AGA44 13.03.2006 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 tigermoth - Jeżeli kupuję w tartaku drewno iglaste na więźbę dachową (tartak kupuje zimą drewno z lasu i przeciera na wymiar potrzebny zamawiającemu, leży to i schnie do lata, ewentualnie może również zaimpregnować) to co powinno być wpisane, żeby móc odliczyć VAT? Wydawało mi się, że można to zaliczyć pod: 20.10.21 Drewno kształtowane wzdłuż dowolnej krawędzi lub powierzchni lub 20.10.90-00.00 Usługi impregnowania i zabezpieczania drewna, włączając suszenie drewna W wykazie można odliczyć VAT na te materiały: 20.10.21-10.1 Tarcica podłogowa strugana iglasta 20.10.21-10.20 Listwy przyscienne z drewna iglastego ex 20.10.21-10.30 Kostka brukowa z drewna iglastego - z wyłaczeniem nasyconej ex 20.10.21-10.90 Drewno iglaste kształtowane w sposób ciagły (łacznie z klepkami i listwami na parkiet niepołaczonymi), pozostałe - z wyłaczeniem nasyconego Jedyna możliwość to zapisanie na fakturze za drewno, że kupiono "tarcicę podłogową struganą iglastą" z kodem 20.10.21-10.1. Wtedy da się odpisać VAT. Czy to jest jedyne wyjście - bo nie wiem czy w tartaku się zgodzą na coś takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tigermoth 14.03.2006 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 AGA44 przepraszam ale nie zauważyłem na wykazie kodu ex 20.10.21-10.90 Drewno iglaste kształtowane w sposób ciagły (łacznie z klepkami i listwami na parkiet niepołaczonymi), pozostałe - z wyłaczeniem nasyconego To jeszcze jedna możliwość do odpisania podatku VAT. chociaż kształtowane w sposób ciągły to z wypustem, rowkiem, ze ściętymi krawędziami, zaokrąglone, ze złączami w jaskółczy ogon i podobne, również szlifowane, strugane, łączone na wpust i pióro lub łączone stykowo. Na wykazie nie ma kodów 20.10.21 Drewno kształtowane wzdłuż dowolnej krawędzi lub powierzchni 20.10.90-00.00 Usługi impregnowania i zabezpieczania drewna, włączając suszenie drewna więc takie zapisy na fakturze nie pozwalają na odliczenie VAT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tigermoth 14.03.2006 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 AGA44 napisała Może jestem upierdliwa, ale wg mnie kod ex 20.10.21-10.90 to od 20.10.21 do 20.10.90 Niestety ale tak nie jest. Kod ex 20.10.21-10.90 to tylko jeden kod 20.10.21-10.90 Drewno iglaste kształtowane w sposób ciągły (łącznie z klepkami i listwami na parkiet nie połączonymi) a symbole ex oznaczają, że dotyczy on tylko i wyłącznie danego wyrobu z danego grupowania (czyli wg załącznika zawierającego materiały od których przysługuje zwrot VAT do tego kodu podlegają tylko Drewno iglaste kształtowane w sposób ciągły (łącznie z klepkami i listwami na parkiet nie połączonymi), pozostałe - z wyłączeniem nasyconego. Podkreślam słowo pozostałe. Zobacz też na http://www.klasyfikacje.pl/drzewo.php?&parent=20.10.21-10.5&baza=pkwiuvat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nodi 14.03.2006 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Witam wszystkich serdecznie!!!W tym roku planujemy rozpocząć budowę na obrzeżach Rzeszowa, ... i od razu mam do was pytanie dużego kalibru:macie może namiary na jakieś sprawdzone, solidne, rzetelne ekipy do wykonania stanu surowego?Może budowała wam ekipa z której byliście zadowoleni, sprawdziła się u sąsiadów, znajomych? Nasz dom będzie bez podpiwniczenia, z użytkowym poddaszem i garażem.Ściany z pustaków ceramicznych max grubość 29cm + ocieplenie. Strop teriva.Fundamenty będą monolityczne/lane w szalunkach, częściowa wymiana gruntu (trochę trudny teren).Szczególnie zależy nam na solidnym wykonaniu etapu fundamentów. Poszukujemy solidnej, sprawdzonej ekipy ... no i jeszcze żeby nie puścili nas w samych skarpetkach. Namiary i opinie proszę na priva. z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 14.03.2006 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Nodi poszło na priv sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 14.03.2006 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 tigermoth wyrazy uznania za tak szczegółową wiedze .... nodi - z tego co pamietam to bardzo zadowolony z ekipy był Timur, ja niestety zapomniałem namiarów, ale zdaje sie na ekipe Timura miała namiar i Renia ... moze uda Ci sie ich zapytac opinie osób niezależnych były takie, ze to ekipa niedroga i profesjonalna swojej nie moge Ci niestety polecic ... mi murował jeden murarz, bardzo solidny ale to starszy człowiek ... zimo ... nie chcemy byc niedelikatni ... lecz musimy to powiedziec ... zebys choc słoneczna była ... a Ty serwujesz tylko szarówa tak wiec ... rozumiesz albo sie popraw na słoneczna albo ustepuj miejsca wiosnie .... posimy ładnie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA44 14.03.2006 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 tigermoth wyrazy uznania za tak szczegółową wiedze .... Co prawda - to prawda !!!!! zwrot VAT do tego kodu podlegają tylko Drewno iglaste kształtowane w sposób ciągły (łącznie z klepkami i listwami na parkiet nie połączonymi), pozostałe - z wyłączeniem nasyconego. Podkreślam słowo pozostałe. Zobacz też na http://www.klasyfikacje.pl/drzewo.php?&parent=20.10.21-10.5&baza=pkwiuvat Ja korzystałam z innego linku i to mnie zgubiło http://pkwiu.polbi.pl/20.10.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaS 14.03.2006 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Witaj nodi, ja również wysłałam A czy można zapytać, obrzeża Rzeszowa z której strony. Ale ze mnie ciekawski człowieczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tigermoth 14.03.2006 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 AGA44 oraz brzoza nie musicie mnie tak chwalić, staram się tylko pomagać a zarazem uczyć się tego co i mnie czeka za jakiś czas.Pierwszy wniosek o zwrot VAT był prosty bo faktury w większości były w krótkim okresie po 01.05.2004 więc zawierały symbole PKWiU a teraz już zaczną się schody. Hurtownie, sklepy nie muszą pisać na fakturach symboli PKWiU. Gdyby jakieś problemy to piszcie, pomogę .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 14.03.2006 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Gdyby jakieś problemy to piszcie, pomogę .... tigermoth - chętnie skorzystam własnie siadłem do tego ...#$&*%$$# widze ze ja przepisuje to samo co i tak skseruje i oddam w skarbówce czyli odstawiam sztuke dla sztuki ... ale do rzeczy ... co mam wpisac w poz 14 WZM -1A kwote VAT ? czy 68,18 % tej kwoty ? bo jesli nalezy wpisac tam kwote VAT ... to w jakiej pozycji wykazac te 68,18 % ? - czy podkreslic i zsumowac VAT , a w załaczniku A i wyliczyc te % i "stworzyc własną "pozycje ? czy kwota ta pojawia sie nagle ... jak królik z rekawa w poz 46 WZM - 1 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaS 14.03.2006 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 U mnie w domu, chyba rozpoczął się sezon na ospę. Jutro lekarz to potwierdzi. Tigermoth a w innych sprawach niż Vat również można pytać? Oczywiście mam na myśli tematykę księgową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tigermoth 15.03.2006 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 brzoza czy korzystasz z programu, który proponowałem kilka postów wyżej?Tam podatek VAT do zwrotu wylicza się automatycznie w poz. 46 formularza VZM-1. Po zsumowaniu kwot z kolumn 5 i 6 załącznika VZM-1/A Ale teraz do rzeczy. Załącznik VZM-1/A. Wyjaśniam: w kolumnie 4 (Kwota brutto wydatku uprawniającego do zwrotu) wpisujemy wartość towarów od których możemy odliczyć VAT z faktury zakupu, w kolumnie 5 (poz. 14) kwotę podatku VAT w przypadku inwestycji podlegającej pozwoleniu na budowę a w kolumnie 6 (poz. 15) kwotę podatku VAT w przypadku inwestycji niewymagającej pozwolenia na budowę. Kolumny 5 i 6 sumuje się w polach 185 i 186. Suma tych pól jest mnożona przez 68,18% i przenoszona do poz. 46 formularza VZM-1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 15.03.2006 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 brzoza czy korzystasz z programu, który proponowałem kilka postów wyżej? Tam podatek VAT do zwrotu wylicza się automatycznie w poz. 46 formularza VZM-1. Po zsumowaniu kwot z kolumn 5 i 6 załącznika VZM-1/A tigermoth - korzystałem .... ale nie potrafiłem tego zapisac .... buuuu Ale teraz do rzeczy. Załącznik VZM-1/A. Wyjaśniam: w kolumnie 4 (Kwota brutto wydatku uprawniającego do zwrotu) wpisujemy wartość towarów od których możemy odliczyć VAT z faktury zakupu, w kolumnie 5 (poz. 14) kwotę podatku VAT w przypadku inwestycji podlegającej pozwoleniu na budowę a w kolumnie 6 (poz. 15) kwotę podatku VAT w przypadku inwestycji niewymagającej pozwolenia na budowę. Kolumny 5 i 6 sumuje się w polach 185 i 186. do tego momentu domyslałem sie, ze robie OK wolałem sie jednak upewnic ... Suma tych pól jest mnożona przez 68,18% i przenoszona do poz. 46 formularza VZM-1 tylko brakło mi tego ostatniego elementu myslałem ze program dalej będzie mnie "prowadził za raczke jak małego dzidziusia" - tak jak było przy PIT ach gdzie nie pozwolono mi np. prosto obliczyc podatku od dwojga /razem rozliczjących sie/ tylko kołowano mnie w taki sposób najpierw "kwote podziel przez 2" za chwile "oblicz podatek" a za moment znów "pomnóz kwote przez 2" czyli zdaje sie celowo robono mi wode z mózgu .... a tu nagle odwrotnie ... nie ma rubryczki ... "pomnóż przez 0,6918 " ... a pełna wolnośc "sam sobie wykoncypuj ze trzeba w którymś miejscu przemnożyc" i tego sie własnie po skarbówce nie spodziewałem ...ze dała az taki luz człowiekowi ... chyba teraz przejde na inny program sumujacy autmatycznie ... ale na wszelki wypadek porosze jeszcze o instrukcje "jak sie robi w tym progrmie "zapisz..." i przepraszam ze Cię zameczam pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tigermoth 15.03.2006 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 ten program jest taki inteligentny (jak skarbówka ) że sam zapisuje cały otworzony zestaw. Jeśli chcesz coś w nim później dopisać to musisz dać "Otwórz istniejący zestaw". Korzystałem już z trzech programów do wypełniania tych formularzy ale ten jest najlepszy. Sam sumuje, oblicza kwotę zwrotu, wypełnia dane identyfikacyjne. Jednego czego mi brakuje to kontroli czy kwota VAT (z poz. 185 i 186) to na pewno 22% z Kwoty brutto wydatku uprawniającego do zwrotu (z poz. 184). Ale może to i dobrze bo ze względu na zaokrąglenia pokazywałoby że jest błąd. O.K. już się nie wymądrzam. Sam nie jestem omnibusem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 15.03.2006 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 dzięki tigetmoth podobno trening czyni mistrza ... musze potrenowac ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baru 15.03.2006 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Wiecie co?? Tak czytam o tych PIT-ach i mi się humor psuje. Trza by się zabrać, ale ochota marniutkaaaaa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 16.03.2006 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 jak wstałam dziś rano i zobaczyłam co się dzieje na polu to mi oczy z orbit wyskoczyły przecież ten śnieg nigdy nie stopnieje a jak wreszcie zacznie to potop murowany i z mojego wyjazdu do lasu nici Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 16.03.2006 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Wiecie co?? Tak czytam o tych PIT-ach i mi się humor psuje. Trza by się zabrać, ale ochota marniutkaaaaa... PIT y dawniej / te z wieloma odliczeniami/ dawały popalic teraz PIT y to małe małe piwo przy VAT ach VAT -niby prosty ... ale to zmudnie przepisywanie pozycji ... trzeba miec benedyktynska cierpliwosc ... i sokoli wzrok ... po odrzuceniu dziesiatek pozycji /które sie "nie naleza"/ - i tak mi sie uzbierało blisko 250 poz ... a snieg sobie sypie i sypie ... taaaa p.s. a program od tigermotha jest spoko ...tylko ja sie nim nie umiałem posługiwac, na poczatku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baru 16.03.2006 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Brzoza! Ten cholerny VAT też miałam na myśli... Ogólnie - samam myśl o zabraniu się za to... za tą super rzecz mnie jakoś mierzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 16.03.2006 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Mnie tez mierzi Vat a dodatkowo od wczoraj mam wszystko w DU..PIE - nie przyznali mi kredytu bo uznali że za mała kwota i za ta kwote nie zdołam zrobic remontu do wprowadzenia sie. Tylko te durne pały nie wiedza że do tej pory walczyłem sam na tej zas...ranej budowie i dalej bede na niej walczył (jak mi przejdzie) i kosztorys który im wykonałem jest wyliczony co do zlotówki - oczywiście bez pracy firm jakis ogolnie z kosmosu - ja to robie własnymi ręcami - a te oszołomy z Banku tego nie moga zrozumiec - i mam du..pe prawie umoczona - blacha zamówiona - dekarze umowieni a kasa gdzies niewiadomo gdzie Pozdrawiam Was serdecznie pomimo swojej ogromnej irytacji Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts