Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Podkarpacka

Robinson74

Recommended Posts

Anika

No ściany kolankowe muszą być u nas podniesione z 3 do min5-6 maksów bo nie chce codziennie rano walić głową w sufit. Doradcie co robić warto wydać kase ale spać spokojnie ???

Też mnie to uderzyło. Przecież zupełnie zmieni się wygląd budynku. Wydaje mi się, że Lipczyk nie nadaje się do podniesienia ścianki. Ten dach naczółkowy... :-? Nie lepiej poszukać projektu, który ma wyższą ściankę kolankową?

A odnośnie rady: wydana kasa czy spokojny sen - zawsze wybieram wydaną kasę. Ceny, które są dość wysokie. A może jest to kwota za całość pracy? Nie tylko za naniesienie zmian, ale za całą dokumentację związaną z adaptacją projektu i przygotowaniem wniosku o decyzję?

tigermoth: nie wykonałam zdjęcia, bo wróciłam nocką do domu, ale u mnie jest tylko opaska przy schodach, więc nie są to stopnie. Stopnie są wylane i obłożone płytkami.

Ogrody wystawowe Jadaru są w Radomiu, Krakowie, Pruszkowie i Lublinie oraz Nowym Sączu. Są tam prezentowane również schody.

Grześ: też chętnie zmieniłabym kolor schodów, ale nie mogę, bo burgund mam już na elewacji. Ale nie spodziewałam się, że będą aż tak uciążliwe.

Maćku: obawiam się, że cena podana przez Darpiota jest jedną z niższych. Dlatego my robiliśmy sami. Na razie zaoszczędziłam jakieś 4 tysiące. A co leci pod kostkę, Darpiot już wymienił. Ja robiłam tak (w kolejności od ziemi): piasek, dolomit, piasek, kostka. Wszystko warstwowo zagęszczane. Zobaczymy :-? A ceny? piasku spodniego - 80 zł, dolomit - 55, piasek wierzchni - 100. Ceny podaję za kubik.

Rany, okazało się, że muszę za godzinę zrobić poradnictwo za całe półrocze :o Się mi szykuje końcówka przed urlopem...

Później spróbuję jeszcze wleźć i skończyć temat :)

• Odpowiedzi 14,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

ta cena od architekta jest tylko za naniesienie zmian. a Lipczyka z 5 maksami już widziałam i było ok. ten projektant powiedział że jeśli chcę podwyższyć ścianę kolankową to muszę wstawić jakieś słupki żel betonowe bo dach ma konstrukcję jętkową i będzie pękał wieniec jakiś tam. Z obliczeń to jeszcze chciałam aby zamiast 3 kolumn były 4 okrągłe po bokach a nie jak w projekcie na środku, likwidować chcemy także ten małą lukarne z tyłu też widzieliśmy to już w wybudowanym lipczyku. Muszę chyba poszukać innego projektanta.

Beti, przyjrzałem się temu projektowi i z miarki wynika że ściana kolankowa ma w tej chałupce ponad 1m. Uważam że przy tej powierzchni poddasza oraz tym że dom jest z dachem dwuspadowym jest to bardzo rozsądna wysokość to raz. Dwa, góra ma piękne pokoje z balkonami na ścianach szczytowych, no i ten pokój z lukarną też będzie pięknie wyglądał. Nie wiem dlaczego chcesz podnosić ściankę kolankową aż o 5-6 pustaków. Szczerze Ci powiem że "schrzanisz" ten dom. Gwarantuję Ci że na pewno nie będziesz "walić głową w sufit". Dużo gorzej wyglądają domki z dachami kopertowymi; tam aby zachować charakter domu ścianki kolankowe mają po 30cm, 50cm (przykład Libra z pr. Domus) albo wcale. ponad 1m to ekstra ściana. Przemyśl to dobrze, a najlepiej zajrzyj do paru domków z różnymi ściankami na poddaszach i sama oceń czy "rozbijesz głowę" czy też nie.

Kochani, trzymajcie za mną dzisiaj kciuki!!!

Idę podbijać Zakład Energetyczny co by mi jak najszybciej prąd załatawili :wink: .

_Beti_ - z tą ścianką to się jeszcze mocno zastanów, ja pierwotnie też chciałam w moim projekcie podnieść ściankę kolankową o 2 pustaki, ale wybili mi to z głowy. :lol: Trzech to nawet nie brałam pod uwagę :o .

Nęci mnie jednak ten jeden i w związku z tym już od paru miesięcy staram się dojechać do naszego

zapracowanego :wink: Gregora 456 i obejrzeć Manuelę bez podnoszenia ścianki.

Halo Gregor 456 czy zapomniałeś już o Forum??? :roll: Napisz jak tam budowa się kręci.

Pozdrawiam Wszystkich serdecznie. Pa!!! 8)

Witajcie :D

Aga444 - uruchom swoje gg. Dałam Ci tam info odnoście Gregora 456

Melduję, że jestem ostatni dzień w pracy, od jutra mam urlop :D Ponieważ nie mam w domu internetu (nastoletnie dzieci) zobaczymy się dopiero 8 sierpnia.

Ten ostatni dzień trochę mi się pogmatwał, wpadła mi niespodziewana robota, więc nie uda mi się wrócić do przerwanego wątku.

Bywajcie

Ściskam!

widzę że więcej nas walczy z energetyką o prąd.

Ja dzisiaj też dowiedziałem się kiedy mogę liczyć na zasilanie i dlatego sam zabiorę się za przygotowanie inwestycji nie czekając na ZE.

Sami podpowiedzieli mi takie rozwiązanie: występuję o warunki zabudowy dla rozbudowy sieci, wybrany przeze mnie projektant uzgadnia z ZE koszt wykonania dokumentacji łącznie z uzyskaniem pozwolenia, dostaje upoważnienie od ZE do wykonania tych prac, rysuje przebieg sieci na mapie, dajemy to na ZUD, składamy wniosek o pozwolenie na rozbudowę sieci. Jeśli dostaniemy pozwolenie (uprawomocnione) dostarczamy do ZE, który zwraca nam uzgodnione wcześniej koszty a my płacimy projektantowi. Wtedy ZE ogłasza przetarg na rozbudowę sieci i po jego rozstrzygnięciu wchodzi firma wykonawcza. Wykonuje odcinek sieci do granicy mojej działki (ZK). A w tym czasie ja mogę sobie wykonać przyłącz od ZK do domu. Tak w największym skrócie wygląda moja przyszła batalia o prąd do nowego domu.

Jeśli wszystko sprawnie pójdzie to prąd w granicy działki będzie gdzieś w kwietniu/maju 2006 roku.

Jak to przebiegało (przebiega) u Was. Ciekawy jestem czy wszystkie RE postępują tak samo.

Dziś byłam dowiedzieć się o ceny pustaków w Stal Budzie to taka hurtownia w Sędziszowie Małopolskim. Powiedzcie mi czy te ceny są ok. Wienerbergerg kupił podobno Kupno i ich maks jest w promocji 1,53 bo zmieniają technologie, a Hadykówka 1,80, cegła 0,55, stal 1,800tona. Co wy na to ?????

Podkreślam że budowa w kwietniu więc ostro zastanawiam sie czy teraz nie kupić powyrzszych materiałów bo jak ceny skoczą to :evil:

Dzięki za opinie

Beti, pustakami się na razie nie interesuję ale np stal na dzień dzisiejszy mogę mieć po 1200zł/t. Syn znajomego handluje stalą i po tyle on kupuje z transportem. Natomiast jego przewidywania są takie, że do miesiąca stal jeszcze będzie tanieć a później drożeć. W sierpniu mam mieć u niego 2,5t stali przewiduję że niewiele ponad 1000zł/t. Drzewo natomiast też chyba kupię w tym roku; znajomy daje mi cenę na więźbę 520zł/m3 z dostawą na miejsce (30km). Deski calówki po 420zł/m3.

ja drzewo mam od dziadka z lasu :wink: . Muszę znaleść tylko jakiś tani a dobry tartak w okolicy

Beti, to jest cena dla mnie, gość nie prowadzi hurtowni, jest pośrednikiem i załatwia między innymi stal na większe inwestycje. Te 2,5t dla mnie to jest jak splunięcie do rzeki.

A co do drzewa, to również miałbym możliwość wyciąć, przetrzeć i zrobić z tego więźbę. Nie warta jednak skórka... Koszty wynajęcia ludzi i sprzętu w moim przypadku byłyby wysokie. Lepiej jest mi to sprzedać na pniu i kupić za te 520 z dowozem niż ciąć.

Coś ta grupa spada, cza podciągnąć... 8)

A tak właściwie to mam pytanko o porównanie kosztów do tych co są już po etapie fundamentów. Dostałem wycenę, oceńcie czy to rozsądne ceny:

beton 36m3 x170 = 6120zł

stal liczę ok. 1t = 1000zł

robocizna fundament (ława 60cm = ściana fund. 30cm) = 4500zł

(bez izolacji)

Roboty dodatkowe:

opaska drenarska ok. 100m + wpięcie do głównego drenu (materiał, robocizna, żwir, włóknina, zasypanie)

system odprowadzenie wody deszczowej + 2 studnie chłonne po 3 kręgi betonowe, wypusty pod rury spustowe (materiał i robocizna - rury, kręgi, zasypanie)

przepust kanalizacji w fundamencie (rura i studzienka na zewnątrz)

zasypanie 30m3 piasku wewnątrz ścian fundamentowych

nawiezienie 2 auta pospóły na drogę dojazdową do działki = 9700zł

Razem 21320zł

Na nieprzewidziane wypadki doliczam 1000zł aczkolwiek liczę że betonu pójdzie mniej (nie wylewam tarasu tylko sam fundament opasujący)

Brać ekipę czy nie?

Beti, już pisałem wyżej że mam znajomego który stalą handluje i to jest cena dla mnie. Natomiast Tobie można pozazdrościć darmowego sprzętu i ludzi do wycinki drzew :wink:

Noi jeszcze coś; dzisiaj się żegnam z forum na 2 tygodnie. Jadę opalać tors do Chorwacji, już mamy włączone "naliczanie sekundowe" do wyjazdu 8) :lol:

Pozdrawiam wszystkich, nie przemęczajcie się na budowach. :wink:

Witajcie!!! :lol: :p :lol:

W końcu odwiedziłam Gregora 456 i Alę.

Było bardzo miło, ale się skończyło :( .

We wtorek znowu ruszają w drogę.

Co do ich domku super - oj kiedy ja taki będę mieć :roll: , a ścianki kolankowe na poddaszu nie są tak nisko jak myślałam - więc na 99% i ja nie będę podwyższać.

_Beti_ - gdzie będziesz kupować stal?