do gniazdka z prądem. W związku z tym nie dojeżdżamy na uruchomienie urządzeń.

Biuro AquaClear

Cześć.

Podajcie proszę namiary na firmę sprzedającą i montującą parapety drewniane. Jakie Wy macie? Chciałabym drewniane a mąż staje przy marmurze czy czymś podobnym. Ciekawa jestem Waszego zdania.

pozdrawiam

Czołem drewniane parapety zamawiałem u Wiktorczyka zrobią wszystko co chcesz podetną jak chcesz, berdzo jestem zadowolony.

https://picasaweb.google.com/114780603567233739312/7122011GoraParapetyDrewno

zamowienie mozna składac mailowo lub faxem jesli Ci nie podrodze - tak korygowałęm rozmiar :)

Jesli marmur to Dulemba koło Pszczyny drogo ale też ciekawie mam na dole 2 parapety z trawertynu kosztowały tyle co 8 na gorze drewna.

pierwszy raz widziałem tyle blokow kamiennych w jednym miejscu mozna wybrać miejsce z bloku z ktorego chesz mieć wyciety parapet

https://picasaweb.google.com/114780603567233739312/6042011ParapetyZTrawertynuIKocCoMaConajmniej20Lat

wszystko na fotkach pozdrawiam radek

Parapety drewniane mozna też w Nakle śląskim w firmie Glumatex, ja tam zamawiał okna i też będe mieć parapety,myślę że jakość identyczna jak Wiktorczyk ,a cena nie wiem .W każdym razie okna mieli ciut taniej niż Wiktorczyk po negocjajacjach oczywiście:)

Witam.

Zamierzam wystartować za kilka tygodni z budową w Chudowie. Jeszcze tylko nijaki obywatel inż. E. Kurpas dokończy adaptację projektu do działki i wystąpi o pozwolenie na budowę, i wio.... Zapytają niektórzy: dlaczego Kurpas, skoro kilka stron wcześniej niektórzy psy na nim wieszali? Ano dlatego, że zleciłem mu cały ten cyrk zaraz po wysłuchani pochlebnych o nim opinii, jak również dlatego, że któż lepiej niż on potrafi pływać w mętnej Gliwicko-Gierałtowicko-Chudowskiej wodzie? Moim zdaniem zasada jest taka - jeśli ktoś nie jest ewidentnym partaczem i sabotażystą, a jest MIEJSCOWYM WYJADACZEM, to należy go brać. Przed takim facetem otwiera się większość drzwi i nikt mu pod górę nie robi, bo z niego żyje. Amen.

Dlatego też proszę o polecenie mi (najlepiej) miejscowych (czyt. - z układami) fachowców od:

- fundamentów,

- murów,

- dachu,

- transportowców,

- koparkowców, itp.

Nie pogardzę również namiarami na składy budowlane, a słyszałem, że w zdaje się w Gierałtowocach jest jakiś z przystępnymi cenami, który nadmiar odbiera bez skrzywienia gęby.

Czy ktoś słyszał o lokalnym wykonawcy - niejaki obywatel Józwik, z Paniówek bodajże? Obił mi się o uszy, lecz chciałbym obdzwonić kilku dla porównania.

Czy ktoś przerabiał zwrot za szkody górnicze z KWK Budryk?

O informacje i odpowiedzi proszę na PW, żeby nie zaśmiecać forum, a gdy spłynie tego więcej, to usystematyzuję je i zamieszczę w jednym poście, może jakimś przyszłym Chudowianom się przyda.

Dziękuję

Gość Arturo72

Zamierzam wystartować za kilka tygodni z budową w Chudowie. Dziękuję

Witam sąsiada :)

Ja z Przyszowic,nie miałem styczności z p.Kurpasem i nie żałuję tzn.miałem ale tylko teoretycznie i podziękowałem :)

Dla P.Kurpasa czas się zatrzymał w PRL lub robi wszystko za pomocą kopiuj/wklej ;)

Mam/miałem fachowców znających się na rzeczy,którzy podchodzą do projektowania i kierbudowania z głową i zgodnie z duchem czasu,

Przyszowice koparkami stoją także wystarczy przejechać się przez centrum i masz namiary,ekipę mam z Radomia do całego SSO,sąsiad buduję z miejscową i narzeka bardzo a poza tym u nas jest droga robocizna.Ja na swoich nie narzekam ale wiem,że po mnie mają już budowy zaklepane.

Co do mat.budowalnych to w okolicy jest drogo,szukaj po Polsce,będzie zdecydowanie taniej ;)

Więźbę mam z Zawoi,fajna cena 695694820,styro ze Stanlux-a z Łodzi,silikaty od "Seguro" z allegro,stal od Lazara z Żor,okna z M&S TytanoweTermo biuro w Gliwicach na ul.Tarnogórskiej,fajna cena i kształt,no i ciepłe,dachówkę wybrałem ceramiczną z Tondachu Stodo12 w czarnej angobie,najlepsza cena w Pszczynie w L.S.Produkt.

Ja mam KWK Sośnica-Makoszowy,na stronie gminnej masz formularz dot.odszkodowania na szkody,protokół/kosztorys mam już zrobiony,składał będę po wymurowaniu wieńca :)