Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Podkarpacka

Robinson74

Recommended Posts

• Odpowiedzi 14,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Anika - no, niestety to chol... stwo nie chce ze mnie wyjść :evil: :evil:

Mam tylko nadzieję, że słoneczko zostanie u nas dłuuugo i wygrzeje mnie. :p

Toś Ty taki cichociemniak!

coś w tym rodzaju ..... :lol:

tigermoth - wiesz ... :oops: nie chciałam się chwalić :oops:

Mam nadzieję, że wielu nowym ta ściąga pomoże. :)

Po uzupełnieniu dokumentów (w ciągu 7 dni) nadal czekam na pozwolenie na budowę już 31 dni.

...

Rzeczony sąsiad, po roku mieszkania w domu, czeka na pogodę aby odkopać i zaizolować fundamenty (pociapane wcześniej rzadką czarną mazią, którą rozpuszcza woda).

Dom mają ocieplony tak samo jak my (tylko oni budowali z ceramiki) ale płacą dużo wyższe rachunki za ogrzewanie niż my, wyszło im więc, ze to przez te fundamenty. Też nie mają piwnic.

...

Aniko ...

Twój sasiad robi zaiste ciekawie ... jest niekonsekwentny ewidentnie

w tym ze chce odkopywać ... zgadzam sie z Toba - masz racje

oraz, ze zastosował srodek do izolacji typu gumbit czy dysperbit

który faktycznie mozna rozcieńczać wodą ... :-?

(a daje sie go w wypadku kiedy stosuje sie styropian bo ten srodek nie rozpuści styropianu )

czemu u sasiada płaca rachunki wysokie ... nie wiem

na fizyce uczono nas, ze ciepło unosi sie w góre ...

na wszelki wypadek... zeby nie uciekało w dół

w projekcie na ogół stosuje sie izolacje posadzki ...

jesli mimo to ucieka sasiadowi ciepło zamiast w góre ... do fundamentów

to ja juz nie wiem co on zrobił jeszcze "nie tak"

moze posadzki nie izolował ... :-? :-? :-?

ja jestem zwolennikiem izolacji całych fundamentów ... w wypadku kiedy jest ogrzewanie posadzkowe ...

przy sciennym lub nadmuchowowym skupiłbym sie bardziej na izolacji stropu i dachu ...

...No i jeszcze kwestia, którą napisał tigermoth w jednym ze wcześniejszych postów: "Nie mam podpiwniczenia więc zakieś ocieplenia ścian fundamentowych nie są konieczne." Ja ocieplałem, mimo, ze tez nie mam piwnic. Robiłem to dlatego, bo tak było w projekcie ( a pochodzi on z pracowni, która na w logo "Ciepłe domy")

Aniko

o ile pracownia ma w logo "ciepłe domy" to mysle, ze nie napisze ze trzeba kupic węgla czy dobry piec ...

u nich z załozenia dom ma być ciepły .... sam z siebie ...

wełna i styropian maja grzać ...

No i robi nam się podkarpacka wymiana doswiadczeń ;)

brzoza:

Twój przykład o nieizolowaniu filarów itp przy mostach stojacych ciagle w wodzie jest niezbyt adekwatny. Wiesz przecież doskonale, że beton na ławy i fundamenty to nie to samo co beton konstrukcji stojących ciągle w wodzie.

Maćku

my mamy juz obaj zrobione fundamenty i ta wymiana zdań posłuzy ewentualnie komuś kto dopiero wybiera ... zgadzam sie

ale poniewaz my sie nie epitetujemy (jak w wymianie doświadczeń niektórzy) i podchodzimy obaj do tego "na chłodno" - bo to jest wymiana mysli przeciez

powiem tak

znam skład betonu "zwykłego"

jak i mostowego

oba składaja sie z trzech podstawowych składników

z

kruszywa

cementu

wody

głownie moc betonu mostowego uzyskuje sie kruszywem

które jest sortowane i składa sie okreslonych frakcji

nie jest to zwir a piasek ... bazalt ...granit ...

druga "tajemnica" mostowego to odpowiednie zageszczenie - czyli usuniecie maximum powietrza z tego betonu po ułozeniu w formie ...

te dwie rzeczy sa decydujace

ale znam te zwykłe mostki na naszych rzeczkach ... podgórskich

robione ze zwykłego ... "byle jakiego" betonu

z niezawibrowanego ... przez włascicieli posesji

stoją tak od lat w wodzie ... nieizolowane ... i mozna je dokładnie oglądać

i zobaczyć co z nimi robi woda ... ta rwąca ... brudna ... z detergentami i azotynami ...

niektóre stoją juz niekiedy setki lat jak np te pobudowne przez inzynierów Serbów w okresie Austrowęgier ...

a te budowano nawet nie z betonu ... a z kamieni ... nietrwałego piaskowca ...

stoja nieizolowane setki lat ...

a woda i szczelność izolacji

Nie wierzysz w dokładną (szczelną) izolacje fundamentów. Nie będę polemizował z wiarą ;) i nie dam głowy, że izolacja może byc w 100% szczelna. Nie mniej stwierdzenie: "a jedna ... /nawet najmniejsza/ nieszczelność - powoduje ze traci ona sens ... " jest przesadzone.

o ile ktos ma wysoki poziom wody gruntowej ...

a woda otoczy fundament ... i fundament stoi w niej odpowiednio długo

najlepiej zrób takie doswiadczenie ...

kawałek betonu włoż do worka foliowego i przekłuj worek gwoździem ...

włoż do wody i sprawdź czy zmoknie ten beton ... i ile czasu to zajmuje

nie znaczy ze ja lekcewaze izolacje ... w przypadku jesli woda jest agresywna w stosunku do betonu ... a taka sie zdarza

ale jesli ktoś izoluje boki fundamentu ... nie izolując spodu ławy ...

zostawiajac przebicia na kanalizacje czy wode ...

to dla mnie jest nieporozumienie i wyrzucaniem pieniedzy ... w błoto

dlatego uwazam ze mozna i posmarowac odkryta część fundamentu - tą mającą doczynienia z humusem - i skutek bedzie podobny ...

ja to tak rozumiem

ale dziś ... wreszcie... piekne Słoneczko !

Wszystkim - miłego dnia :D

...

ale dziś ... wreszcie... piekne Słoneczko !

Wszystkim - miłego dnia :D

Czytam Cię, czytam i czytam. Nieźle się napracowałeś z tak długą odpowiedzią. Pożyteczna dla mnie ta wymiana poglądów: a to upewniłem się, ze zrobiłem poprawnie a to uporządkowało mi się to i owo.

:)

A piękne słoneczko wreszcie spowodowało "ruszenie" na mojej leśnej działce. Oto efekt:

http://www.maciejon.republika.pl/PICT0002-01.jpg

...No i jeszcze kwestia, którą napisał tigermoth w jednym ze wcześniejszych postów: "Nie mam podpiwniczenia więc zakieś ocieplenia ścian fundamentowych nie są konieczne." Ja ocieplałem, mimo, ze tez nie mam piwnic. Robiłem to dlatego, bo tak było w projekcie ( a pochodzi on z pracowni, która na w logo "Ciepłe domy")

Aniko

o ile pracownia ma w logo "ciepłe domy" to mysle, ze nie napisze ze trzeba kupic węgla czy dobry piec ...

u nich z załozenia dom ma być ciepły .... sam z siebie ...

wełna i styropian maja grzać ...

Ale to nie ja !!!

Ale nie zgodzę się tak do końca, że ciepło zalezy tylko od pieca czy paliwa. Podejrzewam, że ta pracownia, tak jak inne, na pewno zaprojektowała również system ogrzewania i tam piec również wyszczególniła :wink:

Bez odpowiednich materiałów budulcowych i odpowiedniego wykonania chałupy, piec może sobie grzać ile chcąc. W końcu ogrzeje, ale jakim kosztem :-?

Sąsiada przykład dałam tylko dlatego, że sam zrezygnował z izolacji fundamentów, a teraz będzie to robił. Czy słusznie? Nie wiem.

Ale w takim razie wytłumaczcie mi, proszę, skoro jest tak jak mówisz, Brzoza, dlaczego wszystkie normy budowlane dotyczące fundamentów mają zapisy o takiej izolacji? I fachowcy też zalecają? Na pewno nie chodzi tu o koszty (i nabijanie kieszeni producentom materiałów), bo one są naprawdę niewielką częścią wykonania fundamentów (a domu to szkoda gadać), więc o co?

Maciejon - pięęękne. Ech, kiedy moje drzewka i krzaczki osiągną takie rozmiary :-?

A pogoda rzeczywiście piękniuśka. I oby wytrzymała jeszcze trochę, to może uda mi się jeszcze w maju skończyć te podjazdy?

Miłego dnia i szybkiego tygodnia. Znowu długi weekend!!! :D

Ale to nie ja !!!

To ja :)

A odnosząc sie jeszcze do dyskusji na temat fundamentów, ocieplania, izolowania, ...

Ja to rozumię tak, że projektanci sobie, praktycy sobie i "każda pliszka swój ogon chwali". Przmierzajac sie do budowy i już budujac sporo zastanawiałem się nad granicą jakości, zgodności z trendami itd, której nie powinienem przekroczyć. Nie musze mieć domu naj! Buduję po to by w miare spokojnie mieszkac. No i teraz śpie (trochę ;) ) spokojniej. :)

Baru, Anika: To miłe, ze podoba się Wam kawałek z naszej działki. Mnie też :) Te Rododendrony mają 20 lat.

Witam wszystkich z podkarpacia. Buduję w Przemyślu.

Rozpoczynam budowę za miesiąc i poszukuję pilnie ekipy budowlanej, która postawi porządnie ściany z THERMOPORU. Bardzo proszę o jakieś namiary jeżeli ktoś zna kogoś takiego może być oczywiście ekipa budująca już z porothermu albo z ytonga. :roll:

Piszcie!!!

...Brzoza, dlaczego wszystkie normy budowlane dotyczące fundamentów mają zapisy o takiej izolacji? I fachowcy też zalecają? ...

Aniko - wszystkie normy maja takie zapisy mówisz ?

"moja" pracownia projektowa widac nie zna tych norm... (a ja i tak "ociepliłem" fundament ok 50 cm i wszystko obsypałem do poziomu zero ... na wszelki wypadek zeby spac spokojnie ...)

ale chetnie zapoznałbym sie z taka "norma" gdzie jest zapis o izolacji fundamentów ...

ja uwazam ze kazdy projekt - nawet z najlepszej pracowni ... powinien byc zaadaptowany do danych warunków gruntowych ...

dla tych z Wrocławia innych ... dla tych z Suwałk innych

inne ocieplenie dla tych co sciane fudamentowej nie obsypuja ponad terenem ...

inna dla tych co sciane fundamentową obsypuja cała...

Maćku podoba mi sie ten krzew ... jak on sie nazywa ?

Witaj krynek

u Ciebie sa kłopoty z ekipami ? myslałem ze konkurencja duza bo Ty blisko granicy mieszkasz ... :-?a jak wyjasnisz im technologie i weźmiesz kogos kto ich przypilnuje z jakością to przecież u nich tez budują

równie dobrze moze robić Polak jak i Ukrainiec

i tu i tam sa dobrzy fachowcy jak i partacze ...

pzdr

maciejon - krzaczek rzeczywiście cudny!!! Szkoda, że czeba czekać na taki efek aż 20 lat :o

Moje projekty w Starostwie nadal leżą i kwiczą :x bo .......... Pani Urzędniczka załatwia najpierw dokumenty priorytetowe (z polecenia kierowniczki)

Brzoza jak Twoja choroba - minęła......... ?

A co do moich fundamentów to ściana fundamentowa zewnętrzna przez pracownię (Archipelag Wrocław) była zaprojektowana:

- izolacja pionowa trzykrotna,

- bloczki fundamentowe,

- izolacja pionowa trzykrotna,

- ocieplenie polistyren ekstrudowany gr. 10 cm,

- geotkanina.

Posadzki na gruncie to:

- grunt rodzimy po zdjęciu humusu,

- piasek zagęszczany warstwami 2x30cm,

- płyta betonowa (beton B15) - 15cm,

- papa asfaltowa zgrzewalna,

- styropian PS-E FS 20 na zakład 2x2cm - czy to nie za mało?,

- folia polietylenowa,

- gładź cementowa 6cm,

- wylewka samopoziomująca 0,5-1cm,

- terakota lub panele.

Natomiast ja zmieniłam z bloczków na beton wylewany i z tego co pamiętam to architekt dał mi bez ocieplenia i prawdopodobnie bez izolacji. Nie mam kserokopii projektu bo jest w Starostwie i na 100% nie jestem pewna co tam jest. :roll: Jak do mnie już wróci to napiszę.

Byłabym wdzięczna żebyście mi powiedzieli czy grunt gdzie są pyły i gliny pylaste, małowilgotne lub wilgotne o konsystencji twardoplastycznej i plastycznej, przewarstwiane wkładkami żwirów gliniastych lub piasków drobnych, średniozagęszczonych to ........ potocznie glina i czy nadaje się do wylewania betonu bezpośrednio w grunt (na foli), czy zastosować jednak szalunki.

Brzoza jak Twoja choroba - minęła......... ?

Byłabym wdzięczna żebyście mi powiedzieli czy grunt gdzie są pyły i gliny pylaste, małowilgotne lub wilgotne o konsystencji twardoplastycznej i plastycznej, przewarstwiane wkładkami żwirów gliniastych lub piasków drobnych, średniozagęszczonych to ........ potocznie glina i czy nadaje się do wylewania betonu bezpośrednio w grunt (na foli), czy zastosować jednak szalunki.

Aga choroba boi sie słońca i rusztowań ...

poszła sobie ... a Twoja ?

Aga ... z opisu geologicznego nie wynika jaki mozna przyjąć nacisk na 1 cm2 gruntu ... :-?

tak enigmatycznego opisu, powiedziałbym ze nie robił geolog a jakiś dyplomata ... asekurant ... ostrozny gość ...

napisał

"małowilgotne ... i wilgotne"

"żwir ... i pyły gliniaste"

"twardoplastyczne ... i plastyczne"

przy gruntach wigotnych, średniozagęszczonych i pyłach zastosowałbym rozkop, drenaz i chudy beton jako wzmocnienie podłoza ...

ale jesli sa twardoplastyczne ze zwirem i małowilgotne ... beton prosto w grunt ...

tu pole do popisu ma Twój autor planu adaptacji ... to on powinien wskazac rozwiązanie po sprawdzeniu tego terenu ....

Posadzki na gruncie to:

- grunt rodzimy po zdjęciu humusu,

- piasek zagęszczany warstwami 2x30cm,

- płyta betonowa (beton B15) - 15cm,

- papa asfaltowa zgrzewalna,

- styropian PS-E FS 20 na zakład 2x2cm - czy to nie za mało?,

- folia polietylenowa,

- gładź cementowa 6cm,

- wylewka samopoziomująca 0,5-1cm,

- terakota lub panele.

tu miałbym takie uwagi

piasek aby dobrze zageścić sypałbym warstwa max 20 cm ...

zamiast płyty betonowej B15 dałbym chudy beton B7,5 - bo to nie strop a chudziak ...

nie dawałbym papy asfaltowej ... a pape smołową ... lub izolacyjna ...

dołożyłbym styropianu na gr 5 - 6 cm /aby spać spokojnie .../ - choc projektował to fachowiec ... i wiedział co pisze ...

za to nie dawałbym wylewki samopoziomujacej ...

na parterze nie zastosowałbym paneli ...

piękny ten ... rododenron - Maćku ...

miłego dnia ...

no tak .. rododendron :oops:

Maćku - czemu nie na parterze ?

nie lubie stukania psich pazurków po panelach ... :-?

nie lubie elektryzujacej sie siersci po linieniu ... :-?

widoczne sa drobne pyłki dokładniej bo panel ma lustrzana powierzchnię ...

u mnie goście butów nie sciagają ..

wiec mozliwe sa zapiaszczone ...

dlatego u siebie nie zastosowałbym na parterze paneli

miłego dnia Wszystkim