Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub budujących kobiet

Recommended Posts

A ja mam inne pytanie jeśli chodzi o VAT... ile razy w ciągu budowy można składać wniosek o zwrot? Coś mi się obiło o uszy, że tylko raz, choć chciałabym się mylić...

Z tego co czytałam to można raz w roku. Mozna odliczyc tylko materiały kupione do 31.12.2007 i to mozna zrobic najpóźniej do końca czerwca 2008. Ja mam zamiar złożyc teraz a potem resztę na początku przyszłego roku. Czy dobrze myślę?

To jest w rozliczeniu rocznym. Za tamten rok złożylismy wniosek w lutym 2007, a pieniadze dostalismy w marcu, a za ten rok wniosek składamy na początku 2008r.

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To jest w rozliczeniu rocznym. Za tamten rok złożylismy wniosek w lutym 2007, a pieniadze dostalismy w marcu, a za ten rok wniosek składamy na początku 2008r.

Ja nie odliczałam i chce odliczyc i 2006 i 2007. Chyba niekoniecznie jest to rozliczenie roczne, dwuletnie tez chyba może być :D .

Teraz sie zastanawiam czy to mozna teraz składać czy od początku roku do czerwca?

jeśli chodzi o odliczanie VAT-u, to wydaje mi się, że nie ma to nic wspólnego z rozliczeniem rocznym. Jasne, że można wszystkie papiery złożyć razem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby odliczyć sobie VAT wcześniej. Ja też słyszałam, że można to robić raz do roku i najpóźniej do połowy przyszłego roku, więc złożenie papierów teraz, a drugiej tury w przyszłym roku jest dobrym pomysłem. Też tak planuję, ale nie mam na razie siły żeby się za to zabrać :-(

Dzisiaj jestem padnięta po weekendzie, bo szlifowałam ściany w jednym z pokoi - jako jedyny miał być malowany bez wcześniejszego szpachlowania, ale kolesie od wykończeniówki stwierdzili ostatnio, że bez sensu tak malować, bo będzie widać smugi, trzeba będzie dużo razy malować itp. No to powiedziałam, żeby nie malowali. A ponieważ w zeszłym tygodniu kolesi od wykończeniówki u nas nie było, to stwierdziłam, że w takim razie my w tym czasie sami wyszpachlujemy ten pokój i nie będzie problemu z malowaniem. No i wyszpachlowaliśmy :-) W sumie to jestem pozytywnie zaskoczona, że nie jest to taka trudna robota. Wprawdzie praca jest maksymalnie żmudna i zajęło nam to 3 dni, ale efekt końcowy jest moim zdaniem bardzo dobry :-D No w każdym bądź razie spachlowania już się nie boję - jakbym kiedyś musiała jeszcze coś wyszpachlować, to nie będzie z tym żadnego problemu :-)

A ja mam inne pytanie jeśli chodzi o VAT... ile razy w ciągu budowy można składać wniosek o zwrot? Coś mi się obiło o uszy, że tylko raz, choć chciałabym się mylić...

Z tego co czytałam to można raz w roku. Mozna odliczyc tylko materiały kupione do 31.12.2007 i to mozna zrobic najpóźniej do końca czerwca 2008. Ja mam zamiar złożyc teraz a potem resztę na początku przyszłego roku. Czy dobrze myślę?

Dobrze myslisz :D Ja również składam wniosek za faktury do tej pory, a reszta będzie w 2008 roku. Papiery leża gotowe, tylko z ich dowozem do urzędu problem 8)

Dziewczyny z Trojmiasta, poleccie prosze firme od alarmow! Do rozwazenia alarm z monitoringiem, ale jeszcze nie wiemy. Sasiedzi maja Security, czy myslicie ze wlasnie z tego wzgledu wziac ta sama firme? Jak myslicie?[/b]

Ja mam alarm montowany przez p. Rysia 601 840 556. Działa bez najmniejszego zarzutu:)

wczoraj odwiedziła nas na budowie Moon123 i powiedziała mi, że się zaniedbałam ze wrzucaniem zdjęć na forum, więc trochę nadrabiam:

nasza sypialnia:

http://img91.imageshack.us/img91/3892/img1259rm6.jpg

pokój Mai:

http://img513.imageshack.us/img513/4836/img1264vj2.jpg

http://img524.imageshack.us/img524/6879/img1266ng1.jpg

Łazienka z moaiką mmmmm to jest to co mi się podoba :lol:

Masz dużą łazienkę :o Moja duża okazała się mała :( Chciałabym by była większa. Teraz to już po ptokach i chyba tego będzie mi brakować najbardziej. :( Obawiam się, że jak ją obłożę płytkami i wstawię ceramikę to będzie zagracona jak ch....lera. :roll: :evil:

Właśnie, dziewczyny... Ja jestem na etapie dopinania projektu i właśnie mam "łazienkowe" dylematy. Napiszcie, jak duże macie łazienki i jaką one mają spełniać rolę w domu? (ja planuję np. wc na dole, małą łazienkę u mamy, małą jedną u góry dla dziecka i gości, którzy nocowaliby w gościnnym pokoju i wielką łazienkę przy naszej sypialni)... Ale czy te małe i wielkie są faktycznie małe i wielkie? Pogadamy?