Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

ja tam nie chce nikogo nawracać - chcę tylko pokazać - że inaczej też można....

Adiqq nie co Ciebie było i oczywiste dla mnie jest, że koszty to pojęcie względne, dlatego tez pisałam każdy inne warunki ma,

nie da się porównać za bardzo.

Bo jakbym miała pasywny dom to gaz też wyszedłby grosze :)

a nie mam z pewnych względów np uważam , ze w Polskich warunkach klimatycznych mozemy się zblizyc do pasywnego i maksymalnie zminimalizowac ogrzewanie.

Nasza bryła nawet nie aspirowała do energooszczędnego więc moje założenia ogrzewania sa takie a nie inne - po prostu realne .

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

bo pewnie znajomi mają skopaną podłogówkę - w takim przypadku czuć właśnie efekt ciepłej podłogi(woda o za wysokiej temperaturze puszczana na podłogę)

W prawidłowo wykonanej podłogówce takiego efektu nie ma i być nie powinno, podłoga jest letnia. Fajnie to u mnie czuć, jak wchodzę ze schodów piwnica/dom do salonu - wtedy czuć różnicę. A jak chodzę po płytkach w salonie, to nie czuć żeby były ciepłe - i tak powinno byc.

Hehe czyli dalej wychodzi, że u nas jest dobrze , a ja mam dziwne uczucie , że nie jest :))

Czyli muszę jednak zmienic myslenie.

No jak wchodzę z garażu na posadzkę w częsci mieszkalnej to czuję tę różnicę , ale generalnie podłoga tak sobie,

ja tylko się zastanawiam jak to się sprawdzi przy - 15 stopni - tu mam wątpliwości

bo pewnie znajomi mają skopaną podłogówkę - w takim przypadku czuć właśnie efekt ciepłej podłogi(woda o za wysokiej temperaturze puszczana na podłogę)

W prawidłowo wykonanej podłogówce takiego efektu nie ma i być nie powinno, podłoga jest letnia. Fajnie to u mnie czuć, jak wchodzę ze schodów piwnica/dom do salonu - wtedy czuć różnicę. A jak chodzę po płytkach w salonie, to nie czuć żeby były ciepłe - i tak powinno byc.

właśnie o tym piszę, że podłoga nie jest ciepła (poza łazienkami ale tam to dopuszczalne przy takich temp.) ale widać różnice gdzie sa rurki a gdzie nie ma - tam podłoga jest wyraźnie zimna

a swoją drogą - co znaczy wg ciebie skopana podłogówka - przy bardzo cienkiej wylewce raczej nie da sie wyeliminowac ciepła z podłogi żeby było ciepło, wiadomo że podłoga to nie kaloryfer ale nie może być totalnie zimna żeby grzała

chyba ze zostaniemy przy tym ze pojęcie "letnia podłoga" ma szerokie spektrum pojmowania "ciepła" ;)

Gość adiqq

skopana to taka w która puszczana jest za wysoka temperatura (i mam tu na myśli temperaturę w okolicy 50C)- masz racje, przy cienkich wylewkach jak twoja będzie to trochę bardziej czuć

Dodatkowo pod pojęciem skopana podłogówka rozumiem źle dobrany rozstaw rurek w pomieszczeniu, co wymusza puszczanie na podłogę bardzo wysokiej temperatury żeby nagrzać pomieszczenie (np. rozstaw co 30cm i duże straty ciepła w pomieszczeniu)

no Wilczok Wilczok ;)

a o co pytac - czy ma szybe z pyrolizą :)

reszta to wg potrzeb, jaki sie podoba :) czy chcesz rogowy czy prosty

Wy tylko tego Wilczoka a ja odwiedziłem tutaj kilka firm kominkowych i nikt mnie tak pęeknie nie zlał sikiem prostym jak Wilczok (osobiście szef). Tak, że jeśli chodzi o obsługę sprzedażna to jest poniżej krytyki. Gościowi nie chciało siee ze mną wogóle gadać jak tam byłem, wcisnął mi w ręke płytę żebym se pooglądał w domu i wyrzucił niemal. A płyta nie była wogóle nagrana... tyle miałem z nimi kontaktu.

Gość adiqq
Hehe czyli dalej wychodzi, że u nas jest dobrze , a ja mam dziwne uczucie , że nie jest :))

No jak wchodzę z garażu na posadzkę w częsci mieszkalnej to czuję tę różnicę , ale generalnie podłoga tak sobie,

ja tylko się zastanawiam jak to się sprawdzi przy - 15 stopni - tu mam wątpliwości

Przy -15 się sprawdzi,bo sterownik powinien automatycznie zmienić krzywą grzewczą na wyższą i będzie puszczać w podłogę wodę o wyższej temperaturze - ty tego nawet nie zauważysz, bo podłoga będzie trochę cieplejsza, ale też straty ciepła będa dużo większe przy takich temperaturach

Przy nizszych temperaturach pogodowka wpusci w podlogi wode o wyzszej temperaturze i odczucie ciepla od podlog moim zdaniem bedzie duzo wyzsze - mimo utrzymywania takiej samej temperatury (22stC) bedziesz miala wrazenie, ze jest cieplej :) Tak jak pisze Adiqq - jak nie czujesz tego ciepla to swietnie - znaczy ze w podlogi leci o w miare niskiej temperaturze woda - dobrze wykonana podlogowka. Piecyk masz kondensat? Bo dla niego takie warunki pracy sa najlepsze - im nizsza temperatura tym lepsza sprawnosc :)

Gość adiqq
Wy tylko tego Wilczoka a ja odwiedziłem tutaj kilka firm kominkowych i nikt mnie tak pęeknie nie zlał sikiem prostym jak Wilczok (osobiście szef). Tak, że jeśli chodzi o obsługę sprzedażna to jest poniżej krytyki. Gościowi nie chciało siee ze mną wogóle gadać jak tam byłem, wcisnął mi w ręke płytę żebym se pooglądał w domu i wyrzucił niemal. A płyta nie była wogóle nagrana... tyle miałem z nimi kontaktu.

Mi robił kominek kominkarz z polecenia - jest chyba w namiarach - dał mi linka do swojej strony, wybrałem sobie projekt, poźniej wycenił, wszystko szybko i terminowo zrobione - ja tam ze współpracy z nim bardzo zadowolony

skopana to taka w która puszczana jest za wysoka temperatura (i mam tu na myśli temperaturę w okolicy 50C)- masz racje, przy cienkich wylewkach jak twoja będzie to trochę bardziej czuć

Dodatkowo pod pojęciem skopana podłogówka rozumiem źle dobrany rozstaw rurek w pomieszczeniu, co wymusza puszczanie na podłogę bardzo wysokiej temperatury żeby nagrzać pomieszczenie (np. rozstaw co 30cm i duże straty ciepła w pomieszczeniu)

no to teraz ja też sie zgodze :D

adiqq a powiedz mi ile to jest "optymalna temperatura do podlogi" ?? bo my mielismy puszczone 45st ... efekt byl taki ze co chwile nam termostaty odcinaly pentle bo byla osiagnieta temperatura ... no i za chwile podloga zupelnie byla zimna ... a chcemy dojsc do takiego stanu ze podloga jest ciagle letnia, termostaty otwarte a temperatura w pomieszczeniu nie przekroczy 22st ...

Dobrzy ludzie, jaką grubość posadzki powinienem przyjąć do podłogi na gruncie?

w styczniu montaż okien i to będzie faktyczne wyznaczenie punktu zero.

w projekcie jest 8/10cm styro i 10cm wylewki z podłogówką w środku.

wolałbym zachować te 10cm izolacji, ale czy ta wylewka faktycznie musi mieć aż 10cm?

I jak to jest z anhydrytami? podobno nie wychodzi to drożej, za to szybciej i może być cieniej. Tylko czy wolno mieć taką posadzkę w łazienkach?

wolałbym zachować te 10cm izolacji, ale czy ta wylewka faktycznie musi mieć aż 10cm?

I jak to jest z anhydrytami? podobno nie wychodzi to drożej, za to szybciej i może być cieniej. Tylko czy wolno mieć taką posadzkę w łazienkach?

wylewki zwykłe to chyba max 8cm ?

anhydryty to 4-7 cm ale przy 7 cm wychodzi 45zl/m2

i wolno mieć w łazienkach :) (ja mam) tylko trzeba zagruntować odpowiednio, zresztą wszędzie trzeba zagruntować

Im grubsza wylewka tym wieksza akumulacja. Zrob standardowo - czyli wylewka 7cm i najwiecej ile wlezie styropianu - czyli ~12cm w dwoch warstwach po 6cm :) Nie zapomnij doliczyc tych 1-2cm na wykonczenie podlogi, ja bym nawet doliczyl ze 3cm jak Ci sie kiedys jakiegos parkietu zachce.

Gość adiqq
adiqq a powiedz mi ile to jest "optymalna temperatura do podlogi" ?? bo my mielismy puszczone 45st ... efekt byl taki ze co chwile nam termostaty odcinaly pentle bo byla osiagnieta temperatura ... no i za chwile podloga zupelnie byla zimna ... a chcemy dojsc do takiego stanu ze podloga jest ciagle letnia, termostaty otwarte a temperatura w pomieszczeniu nie przekroczy 22st ...

tak w okolicy 35C - w razie większych mrozów trochę więcej

EDIT - właśnie mi się PC włączyła, pracują obydwie kondygnacje naraz. Po 2 minutach pracy temperatury się ustabilizowały na 33/26 (zasilanie/powrót)

(Jakby szła tylko 1 kondygnacja, to temperatura zasilania automatycznie byłaby większa) - i teraz baaardzo powoli będzie rosło....

Gość Arturo72
zaraz Arturo wpadnie i Ci udowodni ze prąd najtańszy ;)

Absolutnie,prąd jest najdroższy ;)

1kWh z gazu ziemnego to 0,25zł a 1kWh "taniego" prądu to 0,33zł czyli drożej...

...ale jest jedno wielkie ALE.

Dom ok.130m2 który zużywa przez sezon do ogrzania "normowe" 13000kWh(10l-3250zł) ogrzewany gazem będzie droższy w eksploatacji niż taki sam dom,w którym utrzymywane są identyczne temperatury,grzany czystym prądem a który zużywa 9100kWh(7l-3003zł).

Nie mówiąc już o domach 5 czy 3 litrowych a o pasywnych to już wogóle :)

To jest samo zużycie a gdzie droższa instalacja gazowa i duże,bzdurne roczne opłaty stałe ?

Arturo akurat w tym aspekcie nie jest dla mnie autorytetem więc nich mi udowadnia , na nawrócenie się nie mam szans tak czy owak.

Nie no,nie można być autorytetem z dziedziny matematyki z poziomu podstawówki ;)

Nie mam zamiaru nikogo nawracać :)

Gość Arturo72
Tak głupio spytam - jaki jest sens porównywania grzania różnych domów? Te 0,33zł to rozumiem średnia cena kwh przy prądzie 2T?

Bardzo mądre pytanie,dla edukacji :)

0,33zł to cena 1kWh prądu w drugiej taryfie.