agucha77 08.05.2011 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Płytki znaleźliśmy po 35 ale faktycznie różnie chcieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 08.05.2011 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Kiedyś zrobiłem jedno podejście do Autytora CO ale odpuściłem, nie miałem do niego cierpliwości. Dużo trudniejszy mi się wydawał niż OZC i się poddałem. Myślałem żeby zrobić w pokojach i salonie po 10cm a w łazience 7 ale nie wiem jaką max przyjąć długość pętli. max 100mb. Ja sie staralem wszedzie max 80mb i dzieki temu wystarcza jedna mala pompka 25-40 na najnizszym biegu Jak dorobie poddasze to pykne na drugi bieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 08.05.2011 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 gosc powiedzial ze da mi wykaz materialow do kupienia i kupuje sama ... a za ile masz styro na elewacje ?? bo ja szukam ale nie znajduje nic sensownego ... eps70 0,40 za 118zl W liroju ostatnio sie reklamowali ze styropianem fasadowym po 99 pln / m3. Tylko nie wiem zupelnie jaki producent i parametry - znajac marketowe promocje to moze byc cos z lambda 0,044 albo gorzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 08.05.2011 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 W sprawie liczenia podłogówki, czy dużo więcej da Audytor CO, ponad dużo łatwiejsze do ogarnięcia tabele z rozstawami (np. Rotha, klik od str 32)? Audytor ladnie narysuje poszczegolne petle i poda ich dlugosc - nawet to sie sprawdza wiec latwiej sobie rurki poplanowac mozna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 08.05.2011 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Jeśli tylko tyle to chyba odpuszczę, do tego akurat mam narzędzia "służbowe". Bardziej mi chodzi o obliczenia. Poszukam jeszcze innych tabel i porównam z tymi Rothowymi, jak będzie podobnie pewnie przyjmę za poprawne. Program wygląda mało przyjaźnie (gorzej jak OZC, tu nie miałem wątpliwości i policzyłem wszystko)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 08.05.2011 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 3. Jak głęboko możesz zrobić wykop pod kręgi swoim sprzętem i gdzie kręgi są najtaniej? Max 2m. Max cztery kregi i max setki (wiekszych nie wpuszcze - za ciezkie Kregi 90cm najtaniej sa na Czarneckiego w Wodzislawiu Sl. (nie wiem jak w tym roku ale w zeszlym byly po cos ok 90-120 pln - dokladnie nie pamietam ale sporo taniej niz u Kowalskiego czy w innych betoniarniach). Zalezy do czego Ci one potrzebne? Jak na szambo to za male. Jak na jakas studzienke (do wody, do jakiegos rozdzielacza czy inna) to spoko 4. Przy kupowaniu wełny na poddasze współczynnik 044 a 039 ma zależność liniową? Np. 15 cm wełny 039 to to samo co ok. 17 cm wełny 044? Tak, dokladnie liniowa. 15cm welny 0,039 ma opor cieplny R=3,84 (dzielisz grubosc 0,15 przez lambde 0,039). 17cm welny 0,044 ma opor 3,86 czyli praktycznie to samo A zeby wyznaczyc U tej przegrody to dzielisz jeden przez opor czyli 1/3,85 = 0,259 czyli tak se A zeby obliczyc U przegrody zlozonej z dwoch warstw roznych welen (?) to liczysz opory kazdej z warstw, dodajesz i z nich wyznaczasz U pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 08.05.2011 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Jeśli tylko tyle to chyba odpuszczę, do tego akurat mam narzędzia "służbowe". Bardziej mi chodzi o obliczenia. Poszukam jeszcze innych tabel i porównam z tymi Rothowymi, jak będzie podobnie pewnie przyjmę za poprawne. Program wygląda mało przyjaźnie (gorzej jak OZC, tu nie miałem wątpliwości i policzyłem wszystko)... Mysle ze Audytor CO w domku jednorodzinnym niewiele danych Ci dostarczy - spokojnie znajac zapotrzebowanie na cieplo danego pomieszczenia mozna na podstawie tabelek dobrac odpowiedni rozstaw rurek Na wszelki wypadek minimalnie zagescic i gitara A soft rzeczywiscie wyjatkowo malo przyjazny - usuwanie bledow moze trwac nieraz godzinami - jeden usuniesz, pojawia sie 10 nowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agucha77 08.05.2011 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Max 2m. Max cztery kregi i max setki (wiekszych nie wpuszcze - za ciezkie Kregi 90cm najtaniej sa na Czarneckiego w Wodzislawiu Sl. (nie wiem jak w tym roku ale w zeszlym byly po cos ok 90-120 pln - dokladnie nie pamietam ale sporo taniej niz u Kowalskiego czy w innych betoniarniach). Zalezy do czego Ci one potrzebne? Jak na szambo to za male. Jak na jakas studzienke (do wody, do jakiegos rozdzielacza czy inna) to spoko To miałby być zbiornik na deszczówkę. Czyli moglibyśmy się dogadać. Napisz jeszcze - możesz kopać do 2 metrów jeśli np. na 1,5 metra jest woda gruntowa? Krąg do którego wchodzą rury jest już z otworem, czy trzeba kuć samemu? Tak, dokladnie liniowa. 15cm welny 0,039 ma opor cieplny R=3,84 (dzielisz grubosc 0,15 przez lambde 0,039). 17cm welny 0,044 ma opor 3,86 czyli praktycznie to samo A zeby wyznaczyc U tej przegrody to dzielisz jeden przez opor czyli 1/3,85 = 0,259 czyli tak se A zeby obliczyc U przegrody zlozonej z dwoch warstw roznych welen (?) to liczysz opory kazdej z warstw, dodajesz i z nich wyznaczasz U pozdr. Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agucha77 08.05.2011 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 W liroju ostatnio sie reklamowali ze styropianem fasadowym po 99 pln / m3. Tylko nie wiem zupelnie jaki producent i parametry - znajac marketowe promocje to moze byc cos z lambda 0,044 albo gorzej lambda nie wiem, ale EPS 044 - czyli mięciutki, mięciutki..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 08.05.2011 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 To miałby być zbiornik na deszczówkę. Czyli moglibyśmy się dogadać. Napisz jeszcze - możesz kopać do 2 metrów jeśli np. na 1,5 metra jest woda gruntowa? Krąg do którego wchodzą rury jest już z otworem, czy trzeba kuć samemu? Jak jest woda to moga byc rozne jajca Ostatnio jak kopalismy u IRB to ostatnie 10cm trzebabylo wejsc i podkopac lopatka recznie - dlatego ze byl tam piasek i caly wykop sie obrywal - wiec koparka musiala stac coraz dalej i dalej - ot zamiast otworu: | | zrobil sie lej: \ / Jak tu bedzie tak samo to lekka kaplica Chyba, ze masz gline i woda naplywa powoli - wtedy nie widze problemu - zanim naplynie to krag juz dawno bedzie w ziemi Kregi sa wszystkie bez otworow. Jezeli Ci sie nie spieszy to tam na Czarneckiego mysle ze mozna sie dogadac ze po wyciagnieciu ich z formy wydlubia Ci jaki chcesz otwor - to panstwowa spoldzielnia pracy - robia tam ludzie z epoki PRLu z ktorymi wszystko zalatwisz - jak tam jestem to przypomina mi sie film "pieniadze to nie wszystko" Z tym ze nim taki krag bedzie mozna zabrac to minie ze 3 tygodnie od zrobienia. Ale zrobic w tym otwor to naprawde pikus - zwykla mlotowiertarka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 08.05.2011 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 W liroju ostatnio sie reklamowali ze styropianem fasadowym po 99 pln / m3. Tylko nie wiem zupelnie jaki producent i parametry - znajac marketowe promocje to moze byc cos z lambda 0,044 albo gorzej eps 70 lambda 0,044 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agucha77 08.05.2011 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Jak jest woda to moga byc rozne jajca Ostatnio jak kopalismy u IRB to ostatnie 10cm trzebabylo wejsc i podkopac lopatka recznie - dlatego ze byl tam piasek i caly wykop sie obrywal - wiec koparka musiala stac coraz dalej i dalej - ot zamiast otworu: | | zrobil sie lej: \ / Jak tu bedzie tak samo to lekka kaplica Chyba, ze masz gline i woda naplywa powoli - wtedy nie widze problemu - zanim naplynie to krag juz dawno bedzie w ziemi Kregi sa wszystkie bez otworow. Jezeli Ci sie nie spieszy to tam na Czarneckiego mysle ze mozna sie dogadac ze po wyciagnieciu ich z formy wydlubia Ci jaki chcesz otwor - to panstwowa spoldzielnia pracy - robia tam ludzie z epoki PRLu z ktorymi wszystko zalatwisz - jak tam jestem to przypomina mi sie film "pieniadze to nie wszystko" Z tym ze nim taki krag bedzie mozna zabrac to minie ze 3 tygodnie od zrobienia. Ale zrobic w tym otwor to naprawde pikus - zwykla mlotowiertarka Wody chyba nie będzie, ale 2 metry spróbujemy łopatą zrobić - dla zdrowia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 08.05.2011 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 dobra moja idea ze zrobeniem szybko elewacji legla w gruzach wiec przenosimy sie z tym spowrotem na sierpien - wrzesien !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasek 08.05.2011 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 dobra moja idea ze zrobeniem szybko elewacji legla w gruzach wiec przenosimy sie z tym spowrotem na sierpien - wrzesien !! i jest to jak najbardziej sluszna idea ale pewnie teraz mi nie dasz namiarow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 08.05.2011 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 dam dam ale najpierw pozwolisz ze ustale termin ... a moze jeszcze z gosciem sie dogadam ze go polece zeby cos puscil z ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasek 08.05.2011 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 A to az tacy rozrywani Mea ja tylko zartowalem ale cene maja fajna jak sie dogadasz to daj znac BTW poleccie kogos od drzwi zewnetrznych bo chyba juz swiety czas zebym sie zaczal rozgladac (tylko na razie nie mam daszku zrobionego nad drzwiami a ponoc musi byc bo inaczej je trafi szlag, poprawcie mnie jesli sie myle) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 08.05.2011 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 A to az tacy rozrywani Mea ja tylko zartowalem ale cene maja fajna jak sie dogadasz to daj znac BTW poleccie kogos od drzwi zewnetrznych bo chyba juz swiety czas zebym sie zaczal rozgladac (tylko na razie nie mam daszku zrobionego nad drzwiami a ponoc musi byc bo inaczej je trafi szlag, poprawcie mnie jesli sie myle) my bierzemy drzwi z firmy rodziców Marcina a co Mea a co spowodowało że zmieniłaś decyzje odnosnie ocieplenia ? powiedzcie mi bo słyszałam 2 szkoły - klej do styro na elewacje nakłada sie tylko plackami czy ramka wokolo kawalka styro i do tego kleksy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 08.05.2011 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 my bierzemy drzwi z firmy rodziców Marcina a co Mea a co spowodowało że zmieniłaś decyzje odnosnie ocieplenia ? powiedzcie mi bo słyszałam 2 szkoły - klej do styro na elewacje nakłada sie tylko plackami czy ramka wokolo kawalka styro i do tego kleksy ? jasiek a chcesz drewniane czy stalowe ?? ja mam namiary na drewniane z kilku firm /rozne ceny/ ostatecznie biore z lupola przez aveko /chyba ze pan kremiec nadal bedzie dawal (_|_) z moja brama to sie rozmysle ... / ale mam telefon do pana karola /gabrysia ma jego drzwi/ firmy z gliwic, firmy z kobiora /ponoc rewelka ale drogie jak jasna cholera/ Pati odpowiem na twoje pytanie - telefon do przyjaciela wujka budowlanca to moj ekspert od decyzji ostatecznych ... jak on mowi sierpien bedzie sierpien ... co prawda usiluje mnie namowic na elewacje z welny zamiast styro ale nie mam na taki luksus kasy ... co do kleju to sie nie wypowiadam bo dla mnie to kosmos niech sie takimi rzeczami zajmuja fachowcy gosc mi powie ile kupic tyle kupie i z tego go rozlicze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasek 08.05.2011 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Mea Jacek albo Jasek moze byc, ale jasiek no umarlem, no drewniane i zeby mnie cena nie zabily. Pati ale ja nie mam takowych rodzinnych interesow a raczej watpie zeby mama Komara mnie kojarzyla ale co wybraliscie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 08.05.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 powiedzcie mi bo słyszałam 2 szkoły - klej do styro na elewacje nakłada sie tylko plackami czy ramka wokolo kawalka styro i do tego kleksy ? Koniecznie ramka + placki. Same placki to pojscie na latwizne i wieksze ryzyko ze wystapi efekt rybiej luski, tudziez lodeczkowania A i przeswity pod sciana beda zminimalizowane (popularne "wianie z gniazdek"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts