Apacz 84 24.01.2012 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 mea ja mogę tylko tyle powiedzieć że przyjaźń przyjaźnią ale pamiętaj że umowa pisemna czy ustna jest umową cywilną prawną i może podlegać sankcją Cywilno-prawnym. A ty jako osoba prywatna świadcząca taką usługę odpowiadasz całym majątkiem :] więc jeśli przyjaźń ci się rozsypie to pół biedy tylko żeby cię potem jeszcze po sądach nie ciągali za straty materialne lub defraudację..... jak się chcesz w to bawić to oki ale najpierw zabezpiecz siebie odpowiednimi zapisami w umowie ..... i nic nie rób na gębę..... dla swojego dobra..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netmar 24.01.2012 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Aktalnosci z naszego miasta : http://www.rybnik.com.pl/wiadomosci,ile-i-jak-bedziemy-placic-za-wywoz-smieci-,wia5-3266-16285.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 24.01.2012 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Aktalnosci z naszego miasta : http://www.rybnik.com.pl/wiadomosci,ile-i-jak-bedziemy-placic-za-wywoz-smieci-,wia5-3266-16285.html Jestem nawet za - pod warunkiem ze nie dadza zaporowych cen. Monopol nie prowadzi do niczego dobrego. Nie rozumiem tez zwiazku ilosci zuzytej wody do ilosci posiadanych smieci ? Tzn. ze jak mam duzy ogrod albo lubie sie czesciej kapac, to mam placic wiecej za smieci? WTF!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 24.01.2012 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Znacie sklepy czy hurtownie (im bliżej Pszczyny, Żor, Tychów tym lepiej) gdzie można obejrzeć większy asortyment pśtryczków i gniazd oświetleniowych, szczególnie interesuje mnie Ospel, TEM, Gira, Berker. mea, moim zdaniem sensowny układ to przyjęcie że Ty służysz radą i pomocą ale nie bierzesz za to odpowiedzialności (czyli ktoś musi wierzyć w dobre chęci i doświadczenie) a w zamian dajesz potencjalne spore korzyści w oszczędnościach czasu i kasy (dobór rozwiązań) i omijanie budowlanych skuch itp. w świetnej cenie (nie wiem ile zarabiasz w pracy, przyjmijmy między 20-50 zł/h). Możliwość natychmiastowego rozwiązania "umowy" bez podania przyczyn czy tłumaczenia się. Rozsądek i asertywność po obu stronach bardzo wskazane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gingeros 24.01.2012 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 mea, (nie wiem ile zarabiasz w pracy, przyjmijmy między 20-50 zł/h). Możliwość natychmiastowego rozwiązania "umowy" bez podania przyczyn czy tłumaczenia się. Rozsądek i asertywność po obu stronach bardzo wskazane. Grzeniu 50zł/h noooo nieźle 9200zł miesięcznie gdzie Ty chłopie pracujesz ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gingeros 24.01.2012 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Jestem nawet za - pod warunkiem ze nie dadza zaporowych cen. Monopol nie prowadzi do niczego dobrego. Nie rozumiem tez zwiazku ilosci zuzytej wody do ilosci posiadanych smieci ? Tzn. ze jak mam duzy ogrod albo lubie sie czesciej kapac, to mam placic wiecej za smieci? WTF!? Też jestem za ale jeśli będzie od wody to zaczynam kopać studnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 24.01.2012 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 to nie o mnie, niestety (liczyłem na szybko miesiąc=8h*20dni czyli max 8k) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 24.01.2012 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Grzeniu 50zł/h noooo nieźle 9200zł miesięcznie gdzie Ty chłopie pracujesz ??? To standardowa stawka dla np. informatyka. Obsluga informatyczna firm to minimum ok 400-600 pln netto / mc przy zapewnieniu ok 8-12h miesiecznie pomocy (4-6h co dwa tygodnie), czyli 33 - 75 pln netto / h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 24.01.2012 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Gingeros, acha robota będzie raczej "na szaro" to ZUSy i inne takie można odliczyć. (czemu nie ma EDITa w grupach, jak w temetach FM?) Jeszcze jedno podpytam tutaj: umówiłem się z gazownią na graniczny termin podłączenia gazu (domyślem się że chcąa po prostu zacząć pobierać opłaty, przyłącze do działki mam) i nie mam pewności co muszę mieć zrobione przed tym? Podłogówkę zalaną mixokretem, podłączony kotełek z zasobnikiem, instalację elektryczną w środku, kuchnię gazową na miejscu.??? Nie wiem jak mocno muszę na rzęsach stawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 24.01.2012 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 ja policzylam ze zarabiam okolo 20 pln/h ... i tego bym sie trzymala !! mysle dzis nad tym intensywnie i staram sie oszacowac ile czasu tygodniowo trzeba by poswiecac budowie - mysle ze min 8-10h na telefony, wizyte na budowie, smiganie po necie i szukanie rozwiazan ... mozna to uznac ze w miesiacu bylby to tysiak za cala ta batalie ... ani duzo ani malo ... dolozyc w ciagu budowy ok 10 tys za to zeby mi ktos ta robote zrobil ... mysle ze to nie jest jakis straszny wydatek ... gadalam z kumplem w pracy ktory jest budowlancem i pelni czasem funkcje inspektora nadzoru to powiedzial ze bierze od 2 do 5 tys za etap !!! z pelna odpowiedzialnoscia po swojej stronie ! i jako etap liczy fundamenty i stan zero, parter+strop, pietro+strop, dach,zamkniecie, instalacje, ocieplenie ... wykonczenia narazie nie nadzorowal ale on nie zalatwia wszystkiego tylko patrzy ludziom i firmom na rece ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia11mk 24.01.2012 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Jeżeli twoi znajomi nie mają co zrobić z 10 tys - to nie zastanawiaj się tylko bierz robotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 24.01.2012 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 mea, jeśli chodzi o czas to moim zdaniem jest to baaaaardzo płynne, może być 10h, może być 100h, oczywiście pierwsze godziny są bardziej cenne. Ja jak sobie tak bardzo zgrubnie liczę czas który poświęcę na całość budowy to pewnie wyjdzie między 2 a 4 tys h. Porównując to tego co piszesz o profi, to ten tysiak za etap brzmi na sensownie minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.Bud 24.01.2012 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 uzywalbym okreslenia doradca. pamietajcie by pelnic samodzielne funkcje techniczne nalezy miec odpowiednie uprawnienia. taka osoba posiada oc zawodowego, lecz przyznam ze zadko z tego sie korzysta (nie mowiac wcale). to co piszecie wyjasniacie na protokole odbioru robot oraz na protokole koncowym.usterki, wady podobnie. Kto ma kase ten decyduje, nie robol, ale to przeciez znacie (nie place za spier...ne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.01.2012 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 taka osoba posiada oc zawodowego, lecz przyznam ze zadko z tego sie korzysta (nie mowiac wcale). Wcale to bym nie powiedział,świeży przykład na użycie oc kierbuda: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?193198-Przedłużanie-krokwi-proszę-o-rade Fachowiec dach "zrobił",kierbud odebrał dach zrobiony niezgodnie z projektem i wadliwy a teraz są nerwy, przepychanki i tracony czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.Bud 24.01.2012 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 sory ale nie znam tematu i szczerze brak mi czasu na czytanie tego. Moze slowo"wcale" zle tu padlo, lecz zadko jak najbardziej jest na miejscu. wierz mi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 24.01.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 jutro montaż okien. Podobno przy minus trzy jeszcze można. Ekipa z Aveko Żory przywiezie nasze Oknoplasty. Lektura internetu pod kątem błędów montażowych sprawia, ze najchętniej zawinąłbym się w kokon i na zawsze został w bloku Wziąłem sobie urlop i zamierzam im ostro przeszkadzać. Z ciepłego (czyli prawidłowego) montażu zrezygnowałem bo podobno i tak rzadko kto robi to dobrze.. teraz nie wiem czy to dobrze. PYTANIE podobno należy pilnować, żeby pod kazdym oknem znalazła się "listwa progowa", zwana tez podokienną. bez niej nie da sie poprawnie zamontować parapetu zewn no i narażamy się na apokalipsy: wieje, wilgnie i śmierdzi. A rzadko kto taką listwę stosuje. jak jest u was? jak taka listwa w ogóle wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 24.01.2012 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 jutro montaż okien. Podobno przy minus trzy jeszcze można. Ekipa z Aveko Żory przywiezie nasze Oknoplasty. Lektura internetu pod kątem błędów montażowych sprawia, ze najchętniej zawinąłbym się w kokon i na zawsze został w bloku Wziąłem sobie urlop i zamierzam im ostro przeszkadzać. Z ciepłego (czyli prawidłowego) montażu zrezygnowałem bo podobno i tak rzadko kto robi to dobrze.. teraz nie wiem czy to dobrze. PYTANIE podobno należy pilnować, żeby pod kazdym oknem znalazła się "listwa progowa", zwana tez podokienną. bez niej nie da sie poprawnie zamontować parapetu zewn no i narażamy się na apokalipsy: wieje, wilgnie i śmierdzi. A rzadko kto taką listwę stosuje. jak jest u was? jak taka listwa w ogóle wygląda? U mnie montowala ekipa z aveko wodzislaw sl. (choc przypuszczam ze ekipa jest jedna lub kilka ale na caly nasz rejon, a salonow sprzedazy ma tylko aveko kilka) i musze powiedziec ze tylko sie im przygladajac - zrobili wszystko 100% fachowo. Na ulotkach jakie zostawia (z samych okien) sa wskazowki montazowe - przede wszystkim chodzi wlasnie o podparcia i ilosc kotw montazowych. U mnie zrobili wszystko perfekt i nie mialem sie czego doczepic. Pod kazdym oknem mam listwe progowa (ona jest defaultowo dostarczana przez oknoplast - podczas transportu nazywa sie listwa transportowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 24.01.2012 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Adamowi niech będą dzięki ! a Aveka Żory i Wodzisław się rozdzieliły. panowie się ponoć pokłócili. dostałem też dość emocjonalnego meila od żorskiego sprzedawcy okien firmy KONSEK. Wynika z niego, że konsek nagle skończył z produkcją okien, do tego w swoim punkcie sprzedaży przy rynku w Żorach wpuścił nową firmę, a dotychczasowy dzierżawca/sprzedawca/montażysta jest dwie kamienice dalej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.01.2012 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Z ciepłego (czyli prawidłowego) montażu zrezygnowałem bo podobno i tak rzadko kto robi to dobrze.. teraz nie wiem czy to dobrze. Jest prostrzy i tańszy sposób na "ciepły montaż" polecany przez jareko,po piankowaniu i ścięciu nadmiaru pianki trzeba wszystkie miejsca piankowania przeciągnąć silikonem gr.0,5cm.Musiałbyś doczytać,bo chyba jest w wątku o taśmach,który zakładałeś. Żeby to było dobrze zrobione ja tak zamierzam sam zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gingeros 24.01.2012 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Artur po obwodzie okna 0,5cm grubości silikonem noooo to pójdziesz w koszta - przelicz to jeszcze bo będziesz musiał zmienić budżet średnio okno ma około 5mb razy 2 strony daje 10mb teraz sobie policz jaką potrzebujesz ilość silikonu 0,5x1 (szerokość pianki)x1000obwód = :D:D licz licz Arturo i teraz wszystko razy ilość okien - mimo wszystko myślę że taniej wychodzi taśma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts