Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Podkarpacka

Robinson74

Recommended Posts

Witajcie :)

Mam pytanko: czy to jest prawda, że wyłącznik róznicowoprądowy powinien się wyłączyć przy dotknięciu kabelka w kontakcie dłonią? Zaznaczam, że w kabelku było napięcie :evil:

Pytanko drugie: ile trzeba czekać po położeniu podłogi (desek) żeby można było cyklinować?

Pytanko trzecie: lakiery do drewna (podłoga, schody). Jakie stosowaliście i dlaczego? A może macie doświadczenia z podłogą woskowaną? Cudne to jest, ale jak się sprawuje w użytkowaniu?

To moje ostatnie dylematy i przydałaby mi się pomocna dłoń.

Januszek: garaż dwustaowiskowy, mówisz? Coś w tym jest. Zawsze buntowałam się intensywnie, jak mój samochód stał przed blokiem, natomiast samochód mojego małżela w garażu. Rany! To skrobanie zimową porą :-? Zresztą - teraz też mojego autka nie ma, a mojego męża dalej stoi w garażu :p Natomiast, ponieważ nie budowałam garażu od razu, tylko teraz sie za niego biorę, zaplanowałam garaż jednostanowiskowy z wiatą na drugi samochód.

A to coś, to BYŁY! serduszka!!! Tylko stronę mi zeżarło i lufa w krzokach :cry:

I, bardzo Cię proszę: nie strasz remontami. Mam zamiar przez najbliższe kilka lat palcem w domu nie kiwnąć. Ogród - zgoda, ale dom - absolutnie. A kileczki mam dobre!

No, ale wykonałam numer: nie mam gdzie suszyć prania. Wszystko niby przemyslałam, a tego w ogóle nie wzięłam pod uwagę :oops:

Pozdrowionka dla Wszystkich :)

• Odpowiedzi 14,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

No, ale wykonałam numer: nie mam gdzie suszyć prania. Wszystko niby przemyslałam, a tego w ogóle nie wzięłam pod uwagę :oops:

Hehehhe, a ja przewidziałam, dlatego takie dylematy miałam odnośnie tego "trójkąta" nad poddaszem :lol:

No i ciągle nie wiem, co położyć na podłogę w salonie i w korytarzu!! Straszne to!!

Ale są i dobre wieści: płytki do łazienki zakupione, baterie Orasa również (w Danexie pikne ceny na nie dostałam), płytki na balkon i do ganku tyż są, meble kuchenne stoją sobie w kuchni na środku, ułożone w misterny stosik i czekają na ustawienie. Ale wcześniej muszę se tę kuchnie pomalować, ale wcześniej muszą mi doprowadzić ściany do takiego stanu, żeby można je było malować!! Proste, nieeeee?? :o

Jak tak dalej pójdzie, to i na Wielkanoć się kurde nie wprowadzimy :cry:

Witajcie :)

Mam pytanko: czy to jest prawda, że wyłącznik róznicowoprądowy powinien się wyłączyć przy dotknięciu kabelka w kontakcie dłonią? Zaznaczam, że w kabelku było napięcie :evil:

Aniko

moze niekonkretnie ... ale spróbuje na pierwsze pytanko

znajomy po napełnieniu wannny woda i pachnacym płynem oddał sie rozkoszom kapieli ...

a tu ciach - nie ma prundu :evil:

na golasa , w ciemnosciach do wyłacznika

znów nirvana, wanna, woda ... bąbelki ... "bara bara"( :oops: )

a tu ciach ...

i apiat' od nowa

tak było do siedmiu razy ...

osmego nie było bo wywalił te róznicowopradówke w :evil:y

a ja dzis miałem okazje poznac na zywo przesympatyczne małzeństwo forumowe

które zaraz po spotkaniu pozdrawiam :D

jak myslicie ... kogo ?

a "Ottakringer" ... mniam mniam

prost

:wink:

ale maila ... :cry: - nie znalazłem

Gregor 456

Brama wiśniowskiego strasznie się tłucze :evil:

też mam i :-?

Drzwi zewnetrzne K&P też mam i sprawują się całkiem całkiem już 4 sezon

Anka

wyłącznik róznicowo pradowy czy powinien wywalić po dotknieciu przez czlowieka NIE !!!

dopiero winien zadziałać gdy nastapi przepływ pradu (30 mA) (niegrożny prąd dla życia)

Z podłogą jest jak z angielskim trawnikiem położyć i sezonowac przez 100 lat :p :p :p

A tak na poważnie to takie deski należy sezonować przed położeniem min kilka tygodni w tych warunkach w których będą eksploatowane a po położeniu można cyklinować do razu.

lakier do podłogi ? mało tego mam, schody i kilka metrów ale z tego co wiem to od dobrego stolarza to najlepszy stosunek jakość do ceny ma nasz domalux i taki stosowałem o dośwaiadczeniach narazie nic ?

oprócz garażu jeszcze jakieś miejsce na taczki ogrodowe łopatę, grabki, kosiarkę, piłę, glebogryzarkę drabinę, tokarkę , frezarkę, kombajn zbożowy, i wiele wiele innych niezbednych przedmiotów w gospodarstwie.

Remonty? jak ja kocham remonty

kiedyś w swej durnocie sprawdziłem zawór bezpieczeństwa (należy to uczynić raz na jakiś czas) owszem zadziałał i ????? działa dalej tzn kapie z niego ciągle. samo życie :wink:

Basiu o jak ja to znam

ale wcześniej trzeba to, tylko że to musi być wykonane po tym, a tego nie da się, bo tamto jeszcze w krzokach

proste nieprawdaż :wink:

Brzoza

Ty to masz szczęście poznałes sobie wiadomo kogo. :p

A co z pozostałymi?????? żywi???[/b]

Anka

wyłącznik róznicowo pradowy czy powinien wywalić po dotknieciu przez czlowieka NIE !!!

:roll: :roll: :roll:

Wyłączniki różnicowoprądowe są wyłącznikami ochronnymi o działaniu niezależnym od napięcia sieci do użytku domowego i podobnego.

Przeznaczone są do ochrony przed porażeniem prądem elektrycznym przez dotyk pośredni, zapobiegając pojawianiu się długotrwałych niebezpiecznych dla życia napięć na obudowach i osłonach urządzeń elektrycznych

Podstawowym elementem wyłącznika różnicowoprądowego jest przekładnik sumujący w postaci toroidalnego rdzenia magnetycznego, przez który są przeprowadzone przewody czynne instalacji (fazowe i neutralny), lecz nie przewód ochronny PE. Jeżeli odbiornik i instalacje za wyłącznikiem są całkowicie sprawne, to suma prądów przepływających przewodami fazowymi i neutralnym jest równa zeru i wyłącznik daję się załączyć oraz pozostaje w pozycji załączonej. Jeżeli jednak nastąpi zwarcie doziemne zagrażające porażeniem elektrycznym, to część prądu przepływa przewodem ochronnym bezpośrednio do ziemi lub przez ciało człowieka i nie wraca przewodem neutralnym tak, że suma prądów przepływających przewodami fazowymi i neutralnym przechodzącymi przez okno przekładnika sumującego jest różna od zera

Przy istnieniu w obwodzie sprawnego wyłącznika różnicowoprądowego wysokoczułego nawet bezpośrednie dotknięcie przewodu pod napięciem przez człowieka stojącego na dobrze przewodzącym podłożu (np. na mokrej podłodze w łazience) nie powinno spowodować nieszczęśliwego wypadku, bowiem szybko zadziała wyłącznik

och George

zgadzam sie z Toba w 100% ale zważ że pytająca to kobieta

a podkreslam że winien nastąpić upływ pradu itd...

wielokrotnie dotykałem przewodu pod napięciem ba nawet majstrowałem przy takowym i ???? nic pod warunkiem że stałem na izolowanej podłodze (dobre kapcie)

ptaszki siadają na przewody pod wysokim napięciem i nic.

natomiast gdy jedną ręką doktnołem takowego przewodu a druga ściany nieco wilgnej to :oops: wywaliło i tak winno być

:-?

:D :D :D

Widzisz Janusz... no tak... blondynom trzeba kawę na ławę. Dotknęłam przewodu podczas wieszania oprawki z żarówką przy włączonym włączniku. Kopa dostałam (spadłam z drabiny), podejrzewam więc, że Twój upływ prądu był. I wyłącznik się nie wyłączył :evil: . Czyli coś takiego, jak gdy Ty dotknąłeś mokrej ściany...

Reszcie nie musze tłumaczyć, bo najwyraźniej zrozumiała :wink: Jureczku - dziękuję.

Ubrań nie wyrzucam bo z niezrozumiałych przyczyn przywiązuję się do rzeczy (tak, jak i do ludzi :p) po prostu suszę je w suszarce. Ale czasem są takie rzeczy, które niestety trzeba wywiesić :-? .

A ten dobry stolarz, to ten od drzwi? To namiary chyba jeszcze mam :wink:

Cha cha cha

wyjaśniło się po prostu obwodów z oświetleniem nie ma obowiązku podłączać przez różnicówkę i zapewne Twoi fachowcy tak zrobili i prawidłowo. a to że że nie zadziałał wyłącznik, to proste bo jego po prostu nie ma w tym obwodzie.

chociaż to żle że dostałaś kopa.

to przykre :( moze lepiej już nie podłączej więcej opraw.

nie to nie ten stolarz od drzwi. :evil: :evil:

pozdrawiam wszystkich cieplutko

od łabędzi nad Wisłokiem

Anika probuje sie przekonac do tego kominka, tak to jest jak sie chce cos odpatrzec od kogos, a potem jak on jest inny to.... :(

pierwszy raz jestem nie w pelni zadowolony z wykonania czegos na mojej budowie, ten wykonawca nie staral sie mnie zrozumiec, kara za to bedzie nie polecanie go przeze mnie, ale srogi jestem nie :roll:

tak, wlasnie teraz przyjechalem do Wiednia ,zjedlismy kolacje, zona sprawdza ile kwiatuszki urosly i je podlewa, a ja sprawdzam co na forum

wlaczylem sobie radio Wieden przez internet, slucham i nagrywam co lepsze kawalki

czytam, i czytam i tak :

Brzoza najmocniej Cie przepraszam za e-mail,

jadac tu samochodem przypomnialem sobie ze wylaczylem opcje z mailem, ale zaraz dostaniesz na priwa

ja tez sie bardzo ciesze ze Was poznalem, jaka Twoja rodzina jest mila, radosna, przesympatyczna, wesole, kochane dzieci, zona

moja zona pierwsze co powiedziala to : u nich podstawa to rodzina, jacy oni sa szczesliwi,

usciskaj ich wszystkich od nas porzadnie prosze

wiesz ile jechalem od Ciebie do Nowego Targu - 2 h, 40 min.

droga byla pusta :wink:

Ottakringer Wam smakowal ? super,

aha na drugi raz to ja Was zapraszam do siebie :p tylko kiedy to bedzie !

nie dziwie sie ze Anika pisze o takich pradowych sprawach, bo jak zobaczylem u niej wlacznik to oczka przecieralem czy ja dobrze widze :roll:, ale tak naprawde mysle ze ona wie co robi !

Anika gratuluje postepow na budowie, pieknych swiecacych fliz,

kolorkow w ponieszczeniach i cudnych plytek w lazienkach oraz debowych schodow .

Januszek Ty potrafisz straszyc ludzi, jak to sie tlucze, co sie tlucze !!! kiedy sie tlucze, jaka brame masz ocieplana, 40 mm.

taka jak ja, nowa piekna, panelowa, do gory skladana i sie tlucze , nieee ja sie zalamie chyba,

jak ja widzialem prezentacje bramy Wisniowskiego na targach to chodzila niezwykle cicho, taka na pilota

opisz historie choroby twojej bramy prosze :roll:

pozdrowienia :p

Brzoza: "Ottakringer" ... mniam mniam :wink: Również pozdrawiam!!! Nie ma racji z tym kominkiem, prawda? Bardzo ładny!

:D:D:D

Aniko - baaardzo ładny!

Grześ

zdjecia masz juz w skrzynce

z gustem smakowym "wstrzeliłes" sie w mój z Ottakringer'em w 10 - tke :D:D:D

Twój domek i wnetrza sa zachwycajace - ten drobny niuans odcienia piaskowca - przerzyjesz ...:wink:

a co do pochwał - to zatkało mnie z wrazenia, ze az tak Ci sie spodobało u nas

dziekuje

ale ja mam co najmniej takie samo zdanie o Was :D

jesteśmy zauroczeni Waszym optymizmem, poczuciem humoru, wiedzą

i darem opowiadania - tak interesujacego jak macie oboje

- wyjawie, ze tematyka po jakiej poruszaliśmy sie w rozmowie była niesamowita jak na nasza pierwsza znajomośc ... i swoboda skakania po tematach ... nawet geografi, historii czy sztuce nie "przepuścilismy"...

:wink:

za zaproszenie dziekuje

usciski przekazuje

a "buta" to TY masz .... 2:40 min .... :roll:

Gregor

wcale nie miałem zamiaru straszyć kogokolwiek

poza tym wiśnowski i wiśniowski to mogą być różne bramy. moja też chodzi całkiem normalnie tylko że prowadnice są przykręcone do muru na sztywno i wszelkie dzwieki przenoszą się do domu, ale pamietaj że ja tak mam, zresztą mam wiele innych rzeczy które nie występują u innych np: komin cieknący, że nie wspomnę o wyłącznikach które u mnie działają u innych nie :wink:

:p :p :p

Aniu tak sobie jeszcze myślałem o tym kopnięciu bo najczęściej jest tak że dotykamy jednego kabelka a przez przypadek, może wkrętakiem nie izolowanym drugiego i wtedy :o :o następuje przepływ pradu przez nasze ciało, bez upływów w bok , wtedy też różnicówka nie zadziała mimo iż jest sprawna .

a czy jest i to sprawna mozna w prosty sposób przekonać sie.

pozdrawiam wszystkich serdecznie

i ponawiam apel odezwijcie się pozostali.

Wojtek pooooooooomocy odezwij się

Zaczynają się "schodki"

To co było najłatwiejsze zrobione.

Dziś na budowie rozmawiałam z elektrykiem i wiecie co,

mam zastanowić się gdzie co będzie stało, w którym miejscu chcę mieć kontakt, czy drzwi będą prawe czy lewe no bo po której stronie ma być włącznik oświetlenia itd.

:o

a skąd ja mam to wiedzieć :-? . Pewnie wezmę z kogoś przykład i zacznę bazgrać po projekcie.

George dzięki za wyjaśnienia na temat różnicówki,

Witaj Anetko

Mam nadzieję że nie przemarzłaś przez ostatni tydzień

zresztą pogoda była raczej ładna (jak na tę porę roku) nawet Krzyś podtrzymywał Cię na duchu słyszałaś co mówił :wink: :p :p :p

Z tymi wyłącznikami to fakt bo własnie funkcjonalność domu przejawia sie takimi detalami jak wyłączniki.

najlepiej teraz kiedy są już ściany pochodzic po domu, pootwierać drzwi zapalać światła i gaśić (tak wirtualnie)

wówczas wyjdzie gdzie winien być wyłącznik

nie do końca to prawda że wyłącznik winien być po stronie gdzie drzwi mają zamek, to zależy czasami od układu pomieszczeń i od tego czy jesteśmy lewo, czy praworęczni.

A co z oknami? są?

I muszę Się Wam pochwalić wczoraj był u mnie kominiarz :o :o oj głowa boli, oj boli

ale odbiór jest !!!!

:p :p :p

Witam wszystkich cieplutko

Wojtku Wojtku w Tobie ma ostatnia nadzieja.

czy już nikt nic nie robi????

Ani mi sie waż oddelegowywać z grupy juz nas coraz mniej

to raczej Krzyś jest mało rozmowny :wink:

i niech Ci nie będzie łyso bo nie bylismy ciałem.

Jak bedą okna zrobi sie tak ????? domowo zobaczysz?

ps: ty masz jakiegos maila własnego ?

to dobrze że bedę miał znajomego projektanta bo coraz bardziej nachodzi mnie ochota na dom dla przyjaciela (II w kolejce) :wink:

Ja tak w związku z wizytą kominiarza u Januszka!

Było takich dwóch czarnych u mnie dzisiaj i mało mnie szlag na miejscu nie trafił!!

Jakimś "dziwnym trafem" :evil: :x :evil: :evil: - tu zastosowałam baaardzo dyplomatyczne określenie; moim murarzom z pustaka wentylacyjnego z czterema otworami - wyszedł trójotworowy!! :evil: :evil: :evil: No i pan kominiarz odkrył, że wentylacja z kotłowni na dole jest w tym samym , qr..., kanale co łazienka na górze!! :evil: :evil: :evil: Kretyni przesunęli o jedno oczko pustaczek gdziesik na poziomie stropu!!! :evil: :evil: :evil: I teraz trzeba kuć w łazience na górze (oczywiście k-g już jest) i szukać gdzieś tego brakującego przewodu!! No załamka :-?

Czy to tylko ja mam takiego farta?? :cry:

A z pozytywów to: mam gościa, który mi płytki bedzie kładł, ma zacząć początkiem grudnia, jak już drzwi będą. Aaaa właśnie! I drzwi też sobie zamówiłam!

Basiu

Aby nie było Ci smutno to powiem Ci historyjkę

dorwałem sie do wiertary udarowej z udarem hydraulicznym (cudo) otwór w betonie to wierci sie tak jakby to było masło

i tak żona mówi jeszcze tu, a jeszcze kwiatek, obrazek,

i tu, i jeszcze tam,

a ja :p wrrrryt jest gotowy

a w jednym otworze wr???? i cisza :-?

zepsułem taką maszynę :(

no nie :o przewierciłem kabel :evil: :evil:

ale u mnie zadziałała różnicówka :p

nie tylko Ty masz takiego farta

wiem żadne pocieszenie, ale tak jakoś raźniej jak u innych też coś się dzieje :lol: :lol:

pozdrawiam cieplutko elektrycznym pozdrowieniem

miech to piorun strzeli

:p :P :p