Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Anetko

dzieki uff kamień z serca bo widzisz ja jestem taki , taki mało delikatny

przepraszam, ale cieszę się że już poprawone.

i jak rachunek ?? zaskoczona, zadziwiona, nie przejmuj się to pierwszy sezon w następnym bedzie dużo lepiej. zobaczysz

słuchajcie to że ma być kulig to jescze nie powód aby była zima stulecia

nie straszcie bo znów mój silnik łi łi łi :p :p :p :p

grześ jak Ty to robisz tak rozruszać grupę no no no !!!!

a może jednak to wyróżnienie maciejona, ja tam nie będę czytał projektów, ale domek mażeie kazdy chce mieć tak prawda?

Właśnie jestem po głędszym złocistym i spiewamy sobie "wypijmy za błędy, za błędy na górze"

wiecie co ten złoty trunek jest naprawdę dobry....

greg prawda jest taka że ja cholernie lubie rozpieszczać kobiety , te które są tego warte ....

kulig to jest to czego nam brak teraz tylko musimy czekać na snieg...

https://forum.murator.pl/topic/280427-grupa-podkarpacka/page/180/#findComment-8387045

• Odpowiedzi 14,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Ale fajowo - będzie kulig - o ile śnieg tej zimy spadnie :wink: Ja, jeśli można również się piszę :lol:

maciejon - GRATULACJE!!! - a od Lipińskich wyciągnij dodatkowego bonusa. :D

Ale fakt - faktem wybrali Cię dlatego, że jesteś perfekcjonalistą. Zarówno dom jak i otoczenie jest dopracowane w każdym szczególe. Brawo!

AnetaS - to kiedy ta przymusowa przeprowadzka?

Widziałam Cię ostatnio 1.11, miałam ochotę zagadnąć, ale byłaś tak zajęta, że nie chciałam przeszkadzać. 8)

sebo8877 - Oglądnęłam zdjęcia Waszego domku. Troszkę zapuszczony ten domek. Będę pełna podziwu jak zobaczę efekt końcowy.

jacekg11 - ja planuję max 29 +12 styro. Max'a chciałam z Hadykówki, ale ostatnio coś słyszałam, że chcą ogłosić upadłość i teraz mam dylemat. :-?

po pierwsze kulig

"pędzą pędzą sanie ...." ech wiatr w piersiach oczywiście piszę się

ale trochę obawiam się o atrakcje jakie moze nam sprawić RS

ostatniej zimy miał Ci on atrakcję nie lada szyba pies .....

januszek - lepiej nie kracz..... ,

Rs ostatniej zimy miał nie jeden problem z samochodem :lol:

https://forum.murator.pl/topic/280427-grupa-podkarpacka/page/180/#findComment-8387044

przeprowadzka na koniec grudnia (czywiście tego roku), nie zależnie od stanu wykończenia domu.

Januszek Ty jesteś super gościu. Takich znajomych mieć to wielkie szczęście.

A ten rachunek to taki :o może dużo może mało, nie wiem, w ciągu 3 tygodni poszło 225m3 gazu.

A propo śniegu to cosik zapowiadają, ciekawe czy im się sprawdzi.

https://forum.murator.pl/topic/280427-grupa-podkarpacka/page/180/#findComment-8387043

AGA44 dzieki za otuche - tak ajk pisalem te zdjęcia to w fazie zakupu były robione.

Dzieki za otuche - wierze i mam nadzieje że efekt końcowy zadziwi i mnie samego :)

Jak troszeczke sie porawi jego zewnetrzny wyglad pokażę z zewnatrza narazie siedze w środku.

Oby Ten śnieg przyszedl jak najpoźniej - dla mnie w okolicy Rzeszow moze spaść tylko na jeden dzięn - KULIG :)

sebo8877

https://forum.murator.pl/topic/280427-grupa-podkarpacka/page/180/#findComment-8387042

Witajcie moi drodzy :p

dwa dni temu zjadlo mi posta, na nowego nie mialem czasu, ale dzis skopiuje zanim wysle :x

no nie smiejcie ze mnie ze grupe rozruszalem, bo to zrobil RS - KULIGIEM z pomoca Brzozy, ale chcialem ja rozruszac i sie udalo :wink:

wazne zeby chciec, slyszeliscie to ze nawet jak nie masz pieniedzy na budowe domu, lecz jak juz myslisz o tym i chcesz to jest tak jakbys juz zaczal budowc :p

Januszek znow li, li, li... :p ja sie z Ciebie nie smieje bo w moim mlodym aucie tez bylo raz podczaz mrozu li, li, li...

Brzoza objecuje ze przywioze Ci tego zlocistego napoju jak przyjade ale to bedzie juz po kuligu i po sniegu tez, na wiosne

Maciejon gratuluje wyroznienia, sam bym chcial Wasz domek juz zobaczyc , nie udale sie tego roku uda sie na drugi

Aga wyslalem Ci juz zdjecia z poddasza ?

Sebo z tego domku mozna zrobic super chatke :wink:

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/280427-grupa-podkarpacka/page/180/#findComment-8390797

Aga wyslalem Ci juz zdjecia z poddasza ?

Jeszcze nie, ale mam nadzieję, że w tym tygodniu będę je już mieć. :wink: (w każdym bądź razie już nie moge się doczekać)

A mnie ogarnął szał jeżdżenia po składach.

I najśmieszniejsze jest to, że jeszcze nie zaczęłam budować, a rozglądam się za płytkami, ceramiką itp.

Jestem trochę zawiedziona bo mam problem z wanną. Chciałabym żeliwną, a tu "niet" :( Jeżeli jest to powyżej 5000 PLN. Jak wiecie gdzie można dostać tańsze dajcie mi znać.

A jak wogóle się spisują te akrylowe - czy nie będzie tak, że za 10 lat trzeba pruć łazienkę bo wanna nie nadaje się do użytku? :-?

https://forum.murator.pl/topic/280427-grupa-podkarpacka/page/180/#findComment-8390795

Aga to dobrze że już patrzysz za ceramiką i płytkami, wybierzesz wcześniej i nie będzie problemu tego co u mnie.

Ja jutro jadę kupować i co?

Wiem jakie płytki w jednej łazience, jakie na korytarzu a druga ciągle jest zagadką.

wiem jaką chcę kabinę prysznicową tak na 80% tzn wiem co chcę ale nie wiem jakiej firmy.

wiem jaki kształt ma mieć wanna ale ale jakiej firmy pojęcia nie mam.

Podłogi w pokojach i korytarz na górze - deska berilnecka lub panel trójwarstwowy nie za jasny i nie za ciemny.

itd.

Gregor ja zawsze kopjuję przed wysłaniem :wink: bo za często mi zjada :evil:

https://forum.murator.pl/topic/280427-grupa-podkarpacka/page/180/#findComment-8390793

Co Ty, Aneta!

Nie masz racji z tym wcześniejszym wybieraniem :-? Agnieszka planuje zacząć na wiosnę, więc pewnikiem najwcześniej na wiosnę 2007 płytki będzie kupować. Tak więc jak dla mnie - strata czasu.

Zmienić technologię z maxa na U220 np, z czegoś tam na siporka... To taaak. Pokrycia dachu pooglądać: dachówka - jaka? I dlaczego tak drogo?! Blachodachówka - taniej ale dalej drogo. No bo już by trza było taką uczciwą a nie jakiś chłam. Rynny... Nie daj Boże okna dachowe! Drogie i bardzo często lubią znikać świeżo wstawione z budowy.

To są problemy Agi na dzień dzisiejszy... Aaa! I jeszcze zapomniałam o ścianach fundamentowch: lać w akra czy murować z pustaków np amerbloków (my tak mamy).

Doooobra. Kończę przynudzać i idę poczytać o czernyszach dla odmiany.

https://forum.murator.pl/topic/280427-grupa-podkarpacka/page/180/#findComment-8390792

AGA44 polecam Ci wanne akryl z cersanita lub Sanplasta - ale pełny akryl - nie daj się wpuscic w maliny z połakrylem

Znajomi maja już kilka dobrych lat te produkty - ja kupilem narozna z Sanplasta w Merkurym-Markecie - Maja tam po analizie wszystkich marketów w rzeszowie - najlepsze ceny na akryle.

RCM ma ukryte koszty - np nogi.

Pamiętaj tez że nas "biednych' nie stac na tanie materiały.

Co do żeliwnej wanny to naprawde zastanowiłbym sie nad nią - po pieronie cięzka no i zawsze problem z glazura zawsze może wpaść cos do wanny o co ??? - porażka.

Akryle teraz sa już naprawde dobrej jakości - najwazniejsze by zamontowac ja tak by dno nie uginało sie i nie powodowalo zbyt duzych naprężeń.

sebo8877

https://forum.murator.pl/topic/280427-grupa-podkarpacka/page/180/#findComment-8390791

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za słowa uznania z okazji ... :)

Dodam jeszcze, że biuro projektowe na swojej stronie ma zamiar wprowadzic rozbudowany dzial o realizacjach ich projektów. Dostaliśmy na ta okoliczność trochę pytań typu: dlaczego ten projekt, jak było w praktyce itp. Ma to być też ilustrowane zdjeciami a ma ich być dużo wiecej niz w katalogu projektów.

AGA44

My kupimy wannę Ravak'a. Jeżeli nie znasz ich oferty - warto popatrzeć. Ale w realu nie w necie ;)

Pytałaś tez o Markowicze. Interesowaliśmy się tą cegielnią na etapie niewykluczenia u nas scian z max'a. Bralismy również pod uwage leżące niedaleko Markowicz Harasiuki. Generalnie opinie wykonawców z okolic naszej budowy (jest to ok. 50 km do tych cegielni) były pozytywne, ze wskazaniem na Markowicze. To było wiosną 2004.

Wizja kuligu i piwa rozruszała Grupę. Aż miło czytać :)

Ja deklaracji kuligowych niestety nie mogę składać. :( Jeszcze.

Co do piwa to myślę, że jest ono smaczniejsze wtedy, gdy o sniegu nie pamiętamy. Na kulig lepiej coś bardziej gorącego a nawet lepkiego. Np. podgrzany przy ognisku krupnik. Dla smokoszy - coć bardziej przeźroczystego i schłodzonego ;)

https://forum.murator.pl/topic/280427-grupa-podkarpacka/page/180/#findComment-8390790

witam za mną dzień zakupów

duuuuuuuuuuużych zakupów

dziś zamówiłam płytki na korytarz do kuchni i łazienki (druga jeszcze nie)

i kupiłam deskę berlinecką na podłogi na górę.

prawie wybrałam wannę, kabinę prysznicową, kibelek, umywalę i bidet.

:p

Baru faktycznie Aga ma jeszcze czas na podejmowanie konkretnych decyzji, ale szukanie i poznawanie tego co jest na rynku nie uważam za stratę czasu. I nawet jeśli teraz coś wybierze to jeszcze wiele razy zmieni. Ale będzie wiedziała gdzie czego szukać.

A ja co, dzisiaj jeździłam z wykonawcą i wybieram deskę berilnecką a on mi mówi że inną bo ta jest na klejenie a lepsza jest na klik i patrzeć jaką mają twardość i ścieralność. :o

No i patrzę na twardosć, ścieralność, czy na klik i dopiero na końcu jaki kolor i cena. :oops:

itd.

https://forum.murator.pl/topic/280427-grupa-podkarpacka/page/180/#findComment-8390789

A ja co, dzisiaj jeździłam z wykonawcą i wybieram deskę berilnecką a on mi mówi że inną bo ta jest na klejenie a lepsza jest na klik i patrzeć jaką mają twardość i ścieralność. :o

No i patrzę na twardosć, ścieralność, czy na klik i dopiero na końcu jaki kolor i cena.

Na klik łatwiej się montuje i byc może stąd taka opinia Twego wykonawcy. Na klik są przez to droższe. Czy lepsze - nie wiem, lecz ja tez kupie na klik :)

Oczywiście scieralnośc i twardość też są wżne ale żeby dopiero na końcu kolor i cena :o A co z gatunkiem drewna?

Ciekaw jestem co wybrałaś.

Jakie będziesz miała listwy przyścienne? (Są też różne sposoby mocowania)

https://forum.murator.pl/topic/280427-grupa-podkarpacka/page/180/#findComment-8390788

Maciejon!

Gdy wybierałam wannę brałam pod uwagę właśnie Ravaka i Poolspę. Ale ze wstydem muszę przyznać, ze już nie pamiętam dlaczego wybór w końcu padł na tę drugą :oops:

Co do podłogi na klik - to owszem, fajnie się układa i ogółnie to nic do niej nie mam (moje panele w salonie tyż na klik są przecież), ale o ile dechy są ze sobą "powiązane" i się trzymają po długości, to niestety po szerokości zaczęły mi się rozłazić. Mam szczeliny takie na grubość paznokcia :evil:. Ale to podobno tak się dzieje z tymi klikowymi.

Listwy mam Voxa i są rewelacja! Polecam z czystym sumieniem! Zakupiłam w RCMB. Nie montuje się ich do ścian na żadnych p... zaczepach, które mimo zapewnień sprzedawców, że nie mają prawa odleźć od ściany i nie ma prawa od nich odczepić się listwa - to i tak odłażą!

Toto co ja mam - montuje się na wkrętach do ściany. Mam to i na dole przy panelach i na górze przy wykładzianch. Można w nich puścić kabelek jakiś zapomniany przy robieniu gnazdek. Oczywiście łebki wkrętów są niewidoczne, bo przed mocowaniem do ściany zdejmuje się środkową część listwy a potem po przykręceniu, ew. włożeniu ww kabelka - zakładamy środkową część, przykrywając wszystko, co nie powinno być widoczne.

Nie wiem czy zrozumieliście mój pokrętny opis, ale dla lepszego zrozumienia sprawy poświęciłam się i znalazłam to: http://www.vox.pl/pl/pcv_lp_smart.php?lang=pl

Trzymajta się!!

https://forum.murator.pl/topic/280427-grupa-podkarpacka/page/180/#findComment-8390787

Witojcie Kochani :)

Mam nadzieje że AGA44 sprawisz se wanne taka o jakiej marzysz - my jak wybieraliśmy to przymierzyłem sie do niej tak samo jak do kibelka - tyz sie przymierzyłem - pochodzę ze ślaska i normalnym dla mnie jest że jak cos kupuje to to sprawdzam - poźniej moja "podkarpacka" rodzina stwierdziła że to obciach - ale coż mam kupiłem sprawdziłem jestem - a raczej bedę (jak wmontuje) szczęśliwym Uzytkownikiem :) Tak więc AGA44 nie przejmuj się i wlaź do wanny tak więc to Ty w końcu bedziesz brała w niej kapiel a nie tylko na nią patrzyła.

AnetaS mam nadzieję ze zakupy udane - co do łazienki ???

Klik czy klej - tu rodzi sie pytanie odwieczne - otórz poprawnie wykonany klej jest tak samo trwały jak klik - spartolony klej prowadzi do powstawania szczelin co jest niezbyt estetyczne - klik powstał po to by wykluczyć wlasnie błady przy układaniu klejowym - w znaczny sposób przyspieszjąc wykonywanie podłogi.

Jest wygodniejszy w ukladaniu a za czas i wygode jak wiecie trzeba placic - stąd jest droższy choć nie zawsze tak jest.

maciejon mam nadzieję że jakoś dojdzie do organizacji tego kuligu - narazie czekamy na śnieg :) Co do browaru tak jak pisałem wyżej jestem w pelnej gotowości tylko powiedzcie gdzie się spotykamy :)

Co u mnie - wczoraj w mojej "Willi" przygotowałem wszystkie otwory okienne pod montaż okien - przychodzą fachowcy mi za 1,5 tygodnia - pozbyłem sie także reszty starych tynków tak więc powoli wychodzę z "brudu".Mała koza która dogrzewa mnie podczas rmontu jest naprawde złota - a raczej "czerwona' i robi dobra robote.

Baru są tez listywy które montuje się za pomoca spinej co 40 cm - w te spinki układa się zapomniane kabelki i nastepnie całośc wsuwa od góry - warunek dla każdej tego tymu listwy o tej której pisze Baru i ja sa proste ściany.

Wtedy nic nie odstaje , wystaje , krzywi sie itd.

Rozwiązania z materialami naturalnymi np egzoytyczne drewno, kamień sa bardzo pracochłonne ale za to dają piorunujące efekty.

Jeszcze wiele przede mną ale mam nadzieje że zarówno ja jak i Wy DAMY RADĘ :) !!!!

Pozdrawiam

sebo8877

https://forum.murator.pl/topic/280427-grupa-podkarpacka/page/180/#findComment-8390786

Ci, którzy już mają kostkę za sobą - pisać mi tu szybciutko na co mam zwracać uwagę jak goście będą robić. Żebym se potem w gębulę nie pluła, że w domu byłam a oni i tak mi spier....

U mnie wybrano ziemię z podjazdu ok. 25 cm. Było tam twardo, bo cały transport szedł tędy. Podsypano to piaskiem rzecznym. Na to warstwa żwiru. Nastepnie na mieszance piasku i cementu - kostka.

Oczywiście używano zagęszczarki. I do podłoża i po położeniu kostki.

Zwróć uwagę na spadki. Pamiętaj o ewentualnych kablach pod kostką.

Czy masz jakiś kanał odwadniający w kostce?

np:

http://www.maciejon.republika.pl/Ogrod/Kostka_2.jpg

sebo8877: Dopiero teraz "dojrzałem" do oglądniecia zdjęć Waszego domu. Wędrowałem po nim troche jak po mrocznym zamczysku ;). Taki dom to wyzwanie. Powodzenia :)

Bardzo podobały mie się zdjęcia z firankami. Wspaniały pomysł :) :)

https://forum.murator.pl/topic/280427-grupa-podkarpacka/page/180/#findComment-8390785

U mnie mają wydrzeć ze 40-50cm na podjeździe, na odbojówkę 30 kilka. Odwodnień nie mam - spadek mi zrobią do bramy bo tak mam ukształtowany teren, ze tak powiem - naturalnie. Kabel pod kostką będzie - a właściwie już jest - jeden only - telefoniczny. Zakopany dość głęboko, po powiedziałam panom którzy to robili, że tak mają go zakopać, żeby kopara nie wydarła jak mi będą kostkę kłaść. I oznaczony oczywiście taśmą odpowiednią jest.

Maciejon! Jaką masz serokość odbojówki??

Coś jeszcze o czym wypadałoby pamiętać??

https://forum.murator.pl/topic/280427-grupa-podkarpacka/page/180/#findComment-8390784

maciejon co do firanek to chyba opatentuje ten pomysła na najtańszy karnisz :)

RS zapisy trza robic kto to do uzgodnienia - mozna zrobić to tu na grupie a ktos bedzie tylko nad tym czuwał - ale czy masz dostep do jakichs "maszyn ciagnacych" teren u nas górzysty a jak ludzisk bedzie sporo to bedzie cos ciągnąc.

co proponujesz z tymi starymi drzewami - napewno musze je trochu poprzycinac - może jeszcze zdarze w tym roku - narazie przewróciłem te co zasłaniały okna. - ale sprawa jest strasznie koszmarna bo wiekszość tych drzew choruje - raczeja gałęzie- musiałbym poradzić się jakigos ogrodnika:)

Baru w kostce najwazniejsza role robią dwie rzeczy - pierwsza to podłoże bo tu o wszystko idzie gra - jęzeli są tam u ciebi egliny i grunty nieprzepuszczalne to radziłbym wybrac to na 40 cm.

nastepnie żwir z paskiem rzecznym oraz tłuczniem - 10 cm żwiru 15 i 10 cm piachu piach zarazem musi zlapac profil (najważniejszą rzeczą tutaj jest zageszczanie - zagęszczaj warstwy max 10cm grubosci - czyli na 35cm tej warstwy zaleciłbym 3x zageszczarka - poźniej kostaka i calość zageszczarka z papciem (papec - plastikikowa podeszwa zakladana na zageszczarke) - calość po ułożeniu oczywiście przesypana piaskiem płukanym nigdy kopanym!!! - oczywiście spadki wazna rzecz - od domu na zewnątrz. Oczywiście ważna rzeczą sa odwodnienia poziome - przy spadkach rzdu 15 % musisz stosowac korytka - z dużych powierzchni trzeba to przeliczyć na możliwości przyjecia przez krytka - po to tylko by Ci ich nie wyplukalo podczas większych opadów deszczu.

Co do tych wartości piachu tłucznia i żwiru taki model zastosuj w miejscach gdzie będziesz mial ruch samochodowy - poprostu unikniesz kolein po dłuzszym okresie. Na obrzeża zalecam zainwestować w krawężniki może granitowe - najkorzystniej wyjdą cie obrzeża betonowe - nie pozwól na "brzeżowanie" kostką na suchej zaprawie -rozleci sie to po dwóch zimach). Jezeli firma jest profesjonalna będzie oczywiscie miala mszyne do ciącia kostki a nie gilotyne - gilotyna robi "brzydkie cięcia"

Mam nadzieję że nie pominąłem wiekszych problemów przy kostce - acha jeszcze jedna rzecz zalecam unikanie w jakich kolwiek miejscach suchej zaprawy - ma ona tendencja do wiazania płatami - po jakimś czasie nastepuje "zapaść" jednej z częsci i podnosci czy zapada ci sie powiedzmy 1m2 czy 3m2 kostki.

Pozdrawiam i życze wszystkim powodzenia.

P.S. Co do kuligu to zacznijcie się zapisywac ale musimy najpierw uzgodnic gdzie go robimy i czy mamy silnik??:)

Pozdrawiam

Sebo8877

https://forum.murator.pl/topic/280427-grupa-podkarpacka/page/180/#findComment-8390783