Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub budujących kobiet

Recommended Posts

Ale chyba jak teraz mam kable wypuszczone w miejscach oświetlenia to jakbym chciała halogeny i transformator to muszę "ryć" ścianę żeby to połączyć. Chyba jednak zawężę wybór do tych na 220V bo już wszystko pocekolowane i wyszlifowane. Na allegro widze jakieś LEDy na 220V, tylko faktycznie trochę drogie, no ale oszczędne i długotrwałe. Może się skuszę ze względu na ten znikomy pobór prądu. A właśnie planujecie jakieś LEDy w domu? Czy diodowe to to samo, czy to cos innego :oops:

LED i diodowe to to samo. My będziemy na pewno mieć takie w jednej łazience. Nie wymyśliłam jeszcze co zrobie przy schodach. A jeśli chodzi o transformator, to chyba schowanie go jest prostą rzeczą (robisz go chyba gdzieś na początku obwodu), bo moi majstrowie nie widzą problemu w tym, czy oświetlenie będzie na 220 czy na 12V. Teraz w domu mam transformator nad podwieszanym sufitem - włożyli, zakleili z powrotem sufit i tyle ;-)

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mam pytanko do Pań z Trójmiasta - znacie jakieś tanie i dobrze zaopatrzone hurtownie elektryczne - chodzi mi o duzy wybór oprawek do halogenów i wszelkiego typu włączników/gniazdek itp. Będę mieć tego masowe ilości, więc wiadomo, że szukam dobrych cen :-)

A z nowości, to u nas w tym tygodniu weszła ekipa od elewacji. Jutro będą kladli tynk na pierwszej ścianie. Mam stracha, czy to co na ścianie będzie tym czego się spodziewam...

mam pytanko do Pań z Trójmiasta - znacie jakieś tanie i dobrze zaopatrzone hurtownie elektryczne - chodzi mi o duzy wybór oprawek do halogenów i wszelkiego typu włączników/gniazdek itp. Będę mieć tego masowe ilości, więc wiadomo, że szukam dobrych cen :-)

A z nowości, to u nas w tym tygodniu weszła ekipa od elewacji. Jutro będą kladli tynk na pierwszej ścianie. Mam stracha, czy to co na ścianie będzie tym czego się spodziewam...

Warto pojechać na Piastowską 13 do Komy. Jest duży wybór. Prawdę mówiąc można tam cos wypatrzyć a zamówić na allegro :D lub przy dużych ilościach porozmawiać o upustach.

Blok dobrze rozpoznałaś :lol:

Dziękuję sylvia1 za odpowiedz. Jeszcze nie mam pompy nigdzie i zastanawiam sie nad cala konstrukcja doprowadzającą wodą do domu. Jakoś ni w ząb nie mogę zrozumieć hydraulika.

Czyli możliwe jest coś takiego, że mam pompę w domu? Myślałam, że koniecznie musi być w studni. Rozumiem, że rura w studni przebija się przez ścianę cembrowiny? Jaką masz/miałaś pompę i hydrofor?

Dziękuję sylvia1 za odpowiedz. Jeszcze nie mam pompy nigdzie i zastanawiam sie nad cala konstrukcja doprowadzającą wodą do domu. Jakoś ni w ząb nie mogę zrozumieć hydraulika.

Czyli możliwe jest coś takiego, że mam pompę w domu? Myślałam, że koniecznie musi być w studni. Rozumiem, że rura w studni przebija się przez ścianę cembrowiny? Jaką masz/miałaś pompę i hydrofor?

studnię mam wierconą rurką fi 50 niebieska.. na głębokości 1,5 m hydraulik przeciął rurkę przedłużył i pod kątem wprowadził do domku tu podłączył do zestawu hydroforowego.. nie mam cembrowiny. Najprościej będzie zapytać hydraulika...

Ale chyba jak teraz mam kable wypuszczone w miejscach oświetlenia to jakbym chciała halogeny i transformator to muszę "ryć" ścianę żeby to połączyć. Chyba jednak zawężę wybór do tych na 220V bo już wszystko pocekolowane i wyszlifowane. Na allegro widze jakieś LEDy na 220V, tylko faktycznie trochę drogie, no ale oszczędne i długotrwałe. Może się skuszę ze względu na ten znikomy pobór prądu. A właśnie planujecie jakieś LEDy w domu? Czy diodowe to to samo, czy to cos innego :oops:

LED i diodowe to to samo. My będziemy na pewno mieć takie w jednej łazience. Nie wymyśliłam jeszcze co zrobie przy schodach. A jeśli chodzi o transformator, to chyba schowanie go jest prostą rzeczą (robisz go chyba gdzieś na początku obwodu), bo moi majstrowie nie widzą problemu w tym, czy oświetlenie będzie na 220 czy na 12V. Teraz w domu mam transformator nad podwieszanym sufitem - włożyli, zakleili z powrotem sufit i tyle ;-)

Witam

Nie polecam chowania transformatora za regipsami lub co gorsze bez dostepu go niego z prostej przyczyny.Są one bardzo wrażliwe na zwarcie i niestety nie zawsze bezpiecznik bedzie szybszy.Transformator przy zwarciu trafia szlak i to na amen jezeli jest on w wersji zamkniętej.Zwykłe transformatory te najprostsze spokojnie przeżywaja spięcia

P.S Prosze jeszcze sprawdzic czy dany transformator przy pracy ze ściemniaczem przypadkiem nie zaczyna drzeć co nie jest przyjemnym efektem dzwiekowym,bo kto lubi buuuuuuuuuuuu nad uchem :wink:

sylvia1 zajrzałam do twojego dziennika, żeby zobaczyć armaturę, ale nic nie widać :wink:

Ja wezmę chyba ceramikę też z Koła. Największy problem mam z kabinami, bo chciałabym na górę taką co jest prawie samo szkło i niziutki brodzik. Te co znalazłam trochę drogie, cena ich podobna do "wypasionych" kabin z hydromasażami. Musze jeszcze pomyśleć, na początku chciałam taka kabinę z hydro ale wygląda ona trochę hotelowo i ma strasznie dużo zakamarków do mycia. A wy jakie kabiny prysznicowe kupujecie lub myślicie o nich?

Dziewczyny, jestem b.zadowolona, bo zamówilismy drzwi!!! :)

A jakie? Czy tak jak planowałaś drewniane? Jaki kolor i szybki? Wypytuję bo moje drzwi będą w środę i trochę się martwię, czy mi się będa podobać i czy nie pomyliłam rozmiarów i kierunków otwierania drzwi.

Jak zamawiałam kafle to pomyliłam rozmiar cokołów, zamówiłam 30 a powinny byc 40. Nie dało się wymienić i musiałam kupić właściwe.

Jak o tym pisze to mam do was pytanie czy w czasie budowy kupiłyście coś co sie do niczego nie nadaje i zwrócic nie można. Ja do takich rzeczy zaliczam te cokoły i oprawki halogenowe, które są bardzo ładne ale za duże i nigdzie nam nie pasują (kupione na allegro). Pod tym względem super jest w castoramie, tam zawsze można zwrócić różne niepotrzebne zakupy bez żadnego problemu. Moje straty oceniam na 500 zł a więc chyba jeszcze nie tak źle :wink:

Dziewczyny, jestem b.zadowolona, bo zamówilismy drzwi!!! :)

A jakie? Czy tak jak planowałaś drewniane? Jaki kolor i szybki? Wypytuję bo moje drzwi będą w środę i trochę się martwię, czy mi się będa podobać i czy nie pomyliłam rozmiarów i kierunków otwierania drzwi.

Drewniane, sosnowe, w kolorze olchy. Szybki musimy wybrać. Chcemy matowe lub w kwadraciki (trudno mi to opisać ;) ). Klamki dokupić - ale tak jest w większości zakładów stolarskich.

Będę miała takie oświetlenie schodowe, led na 220 V

http://www.elmag.bls.pl/foto/290x230_04680.jpg

Teraz szukam sedesów, bidetu, kabin prysznicowych, armatury. Głowa aż od tego boli. Co wy wybieracie?

lampki bardzo ładne - po ile jeśli można spytać? A jeśli chodzi o halogeny, to daj zdjęcie i podaj wymiary - może akurat u mnie będą pasować? :-) Właśnie jestem na etapie poszukiwania lampek, oprawek itp.

A jeśli chodzi o kabiny, to ja nie pomogę - u nas obie są budowane i brodzików nie posiadamy.

A całą armaturę/kafle/grzejniki itp. kupowaliśmy na Chełmie w sklepie Joris - dają bardzo dobre rabaty :-D Trochę rzeczy mamy z Koła (kibelek Varius z wolnooparadającą deską i kibelek chyba Impuls albo Aplauz - nie pamiętam, wannę owalną Progress), wszystkie baterie umywalkowe i prysznicową mamy Orasa, wannowa trzyotworowa KFA Ametyst, panel Poolspa Iris. I te wszystkie rzeczy wybierałam przez parę tygodni... ;-)