Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Podkarpacka

Robinson74

Recommended Posts

• Odpowiedzi 14,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

jeszcze jedno takie śliczne zdjęcie i już nigdy nie wejdę na tę strone litości :(

dzisiaj wchodziłem od 7 do teraz

ale warto było zobaczyć te wschody ja mam takie same z balkonu nad lasem (to po przeciwnej stronie od wiaduktu)

pozdrawiam cieplutko

ps: zachęcam do spotkania tych niezdecydowanych, chorych, cierpiących, mam pewne lekarstwo na wszelkie dolegliwości

i mam.....

bombową informację , muszą być tam mocne krzesła bo pospadacie, zresztą ja jak się dowiedziałem też spadłem z wrażenia :o :o :o

Reniu, nie ma takiej sprawy, której nie można rozwiązać. Takiej rady, której nie można znaleźć. Przyjdź na spotkanie... może kiedy zetkniesz się z innymi problemami, będzie Ci raźniej? A może uda się coś poukładać? Może coś doradzimy, pomożemy? Zawsze przecież było tak sympatycznie :D Trzymaj się dziewczyno i nie pozwól, żeby jakieś głupie przeciwności zniszczyły Twoje marzenia. Tyle udało Ci się już osiągnąć...

Baru: menu - w porządku, koszty również realne i rozsądne. Jeszcze tylko humory dobre i... :wink:

Cudny był wczorajszy wschód słońca, prawda? Akurat zrobiłam sobie przerwę na kawę i siedziałam na podłodze, wśród papierzysk wpatrzona w niebo. Coś niesamowitego.

Aga 444 - nici z moich namiarów, bo po prostu nie mam aktualnych. Chciałam zadzwonić i uprzedzić o Twoim ewentualnym telefonie i lufa w krzokach... niestety.

A u mnie? Sprawozdanie od świtu do nocy, a od nocy do świtu - Eliza. Mam tylko nadzieję, że zdążę z wszystkim do wiosny, żeby przerzucić się na ogród, który wymaga chyba tylko saperów. Może do jesieni jakoś go ukształtuję :-? zeby od przyszłej wiosny zacząć upiększać.

Pozdrowionka i buziaczki dla wszystkich i do rychłego zobaczenia :)

Witajcie.

Baru dla mnie wszystko w porządku. A przypadkiem nie robiłaś zakupów w ubiegłą sobotę w sklepie mięsnym na Ofiar Katynia w Rzeszowie?

Reniu posłuchaj poprzedników. Takie pesymistyczne nastroje dotykają wszystkich. Wszystko to jest jednak nieważne, życie szybko mija. W ubiegłum miesiącu w ciągu jednego tygodnia zmarło troje moich znajomych w wieku 22-30 lat. :( :( :(

Potrzebne są takie spotkania, żeby się człowiek odstresował - a to gwarantuje ORGANIZACJA.

Brzoza jechałem dzisiaj rano tą trasą od Niechobra ale była taka mgła, że nie znalazłem Twojego domu. On jest po tej samej stronie co cmentarz? Zgłoszę się do Ciebie po namiary na to drewno ale w późniejszym czasie bo jeszcze mam czym palić :)

Okazało się, że mam źle zamontowane zawory do podłogówki na parterze :evil: Jak podniosłem temperaturę na kotle to podłoga nie grzała. Patrzę do skrzynki a tu RTLe mam zamontowane na zasilaniu :o Nawet nie spodziewałem się, że mogą być źle zrobione bo to wszędzie piszą jak się montuje takie zawory. Zadzwoniłem do hydraulika, przyjechał potwierdził, że źle i powiedział, że inaczej nie było miejsca :evil: Musiałem pokazać jak ja bym to zrobił i oczywiście się da. Dobrze, że nie ma zimy bo był by problem. Teraz zaczekam do wiosny, spuszczę wodę i niech poprawiają. Ręce opadają :cry:

Baru A przypadkiem nie robiłaś zakupów w ubiegłą sobotę w sklepie mięsnym na Ofiar Katynia w Rzeszowie?

Ależ oczywiście!! Nie tylko w soboty tam bywam, ale i w tygodniu. Po prostu mieszkam ze 150m od tego sklepu i tylko tam kupuję mięso i wędliny!

Dlaczego mi nogi nie podstawiłeś? Ja zakręcona jestem i wiecznie się spieszę - jak ten zwierz na avatarku obok - i to byłby najlepszy sposób na zwrócenie uwagi, że jesteś obok. "Następną razą" proszę mnie zatrzymać!! :lol:

Januszek!! Określ że się w końcu czy przychodzisz z połówką...

Kogo mam jeszcze dopisać do listy?? Jak ktoś ma telefony do Tampiko, Tatanki czy kogo tam jeszcze - podzwońcie i zapytajcie, dobrze??

Na temat drewna do kominka wypowiadać się nie będę, bo w mojej prowizorce - palą czym się da. :wink:

Ja również miałam przyjemność oglądania poniedziałkowego wschodu słońca i muszę przyznać, że widok był niesamowity.

Niestety aparatu przy sobie nie miałam . :cry:

Renia Twoja obecność na imprezie jest obowiązkowa, bo co to za impreza byłaby bez ciebie?

:p Proszę o usprawiedliwienie mojej nieobecności na forum :D , gdyż wraz z częścią mej rodziny (maluchy i Aga zostają z babcią :cry: ) udaję się na ferie.

Proszę się dopisywać do listy uczestników spotkania lutowego i trzymać kciuki, coby śnieg był!!

(jest tyle pieknych rzeczy na tej ziemi ...

a budowa to przeciez ... tylko budowa ...)

pozdrówka

:wink:

Brzoza,

masz rację, jest tyle pięknych rzeczty na tej ziemi a my czasem przejmujemy sie niepotrzebnie takimi bzdurami....może wszystko da się poprawić i ruszyć na wiosnę dalej ?

Zachwycam się wszystkimi zdjęciami, George i RS - Wasze bliźniacze zdjęcia robą wrażenie.

A teraz musze się Wam pochwalić, że w końcu mój mąż zlitował się nade mną i udzielił korepetycji internetowych. W rezultacie ww - możecie obejrzeć zdjęcia naszego domku! Na razie jest ich zaledwie kilka, ale uzupełnię galerię! Zapraszam do oglądania!

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=39216

Baru,

oglądnęłam z przyjemnością Twój domek, prezentuje sie wspaniale po uzyskaniu elewacji. Wnetrze też mi sie podoba, spory kawał roboty za Tobą dziewczyno !

Gratuluję szybkiego tempa budowy i efektów !

Renia!

Dzięki wielkie za uznanie.

Ludziska!

Jak mnie nie ma, to już cisza? Ale wzięłam Was z zaskoczenia i podglądnęłam. Myślałam, że będę czytać i czytać... a tu co??!! Piszcie coś i to już!! Bo znowu zaglądnę!

A tutaj, gdzie jestem jest kulowo :lol: :p!! Śnieg jest - i ten prawdziwy i tym sztucznym też dosypują cały czas! Jest tylko jeden minus - te ... osiołki nie mają oświetlonych stoków. Jeździmy sobie do 15.30, potem do domku i ... kolacja :wink:

Ale jakie widoookiiiiii, mam zdjęcia to wkleję jak wrócę. Papapapa!! 8)

Tu jest strona tego czegoś, gdzie jeździmy: http://www.skipark.sk, możecie kuknąć, jak ktoś nartowy jest. Oczywiście na stronie nie byłam, ale nadrobię jak wrócę.

Ferie rozpoczęły się i chyba prawie wszyscy wyjechali po szusować na nartach.

Życzę miłego wypoczynku.

Mam pytanko. Jaki wkład do kominka wybraliście, i czym kierowaliście się przy wyborze?

Zastanawiam się nad:

cheminees philippe model R 600

oraz

supra model Altima 105

...

a może Tarnava ?

Baru czekamy na zdjęcia. :p

Ferie rozpoczęły się i chyba prawie wszyscy wyjechali po szusować na nartach.

Kto szusuje ten szusuje :) Ja rozpocząłem sezon budowlany: instalcja elektryczna, ruszt i płyty gk, ocieplenie stropu, podłoga poddasza.

Byłem dwa dni na podkarpaciu. Byłen nawet kilka godzin w Rzeszowie, ale jakoś nie spotkałem nikogo z podkarpackiej grupy :wink:

Mam pytanko. Jaki wkład do kominka wybraliście, i czym kierowaliście się przy wyborze?

Ja najprawdopodobniej kupię Tarnawe 16 KW, bo:

- sensowna cena,

- posiada wprowadzenie powietrza bezposrednio do komory spalania (to kryterium było dla mnie ważne),

- korpus żeliwny odlewany w całosci.

Baru ale Ci zazdroszczę... :) My jedziemy poszusować w następny weekend. Mam tylko nadzieję, że śnieg będzie. Oglądałem zdjęcia Twojego domku - gratuluję. Muszę się i ja w końcu przełamać i coś wystawić w sieci........

Anetko tak jak pisał RS mam Altimę 105. Spokojnie ogrzeję nim mój niewielki domek. Jego zaletą jest duży popielnik. U znajomych, którzy mają inne wkłady z małymi popielnikami po każdym paleniu trzeba wymiatac popiół. Ja w zależności ile palę robię to raz na tydzień lub 2 tygodnie. Nie zauważyłem też problemu z powietrzem do spalania. Mam pod kominkiem wylot powietrza z zewnątrz zakończony takim zaworem z linką. Otwieram gdy palę. Tylko, że nie mam rekuperatora i na razie o nim nie myślę.

Maciejonie a może spotkałeś nas tylko nie wiedziałeś jak wyglądamy. Zapraszamy na spotkanie :D

Powiedzcie mi gdzie w Rzeszowie są sklepy z dużym wyborem żyrandoli itp. (poza RCMB, Merkury M i Mrozem). W nowynm roku postanowiliśmy co miesiąc kupić sobie żyrandol do jednego pokoju coby gołe żarówki więcej nie straszyły. Chociaż to też ma swój urok ;)

hej

no tak niektórzy szusują sobie i jeszcze nas strofują

a my 8) cały czas wraz z szamanem modły wznosimy o odrobinę mrozu (jak na razie skutecznie) coby błotka nie było, tylko na drugi dzień jest jakoś nieciekawie może za dużo modlitewnych płynów :-?

odnośnie kominków

bez względu na cenę wkładu aby wytworzyć pewną ilość ciepła trzeba spalić odpowiednią ilość drewna i tyle!!!!

natomiast ważne jest to jak sie obsługuje czy łatwo czy ma pojemny zbiornik na popiół, czy ma płynną regulację dopływu powietrza, czy posiada odpowiednią cyrkujację powietrza taką aby zapewnic oczyszczanie szyby i takie tam drobnostki, które mają wpływ na póżniejsze uzytkowanie.

natomiast nie rozumiem tego bezposredniego podłączenia do komory spalania zwłaszcza w kontekście posiadania reku ??????????

jeśl ktoś ma zamiar kupić Tarnavę to powiem tak kawał solidnego pieca i jesli ktoś ma zamiar palić ciągle to jak najbardziej tak, jeś zaś okazyjnie (pochwalić się gościom że się ma) to jest wiele innych wkładów ładniejszych od tarnawy.

acha jeszcze kwestia tarnawy kupcie z drzwiczkami dzielonymi.