sebo8877 20.09.2006 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 pytanko: czy ogrzewanie podłogowe może współpracować z kotłem na paliwo stałe. Inaczej, czy jeśli zamierzam założyć podłogówkę + kociał gazowy to robić dodatkowy komin dymowy z myślą o ewentualnym dodatkowym kotle na paliwo stałe. Pozdrawiam Jonasz Może współpracować z kotłem na paliwo stąłe z tym że musisz mieć podmiesznie (zastosować mieszzacze ciepłej wody z zasilania oraz zimnej wody z powrotu- rozwiązuje się to zaworem czterodrogowym z zaworami termostatycznymi i siłownikiem Sebo8877 W sumie ekspertem nie jestem ale jest jeszcze chyba mozliwosc zbudowania 2 systemow obiegowych wody c.o. Jeden otwarty do kotla na paliwo stale i jeden zamkniety na kociol gazowy+grzejniki. Łączy sie te dwa obiegi płytowym wymiennikiem ciepła. Wymiennik ten ma pewna bezwladnosc przez co przegrzanie wody w instalaji zamknietej ktora jako jedyna nagrzewa grzejniki + podlogowke, jest praktycznie niemozliwe. Dodatkowo podlogowka ma jeszcze zawory odcinajace czy cos takiego co nie puszcza temperatury wiekszej niz 35-45st.C. Myle sie? I rozwin prosze mysl z tym silownikiem, co to po co i ile kosztuje . Pozdrawiam, Dz. Jeżlei chodzi o to co napisałes - Nie mylisz sie - mając jednak mieszacz podlogówki masz szafki z obwodami , na każdym obwodzie masz termostat który reguluje ci temp obwodu. Małe podłogówki mozna robić na ograniczeniu powrotu - tj na zaworze RTL Oczywiście połączenia kotła stałego z gazowym (czytaj instalacji otwartej z zamknięto ) odbywa się zawsze przez wymiennik ciepła ZAWSZZE !!!! Jeżlei chodzi o siłowniki (napędy) to tu masz więcej http://www.termsystem.com/zawory_napedy.htm A tu masz cenniczek przykładowy http://www.termsystem.com/cenniki/jpg/zawory_mieszajace.jpg sebo8877 Pozdrawiam serdecznie P.s. Jak tam tynkowanie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jonasz 20.09.2006 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 W moim projekcie w kuchni jest wyciąg do podłączenia okapu nad kuchenką gazową oraz dodatkowo wentylacja w postaci tzw."zetki".Wykonawca mówi, że jak jest wyciąg to dodatkowej wentylcji już nie trzeba. (?) Mówi też, że jak chcę to może zrobić dodatkowy kanał wentylacyjny w ścianie do wyprowadzenia ponad dach albo zostawić zetkę jak w projekcie. A w ogóle to kuchnia jest częściowo otwarta. Wydaje mi się, że dodatkowa dziura w dachu to dodatkowe ryzyko nieszczelności i więcej pracy przy uszczelnianiu, ocieplaniu itp.Co Wy o tym myślicie ?PozdrawiamJonasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jonasz 20.09.2006 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 A'propos - ja tu się robi cytowanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaKar 20.09.2006 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Wy tak o kominach, a ja z drugiej strony: wczoraj wylaliśmy fundamenty ha ha ha ale fajnie... Ekipa sprawna (chociaż nie firma ), szybko poszło, pracowali od szóstei i w sumie byli by się do szóstej (18.00) wyrobili, gdyby nie spóźnił się beton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaKar 20.09.2006 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 A'propos - ja tu się robi cytowanie ? Klika sie w chłopka z prawej strony przy poście, który chcesz cytować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jonasz 20.09.2006 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Do jednego przewodu wentyl. powinienes podłączyć 1 - góra dwa pomieszczenia. najlepiej dwie łazienki razem (choć nie powinno sie tego robić) Sebo8877 tzn. że kominiarze odbiorą czy nie ? W projekcie kotłowni mam 2 kominy wentylacyjne: jeden dla samej kotłowni a drugi dla sąsiedniej łazienki - kanał doprowadzony przez ścianę poziomo. A może by zrobic tylko dziurkę w ścianie i wentylować jednym kanałem a zamiast drugiego zrobić komin pod alternatywny kocioł na paliwo stałe ? Fajny pomysł ? Jonasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jonasz 20.09.2006 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 A'propos - ja tu się robi cytowanie ? Klika sie w chłopka z prawej strony przy poście, który chcesz cytować Dzięki ! Ale Ci fajnie że masz fundament. Ja mam zamówioną ekipę na początek października, a myślami jestem przy ścianach i co za tym idzie - kominach. Okazuje się, że dobrze już na tym etapie wiedzieć czym chce się palić. Pozdrawiam Jonasz PS Skąd wziąć budkę na narzędzia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 20.09.2006 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Do jednego przewodu wentyl. powinienes podłączyć 1 - góra dwa pomieszczenia. najlepiej dwie łazienki razem (choć nie powinno sie tego robić) Sebo8877 tzn. że kominiarze odbiorą czy nie ? W projekcie kotłowni mam 2 kominy wentylacyjne: jeden dla samej kotłowni a drugi dla sąsiedniej łazienki - kanał doprowadzony przez ścianę poziomo. A może by zrobic tylko dziurkę w ścianie i wentylować jednym kanałem a zamiast drugiego zrobić komin pod alternatywny kocioł na paliwo stałe ? Fajny pomysł ? Jonasz Fajny ale Kominiarz tego nie podpisze. Przełknie i to ciężko na jednym przewodzie dwie łazienki lub kuchnię i łazienke. Mówie przełknie ciężko (wiadomo o co chodzi). Jeżeli jesteście na etapie budowy - budujcie przewód do kazdego osobno. Tak jak któś pisał powyżej - jeżlei w proj jest wyciag w kuchni (warunek podłączony pod komin ) to kuchnie nie musi mieć wentylacji. A budkę najlepiej zrobic samemu z obrzynów lub desek najgorszego gatunku zapewniam wytrzyma całą budowe i będzie tańsza niz garaż blaszak. Chyba ze planujesz zakupić blaszaka to kupuj teraz. sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jonasz 20.09.2006 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Sebo, widzę że z Ciebie niezły kominiarz ! A masz jakieś zdanie na temat zetki ? Robić - nie robić skoro będzie wyciąg (z kominem) Wychodziłaby na nawietrzną, o ile to ma jakieś znaczenie... Jonasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hlasco 20.09.2006 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 witam serdecznie, może ktoś z Was posiada w "wolnej sprzedaży" jedno okno fakro 66x118cm z kołnierzem oraz 300 sztuk BK 12x24x59cm? może dacie namiar na dobrego dystrybutora...resztę materiałów daje developer a to muszę kupić sam (niestety z developerem ciężko się dogadać w sprawie zakupu z rabatem dla mnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzikislon 20.09.2006 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 witam serdecznie, może ktoś z Was posiada w "wolnej sprzedaży" jedno okno fakro 66x118cm z kołnierzem oraz 300 sztuk BK 12x24x59cm? może dacie namiar na dobrego dystrybutora...resztę materiałów daje developer a to muszę kupić sam (niestety z developerem ciężko się dogadać w sprawie zakupu z rabatem dla mnie) Nie wiem gdzie sa najtansze okna dachowe ale zwykle okna sa tanie w 2 miejscach: a) jesli masz wymiarowe otwory i nie bierzesz szyb bezpiecznych/antywlamianiowych ani okuc antywlamaniowych to najleiej kolo placy śreniawitow (ale nie okno-res tylko taki maly lokal na przeciwko po drugiej stronie skrzyzowania) b) jesli otowry sa minimalnie niewymiarowe to polecam pamoplast tam robia kazde okno pod dowony wymiar i nie ma za to dodatkowej platy i wtedy wychodzi taniej niz tam na śreniawitow. Oczywiscie pisze o zwyklych oknach, fakro tez maja pewnie ale nie wiem jak z cenami, zwykle okna maja tu gdzie wymienilem, najtaniej z 8 dystrybutorow ktorych sprawdzilem. Pozdrawiam, Dz. P.S. Na okna sie czeka prawie miesiac! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aldio 20.09.2006 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Wiem, że się powtarzam, ale nadal nie wiem jakie okna, mam dylemat (pewnie nie ostatni). Czytałam wątki o oknach i zastanawiam się czy: M&S, Natura, Szewpol. Czy któreś z nich zdecydowanie odradzacie? Czy możecie się pochwalić jakie okna macie, jak było z montażem i jak się sprawują? Uparcie szukam: dobre i jednocześnie nie kosmicznie drogie. A może czas to sobie wybić z głowy? Sąsiedzi akurat mają PCV, zastanawiałam się też np. z M&S. Co polecacie z doświadczeń w użytkowaniu? Lekko zmęczona budową (Trzeba przez to prędko przejść) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 21.09.2006 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Czy możecie się pochwalić jakie okna macie, jak było z montażem i jak się sprawują? stolarka wołomin, z montażem było róznie ... wieksze okna - ja, mniejsze syn, a balkonowe montowaliśmy obaj - bo cięzkie ... a my jestesmy wygodniccy ... sprawuja sie dobrzeWy tak o kominach, a ja z drugiej strony: wczoraj wylaliśmy fundamenty ha ha ha ale fajnie... no pewnie ze fajnie ile zeszło łacznie z wykopami zbrojeniem i betonowaniem ? masz do poziomu ziemi czy po poziom "zero" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 21.09.2006 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 aldio - takie samo zdanie mam Jak dzikisloniu - najsensowniejsze okna zarówno cenowo jak ijakościowo wychodza w Pamoplascie. Kilku nas na grupie już uzytkuje takie okienka tak więc możesz sie dopytac. m.in kubolotek, ja dzikisloniu to mowa o oknach PCV - posiadają także w ofercie i drewno i Al. jonasz- co do zetki - to zasada jest następująca - jeżeli masz szczelną kotłownie (a najczęsciej tak jest - bo dzisiejsze okna są PCV - drzwi do tego pancerne - tylko mały jeden wywietrznik - dodatkowo wyciagowy - zdarzyc się może że w kotlowni zabraknie tlenu do poprawnego spalania. Stąd tez stosowanie Zetek. Uważam że jak najbardziej tak zetka ma sens. Napisz jeszcze gdzie i jak będziesz miał rozmieszczone te kotły. Zetki stosuje sie obowiązkowo w przypadkach kotłowni gazowych !!!! W piecach na paliwo stałe rzadziej - ja zastosuje na 100%. Mając zetke i wentyl w kotłowni na paliwko stałe ,masz szybsze odprowadzenie smrodów (jak otwierasz klape zasypową swojego kotła nie ma siły żeby sie nie zasmrodziło). Zetka i wentylacja wzjemnie współpracują powodując znaczną wymiane powietrza w pomieszczeniu. DarKar - zero to już coś - a jak u Ciebie z grzaniem. Przemyśł dobrze jakie paliwo -tak jak sugeruje jonasz juz na etapie zero warto wiedziec jaki powinnaś miec komin. hlasco - udeżaj jak coś to w RCMB - jeżeli masz kogoś kto buduje na 100% ma min 11% - takie małe ilosci możesz kupic za jego rabat - czytaj na jego kartę . beton komórkowy njtaniej u producentów - zapytaj w Kolbuszowskim Solbecie. Co do okien dachowych najtańsze dachówki ma Fenstro - odłam Fakro - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr_kuba 21.09.2006 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Wy tak o kominach, a ja z drugiej strony: wczoraj wylaliśmy fundamenty ha ha ha ale fajnie... Ekipa sprawna (chociaż nie firma ), szybko poszło, pracowali od szóstei i w sumie byli by się do szóstej (18.00) wyrobili, gdyby nie spóźnił się beton. Pochwal się ile m3 Ci poszło na fundament i jakie ceny betonu. Pozdrowionka, mr_kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga76 21.09.2006 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 kominy, fundamenty......... a u nas wstawili okna i drzwi wejściowe Coraz bardziej przypomina to dom. Zwłaszcza, że jak się przyjeżdża to już trzeba użyć klucza żeby dostać się do środka. To chyba tak na osłodę, bo czekamy w kolejce do fachowca do zrobienia instalacji co i wod-kan. Czy wszyscy fachowcy mają takie terminy? Jak tak dalej pójdzie to przed zimą zdążymy tylko instalacje. A tynki i wylewki będą czekać do wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr_kuba 21.09.2006 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 kominy, fundamenty......... a u nas wstawili okna i drzwi wejściowe Coraz bardziej przypomina to dom. Zwłaszcza, że jak się przyjeżdża to już trzeba użyć klucza żeby dostać się do środka. To chyba tak na osłodę, bo czekamy w kolejce do fachowca do zrobienia instalacji co i wod-kan. Czy wszyscy fachowcy mają takie terminy? Jak tak dalej pójdzie to przed zimą zdążymy tylko instalacje. A tynki i wylewki będą czekać do wiosny. No to fajnie Ci Ale pochwal się swoim domkiem, bardzo chętnie bym go zobaczył. my jesteśmy umówieni na fundamenty w tym roku a w przyszłym reszta, właśnie goście kopią mi fundament i już nie mogę się doczekać ścian Pozdrowionka, mr_kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 21.09.2006 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Skoro mowa o oknach, mam dylemat. Nasz dom ma wymiary 16 x 9,5 m.W pierwszej wersji zaprojektowano nam okna o wym. 180x130 cm.Potem w gotowym już projekcie, zmieniono na 160x120 cm, tlumacząc nam że są bardziej dostępne i przez to tańsze. I teraz jestem w kropce. Bić się o te większe okna, czy nie? Jakie Wy macie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga76 21.09.2006 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Ale pochwal się swoim domkiem, bardzo chętnie bym go zobaczył. mówisz masz nasz domek do obejrzenia tu etap 1 http://modrzew1.photosite.com etap 2 (jeszcze bez zdjęcia drzwi) http://modrzew3.photosite.com my też chcemy skończyć w przyszłym roku. Lato 2007 planowana przeprowadzka. pozdrawiam Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 21.09.2006 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Skoro mowa o oknach, mam dylemat. Nasz dom ma wymiary 16 x 9,5 m. W pierwszej wersji zaprojektowano nam okna o wym. 180x130 cm. Potem w gotowym już projekcie, zmieniono na 160x120 cm, tlumacząc nam że są bardziej dostępne i przez to tańsze. I teraz jestem w kropce. Bić się o te większe okna, czy nie? Jakie Wy macie? Są firmy które okna sprzedaja wg zurzycia materiału - tak więc nie widze problemu Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts