Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Podkarpacka

Robinson74

Recommended Posts

• Odpowiedzi 14,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witam Wszystkich.

jacekg11

My karczowaliśmy stary sad (grusza, 8 orzechów, 7 śliw z wieloma odrostami). Drzewa zostały wycięte, grubsze poszły na opał, drobne gałęzie spalone na działce. Następnie Ostrówek wykopał konary, które po oczyszczeniu z ziemi zabrał na opał sąsiad(na całe szczęście). Teren wyrównałem ręcznie. Działka została zaorana, reszta korzeni wyradłowa, a następnie zasiana trawa i całość przewałowana. Zapowiadała się długa walka o pozwolenie - szerokość drogi dojazdowej - nie chcieliśmy, żeby działka zarosła chwastami.

Darpiot

Właśnie wylaliśmy strop nad piwnicą. Całość robocizny tj. wykonanie ław fundamentowych, wymurowanie ścian piwnic(trójwarstwawa), fundament pod ganek i garaż, strop nad piwnicą wraz z tarasem na słupach (izolację pionową ,drenaż i zasypywanie wykopów wykonaliśmy we własnym zakresie) wyniosła 6 tys. zł. Oczywiście beton z gruchy. No i za wykopanie dziury w ziemi koparką CJB-4 + samochód pan wziął około tysiąca.

Trochę się zasiedziałem.

Do następnego postu. :wink: :) :D :lol:

Nooo ludziiiska!!

Śpita??

Wszyscy cosik piszą a u nas nic :cry:

Dzisaj z rana u mnie na wsi zobaczyłam pierwsze oznaki jesieni: mgła jak okiem sięgnąć i taki charakterystyczny zapach jesieni. Szkoda, że tak szybko się to lato kończy...

Januszek!!

Jak tam Twoje pępkowe? Bo wiesz... trza by coś pomyśleć, zanim całkiem nas jesień, albo nie daj Bóg zima zastanie z tym nierozwiązanym problemem :D :lol: :p

Nooo ludziiiska!! Śpita??

Dzisaj z rana u mnie na wsi zobaczyłam pierwsze oznaki jesieni: mgła jak okiem sięgnąć i taki charakterystyczny zapach jesieni. Szkoda, że tak szybko się to lato kończy...

Nie śpita, pracujeta ;)

A ja dzisiaj, i to nie na wsi, zobaczyłem kawałek jesieni.

Na widzianym między szczytami bloków skrawku ziemi też ścieliły się mgły.

"A mnie jest szkoda lata..." ?

:-?

Upływ czasu przybliża mnie do wyczekiwanego zamieszkania w budowanym domu :)

wilu1: Nie mam pojecia o szambach :(

Ja też nie śpita :wink:

wilu1 ja swoje szmbo wykonałem z betonowych kręgów fi 120. Myślę, że większość ludzi w naszym regionie tak robi. Kupiłem 6 kręgów i pokrywę. Zapłaciłem za nie niecałe 500 zł + transport 200. Miało tak być, że szamba nie bedę wykonywał bo jak załatwiałem pozwolenie to mnie zapewniano, że kanalizacja już będzie zanim się wprowadzę. No ale oczywiście kanalizacji nie ma i przed samą przeprowadzką musiałem zrobić szambo, które mi służy do dziś. W przyszłości wykorzystam je jako zbiornik na deszczówkę i odprowadzenie drenażu.

No właśnie Januszek nic nie pisze. Może to właśnie z powodu pępkówek ;)

W sobotę pozbyłem się blaszaka, który służył mi przez okres budowy i po. Poszedł "obsługiwać" chyba już czwartą budowę :) Byłem w szoku ile zmieściło się w nim rupieci :o Trochę będzie mi go brakowało ale tak jak powiedziała moja żona: po co ma dłużej straszyć u nas :-? Wreszcie można powoli myśleć o ogrodzie.

A co to jest spanie?

Baru: kto śpi??? Albo budujemy, albo walczymy z ogrodem, albo walczymy z ogrodzeniem, albo z przetworami, albo z sierściuchami, albo... szkoda w ogóle gadać

Sama zresztą buszujesz głównie po sierściuchach :wink:

Wilu: popytaj o betonowe kręgi w okolicznych betoniarniach. Albo wrzuć w wyszukiwarkę, na pewno coś Ci wpadnie. No i jeszcze rBIT. Nie interesowałam się tym, bo mam kanalizację.

Maciejon: dobrze, że barwiony w masie :) .

A tak w ogóle to powiedzcie mi: czy tylko ja mam takie wrażenie, czy doba stała się jakby krótsza??? I ja się kiedyś zastanawiałam, co będę robiłą, jak już wybuduję dom :o Ba, zajęcia różne sobie znalazłam w obawie przed nadmiarem wolnego czasu :o

W firmie wierchuszka dba o dostarczanie zajęcia (coraz bardziej pomysłowo, zresztą), w domu - gdzie nie staniesz tam czeka jakaś robota :-?

Na usprawiedliwienie swojej dłuższej nieobecności chciałam powiedzieć, że bywam na stronie rankami, postów pisałam nawet kilka, tyle, że w połowie zdania musiałam przerywac, ponieważ znowu wykonuję zastępstwo :evil:

I znowu przylazł jakiś taki .... :roll:

WITAJCIE!!!

Wybaczcie, że nie pisłam tak długo, ale byłam zła :evil: :evil: :evil:.

Zrobiłam trochę zamieszania na Forum i czekałam, aż się to jakoś wyjaśni.

Niestety nie zwrócą mi tego co do tej pory sobie wypracowałam, ale muszę się z tym pogodzić. :-?

Przez ten czas jednak nie leniuchowałam i na mojej działeczce stoi już piękny srebrny blaszaczek (RS mam nadzieję, że swoją budę sprzedałeś) oraz jedno z najważniejszych medii - WODA!!! Moja połówka jest zachwycona - wreszcie może kąpać swoje maleństwo (autko) :lol:

Brzoza - życzę miłego wypoczynku 8)

Baru - pochwal się jakiej rasy jest to cudne szczenię

Zdjęcia z wakacji i z działeczki zamieszczę jak tylko zrobię z nimi porządek.

Pozdrawiam serdecznie

Aga - dziękuje :D

http://blues.pl/Tadeusz_Nalepa/black_na.gif

a On dalej spiewa ... sny kolorowe ...

dzis są Jego urodziny 26.08.1943

Tadeusz Nalepa urodził sie w Zgłobniu (ok. 15 km na zachód od Rzeszowa)

grał w rzeszowskich restauracjach "Parkowa" i "Przodownik"

II festiwal Młodych Talentów w Szczecinie wyróżnienie w kategorii zespołów wokalnych wraz z Mirą Kubasińską z rzeszowskiego kabaretu "Porfirion"

Nalepa zakłada w Rzeszowie zespół Blackout

moi drodzy kochanieńcy

nawet nie wiecie ile jest racji w słowach Aniki "doba stała się krótsza" to nie wrażenie to fakt :(

własnie dopiero kończę pracę i jadę do domciu pokołysać tę malutką

gdyby kto kolwiek miał ochotę odwiedzić moje Panie to serdeczne zapraszam, ale naprawdę nie obiecuję że bedę w domu, nawet nie wiem jak wyglada teraz moja żona, wracam w nocy i na " macanta " wskakuje do łuzia, jedynie takie "łeeee, łeeeee ...... i aaaa, aaaa" upewnia mnie że dobrze trafiłem to są moje Panie.

budowa ???? kochani jak nawiozłem ziemi i wyrównałem ogród tak już nic wiecej :evil:

może dlatego że jak już wiozłem ostatnie taczki to musiałem stawać na paluszkach bo rece były tak długie że nie mogłem podnieść trzeba odsapnąć.

Pempkowe?? jestem jak najbardziej za, tylko niech ktoś to jakoś zorganizuje plisss.....

serdecznie pozdrawiam wszystkich

a szczególnie rozrabiaków :wink:

:p :p :p

Tadek Nalepa ... "Rzeke dzieciństwa "ćwiczył w kanjpie zwanej Relax ... koło poczty głównej ...

tak, zwłaszcza piwo .... :wink:

a kto nie lubi piwa .... ?

:roll:

:wink:

:D

no ja nie lubie piwa :-?

pozdrawiam podkarpatczykow , Baru i Age 444 w szczegolnosci

szukam tego pieknego opisu pieczonych ziemniaczkow , ale juz nie ma

chcialam sie smakiem obejsc :roll:

rrmi.... przemiła osóbko ...

zapraszam i podam Ci [przepis na priva jak faktycznie chcesz ...]

p.s.

mimo ze sie czasem nie zgadzamy w poglądach ... szanuje Cię za Twoje słowa ...

Jestes bardzo elokwentna ... światowa ... kulturalna ...

pozdrawaim serdecznie

miło mi ...

glodna bylam i tak szukalam co lepszych kawalkow

tylu komplementow to ja dawno nie slyszalam , dziekuje :oops: :oops:

to dobrze , ze sie nie zgadzamy , bedziemy mieli o czym rozmawiac

a ktory temat masz na mysli?

nie chce Wam tu w tej milej grupie przeszkadzac

pozdrawiam raz jeszcze , wprosze sie moze tylko na nastepna lipcowke do Baru :wink:

rrmi.... przemiła osóbko ... :D

zapraszam

podam Ci przepis jak chcesz ....

miło mi ze czytasz polske "B" ...

a u nas /....

sami murzyni ...mulaci ... ukraińcy ...mahometnie ... żydzi ... łemkowie ... bojkowie ... itd ...itp ...

swołocz ... znaczy ...

jak to bieszczady ....wiesz .... :-?

czytam rozne rzeczy , a na podkarpacie wybieram sie na wakacje w przyszlym roku

nie dziele Polski na te A czy B

dla mnie jest jedna

moj dziadek sp mawial zawsze Ty swolocz jedna

mam ciotke goralke , ale Jej nie lubie

pozdrawiam murzynow , mulatow i reszte wymieniona , chciaz tak sama sobie rasistka zalatuje :-?

No, w końcu wróciłąm na stare smiecie :D Nie ma jak w domu :)

rrmi: jak miło Cię powitac na południu :)

Brzoza, czytałam Wasze posty na szybciutko, rankami (pretekst miałam: nowinki dla szefa ściągałam :p ) i narobiłeś, oj, narobiłeś. Na dzisiaj już jestem umówiona z moimi ulubionymi sąsiadami na pieczenie ziemniaczków i pifko, a w niedzielę jadę do rodziców, bo wyłudziłam od nich stary adapter i płytotekę :D No i muszę się zaopatrzyć w nową szafkę :p do salonu :D Bo gdzie te cudowności będę trzymała, jak moje rozbisurmanione koty włażą dosłownie wszędzie?

Ja Ci radzę, weź drugiego kociaka. Duet - to jest to. Lepiej się wychowuja, są fajniejsze. A powiem Ci, że dwa maluszki szukają domów. Cudownościowe są! Ich matka zginęła pod kołami samochodu i kolega wychowuje je od 2 tygodnia życia. Karmi butelką, podaje termoforki.

U mnie też już zawitała jesień. W stawie nie ma już malusich kijanek, chociaż Masza (nasz domowy ropuch) dalej kumka przed deszczem, jest za to narybek, więc zakładajcie staczka, na wiosnę będę rozdawała rybki :D Na poranną kaweczkę wychodzę na taras w szlafroku i z pledzikiem, bo poranki zimne, a cały ogród spowijają mgły.

Brzózki żółkna, kwiaty przestają kwitnąć.

A dwa dni temu zatrzymał się u nas czarny bocian. Pierwszy raz widziałam czarnego bociana (poza ZOO, oczywiście). Pewno leciał na południe.

Ale niedługo będzie znowu wiosna :D