Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

mam pytanie odnośnie WM czy macie podłączony okap w kuchni czy wyprowadzony na zewnątrz,a jak z garażem bo tak myślę ,żeby wyprowdzic sobie rurą ponad dach bezpośrednio i wogóle nie podłączac garażu do WM

w zadnym wypaadku nie podlaczaj okapu do WM bo zasyfisz sobie kanaly !! z wyprowadzeniem na zaewnatrz tez bym nie kombinowala ale sa na ten temat rozne teorie ... ja wzielam okap z pochlaniaczem i filtrami ... wywala mi powietrze nad szafke juz po oczyszczeniu ... potem sobie to spokojnie zjada WM ... ponoc najbezpieczniejszy system dla wentylacji i kieszeni :) bo pochlaniacze zasadniczo kosztuja najmniej :)

No to jeśli konkretnie to jak długo było sezonowane drewno ? jaki to gatunek ( w przypadku modrzewia kiedy było ścinane ) ? czy na drzewie występuje już sinica - jeśli tak to w jakim stadium ? dlaczego akurat Tikurilla ile masz na to kasy ? jak długo chcesz mieć święty spokój ? i czy są powierzchnie płaskie do pomalowania od strony południowej ?

Deski sezonowane 3 lat, sosna, grubość wzbudza moje kontrowersje, bo tylko 1,2 cm, wg mnie to za mało. Dlaczego Tikkurilla? Bo ma więcej pozytywnych opinii niż drewnochron, lakierobejce mają tendencję do łuszczenia, są trudniejsze w konserwacji. Mam odpowiednią ilość pieniędzy, aby dobrze to zrobić. Chcę dobrze zrobić podbitkę, bo mieszkam w dolince, za płotem mam rzekę i las, więc jest duża wilgotność.

Może macie kogoś do polecenia od podbitki dachowej?

Wiem że to już kiedyś było omawiane, ale może ktoś mi przypomni po kolei co trzeba załatwić aby oddać budynek do użytkowania. Mam już inwentaryzację powykonawczą z naniesionymi przyłączami i budynkiem, protokół od kominiarza, umowę z energetyką i wodociągami, dokumenty ok kierbuda, świadectwo energetyczne się robi, więc chyba wszystko? i powiedzcie mi jeszcze co z tymi balustradami na balkonach i schodach robiliście je przynajmniej prowizorycznie przed złożeniem dokumentów?

Gość Arturo72
Ja jeszcze raz o oknach. Rozbieżności cenowe są bardzo duże.Najdrożej w oknoplaście (nawet po obniżce grudniowej) potem u Konska a najtaniej Różański.Macie może ktoś okna od Konska albo Różańskiego?Wiem że oknoplast ma dosyć dobre opinie ale jest o parę tysięcy droższy

Masz wycenę z MS ? Ja u siebie z MS-a dostałem fajną wycenę na trzy szyby U=0,5 i TYTANOWEtermo i kupiłem,44,4mb i 20m2 za 12,4tys.zł z montażem i dopłatą do koloru meranti :)

Macie w Rybniku nowy salon MS ANGIEWISE:[email protected]

,także walcz bo są nowi i będą chcieli się wykazać sprzedażą :)

Od nich też dostałem fajną ofertę.

MS polecam z uwagi na wygląd okienek ,są niespotykane :)

Gość Arturo72
Arturo, brutto (z VAT 8%)? Wszystko otwieralne czy (ile?) też fixy w skrzydle lub ramie? Jakieś dodatki (wzmocnienia, ciepła ramka)? Kolor 1 czy 2 str?

Wszystko otwieralne oprócz dwóch boczych fix-ów salonowych,VAT 8%,ciepła ramka w standarcie,jakieś dodatkowe okucia antywłamaniowe WK2 czy podobnie,kolor dwustronny,klamka Secustik tytanowa.

Montaż w warstwie ocieplenia...na mój sposób :)

http://images40.fotosik.pl/1258/083c3842b5576f57.jpg

Deski sezonowane 3 lat, sosna, grubość wzbudza moje kontrowersje, bo tylko 1,2 cm, wg mnie to za mało. Dlaczego Tikkurilla? Bo ma więcej pozytywnych opinii niż drewnochron, lakierobejce mają tendencję do łuszczenia, są trudniejsze w konserwacji. Mam odpowiednią ilość pieniędzy, aby dobrze to zrobić. Chcę dobrze zrobić podbitkę, bo mieszkam w dolince, za płotem mam rzekę i las, więc jest duża wilgotność.

Może macie kogoś do polecenia od podbitki dachowej?

Odpowiedź na prv :)

Adam potrzebują małej porady - jakie switche są dobre - na co zwracać uwagę ??

Wsjo rawno! Profesjonalne zaczynaja sie powyzej 2k pln :-) Do domu to jakikolwiek switch kupisz to bedzie git - wszystko oparte jest na tych samych chipsetach :) Dopoki nie masz jakiejs wiekszej, bardziej rozbudowanej sieci to nie ma to wybierac - bierzesz co maja na sklepie ;)