Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Podkarpacka

Robinson74

Recommended Posts

• Odpowiedzi 14,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

George ja również wznoszę ten spóźniony toast.

Kochani jestem na etapie wyboru okien i mam taki mętlik w głowie, że już nic nie wiem.

Tzn. wiem, chcę zeby były z PCV w kolorze obustronnym 5-komorowe i ... .

Mam już ok. 10 ofert i wielki problem co wybrać.

I dręczy mnie pytanie co jest lepsze okleina czy barwienie w masie.

George ja również wznoszę ten spóźniony toast.

Kochani jestem na etapie wyboru okien i mam taki mętlik w głowie, że już nic nie wiem.

Tzn. wiem, chcę zeby były z PCV w kolorze obustronnym 5-komorowe i ... .

Mam już ok. 10 ofert i wielki problem co wybrać.

I dręczy mnie pytanie co jest lepsze okleina czy barwienie w masie.

jassssneee, że toast nalażało wpierw !

poprawiam sie

:wink:

Anetko

wiesz...

ja ... jak wiekszość samców prezentuje meski punkt widzenia - zero gustu i poczucia piękna !

tylko ekonomia, jakość okuć, wspołczynniki przewodzenia szyb. argony itd. itd ... ! :evil:

Panie w tych sprawach maja o wiele wieksze wyczucie ... tak mysle ...

:roll:

aaaa jednak ...

to moze w takim razie drewniane ? :-? i odpadna Ci te dylematy ... :-?

:D

Anetko jeśli chcesz okna PVC to barwione w masie

dlaczego?

ano z prostego praktycznego powodu

jak się zarysuje (a kiedyś tak się stanie) to z pod folii wyjdzie masa najczęściej inna niż okleina brzydko to wygląda)

jesli masz barwione w masie to po zarysowaniu mozna zapolerowac i jest ok!!

natomiast kolor? z praktycznego względu zastosuj jaśniejszy te ciemniejsze silniej się nagrzewają i bardziej odkształcają pod wpływem słońca

a poza tym pomyśl o wystroju wnętrz

wierz mi trudno dobrac resztę do ciemnego okna

albo zrób tak jak Anika dwustronny kolorek

albo drewniane? i nie bój się malowania

zresztę jest takie budowlane powiedzenie

gdzie jest 10 ofert to wybierz te drewniane

(sam to wymyśliłem) chichichi :lol:

Brzoza, dzięki za radę

wybierając okna kieruję się wieloma względami, oczywiście na pierwszym miejscu są sprawy techniczne, typu okucia, profile, zabezpieczenia, współczynniki przewodzenia, ale i na estetykę również patrzę. :wink:

Januszek na drewniane nie mam ani jednej oferty.

a kolor już wybrany - złoty dąb

Tak Anetko to bardzo ciezki etap budowy wszystko kosztuje od kilku do kilkunastu tysiecy i skad brac na to pieniazki ?

moze dostaniemy dotacje z Unii :p :wink:

Tigermoth bardzo ladny domek i duzy

ile masz zamiar na niego przeznaczyc i ile ma metrow

Januszek sie pojawil - fajnie

Anetko ja bym wolal biale bo w masie to, co bedzie jak sie cala masa brzydko przebarwi :roll:

a naklejke to jakas ktedka do ust pieknych i bedzie - czy nie :roll:

Brzoza wyzdrowiales juz ?

obiecalem ze napisze Wam o produkcji wina,

ale zrobie to w niedziele bo dzisiaj jakas pogoda taka spiaca, czy w gwiazdach ták poukladane, a moze ksiezyc mi mysli nie rozswietla, nie wiem

ten Pan od produkcji wina nic nie mowil o tym ze dziewczyny winne na bosaka wino dusza, talko jakies maszyny i walce

to wogle jest sens pisac o tym ... :roll:

rozsadzcie sami i mi powiedzcie :wink:

pa pa

Bylem dzisiaj jeszcze ogladac domy modelowe , kompletnie umeblowane

chyba najlepszy spodob na zdobycie pomyslow na meblowanie wlasnego domu o tym bede pisal czesciej na forum i bede pokazywal troche zdjec

przejwiaja sie pewne trendy, rowniez na halogeny i zywe swiatlo praktycznie wszedzie to podstawa, piekne zeczy widzialem moi drodzy

pierwsze zdjecie to swiatlo w jadalni

jakosc zdjecia zla ale...

http://foto.onet.pl/upload/30/51/_353197_n.jpg

pa :p

Gregor 456 już cię informuję o wymiarach domu: 10,0 na 13,88 plus oczywiście balkony, taras.

trochę mała działka: tylko 8 a ale mam nadzieję że bedzie ładnie wyglądał. zaprosimy was byście kiedyś ocenili.

teraz coś o finansach: działka dość tanio - 10 000, projekt 5 000, a całość mam nadzieję że 200 000 wystarczy. kilka lat trzeba bedzie go spłacać. ale to ma być nasze "gniazdko".

pozdrawiam

z Bieszczad

Brzoza wyzdrowiales juz ?

obiecalem ze napisze Wam o produkcji wina,

ale zrobie to w niedziele bo dzisiaj jakas pogoda taka spiaca, czy w gwiazdach ták poukladane, a moze ksiezyc mi mysli nie rozswietla, nie wiem

ten Pan od produkcji wina nic nie mowil o tym ze dziewczyny winne na bosaka wino dusza, talko jakies maszyny i walce

to wogle jest sens pisac o tym ... :roll:

rozsadzcie sami i mi powiedzcie :wink:

Grzes - mnie równiez cieszy powrót Januszka :D

czy wyzdrowiałem ? ... powiedzmy ze juz lepiej o wiele - dziekuje

a o metodach produkcji wina napisz ...proszę - na pewno jest tam jakas ciekawostka, której nie znamy

i zaciekawiłeś mnie :wink:

tigermoth, ciesze ze masz już projekt ... ale niestety mi sie nie wyswietla ... :(

a wiesz o co mam ochote Cie zapytac ?

masz taki nietypowy nick ...zdradź jego genealogie ... jak to nie tajemnica

:oops:

pozdrówka dla wszystkich w piekny niedzielny poranek

p.s.

acha wklejaj Grzes zdjecia i pomysły na wnetrza

ja równiez przywiazuje duza wage do oswietlenia które potrafi zarówno uwypuklic kształty jak i stworzyc nastrój przytulności

operując swiatłem i akustyką tworze klimat domu - tak uważam

i czekam na nastepne ciekawe ujęcia

:D

halo

Tigermoth wymiary domu masz w miare, myslalem ze bedzie szerszy i dluzszy, tak wygladalo na projekcie :roll:

a te 200 000 to moze byc malo, ale badzmy dobrej mysli

Brzoza wino to jest jedyny trunek, ktory jeszcze pije chetnie,

tylko czerwone, dobre i dlatego pytalem sie tego goscia tak duzo jak to sie robi, opowiedzial mi o tym ale oczywiscie w skrocie

mowil rowniez ze jak sie chce wiecej dowiedziec to musze pojsc na kurs robienia wina bezposrednio do winnicy, bo takie kursy sa

no to trzeba sie bedzie wybrac, ale kiedy ?

wino - boski napoj

najpierw trzeba miec Weinberg(gore, pole porosnieta winnymi kisciami winogron),dobrej jakosci lub wogle jakiejs jakosci, ktore trzeba zebrac.

Zebrane winogrona trafiaja do winnicy, gdzie beda prasowane, duszone,

i tu zaczyna sie siekawa sprawa, bo zalozmy ze mamy czerwone winogrona i te wyprasujemy i oddzielimy natychmiast od miazszu to otrzymamy biale wino :roll: .

lecz kiedy sok razem z miazszem potrzymamy odpowiedni czas razem, to bedzie normalne wino czerwone

potem dodaje jakis tam srodek i drozdze i to sobie pracuje ,

nastepnie filtruje sie odpowiednia ilosc razy i wlewa do beczek

metalowych lub drewnianych tzw. Barik

biale mozna pic juz za miesiac, tzw mlode wino

w Austrii jest tradycja picia wina jeszcze fermentujacego (szturm)

przez krotki okres, wlasnie teraz jest ten moment

aha dziewczyny w spodniczkach na bosaka zostaly sciagniete z produkcji w dobie postepu technicznego , szkoda !

tylko na festynach mozna sobie takie jeszcze poogladac i ....

sa ludzie ktorzy produkuja wino a nie maja wlasnych winogron, poprostu je kupuja, ale oni sie znaja na robieniu wina, jest malo ludzi wlasciwie, ktorzy robia dobre trunki

i sa ludzie ktorzy tyklo sadza winogrona i je sprzedaja lub robia wino do wlasnych lokali (Heuriga), takich jest bardzo, bardzo duzo

pozdrawiam i "na zdrowie" lub "prost" :p

Brzoza wino to jest jedyny trunek, ktory jeszcze pije chetnie,

tylko czerwone, dobre i dlatego pytalem sie tego goscia tak duzo jak to sie robi, opowiedzial mi o tym ale oczywiscie w skrocie

....

wino - boski napoj

....

aha dziewczyny w spodniczkach na bosaka zostaly sciagniete z produkcji w dobie postepu technicznego , szkoda !

pozdrawiam i "na zdrowie" lub "prost" :p

prost Grzes :p

wiedziałem, ze masz wspaniały gust i smak !:D

i ze masz smakowity kąsek w znadrzu - bo faktycznie to dla wiekszosci novum ze białe wino robi sie z czarnych winogron tylko z samego moszu :o odzielone od wytłoku

ja z ciekawostek dodam ze ważny jest stok zbocza, na którym winogrono dojrzewa - poniewaz nasłonecznienie jest ważnym elementem smaku

ciekawostka dla mnie było ze wina rosnace na terenach wulkanicznych czy trzesień ziemi maja inny, niepowtarzalny smak

rejony Armeni czy Grecji to odmiany najszlachetniejsze

mysle jednak ze wiecej na temat produkcji win wie RS ... i moze kiedys tez jakąś ciekawostke nam zaserwuje ...

ale licze tez na Stokrote - bo tematy kulinarne to nasze wspólne hobby ...

Grześ a zdjęcia - cos niesamowitego - nowtorskie pomysły

zarówno oswietlenie, drewniany taras, szklana balustrada i szklane drzwi jadalnia i widok z jadalni

ogladam ogladam ... i wzoku nie moge oderwac ...

Witajcie.

Tak długiej przerwy na Forum to chyba jeszcze nie miałem. Niestety po przeprowadzce nie mamy już dostępu do sieci. Telekomuna się na nas wypięła a innymi sposobami na razie nie da się podłączyć nas do Internetu. Ja przez ostatnie prawie 2 miesiące w domu byłem tylko na weekandy - cały czas w delegacji. Stokrotka zmieniła pracę i teraz w nowej firmie Internet może wykorzystywać wyłącznie do celów służbowych. Ze zmianą jej pracy musieliśmy organizować większość rzeczy na nowo. Przedtem pracowaliśmy w jednej firmie to nie było kłopotów z dojazdami itp.

Tradycyjnie gratuluję postępów Wam wszystkim. Widzę, że w tym budowlanym sezonie nie ma takiego dużego ruchu w Grupie jak wcześniej. Wszyscy zaciorani.

Ja na razie staram się kupić co się da, żeby wykorzystać ulgę. Głównie są to płytki do piwnicy no i prawie wybraliśmy płytki do nieskończonej łazienki.

Witam tigermoth. Domek robi wrażenie :)

Brzoza, Gregor456 właśnie wczoraj dostałem od kolegi białe winogrona. Dzisiaj zakupię cukru i wieczorem zabieram się do wyrobu wina :) Niestety to winogrono nie jest z Grecji. Nawet nie wiem z jakiego ono jest stoku zbocza :-?

:p :P :p :P

Z taką wielką radością witam wszystkich tych co piszą i co czytają (mam nadzieję że tak jest)

budowy budowy i...

kiedyś się kończą a doświadczenie pozostaje, pozostają też znajomości i nowe doswiadczenia co się zrobiło dobrze a co nie tak jakby się chciało

i można się tym podzielić, cholera trzeba się tym podzielić aby innym było lepiej podjąć decyzję bo jak zapewne wiecie najtrudniejsze w budowaniu jest

podejmowanie decyzji.

Anetko jak okna podjęłaś już decyzję?

Aniko zamknęłaś się w tej Boguchwale i pławisz się w tym swoim staczku razem z rybkami czy co?

Baru zlituj się nademną masz strasznie jęczące szkło chichi

Reniu wiesz że czytamy Twoje wypowiedzi z komentarza do dziennika (jestem pod wrażeniem) i powiem Ci w sekrecie chichi o ile tutaj można coś w sekrecie rozumiem, mam podobnie.

Tatanko skrobnij coś czasami czyś żywa, bo napewno życie w ""luksusach"" nie należy do najprostszych

no i czy wreszcie pokażesz nam czy nie!!! czekamy

Tampiko zapomniałaś o nas prawda? a my się martwimy o twoje gonty, wiesz wiatr robi różne rzeczy :wink:

Janon chłopie co z tobą czekmy na zdjecia i nie tylko

Rs a gdzie twoje pędzące konie, rozpuszczona grzywa :D :D :D (bez obrazy)

gdzie pozostali ??????

i powiem Wam jak tkoś zrobi dwie umywalki w łazience

to go szczyści ja tak mam i ....... na okrągło

szkoda kasy. (a miało być tak nowocześnie) :?

greg super ze robisz winko, tylko szkoda ze biale

fajnie Ci ze juz mieszkasz w nowym domku i walcz o stale lacze i pozdrow od nas Stokrotke

ja jak sie wprowadze zaraz zorganizuje internet dla calej spolecznosci w mojej miejscowosci, oooo rymlo mi sie :roll:

Brzoza udalo mi sie Ciebie czyms zaciekawic, ciesze sie :p

tak z czarnych winogron mozna jeszcze robic Rose, wino rozowe, biale i czerwone, to zalezy jak dlugo wytlok polezy w moszu - szybko sie ucze fachowego jezyka od Ciebie, nieprawdaz

pozdrawiam

Cześć

Januszek, decyzja w sprawie okien prawie podjęta

Będą to okna PCV w dwustronnym kolorze, barwione w masie, pięciokomorowe, z zabezpieczeniami, mikrowentylacją, drzwi balkonowe z zatrzaskiem, i takie tam inne bajery. :p

Jutro mają wymierzyć i podpisujemy umowę, montaż w listopadzie.

Mam nadzieję, że dobrze wybrałam.

ja z ciekawostek dodam ze ważny jest stok zbocza, na którym winogrono dojrzewa - ponieważ nasłonecznienie jest ważnym elementem smaku

Brzoza to podobnie jak ze śliwkami, również musi być odpowiedni kąt padania promieni słonecznych, aby mogła później powstać z nich dobra śliwowica. Ale to już troszkę mocniejszy trunek :oops: