Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

Absolutnie,prąd jest najdroższy ;)

1kWh z gazu ziemnego to 0,25zł a 1kWh "taniego" prądu to 0,33zł czyli drożej...

...ale jest jedno wielkie ALE.

Dom ok.130m2 który zużywa przez sezon do ogrzania "normowe" 13000kWh(10l-3250zł) ogrzewany gazem będzie droższy w eksploatacji niż taki sam dom,w którym utrzymywane są identyczne temperatury,grzany czystym prądem a który zużywa 9100kWh(7l-3003zł).

Nie mówiąc już o domach 5 czy 3 litrowych a o pasywnych to już wogóle :)

To jest samo zużycie a gdzie droższa instalacja gazowa i duże,bzdurne roczne opłaty stałe ?

Arturo, a wytłumacz mi dlaczego liczysz dla gazu dom 1o l, a dla prądu 7 l - może trzeba by tak samo,

jakie duże bzdurne roczne opłaty stałe , w prądzie nie ma ???????????

Arturo dla mnie niestety Twoje podejscie do pewnych spraw i wyliczenia którymi raczysz nie są pewnikiem niestety.

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

Absolutnie,prąd jest najdroższy ;)

1kWh z gazu ziemnego to 0,25zł a 1kWh "taniego" prądu to 0,33zł czyli drożej...

...ale jest jedno wielkie ALE.

Dom ok.130m2 który zużywa przez sezon do ogrzania "normowe" 13000kWh(10l-3250zł) ogrzewany gazem będzie droższy w eksploatacji niż taki sam dom,w którym utrzymywane są identyczne temperatury,grzany czystym prądem a który zużywa 9100kWh(7l-3003zł).

Nie mówiąc już o domach 5 czy 3 litrowych a o pasywnych to już wogóle :)

To jest samo zużycie a gdzie droższa instalacja gazowa i duże,bzdurne roczne opłaty stałe ?

Arturo, a wytłumacz mi dlaczego liczysz dla gazu dom 1o l, a dla prądu 7 l - może trzeba by tak samo,

Arturo dla mnie niestety Twoje podejscie do pewnych spraw i wyliczenia którymi raczysz nie są pewnikiem niestety.

Gość Arturo72

Aż tak zalazłem za skórę,że dwa razy musiałaś posta strzelić ? ;)

W prądzie są opłaty roczne ale zdecydowanie mniejsze a po drugie skoro raz się płaci za przesył energii to po co drugi raz kasę wywalać,ja tam będę tylko raz płacił stałe opłaty przesyłowe :)

Przecież napisałem,że prąd jest najdroższy i to się samo przez się rozumie,że w identycznym domu będzie podobnie.

Chociaż w moim grzanie gazem wyszłoby drożej biorąc pod uwagę koszt instalacji gazu ziemnego :)

Ewus, w prądzie też są ale prąd i tak masz (?, płacisz opłaty stałe) :) Ale żeby złapać dlaczego Arturo porównuje różne domy i nie liczy sredniej rocznej ceny prądu (przeca droższej teryfie też go będzie używał, chyba droższego niż przy 1T) to chyba skończyć politechnikę z wyróżnieniem... ;)

Aż tak zalazłem za skórę,że dwa razy musiałaś posta strzelić ? ;)

W prądzie są opłaty roczne ale zdecydowanie mniejsze a po drugie skoro raz się płaci za przesył energii to po co drugi raz kasę wywalać,ja tam będę tylko raz płacił stałe opłaty przesyłowe :)

Przecież napisałem,że prąd jest najdroższy i to się samo przez się rozumie,że w identycznym domu będzie podobnie.

Chociaż w moim grzanie gazem wyszłoby drożej biorąc pod uwagę koszt instalacji gazu ziemnego :)

Nie zalazłeś - prozaicznie net mi wariuje i dla odstresowania sobie popisuję :)

Dalej mi nie odpowiedziałeś dlaczego liczysz dla gazu 10 l , a dla prądu 7 l - ciekawska jestem.

Gość Arturo72

Dalej mi nie odpowiedziałeś dlaczego liczysz dla gazu 10 l , a dla prądu 7 l - ciekawska jestem.

Dla potomnych,którzy twierdzą,że prąd jest drogi i że jednak może być tańszy niż gaz ziemny czy nawet ekogroszek :)

Ty to wiesz,że tak można ale jest masa ludzi wokoło mnie i nie tylko,które puka się w czoło słysząc,że będę grzał "drogim" prądem ;)

Głowę daję,że rachunki za ogrzewanie będę miał niższe od nich ;)

Przy okazji dom 7-litrowy to nie jest jakiś tam super,hiper energooszczędny...

Dla potomnych,którzy twierdzą,że prąd jest drogi i że jednak może być tańszy niż gaz ziemny czy nawet ekogroszek :)

Ty to wiesz,że tak można ale jest masa ludzi wokoło mnie i nie tylko,które puka się w czoło słysząc,że będę grzał "drogim" prądem ;)

Głowę daję,że rachunki za ogrzewanie będę miał niższe od nich ;)

Przy okazji dom 7-litrowy to nie jest jakiś tam super,hiper energooszczędny...

Dalej pytam dlaczego porównujesz w obliczeniach 10l dla gazu i 7 l dla prądu.

Proste pytanie, dlaczego masz problem z odpowiedzią równie prostą ????

Gość Arturo72
Dalej pytam dlaczego porównujesz w obliczeniach 10l dla gazu i 7 l dla prądu.

Proste pytanie, dlaczego masz problem z odpowiedzią równie prostą ????

Normalnie czuje się prawie molestowany ;)

Nie wystaczy taka odpowiedź ?

Gość Arturo72
Szczerze mówiąc nie :))

Bo Twoje wywody wprowadzają w błąd , sam się zapędziłeś w kozi róg.

Absolutnie nie wprowadzają w bład:

Co to znaczy,że wprowadzają w błąd ? Czy mój sąsiad,który ma 10cm styro na ścianie,zwykłe okna,metraż podobny ma rację,że za ogrzewanie zapłacę kosmiczny rachunek i o wiele więcej od niego grzejącego węglem ?

Właśnie to on i jemu podobni wprowadzają ludzi w błąd tak twierdząc.

Pokazałem w jaki sposób gaz może być droższy od prądu...

Gość adiqq
ja akurat rozumiem takie a nie inne porónanie - instalacja CO prądowego jest tańsza - róznica w koszcie kotłowni w domu prądowym a domu gazowym(plus przyłacze, instalacja) pozwala poprawić dom z 10l na 7l

ja akurat rozumiem takie a nie inne porónanie - instalacja CO prądowego jest tańsza - róznica w koszcie kotłowni w domu prądowym a domu gazowym(plus przyłacze, instalacja) pozwala poprawić dom z 10l na 7l

Adiqq i to do mnie gada, ale tego się nie da wyliczyć tak po prostu, pytanie dlaczego Arturo ma problem z tak prostym tłumaczeniem ;)

i znowu grzeniu666 pyta dlaczego liczy tylko tani prąd.

Mi tam wychodzi porównywalnie :) nawet jakby te domy były 10 / 7 litrów .

Ale fajnie tak sobie popolemizować :)

Gość adiqq

dobrze robi że liczy tylko tani prąd - bo przy ogrzewaniu akumulacyjnym prądem można - przy spełnieniu kilku warunków - grzać tylko w taniej taryfie. To samo dotyczy grzania wody. :)

W gruncie rzeczy to taka loteria jest - bo tak naprawdę nie wiadomo jaki będzie stosunek cen gazu do prądu za kilka lat, bo może się okazać, że wygasnie porozumienie z Kioto i emisje CO2 będą bezpodmiotowe, a co za tym idzie prąd nie podroże, a może być wręcz przeciwnie....tak samo gaz - teraz idzie osto do góry, ale za kilka lat jak wypali gaz łupkowy, to może być tani jak barszcz...albo i nie :D

adiqq, ale przy decyzji na 2T za inne używanie prądu (nie grzanie ale TV, pralka itp) w droższym czasie zapłacisz więcej, i to "więcej" chyba należy uwzględnić...

Urzadzenia ktore dzialaja 24/h (jak lodowka, pompa obiegowa przy ogrzewaniu podlogowym, lampka wlaczona gdzies na stale i tak dalej) zuzywaja mniej PLN pracujac przy taryfie G12 (dwutaryfowej). Pozostale urzadzenia jak pralka czy zmywarka - da sie zaprogramowac zeby uruchamialy sie w godzinach taniej taryfy. Piecyk elektryczny - w godzinach 13-15 czyli wtedy kiedy sie przygotowuje obiad - tez jest tanszy :) Suma summarum wychodzi moim zdaniem na to samo. Byle nie przesadzac jak to kiedys Mea opisywala i nie popasc w "niewolnictwo" licznika dwutaryfowego.

- w godzinach 13-15 czyli wtedy kiedy sie przygotowuje obiad -

chyba tylko w weekendy...ja zaczynam gotowanie o 15 i jestem ekspertem od obiadów max 40-minutowych :)

mało kto jest w domu o tym czasie, wiec jesli sie nie ma sprzętów z opóźnionym startem to trudne, poza tym jak ma sie małe ciśnienie wody to nie włączysz jednoczesnie pralki, zmywarki i jeszcze nie wiadomo czego...bo ciut taniej...

mieszkałam kiedys w takiej taryfie...nie da sie nie zostać niewolnikiem, doskonale rozumiem co mea miała na mysli