DagaAdam 08.05.2011 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 @adiqq Ponieważ mocno myśle o takiej PCi jak ty masz, pamiętam, że instalację podłogową konsultowałeś z producentem twojej PCi. Jakie miałeś założenia do podłogówki ? Jaki rozstaw i jaka max. długość pętli ? OZC mam zrobione. To teraz powinienes zrobic projekt w Audytorze CO, ktory na podstawie wynikow OZC obliczy rozstaw rurek, dlugosci petli, opory etc dla zakladanej temperatury zasilania (powinna byc jak najnizsza). Uprzedzam - soft jest dosc mocno upierdliwy i czepia sie kazdego bledu, a rysowanie elementow w nim przypomina pierwszego CORELa Ale da sie zrobic. Mozesz tez olac sprawe i zrobic w pokojach co 10cm, w lazienkach i kuchni co 5-7cm i bedzie dobrze, choc ja zrobilem wedlug Audytora i bez szczegolnych nastaw na rotametrach temperatura jest wszedzie rowna W jednym pokoju mam co 10cm, w innym co 15cm, w piwnicach co 30-40cm, w lazienkach dosc gesciutko. W salonie wyliczyl na 20cm ale zrobilem minimalnie gesciej (co 15 bodaj). Pompa ciepla to tylko zrodlo ciepla ktore ma dac okreslona temperature i koniec W przypadku pomp im nizsza temperatura zasilania tym lepszy (wyzszy) COP. A zeby ogrzac chaupe nizsza temperatura - to musisz robic grzejniki wiekszej mocy, czyli w praktyce - mniejszy rozstaw rurek (gesciej). Bezpiecznie wiec bedzie zrobic w pokojach co 10cm i nie bawic sie w dodatkowe obliczenia, a ew. regulacje zrobisz sobie na rotametrach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.Bud 08.05.2011 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 do tego wszystkiego nalezy doliczyc koszty rusztowan, bo z paczki styro albo drabiny tego sie nie zrobi, a to na 101% tez jest uwzglednione w tej cenie. ale cena i tak niska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 08.05.2011 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 tak odnośnie koralowców i koszenia trawy - 2w1 - dom zbudowany w całości z koralowca....i trawy nie trzeba kosić....widok za oknem-bezcenny http://www.architekturawnetrz.pl/site_media/photo/2011/05/08/2bc132d78c53c8e1b5a6.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
navi 08.05.2011 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 To teraz powinienes zrobic projekt w Audytorze CO, [...] Kiedyś zrobiłem jedno podejście do Autytora CO ale odpuściłem, nie miałem do niego cierpliwości. Dużo trudniejszy mi się wydawał niż OZC i się poddałem. Myślałem żeby zrobić w pokojach i salonie po 10cm a w łazience 7 ale nie wiem jaką max przyjąć długość pętli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 08.05.2011 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 do tego wszystkiego nalezy doliczyc koszty rusztowan, bo z paczki styro albo drabiny tego sie nie zrobi, a to na 101% tez jest uwzglednione w tej cenie. ale cena i tak niska rusztowania gosc ma swoje wiec jest to w cenie robocizny ... znalazlam polecana ekipe ktora mi to zrobi za 35 zlza m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 08.05.2011 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 35zl/m2 robocizny ? a materiał sama sobie skombinujesz ? ja wlasciwie styro tez chcialabym swoje bo mam w dobrej cenie wiec interesowała by mnie reszta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 08.05.2011 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 35zl/m2 robocizny ? a materiał sama sobie skombinujesz ? ja wlasciwie styro tez chcialabym swoje bo mam w dobrej cenie wiec interesowała by mnie reszta gosc powiedzial ze da mi wykaz materialow do kupienia i kupuje sama ... a za ile masz styro na elewacje ?? bo ja szukam ale nie znajduje nic sensownego ... eps70 0,40 za 118zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 08.05.2011 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 wiesz co na podloge kupowałam 0,38 w cenie niższej niż na allegro, niestety nie jest to źródło które mogę udostępnić...to takie dam dawne zależności które mi zostały...a chcesz połozyc 0,40? ile ? bo ja myślałam 15 cm ale 0,38 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 08.05.2011 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 W sprawie liczenia podłogówki, czy dużo więcej da Audytor CO, ponad dużo łatwiejsze do ogarnięcia tabele z rozstawami (np. Rotha, klik od str 32)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasek 08.05.2011 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 rusztowania gosc ma swoje wiec jest to w cenie robocizny ... znalazlam polecana ekipe ktora mi to zrobi za 35 zlza m2 Mea jak mozesz zapodaj namiary i co wchodzi w te 35zl /m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 08.05.2011 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 wiesz co na podloge kupowałam 0,38 w cenie niższej niż na allegro, niestety nie jest to źródło które mogę udostępnić...to takie dam dawne zależności które mi zostały... a chcesz połozyc 0,40? ile ? bo ja myślałam 15 cm ale 0,38 ja tez chce 15 cm styro 70 ... jak bym w dobrej cenie kupila 038 to jak najbardziej ale na sieci ceny za 038 sa jak za podloge!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 08.05.2011 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Mea jak mozesz zapodaj namiary i co wchodzi w te 35zl /m2 elewacja - robocizna ( styropian + kołki + klej + siatka + podkład + tynk ) 35 zł. pozwolisz ze dam ci namiary jak mi gosc juz ustali termin powialo egoizmem ale chce to pyknac w czerwcu i nie wiem czy bedzie taka mozliwosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasek 08.05.2011 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 elewacja - robocizna ( styropian + kołki + klej + siatka + podkład + tynk ) 35 zł. pozwolisz ze dam ci namiary jak mi gosc juz ustali termin powialo egoizmem ale chce to pyknac w czerwcu i nie wiem czy bedzie taka mozliwosc spoko ja dopiero na wrzesien jak mozesz to smignij na priva BTW Mea ty chcesz tynkowac wewnatrz, robic wylewki i od razu ocieplac pogadaj z tymi ludzmi od ocieplen moze ci to wybija z glowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 08.05.2011 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 spoko ja dopiero na wrzesien jak mozesz to smignij na priva BTW Mea ty chcesz tynkowac wewnatrz, robic wylewki i od razu ocieplac pogadaj z tymi ludzmi od ocieplen moze ci to wybija z glowy. pytanie czy powinni !!?? czytam rozne opinie i ile ludzi tyle opcji ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 08.05.2011 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 ja planuje gdzies na lipiec sierpien więc też nie wstrzele sie w twoj termin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agucha77 08.05.2011 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Witam,kilka pytań przy niedzieli:1. Jakie są aktualnie ceny za sufity na poddaszu wraz z ociepleniem?2. Gdzie warto zamówić balustrady balkonowe z nierdzewki i jak się ceny kształtują?i następne 2 do Daga&Adam:3. Jak głęboko możesz zrobić wykop pod kręgi swoim sprzętem i gdzie kręgi są najtaniej?4. Przy kupowaniu wełny na poddasze współczynnik 044 a 039 ma zależność liniową? Np. 15 cm wełny 039 to to samo co ok. 17 cm wełny 044? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 08.05.2011 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Witam, kilka pytań przy niedzieli: 1. Jakie są aktualnie ceny za sufity na poddaszu wraz z ociepleniem? od 35 do 60zl ... welna z zabudowa g-k ... dodakowo licza za obrobki koszy, okien itp ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agucha77 08.05.2011 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 od 35 do 60zl ... welna z zabudowa g-k ... dodakowo licza za obrobki koszy, okien itp ... Robocizna 60 PLN? Drożej niż płytki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 08.05.2011 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Robocizna 60 PLN? Drożej niż płytki... to zalezy jak kto sobie liczy ja jak uslyszalam 60 to odrazu podziekowalam!! ja juz slyszalam ze sa tacy co sobie 75 licza za polozenie kafli wiec nic juz mnie nei zdziwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 08.05.2011 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 a wogole to pytalam ile sobie doliczaja za ukladanie welny przy zabudowie g-k ?? i sie zdziwilam ze licza tylko 10 zl wiecej !! gdzie zabudowa g-k jest dosc czysta robota a welna to koszmarek !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts