forum_user 25.07.2005 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 Darpiot - to dla Ciebie, znajomi byli i pozwoliłam sobie na umieszczenie tego cudnego widoku na forum. http://foto.onet.pl/upload/10/45/_509359_n.jpg Koniecznie musisz tam pojechać!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darpiot 25.07.2005 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 AGA444, wnioskuję że to Plitvicke jezera. Byliśmy tam 2 lata temu. Wrażenia wzrokowe niezapomniane. Spędziliśmy tam prawie cały dzień, a to zdecydowanie za mało jak na tak piękne miejsce na ziemi. Polecam jeszcze dla tych co nie byli Park narodowy Krka z pięknymi wodospadami i lazurową wodą. W tym roku jako że będziemy o rzut beretem od Makarskiej zamierzamy min. dotrzeć wreszcie do Dubrownika i odwiedzić Medugorje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 25.07.2005 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 Stal będe kupowaćGUR-HUT w Rzeszowielub Stal-Bud w Sędziszowie Młp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ELA i WICEK 25.07.2005 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 Darpiot, gdzie kupujesz beton? Daj namiary. My płacimy po 198 PLN netto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baru 25.07.2005 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 Już któryś raz z kolei piszę posta i mi zżera. Ciekawe czy tym razem też?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 26.07.2005 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 Witaj Baru! Jesteś a jakby Cie nie było Tym razem Cię nie zżarło. Na grupie letnio mimo pełni sezonu budowlanego. Może znanym Ci tylko sposobem będziesz znowu animatorką. Poczułaś już smak mieszkania na wsi? Co teraz budujesz? ELA I WACEK: Witajcie na grupie? Zamierzecie bywac tutaj częściej czy tylko "wpadliście" po beton? Napiszcie cos o Waszych planach budowlanych. Toż my wszyscy z podkarpacia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaS 26.07.2005 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 głupio mi bo odzywam się jak mi coś trzeba. chciałam zapytać jakie robiliście parapety zewnętrzne? Na początku chciałam z płytek klinkierowych ale pan od elewacji mówi że będą zacieki, z aluminium są w kolorze białym i ciemno brązowy (ten brąz trochę za ciemny) ze stali są różne kolory, ale jaka jest ich trwałość? no i mam dylemat. Baru, dziękuję za gościnę. Było bardzo miło, domek piękny i otoczenie również. Beti sprawdź sobie ceny w Agmar. Rok temu kupowałam u nich stal, mieli wtedy niskie ceny (oczywiście jak na tamten czas ) Aga 444 przepiękny jest ten wodospad. Ja na razie nie myślę o wypoczynku, może coś w sierpniu. (Jeśli Pan do elewacji nie wykończy mnie finansowo ) Wszystkim urlopowiczom życzę pięknej pogody i mile spędzonego czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 26.07.2005 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 chciałam zapytać jakie robiliście parapety zewnętrzne? Mam klinkierowe, jak na zdjeciu. (Tutaj jeszcze nie zafugowane) Nie bardzo rozumie tego zaciekania. Jak ma zaciekać to będzie zaciekało przy wszystkich rodzajach. http://www.maciejon.republika.pl/Elewacje/2005_V_070.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaS 26.07.2005 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 Ponoć na spoinach sylikonowych gromadzi się kurz i w czasie deszczu na elewacji robią się smugi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 26.07.2005 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 maciejon- a te przebarwienia na tynku zewnętrznym to na stałe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 26.07.2005 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 Ponoć na spoinach sylikonowych gromadzi się kurz i w czasie deszczu na elewacji robią się smugiNie mam spoin silikonowanych lecz wypełniono je jakąś dobrą fugą (chyba Sopro) maciejon- a te przebarwienia na tynku zewnętrznym to na stałe? Te przebarwienia to żart mojej ekipy. Do kleju którym zaciagano siatkę dodano żółtego barwnika. Zrobiono zdjęcie budynku, wysłano mi i powiedziano, ze dobrali kolor i pomalowali. Zdjecie było małe i mało nas nie trafił szlag Docelowo na scianę będzie położona warstewka tynku mineralnego i pomalowana. Kolor docelowy powinien być zbliżony do tego "z przebarwieniami" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baru 27.07.2005 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 Witaj Baru! Jesteś a jakby Cie nie było Tym razem Cię nie zżarło. Na grupie letnio mimo pełni sezonu budowlanego. Może znanym Ci tylko sposobem będziesz znowu animatorką. Poczułaś już smak mieszkania na wsi? Co teraz budujesz? Cosik mi się zbiesił mój komp po przeprowadzce, dysk padł i najpierw miałam problemy z zalogowaniem się na forum, a teraz opiszę się jak dzika, klikam Wyślij, a tu mi wyskakuje śliczniutkie okieneczko z napisem, że microsoft cośtam, cośtam, że jakiś błąd w czymś co się zwie iexplorer.exe i że zamknie i utracę wszystko nad czym obecnie pracowałam. Wysyłam rejestr błędów, robię co mi każą i od nowa Polska ludowa . Teraz pójdzie, bo wykorzystuję mężowskiego laptopa Maciejon! Mieszkanie na wsi ma jak dla mnie jeden wielki minus: muszę jechać samochodem po podstawowe zakupy , poza tym w nocy ciemności egipskie prawie, nic w domciu nie widać, kury sąsiadowe włażą nam na działkę i sr... cholery jedne a poza tym to sielaaankaaaa!! A co do budowania to trafiłeś : panowie kończą nam garaż, bo naiwnie myśleliśmy, że oddamy dom, a garaż zrobimy później, jak będziemy bardziej kasowi. Ale kierownik budowy nas uraczył wieścią, że jak na pozwoleniu jest i dom i garaż to lepiej oddać obydwa budynki od razu, bo inaczej trzeba by było wyłączać garaż, a potem wszystkie papiery na niego załatwiać jeszcze raz. Muszę kończyć, bo trza się zabrać za coś konstruktywnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 27.07.2005 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 Baru: Teraz wierze Ci, że mieszkasz na wsi! Mieszkając nie_na_wsi nie wymyśliłabyś tych ciemności nocnych i tych kur. A koguty rano Ci pieją? A ptaszki śpiewają (chociaż powoli to juz im nie w głowie spiewanie, bo młode już poczęte )? Ciekaw jestem też Waszej asymilacji ze środowiskiem ludzkim. Jak traktują Was tubylcy? (Pytam o to bo i mnie to czeka po przeprowadzce na wieś ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baru 27.07.2005 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 Kogutów nawet za bardzo nie słychać, ptaszki tak sobie świergolą, a tybylcy nas olewają (i vice versa - czy tam jak się to pisze). Oczywiście dzień dobry - dzień dobry, uśmiech szczyry od ucha do ucha i na tym koniec. Więc asymilacji zero - może jak już wszyscy nasi znajomi wypędzą od nas tego diabła to popróbujemy się i z sąsiadami pointegrować, bo na razie nie ma na to czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 27.07.2005 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 Malo nas teraz ale moze ktos będzie umiał mi poradzić. Chodzi o produkty firmy Greinplast. Na podkarpaciu jest o niej głośno.Bedę miał kładziony tynk mineralny w kolorze białym właśnie z Greinplast'a. Wynika to z układów moich wykonawców z tą firmą. Tynk (kornik 2-3 mm) bedzie malowany. Greinplast ma farbe silikatową w 4 grupach. Różnia sie one ceną i nie wiem czym jeszcze.Moje pytania to:Jak w praktyce sprawdza się ta farba na elewacjach?O co chodzi z tymi grupami?Co wogóle sądzicie o farbie silikatowej? Wycziłem, że George w swoich postach pisał o Greinplast'cie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaS 27.07.2005 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 Witam wybrałam parapety. Będa z aluminium w kolorze ciemnego brązu. Maciejon ja również robię elewację z materiałów firmy Greinplast. Ponoć są dobrej jakości. Wełna, tynk mineralny i podwójne malowanie farbą silikatową. Faktura tynku to baranek 2.00 mm. Mój wykonawca odradzał kornika, tłumacząc że kurz dostaje się w rowi i bardzo ciężko jest je wyczyścić. Na dowód tego wskazał dom na którym można było policzyć ilość rowków. Nie wyglądało to zbyt ciekawie. Farbę wybrałam F0622 Wiem że farba którą się stosuje na tynku akrylowym jest w 4 grupach, które zależą od ilości pigmentów potrzebnych do uzyskania danego koloru. Im więcej pigmentów, bardziej intensywny kolor i tym wyższa grupa i droższa farba. Jakby co to jutro mogę dopytać się majego fachowca na ten temat. Dziś już mu daruję, trochę późno jest. Baru zazdroszczę Ci tych swojskich klimatów. Parę tygodni temu przyjeżdżam na budowę zrobić kilka zdjęć dla potomnych a tam mućka się pasie. Taka piękna biało-czanra. Miała pierwszeństwo. Pierwsze zdjęcie zrobiłam jej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 28.07.2005 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 AnetaS: Dziękuję za szybką odpowiedź. Oczywiście jestem jak najbardziej zainteresowany dalszymi informacjami. Raz piszesz o farbie silikatowej (u Siebie) a później o 4-ch grupach farby akrylowej. Mnie interesuje silikatowa, ze względu na paroprzepuszczalność. Co do rodzaju tynku, to prawde pisząc wyartykuowałaś moje watpliwosci co do kornika. "Moi" przekonuja mnie, że nie ma takiego problemu . Jednak tak na chłopski rozum to w zagłębieniach będzie się osadzał brud i kurz. A mycie elewacji - Zastanawiam się tez czy nie położyć tynku silikatowego, barwionego w masie. Wychodzi to kilkaset zł drozej niż mineralny i malowanie farbą silikatową przy samym materiale. Odpada też robocizna za malowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaS 28.07.2005 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 ja u siebie nie kupowałam tych co idą na tynk arkylowy ale wiem że wśród nich jest taki podział. Jeśli farba silikatowa również dzieli się na 4 grupy to wg mnie cena jest uzależniona od tego samego. Dopytam się tego. Greinplast ma tynk mineralny barwiony w masie ale jest tego 4 albo 6 kolorów. Mały wybór. Wtedy kładzie się ten tynk i maluje 1 raz. Jeśli ma być inny kolor to tynk jest biały i maluje się go 2 razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaS 28.07.2005 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 Elewacja, którą wtedy oglądałam może mieć 7-8 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaS 28.07.2005 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 Rozmawiałam i sprawa ma się takFarby dzielą się na grupy (kwestia ilości barwnika - im więcej wyższa grupa i droższa farba) i to jest jednyna różnica pomiędzy tymi grupamiElewacja pomalowana tymi farbami nie przyciągają kurzu (nie mają ładunku ujemnego), jest łatwo zmywalna. Przy malowaniu jednokrotnym, farby nie rozczeńcza sięPrzy malowaniu dwukrotnym - pierwsza warstwa jest rozcieńczona (aby dobrze wpiło się w tynk), druga warstwa nie rozcieńczona O coś jeszcze się spytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts