Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Głęboka cisza na forum Podkarpackim

czyżby Wszyscy wraz ze słoneczkiem zabrali się do pracy przy swoich domach?

A może to wiosenne zauroczenie przyrodą i słoneczkiem a zarazem ucieczka z przed komputerów.

https://forum.murator.pl/topic/280427-grupa-podkarpacka/page/214/#findComment-8390122

• Odpowiedzi 14,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Tak..tak, może wiosna nareszcie rzeczywiście

Wystawiłam w sobotę skrzynki z tulipanami (tzn cebulkami) na taras. Całą zimę stały w garażu i mam nadzieję, że ruszą do góry.

Jak nie to będzie mi bardzo przykro :lol:

Ślicznie jest

Anetko Miałam się dziś odezwać, ale mam w pracy kołomyje i nie dam rady. Kurcze, z jednej strony czas ucieka a papiery stoją i szlag człowieka trafia,a z drugiej nie chcę tu robić awantury bo pracuję "w środowisku". Sama nie wiem...

Na razie na działeczce posadzimy jakieś zarośla, bo to można bez pozwolenia a sąsiada będziemy mieć takiego że mnie :evil: i trzeba go zasłonić. Tzn my się musimy osłonić ;)))

Jak macie jakieś sprawdzone ładne bujne zarośla to możecie polecać ;))

zwł te bujne :)

Pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/280427-grupa-podkarpacka/page/214/#findComment-8390118

Ło rany, ło rany!!

Tydzień mnie nie było (nooo, może troszkę dłużej) a tu tyyyle nowych twarzy!! Witam wszystkich serdecznie! I mam dziwne wrażenie, że pcia piękna zaczyna nam zdecydowanie przeważać na forum podkarpackim :lol: Baby górą!!!

Przyznaję bez bicia, że nie przeczytałam wszystkiego co jest przed moim postem, ale zauważyłam pytanie dot. Greinplastu. My mamy tynk akrylowy 4111 . A jak wygląda - można obejrzeć poniżej.

Byłam sobie na nartach z małżem moim osobistym, dzieci zostały z babcią i dziadziem. Ehhh.. wybyczyłam się... pojeździłam jak człowiek na trasach troszkę dłuższych niż 700m. Żeby te górki troszkę bliżej były...

To na razie!!

https://forum.murator.pl/topic/280427-grupa-podkarpacka/page/214/#findComment-8390117

Baru - ale Ci zazdroszczę!!!

Przyznaj się bez bicia gdzie to się włóczyłaś po naszej stronie, czy ....?

Wiosna przyszła - już za moment ziemia obeschnie i czeba ruszać zbudową.

Ludziska zaczynam wpadać w panikę :o czy dam radę.

Zaczynam się gubić co najpierw załatwiać i z kim najpierw rozmawiać.

Boję się, że to zadanie mnie przerośnie. Qurczę jak tak dalej będzie to pewnie zgłoszę się do psychologa dyżurnego :lol: .

Pozdrowienia :wink:

https://forum.murator.pl/topic/280427-grupa-podkarpacka/page/214/#findComment-8390116

aga 44, baru,

Miło mi Was poznac i ciesze sie że ostatnio dołaczyłam do waszego Klubu. :lol: :lol:

Aga44 nie wpadaj w panike. :o

Baru.

Mamy tą samą pasje. My też jeździmy na nartach choć w tym sezonie było cieniutko, NIe było czasu - mąz nawet w niedziele pracował nie mówiąc o sobotach. Masz śliczne kolory na domku. Bedziemy miec podobne.

:wink: :wink: :wink:

https://forum.murator.pl/topic/280427-grupa-podkarpacka/page/214/#findComment-8390115

Witam wszystkich wiosennie

Że to już prawdziwa wiosna to poznać wszędzie i tak :

- po forum bo straszny na nim ruch dużo nowych twarzy, które wszystkie witam serdecznie choć ich nie znam, ale także starzy bywalcy

się budzą i dają znaki życia

- to co najbardziej lubię żużlowe maszyny już brzęczą to najpiękniejszy

dźwięk i zapach na wiosnę od ponad 20 lat mojego życia.

- i na budowach duży ruch ludziska podnoszą się z marazmu z pięknymi

pomysłami.

BARU - cieszę się bardzo że w naszej grupie ludziska się sportują, bo ja sam całą zimkę latam za piłką na hali z kadrą nauczycielską uniwersytetu

i ostro profesorków po nogach kopię haha.

Niestety narty nie są moją ulubioną dyscypliną bo zawsze były piłka i użel i tak niech zostanie.

BRZOZA - już sezon tuż tuż i znowu przez pół roku będzie się kręcić wszystko w lewo jak na dobrej karuzeli.

CZIKITA - nie znamy się osobiście, ale ze względów ,że zawodowo zajmuję się sprawami grzewczymi to zerkałem na dyskusję związaną

z twoim zainteresowaniem kotłem na eko-groszek.

Ja nie będę chciał Cię odwlekać absolutnie od podjęcia decyzji o zakupie takiego kotła ponieważ jak każde rozwiazanie techniczne ma tyle samo za jak i przeciw ale postaram Ci krótko opisać tak bardziej przystępnie na ile to się da.

Nie będę wnikał w sprawy dostępczości paliwa o którym już chyba wszystko wiesz ale musisz wiedzieć takię rzeczy jak;

- taki kocioł posiada dużą ilość wody na sobie rzędu około 80 litrów

w zależności od producenta podaję dane tych kotłów które znam dobrze

bo je mam w swojej ofercie tj. czeskiego Viadrusa.

- temperatura na kotle minimalna, aby działało tak jak powinno to działac

ma być minimum zalecana około 65 stopni a powrót w granicach 55-60.

- taki kocioł wg. przepisów jako stałopalny musi pracować w systemie

otwartym z odpowiednimi zabezpieczeniami.

- słabe punkty takich kotłów poza automatyką jak wspomniał Brzoza, ale to słaby punkt każdego kotła to również ślimak, i jego silnik.

Wszystkie te rzeczy mają wpływ na wykonanie montażu takiego kotła,

a po tym jego odpowiedniego użytkowania i koszty z tym związane.

Jeśli jednak o tym wszystkim wiesz to teraz troszkę o pluskach:

- na pewno jest to rozwiązanie bliższe dyrektywie energetycznej obowiązującej od stycznia 2006 również w Polsce odnośnie ekologii m.in.

kocioł Viadrus np. posiada znak bezpieczeństwa ekologicznego i bardzo dużo idzie go do skandynawii bo tam jest tani i dobry u nas z tą taniością

troszkę gorzej.

- czas pracy od załadunku do załadunku jest oczywiście znacznie dłuższy niż u tradycyjnych kotłów węglowych i trochę czyściej jest.

- jeżeli kocioł ma dobrą automatykę to można nim sterować przygotowanie ciepłej wody i sterowanie z termostatu pokojowego.

No to tyle tych mądrości mam nadzieję że coś Ci to pomoże jeśli mógłbym być Ci bardziej pomocny to ja teraz raz na tydzień jestem w okolicach Mielca bo tam prowadzę budowę dużego domu z basenem i instalacjami to można mnie pry okazji " wykorzystać ".

Moja wizyta najbliższa jest w środę 29. - gdybyś chciała to można mnie ściągnąć na telefonie ( 603) 67-40-50 - nie ma problemu.

Pozdrawiam Was wszystkich i może jakiś plenerek rodzinny by zaplanował z rodzinkami.

Na razie żegnam wszystkich i gonię dalej.

https://forum.murator.pl/topic/280427-grupa-podkarpacka/page/214/#findComment-8390114

Mam doła :cry:

drewno z lasu zostało wyciągnięte w sobotę wtedy też miało przyjechać po nie auto ale niestety Pan od transportu powiedział że mu sie nie chce bo podwórko ma bagniste :-? i zapewnił że w poniedziałek będzie o 14 niestety w poniedziałek wylądował w szpitalu :o . W taki o to sposób musieliśmy znaleźć innego dostawce ma być dziś o 15 ale niestety nie wiem czy drzewo jeszcze jest :( :cry: :( :cry: załamka

Poza tym wczoraj zadzwoniliśmy spytać się do projektanta co z prądem a ten powiedział że będzie w wrześniu :o :o :o :o

prąd miał być podobno na osobne zgłoszenie , czy coś takiego, papiery nie poszły razem z pozwoleniem na budowę i teraz podobno muszą przejść taką samą drogę jak pozwolenie ( projekt przyłącza jest) czy to prawda???

a co gorsze to pan projektant złożył dokumenty na prąd do gminy a w gminie w dziale budownictwa siedzi ta wredna baba która nam załatwiała pozwolenie a jak może pamiętacie oszukała nas na końcu na grubą kasę i ja jej oczywiście powiedziałam że na inne pieniądze się umówiliśmy a ta na mnie z mordą że....że....że...Teraz boje się że przetrzyma mi dokumenty w gminie do oporu

teraz nie wiem co robić powiedzcie jak to u was wyglądało z prądem

bo ja mam na razie warunki na prąd, projekt, i podpisaną przedwstępną umowę z energetyką aby projekt zrobił mi mój człowiek bo tak miało być szybciej :evil: :evil: :evil: myślałam że teraz przetarg i po sprawie

Pomóżcie z tym prądem :(

https://forum.murator.pl/topic/280427-grupa-podkarpacka/page/214/#findComment-8390113

coś mi się _Beti_ wydaje, że moja sytuacja jest podobna do Twojej z tą energetyką.

Też chciałem przyspieszyc wykonanie rozbudowy sieci. Warunki zabudowy na rozbudowę sieci, mapa, projekt, uzgodnienia, zgody właścicieli działek, komplet dokumentów do Starostwa na pozwolenie na rozbudowę (może w tym tygodniu pójdzie), wydanie pozwolenia, z nim do Energetyki, przetarg ogłoszą i ktoś będzie robił rozbudowę. Dopiero po wykonaniu rozbudowy będę mógł być podłączony do sieci. Optymistycznie zakładam, że nastąpi to gdzieś w sierpniu (w tym tygodniu będą złożone dokumenty na pozwolenie).

Przyłącz pójdzie na zgłoszenie i za miesiąc będę mógł kopać i układać kabel od domu do granicy działki.

Ach ta biurokracja, całą zimę z nią walczę. Energetyka + woda.

Z gazem też będą pewnie niemałe problemy. Do sieci mam ok 180 metrów. Sąsiedzi na razie nie złożyli wniosków o warunki bo ich domy są w początkowej fazie (piwnice u jednego, dokumentacja u drugiego).

Ciekawe co na to gazownictwo. Dzisiaj zostanie złożony wniosek o warunki.

https://forum.murator.pl/topic/280427-grupa-podkarpacka/page/214/#findComment-8390112

Czort wie dlaczego poszły do gminy - ja Beti wprwadzie zmieniam taryfe jednofazowa na trój fazową - po złożeniu wszystkich dokumentów podpisaniu umowy i ogłoszeniu przetargu wykonujący ten przetarg cżłowiek ma 180 dni na wykonanie zlecenia.

Pomoca w tym wypadku jest .... pracownik Zakładu energetycznego - który ma kolegów tu i tam - ja tak załatwiłem przez goscia który robi mi rozdzielnie - z planowanych 3 miesięcy zrobiło sie 1 :)

24 kwietnia zaraz po przatargu bedzie prąd :)

Jezeli sprawe masz do załatwienia w Rzeszowskiej energetyce - moge dac Ci namiar na gostak który to pomoże Ci popchnąc - ale wiadomo musi coś zarobic - wykonując u Ciebie jakąś robotę.

pozdrawiam

Sebo8877

https://forum.murator.pl/topic/280427-grupa-podkarpacka/page/214/#findComment-8390110

beti podejrzewam, że brakuje Ci warunków zagospodarowania dla rozbudowy sieci energetycznej. Takie warunki wydaje tylko urząd gminy (lub miasta i gminy). To podobne warunki jakie potrzebne są do budowy domu.

mogę się mylić ale najlepiej zapytaj dokładnie projektanta.

sebo8877 każdy w tej energetyce chciałby coś na lewo zarobic, przecież oni i tak tam siedzą za nasze cięzko wypracowane pieniądze.....

https://forum.murator.pl/topic/280427-grupa-podkarpacka/page/214/#findComment-8390109

moja energetyka jest w Mielcu

a pamiętasz jaki czas ma gmina na wydanie tych warunków zagospodarowania dla rozbudowy sieci energetycznej, bo ja teraz nie wiem co robić bo w gminie mam wroga :roll: ale pewnie i tak będę musiała się tam udać lub zostawić wszystko w rękach biurokracji i grzecznie czekać, a prąd wziąć od sąsiada złożyć licznik i po sprawie

tigermoth a jak otrzymam te warunki to do powiatu tak ???

https://forum.murator.pl/topic/280427-grupa-podkarpacka/page/214/#findComment-8390108

Aga nic się nie martw, będzie dobrze. Zobaczysz. :wink:

Beti od strony prawa budowlanego wygląda to tak:

Jeśli jest to sam przyłącz energetyczny, czyli odcinek służący przyłączeniu jednego podmiotu z siecią Zakładu Energetycznego to na jego wykonanie nie jest wymagane pozwolenie na budowę i tym samym warunki zabudowy. I wtedy składasz do Starostwa zgłoszenie prac niewymagających pozwolenia na budowę, jako załączniki dodajesz uzgodniony projekt oraz oświadczenie o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomościami na cle budowlane. Odczekujesz miesiąc czasu i można robić.

Jeśli jednak do wykonania tego przyłącza musisz pociągnąć część sieci (np. musisz postawić słup elektroenergetyczny, stację transformatorową) To podlega to już pod pozwolenie na budowę, a wtedy warunki zabudowy są potrzebne i wydaje je gmina. Niestety z tego, co wiem to nie ma określonego czasu na warunki zabudowy na szczeblu gminnym. Jeśli byłyby to warunki na poziomie województwa czy kraju to jest czas na wydanie 2 miesiące.

https://forum.murator.pl/topic/280427-grupa-podkarpacka/page/214/#findComment-8390107

no to sprawa jest jasna bo ja mam mieć podciągnięty prąd słupami, więc teraz potrzebne są mi warunki z gminy, a ta baba pewnie będzie mnie wstrzymywać, ale ile może nie ma żadnego artykułu bo przecież może trzymać i trzymać te papiery a ja mogę czekać i czekać

ale ma dobrą wiadomość drzewo było w lesie i odjechało do tartaku :)

https://forum.murator.pl/topic/280427-grupa-podkarpacka/page/214/#findComment-8390106

Spróbuję odpowiedzieć, chociaż nie jestem z Waszej grupy, ale sama szukam informacji o warunkach zabudowy i natknęłam się na ten wątek. Nie ma znaczenia kto wystawia warunki, kodeks postępowania administracyjnego stanowi, że decyzje podejmuje się bez zbędnej zwłoki, w przypadku konieczności przeprowadzenia postępowania wyjaśniającego - decyzję należy wydać w terminie miesiąca, a w przypadku spraw szczególnie skomplikowanych ( a za taką należy uznać decyzję o warunkach zabudowy) - w terminie dwóch miesięcy. Urzędnik nie może przetrzymywać dokumentów, bo tak mu się podoba. Jeśli nie jest w stanie załatwić sprawy w terminie ma obowiązek powiadomić o tym wnioskodawcę na piśmie z podaniem nowego terminu załatwienia sprawy oraz przyczyn niezałatwienia. Zawsze też można złożyć skargę na bezczynność organu do organu wyższego stopnia (czyli do samorządowego kolegium odwoławczego).

pozdrawiam

andrea_l

https://forum.murator.pl/topic/280427-grupa-podkarpacka/page/214/#findComment-8390105