Baru 15.09.2005 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Tak nam spier... te tynki, że szok!! Ekipa została wykopana z hukiem i bez kasy. Tak więc zdecydowanie nie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajja 16.09.2005 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 Witam Wszystkich, Dziękuję za uwagi nt. mojego M02 Konkursowego: Paty Twój domek jest naprawdę fajny i zmiany, które zrobiłaś też. Tylko jest jedno ale: ten projekt raczej nie nadaje się na działkę z wjazdem od południa (a ja taką właśnie mam). Ponadto decyzja o warunkach zabudowy narzuca nam: dwuspadowy dach o nachyleniu połaci dachowych ok. 40stopni, równoległe do drogi położenie głównej kalenicy itd itd. Teraz muszę więc skupić się na tym jak najlepiej dostosować do naszych potrzeb nasz M02. Anika Twoja sugestia zmiany położenia drzwi do spiżarni oraz szafy jest super (takie oczywiste a przeoczyłam ). Zlewozmywak też zamierzałam zrobić w pobliżu kuchenki. Jednak nie muszę mieć lustrzanego odbicia, bo mam działkę z wjazdem od południa i taki układ jest korzystniejszy. Balkonik ma być przy naszej sypialni, czyli od zachodu z widokiem na nasz ogród (nie na ulicę), który zresztą sąsiaduje z ogrodem sąsiada, więc chyba warto go zrobić? Proszę o dalsze podpowiedzi Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajja 16.09.2005 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 Anika i jeszcze jedno: zamierzałam zrezygnować z jednej łazienki na górze na rzecz garderoby (dlatego chciałam powiększyć tę drugą). A to dlatego, że trzy łazienki w takim małym domu to chyba za dużo a garderoba napewno się przyda. Co o tym sądzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 17.09.2005 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2005 kajja oglądałam ten Twój projekt i zapoznałam się z Twoimi proponowanymi zmianami a moje rady są następując zbyt dużo okien w salonie zrezygnowałabym na pewno z tego jednego koło sofy, poszerzyłabym na pewno troszku dom np. o 1 metr aby powiększyć salon i kuchnie, na pewno nie robiłabym przyjścia z garażu i Pom. Gos. przez łazienkę ponieważ to mało praktyczne wyobraź sobie przyjeżdżają do Ciebie goście wychodzą z auta i prowadzisz ich do domu przez łazienkę lub wracając z zakupów obładowana torbami musisz prześlizgiwać się między kibelkiem a prysznicem a przecież mogłabyś od razu wiele zakupów zostawić w spiżarce , ale jeśli zrobisz przejście z garażu do spiżarki to raczej nie powinnaś zrobić takiej zamiany jak proponuje Ci Anika ponieważ spaliny z auta będą miały 2 przeszkody w formie drzwi do pokonania, troszku mały przedsionek a duży holl, troszku małe sypialnie na poddaszu ale z tym nic nie zrobisz, fajne schody na poddasze ale jeśli masz dzieci to mogą być niebezpieczne, małe łazienki na poddaszu ale ja zostawiła bym tą łazienkę przy pokoju rodziców a powiększyłaby m ten pokuj od frontu i tam się przeniosłabym się z tatusiem, ogólnie domek ładny ale na pewno nie będzie najtańszy w budowie ze względu na dach i jego wycięcia, ja też mam bardzo ograniczone środki dlatego wybrałam dość zwykły domek kwadratowy z dwuspadowym dachem i jedną lukarną, ale wybór należy do Ciebie. POWODZENIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anaa_ 17.09.2005 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2005 Potrzebuję namiary na na firmy zakładające ogrzewanie czy możecie mi pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajja 18.09.2005 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2005 Witam Wszystkich! _Beti_ dzięki bardzo za uwagi: 1. zamierzamy rzeczywiście zrezygnować z jednego okna (tego koło sofy), tym bardziej że jest ono od strony północnej; tylko jak byś umiesciła to które pozostanie: na środku ściany, czy jakoś inaczej? 2. dom powiększamy (dokładnie o 90cm-tyle wynosi rozstaw między krokwiami), więc powiększy nam się kuchnia i salon. 3. nie zamierzamy robić żadnego przejścia między domem a garażem (chyba że coś się jeszcze zmieni ), więc propozycja Aniki z szafą i drzwiami do spiżarni jest naprawdę OK. Do pomieszczenia gospodarczego (tam planuję wstawić pralkę, deskę do prasowania i jeszcze parę rzeczy...) nie będzie wejścia od strony garażu tylko od łazienki. 4. czy sądzisz, że lepiej zostawić łazienkę 15 na górze? a może można ją powiększyć kosztem sypialni 16 (ona jest największa i jeszcze się powiększy po przesunieciu ściany o 90cm)? Wtedy sypialnię 14 można powiększyć kosztem pomieszczenia 13 (łazienka) a to co zostanie przeznaczyć na garderobę... Co o tym myślicie? 5. o co chodzi z tym schodami? ja z rysunku wiem tylko, że są schody... Bardzo proszę o komentarze do mojej "radosnej twórczości" Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baru 18.09.2005 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2005 Potrzebuję namiary na na firmy zakładające ogrzewanie czy możecie mi pomóc? Aaależoczywiście!! Wołaj naszego Wojtka Tymowicza - on się zajmuje tym biznesem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anaa_ 18.09.2005 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2005 Ok, ale jak można sie z nim skontaktować??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baru 18.09.2005 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2005 Spróbuj napisać na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 18.09.2005 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2005 kajja ze schodami to tak jak mów brzoza a z łazienką to ja bym zrobiła tak jak powiedziałaś w punkcie 4, ale najlepiej byłoby zobaczyć ten dom na żywo i wtedy podejmiesz decyzje co z łazienką na poddaszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anaa_ 18.09.2005 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2005 Spróbuj napisać na priva Bardzo Ci dziękuję za tak szybka odpowiedż ,a tak przy okzaji czego nie moge wysłać e-maila pryw?Coś żle robię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 19.09.2005 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 Anaa_ - prawdopodobnie nie znasz e-maila do Wojtka ... wiec klikasz na "przywatna wiadomość" http://www.murator.com.pl/forum/templates/murator/images/lang_polish/icon_pm.gif jeśli Wojtek ma czas i czytuje forum to Ci odpowie ... tak mysle ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaS 19.09.2005 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 witam wszystkich choć ostatnio nie piszę nic, ale czytam dość regularnie. Brzoza warunki techniczne dopuszczają max. ilość schodków w liczbie 17 więc autora projektu zrobiła zgodne z wymogiem. Nie można jej zarzucić niewiedzy, choć prawdą jest że wygodniejsze byłyby ze spocznikiem. Dobrze że przywrócili Ci Twoje ubranko Anaa_ wysłałam Ci na priva wiadomość. Namiar na Wojtka. A poza tym to ... lepiej nie będę więcej pisać, dalej mam ten swój dół psychiczny i mogłaby jakieś głupoty strzelać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anika 19.09.2005 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 kajja: Też nie uważam, żeby wejście z garażu do spiżarki było bardzo konieczne. Wręcz wydaje mi się, że wcale. Ale to już indywidualna sprawa. Co do trzech łazienek… U mnie jest trzy (rodzina 4-osobowa), z tym, że ta trzecia (sąsiadująca bezpośrednio z naszą sypialnią) nie jest jeszcze urządzona. Ale już bardzo mi się za nią tęskni, bo tam ma być jedyna wanna w domu. No i przydałaby się rankiem, kiedy wychodzimy razem do pracy. Przez to, że jest tylko jedna do naszej dyspozycji (druga, na poddaszu, jest dzieci – zresztą poddasze jest tylko dla dzieci) muszę wstawać pół godziny wcześniej. Ale to kwestia gustu. Niektórzy ludzie montują w łazience np. dwie umywalki, bo lubią myć zęby wspólnie Sypialnie na górze rzeczywiście są malutkie. Może warto pomyśleć nad urządzeniem swojej sypialni na parterze (5), powiększeniem trochę dolnej łazienki kosztem pomieszczenia gospodarczego (tak, aby ewentualnie wstawić tam i wannę, i kabinę), natomiast górę przeznaczyć dla dzieci? Zlikwidować 15 łazienkę, powiększyć to pomieszczenie kosztem sypialni (16) i tam zrobić salonik dla dzieci z ewentualną kanapą dla „śpiących” gości. Dzieci będą miały malutkie sypialnie z kącikami do nauki, natomiast Wy zyskacie dużą garderobę. A potrzebna jest takowa, oj potrzebna … Okien nie likwidowałabym. Ale ja jestem maniak dużych okien, więc mojego zdania nie trzeba brać pod uwagę. Gdybym mogła, miałabym lustrzaną ścianę. A schody może rzeczywiście są niewygodne, ale za to efektowne Zresztą, wszystko wyjdzie Ci „w praniu”. A najlepiej pojedź do kogoś, kto taki dom już wybudował. Zawsze jak zobaczysz to „naocznie”, lepiej sobie wyobrazisz. Anaa_: jutro rano mogę Ci podać namiary na chłopaków, którzy u mnie robili. Notesik już został zarchiwizowany w najgłębszej szufladzie Anetko, wyłaź z tego doła, boś decyzję słuszną podjęła. Chyba, że się zmieniła? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 19.09.2005 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 Anetko - owszem warunki dopuszczaja ... ja pisze o wygodzie ... wyobrażasz sobie dźwiganie wersalki po tych schodach lub dwu pralek automatycznych do tych dwu łazienek na poddaszu ? wnosiłem niedawno meble po schodach ... wiec wiem co mówie ubranko mi przywrócili ... ale ... miła osóbka osoba piszaca również w Naszej grupie pyta w "uwagach o forum " Dlaczego nie moge sie zalogowac na Forum? czyzby dosiegnał Ją syndrom ? AGI444 i mój ... Anetko ... Słoneczko ładnie dzis świeci ... bedzie lepiej ... uśmiechnij się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaS 19.09.2005 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 Anika u Ciebie robli ogrzewanie, chyba ci co u mnie przyłącz kanalizacyjny . Komórkę do ich szefa mam przy sobe mogę podać. Anika a co do decyzji ciągle mam mieszane uczucia i szczerze mówiąc nie wiem co robić. Część osób mówi że się trochę pośpieszyłam. Może mają rację, a może nie. Ale zawsze jakiś rozdział w życiu kończy się a inny zaczyna. Brzoza z wygodą przyznaję Ci rację, ale nie można negować bo jest to zgdone z prawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 19.09.2005 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 Anetko ... zgodne jest ... ale kiedy projektuje się 3 łazienki w jednym domu, a brakuje miejsca na spocznik ... a Wojtek pewno świetuje ... to, ze Rzeszów jest mistrzem Polski na żużłu ... Darek Śledź i Maciek Kuciapa dali popis jazdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaS 19.09.2005 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 co prawda nie oglądałam całości tylko urywkami, ale widziałam tą ostatnią jazdę Śledzika. Rzeszów górą. a między czasie oglądałam taniec z gwiazdami - "hydraulik odpadł" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 19.09.2005 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 "hydraulik odpadł" bo był najgorszy a w program udała mi się wciągnąc nawet męża ale on niestety tylko słuch jak jakiś facet gra na basie taniec go nie interesuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anika 19.09.2005 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 Anetko, komórkę do szefa też umiem (na pamięć), ale myślałam raczej o chłopakach, którzy tam robią. Myślę, że warto sprawdzić i jedno i drugie, bo koszty to ważna rzecz A co do decyzji. Trudna jest, bo zyciowa. Ale myślę, że zawsze lepiej jest pracowac "na swoim". Im wcześniej to się zrobi, tym korzystniej. Są teraz dobre ulgi i dofinansowania dla osób zakładających działalność gospodarczą. Będzie dobrze, zobaczysz Też zerkam na "Taniec z gwiazdami" Tylko dobija mnie jedna sprawa:czy musimy wykupywać licencje innych stacji i produkować to samo u nas? Oglądam równolegle na BBC brytyjski "Taniec z gwiazdami". Ta sama formuła, te same zasady, taka sama scenografia, nawet te same słowa padają. I jakoś tak mi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts