Ewus1719503518 01.12.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Absolutnie,prąd jest najdroższy 1kWh z gazu ziemnego to 0,25zł a 1kWh "taniego" prądu to 0,33zł czyli drożej... ...ale jest jedno wielkie ALE. Dom ok.130m2 który zużywa przez sezon do ogrzania "normowe" 13000kWh(10l-3250zł) ogrzewany gazem będzie droższy w eksploatacji niż taki sam dom,w którym utrzymywane są identyczne temperatury,grzany czystym prądem a który zużywa 9100kWh(7l-3003zł). Nie mówiąc już o domach 5 czy 3 litrowych a o pasywnych to już wogóle To jest samo zużycie a gdzie droższa instalacja gazowa i duże,bzdurne roczne opłaty stałe ? Arturo, a wytłumacz mi dlaczego liczysz dla gazu dom 1o l, a dla prądu 7 l - może trzeba by tak samo, jakie duże bzdurne roczne opłaty stałe , w prądzie nie ma ??????????? Arturo dla mnie niestety Twoje podejscie do pewnych spraw i wyliczenia którymi raczysz nie są pewnikiem niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 01.12.2011 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Absolutnie,prąd jest najdroższy 1kWh z gazu ziemnego to 0,25zł a 1kWh "taniego" prądu to 0,33zł czyli drożej... ...ale jest jedno wielkie ALE. Dom ok.130m2 który zużywa przez sezon do ogrzania "normowe" 13000kWh(10l-3250zł) ogrzewany gazem będzie droższy w eksploatacji niż taki sam dom,w którym utrzymywane są identyczne temperatury,grzany czystym prądem a który zużywa 9100kWh(7l-3003zł). Nie mówiąc już o domach 5 czy 3 litrowych a o pasywnych to już wogóle To jest samo zużycie a gdzie droższa instalacja gazowa i duże,bzdurne roczne opłaty stałe ? Arturo, a wytłumacz mi dlaczego liczysz dla gazu dom 1o l, a dla prądu 7 l - może trzeba by tak samo, jakie duże bzdurne roczne opłaty stałe , w prądzie nie ma ??????????? Arturo dla mnie niestety Twoje podejscie do pewnych spraw i wyliczenia którymi raczysz nie są pewnikiem niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.12.2011 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Arturo, a wytłumacz mi dlaczego liczysz dla gazu dom 1o l, a dla prądu 7 l - może trzeba by tak samo, jakie duże bzdurne roczne opłaty stałe , w prądzie nie ma ??????????? Arturo dla mnie niestety Twoje podejscie do pewnych spraw i wyliczenia którymi raczysz nie są pewnikiem niestety. Aż tak zalazłem za skórę,że dwa razy musiałaś posta strzelić ? W prądzie są opłaty roczne ale zdecydowanie mniejsze a po drugie skoro raz się płaci za przesył energii to po co drugi raz kasę wywalać,ja tam będę tylko raz płacił stałe opłaty przesyłowe Przecież napisałem,że prąd jest najdroższy i to się samo przez się rozumie,że w identycznym domu będzie podobnie. Chociaż w moim grzanie gazem wyszłoby drożej biorąc pod uwagę koszt instalacji gazu ziemnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 01.12.2011 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Ewus, w prądzie też są ale prąd i tak masz (?, płacisz opłaty stałe) Ale żeby złapać dlaczego Arturo porównuje różne domy i nie liczy sredniej rocznej ceny prądu (przeca droższej teryfie też go będzie używał, chyba droższego niż przy 1T) to chyba skończyć politechnikę z wyróżnieniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 01.12.2011 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Aż tak zalazłem za skórę,że dwa razy musiałaś posta strzelić ? W prądzie są opłaty roczne ale zdecydowanie mniejsze a po drugie skoro raz się płaci za przesył energii to po co drugi raz kasę wywalać,ja tam będę tylko raz płacił stałe opłaty przesyłowe Przecież napisałem,że prąd jest najdroższy i to się samo przez się rozumie,że w identycznym domu będzie podobnie. Chociaż w moim grzanie gazem wyszłoby drożej biorąc pod uwagę koszt instalacji gazu ziemnego Nie zalazłeś - prozaicznie net mi wariuje i dla odstresowania sobie popisuję Dalej mi nie odpowiedziałeś dlaczego liczysz dla gazu 10 l , a dla prądu 7 l - ciekawska jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 01.12.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 ...uderz w stół... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.12.2011 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Dalej mi nie odpowiedziałeś dlaczego liczysz dla gazu 10 l , a dla prądu 7 l - ciekawska jestem. Dla potomnych,którzy twierdzą,że prąd jest drogi i że jednak może być tańszy niż gaz ziemny czy nawet ekogroszek Ty to wiesz,że tak można ale jest masa ludzi wokoło mnie i nie tylko,które puka się w czoło słysząc,że będę grzał "drogim" prądem Głowę daję,że rachunki za ogrzewanie będę miał niższe od nich Przy okazji dom 7-litrowy to nie jest jakiś tam super,hiper energooszczędny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 01.12.2011 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 niestety, czasy gdy gaz należał do paliw tanich to już przeszłośc...to samo dotyczy też węgla....wszystko drożeje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 01.12.2011 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Dla potomnych,którzy twierdzą,że prąd jest drogi i że jednak może być tańszy niż gaz ziemny czy nawet ekogroszek Ty to wiesz,że tak można ale jest masa ludzi wokoło mnie i nie tylko,które puka się w czoło słysząc,że będę grzał "drogim" prądem Głowę daję,że rachunki za ogrzewanie będę miał niższe od nich Przy okazji dom 7-litrowy to nie jest jakiś tam super,hiper energooszczędny... Dalej pytam dlaczego porównujesz w obliczeniach 10l dla gazu i 7 l dla prądu. Proste pytanie, dlaczego masz problem z odpowiedzią równie prostą ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 01.12.2011 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 niestety, czasy gdy gaz należał do paliw tanich to już przeszłośc...to samo dotyczy też węgla....wszystko drożeje... Nigdy nie uważałam, że gaz należy do tanich paliw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.12.2011 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Dalej pytam dlaczego porównujesz w obliczeniach 10l dla gazu i 7 l dla prądu. Proste pytanie, dlaczego masz problem z odpowiedzią równie prostą ???? Normalnie czuje się prawie molestowany Dla potomnych,którzy twierdzą,że prąd jest drogi i że jednak może być tańszy niż gaz ziemny czy nawet ekogroszek Nie wystaczy taka odpowiedź ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 01.12.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Normalnie czuje się prawie molestowany Nie wystaczy taka odpowiedź ? Szczerze mówiąc nie ) Bo Twoje wywody wprowadzają w błąd , sam się zapędziłeś w kozi róg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.12.2011 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Szczerze mówiąc nie ) Bo Twoje wywody wprowadzają w błąd , sam się zapędziłeś w kozi róg. Absolutnie nie wprowadzają w bład: Przecież napisałem,że prąd jest najdroższy i to się samo przez się rozumie,że w identycznym domu będzie podobnie. Co to znaczy,że wprowadzają w błąd ? Czy mój sąsiad,który ma 10cm styro na ścianie,zwykłe okna,metraż podobny ma rację,że za ogrzewanie zapłacę kosmiczny rachunek i o wiele więcej od niego grzejącego węglem ? Właśnie to on i jemu podobni wprowadzają ludzi w błąd tak twierdząc. Pokazałem w jaki sposób gaz może być droższy od prądu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 01.12.2011 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 ja akurat rozumiem takie a nie inne porónanie - instalacja CO prądowego jest tańsza - róznica w koszcie kotłowni w domu prądowym a domu gazowym(plus przyłacze, instalacja) pozwala poprawić dom z 10l na 7l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 01.12.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 ja akurat rozumiem takie a nie inne porónanie - instalacja CO prądowego jest tańsza - róznica w koszcie kotłowni w domu prądowym a domu gazowym(plus przyłacze, instalacja) pozwala poprawić dom z 10l na 7l Adiqq i to do mnie gada, ale tego się nie da wyliczyć tak po prostu, pytanie dlaczego Arturo ma problem z tak prostym tłumaczeniem i znowu grzeniu666 pyta dlaczego liczy tylko tani prąd. Mi tam wychodzi porównywalnie nawet jakby te domy były 10 / 7 litrów . Ale fajnie tak sobie popolemizować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 01.12.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 dobrze robi że liczy tylko tani prąd - bo przy ogrzewaniu akumulacyjnym prądem można - przy spełnieniu kilku warunków - grzać tylko w taniej taryfie. To samo dotyczy grzania wody. W gruncie rzeczy to taka loteria jest - bo tak naprawdę nie wiadomo jaki będzie stosunek cen gazu do prądu za kilka lat, bo może się okazać, że wygasnie porozumienie z Kioto i emisje CO2 będą bezpodmiotowe, a co za tym idzie prąd nie podroże, a może być wręcz przeciwnie....tak samo gaz - teraz idzie osto do góry, ale za kilka lat jak wypali gaz łupkowy, to może być tani jak barszcz...albo i nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 01.12.2011 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 ja wychodze z zalozenia ze gaz zawsze wlasciwie moge zrobic ... podciagniecie go do kotlowni bedzie mnie kosztowalo srednio na jeza kilka tysi z kotlem ... narazie sie gazu boje ... a leci go przez moja dzialke niezliczona ilosc paranoja ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 01.12.2011 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 adiqq, ale przy decyzji na 2T za inne używanie prądu (nie grzanie ale TV, pralka itp) w droższym czasie zapłacisz więcej, i to "więcej" chyba należy uwzględnić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 01.12.2011 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 adiqq, ale przy decyzji na 2T za inne używanie prądu (nie grzanie ale TV, pralka itp) w droższym czasie zapłacisz więcej, i to "więcej" chyba należy uwzględnić... Urzadzenia ktore dzialaja 24/h (jak lodowka, pompa obiegowa przy ogrzewaniu podlogowym, lampka wlaczona gdzies na stale i tak dalej) zuzywaja mniej PLN pracujac przy taryfie G12 (dwutaryfowej). Pozostale urzadzenia jak pralka czy zmywarka - da sie zaprogramowac zeby uruchamialy sie w godzinach taniej taryfy. Piecyk elektryczny - w godzinach 13-15 czyli wtedy kiedy sie przygotowuje obiad - tez jest tanszy Suma summarum wychodzi moim zdaniem na to samo. Byle nie przesadzac jak to kiedys Mea opisywala i nie popasc w "niewolnictwo" licznika dwutaryfowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 01.12.2011 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 - w godzinach 13-15 czyli wtedy kiedy sie przygotowuje obiad - chyba tylko w weekendy...ja zaczynam gotowanie o 15 i jestem ekspertem od obiadów max 40-minutowych mało kto jest w domu o tym czasie, wiec jesli sie nie ma sprzętów z opóźnionym startem to trudne, poza tym jak ma sie małe ciśnienie wody to nie włączysz jednoczesnie pralki, zmywarki i jeszcze nie wiadomo czego...bo ciut taniej... mieszkałam kiedys w takiej taryfie...nie da sie nie zostać niewolnikiem, doskonale rozumiem co mea miała na mysli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts