Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Podkarpacka

Robinson74

Recommended Posts

Witajcie

Anetko to nie do końca tak, że nie ważne, co mówią inni, wszak beti (witaj wśród nas) nie po to pyta, aby napawać się właściwym wyborem, ale po to aby usłyszeć opinie innych i nie spodziewa się pochwał tylko uwag odnośnie niedociągnięć, czyż nie tak jest?

To kwestia ustawienia sobie priorytetów czy ważniejszy jest wygląd, czy funkcjonalność

A zapewniam Was, że te dwie sprawy z reguły nie idą w parze.

Jeśli chodzi o wygląd to zawsze możemy upiększyć, tu kwiatuszek tam kolorek ale funkcji już nie zmienimy burzenie ścian to ??? tak to specjalność RS `a.

Weźmy np.: taki wykusz naprawdę ładny element architektoniczny ale aby spełniał swoją funkcję i gospodyni nie wycierała tyłkiem ścian wokół stołu a goście nie robili dziur oparciami krzeseł w tynkach musi mieć odpowiednią wielkość a ten wymiar 230 to profanacja tego jakże ładnego elementu, wstawcie tam stół normalny i krzesła i trzeba będzie skakać

Albo ten garaż toż to kpina ja wiem, że architekci jeżdżą maluszkami, ale nawet w maluszku nie otworzysz drzwi z dwóch stron a o wysiadaniu swobodnym z zakupami zapomnij

A ta szafa wnękowa w garażu???? czy mam dalej mówić co o tym sądzę. I dla kogo są zrobione te drzwi z garażu??? Katastrofa.

Jeśli masz miejsce na działce zrezygnuj z tego garażu na rzecz pomieszczeń typu łazienka, spiżarka, pomieszczenie gospodarcze, może przytulny gabinecik. Zobaczysz później ile jest potrzebnych takich miejsc.

Ale to kwestia priorytetów. Mam nadzieję że się nie obraziłaś ale człowiek wśród tysiąca projektów nie jest w stanie zauważyć pewnych detali.

Kwestia tynków, jeśli tynk kolorowy to tylko barwiony w masie

• Odpowiedzi 14,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

To kwestia ustawienia sobie priorytetów czy ważniejszy jest wygląd, czy funkcjonalność

A zapewniam Was, że te dwie sprawy z reguły nie idą w parze.

Januszek, a dlaczego? Zawsze wydawało mi się, że chodzi właśnie o to, aby pogodzić funkcjonalność z wyglądem :-? A zresztą wykusze, wnęki, załamania są chyba właśnie funkcjonalne :-?

A Beti znowu zmieniła projekt :wink: :D

Witam wszystkich po wypoczynku urlopowym.

Było tak:

http://img43.imageshack.us/img43/3908/14bn.jpg

tak:

http://img285.imageshack.us/img285/2259/27ya.jpg

tak:

http://img285.imageshack.us/img285/8508/30bo1.jpg

i tak:

http://img285.imageshack.us/img285/6883/49cj.jpg

A teraz szra rzeczywistość:

Na działce stoi woda bo niedrożny jest dren. Jako że nasz grunt jest ostatnim najwyżej zmeliorowanym na tym terenie chyba po cichu zlikwiduję ten drenaż i ja będę miał po problemie, a inni... Zrobili najprawdopodobniej tak samo stąd mój problem.

Poszedł wniosek o wydanie pozwolenia na budowę, projekt przyłącza energrtycznego jest w starostwie, więc ogólnie nie jest tak źle

Pozdrawiam wszystkich.

Witajcie

Darpiot

Jak tak patrzę na te zdjęcia i widząc jak świetnie czujesz się w wodzie to może Ty tego drenu nie likwiduj? :wink:

Beti

Mam nadzieję że nie zmieniłaś projektu pod wpływem tych naszych wywodów, nie mniej jednak jak chcesz abym ocenił (skrytykował) projekt to prześlij mi albo rysunki rzutów

albo podaj dokładny link do tego projektu

wiesz że ja też mam projekt z inwestprojektu W-209 z "niewielkimi" zmianami.

Aniko

Nie rozumiem Twoich wątpliwości, mnie nie chodzi o to, co chce uzyskać się, ale o to co z tego wychodzi, wszak wiesz że czasami coś co wydaję się piękne nie funkcjonuje, zaś to co funkcjonuje nie jest takie piękne jak nam się wydaje.

Natomiast, jeśli pytasz, dlaczego tak jest, to ja Ci nie odpowiem, bo nie wiem.

Trudno nazwać funkcjonalnym wstawienie stołu na 8 osób do pomieszczenia wielkości łazienki ( 2,3m) wyobrażasz to sobie? To jest funkcjonalne tylko dlatego że wykusz? :-?

Pozdrawiam pozostałych :p :p :p

Beti - projekt wydaje mi się całkiem, całkiem. Więcej pomieszczeń pomocniczych, większy salon, no i ten dodatkowy pokoik na dole (na stare lata nie będziesz ganiać po schodach :wink: ). Tylko dlaczego chcesz zamurować tę werandę??? Te szklane ściany są rewelacyjne. Lepiej już zostaw podcień, bez ścian, jak nie chcesz szklanych.

Darpiot: piękne widoczki. Wszystkie :p

Fajnie, że udał się Wam wypoczynek.

Januszek: ta poprzednia jadalnia była trochę szersza niż 2,3 m, bo poszerzał ją właśnie wykusz. Mam 8-osobowy stół w jadalni, który nie potrzebuje wcale więcej miejsca, bo jest 8-boczny. Nie kwadratowy, czy prostokątny. Do sprawdzenia naocznie :wink:

Mówiąc o tym, że wszelkiego rodzaju wnęki są funkcjonalne, miałam na myśli właśnie możliwość zagospodarowania, ustawienia, a nie funkcjonalność wynikającą z samej nazwy. W takie wnęki można upchać kanapy, komody, regały nie zagracając sobie pokoju. O tym mówiłam. No i są jednak bardzo ciekawym detalem. A wyobrażasz sobie wystrój okien w takim wykuszu, który zmieniany zmienia również całkiem pomieszczenie?

Myślę, że nie tyle chodzi o połączenia piękna i funkcjonalności, tylko o koszty wykonania. Na pewno tańsza jest prosta ściana, z witryną od wykuszu z trzema oknami.

Zabiłeś mi klina garażem w tamtym projekcie. Bo ma on praktycznie takie same wymiary, jak garaż, który wybrałam dla siebie (tylko mój jest wolnostojący) i ma 3,3 szerokości :-? I bramę typową - 2,5 m. Jeszcze go nie klepnęłam, więc pewno się wycofam :-?

A mój nowy, pieknie początkowo wyglądający trawniczek opanowały chwasty :evil: Trawki prawie nie widać :evil:

januszek

już była zmiana, sień nie będzie zamurowana, albo zostaną okna albo sień zrobimy z części komunikacji a schody będą w lustrzanym odbiciu, wyjście z kuchni do salonu będzie przy prawej ścianie, dorobimy chyba balkon na elewacji bocznej 1. Zastanawiamy się także nad elewacją ogrodową może zlikwidujemy tą małą lukarne z tyłu i zrobimy prosą ścianę w pokoju dziennym, aby zminimalizować koszty, dorobimy chyba okno na schodach aby elewacja frontowa wyglądała lepiej. Pewnie jakieś zmiany jeszcze wyjdą w praniu

Dziś widzimy się z projektantem i kierownikiem budowy w jednym, pewnie coś nam doradzi

http://www.inwestprojekt.com.pl/

W-0904

a dokładnego linka niestety nie ma trzeba znaleść dom na tej stronie (taki z zielonym dachem) :D

Anetko witaj

Na Ciebie zawsze można liczyć

Beti

Pierwsze wrażenie, jakie mam to, że domek jest nieco nieproporcjonalny

Jest zbyt smukły (wysoki a wąski), ale jest taki swojski, bo ma naczółki, co sprawia, że to dom a nie stodoła. Ta przeszklona weranda jest rewelacyjna a i konieczna ze względów termicznych. Nie rezygnuj, bo Cię

Ale nie byłbym sobą gdybym nie powiedział:

Drzwi miedzy holem a komunikacją są zupełnie zbędne i tak przez większość czasu będą otwarte a kosztują (podwójne) skróciłbym nieco tę ściankę nośną a początek biegów schodów zrobiłbym taki zaokrąglony (z tego, co mówiłaś schody będą w lustrzanym odbiciu) dolne biegi zachodzące na tę ścianę. Wejście z kuchni? Wiesz w trakcie budowy zrób tam podciąg na całą długość ściany zawsze drzwi będziesz mogła ustawić tam gdzie chcesz albo zrezygnuj z nich całkowicie i zrób kuchnię nieco otwartą. Zamiast ściany jakieś ażurowe półeczki z dzbanuszkami i innymi zdobyczami z wojaży. Łazienkę zamieniłbym tam gdzie jest pomieszczenie gospodarcze, jest to łazienka również dla gości a z salonu będzie bliżej w razie czego hi hi hi, tam gdzie łazienka zrobiłbym garderobę bliżej pomieszczenia, w którym się mieszka to jest oczywiste. Spiżarkę zrobiłbym tam gdzie garderoba pomieszczenie to winno być raczej na zewnętrznej ścianie (chodzi o wentylację i chłód) a pomieszczenie gospodarcze tam gdzie obecnie spiżarka acha wejście do spiżarki od strony kuchni,

Balkon??? To ładny element, ale w domu z tarasem praktycznie bezużyteczny, teraz wiem, że jest to ostatnia rzecz, którą bym zrobił gdybym..

Góra rewelka

Aniko

Nie ma sensu dyskutować o czymś, czego już nie ma.

Jeśli chodzi o piękno to nie da się go ująć w ramy cyfr, parametrów, zupełnie inaczej jest z funkcjonalnością tu jest nauka zwana ergonomią i nie ja, ale ona zaleca 50 cm przy stole dla gościa, aby się nie trącali łokciami z tych prostych wyliczeń wynika, że stół dla 8 osób winien mieć 130 cm średnicy bez względu czy jest okrągły czy ośmiokątny do tego dodaj 70 cm dla krzesła i wygody gościa przy stole i jeszcze ze 40 po to abyś mogła tego gościa z należytym szacunkiem ugościć a nie skakać mu po głowie, jak to wszystko sobie obliczysz zobaczysz, że dla takiego stołu potrzeba jakieś 3.5 m , nie znaczy to wcale, że w mniejszym pomieszczeniu nie można wstawić takiego stołu , można, ale, funkcjonalność zmaleje,

Czy wyobrażam sobie wystrój okien w takim wykuszu a tak oczywiście, że wyobrażam jeszcze bardziej zmniejsza to pomieszczenie i to nie tylko optycznie. W tamtym wykuszu wyobrażam sobie mały stoliczek z dwoma fotelami, przy którym można usiąść, wypić kawusię, koniecznie z Zelmerowskiego ekspresu taką z pianką. I takie rozwiązanie uważam za śliczne i funkcjonalne.

Wszystko musi być optymalne, wyważone a jest to wielka sztuka, o której mówiłem pisząc, co ważniejsze dla nas wygląd czy funkcja zupełnie nie miałem na myśli kosztów.

"""Do sprawdzenia naocznie """

Czyżby to była nieśmiałą propozycja kolejnego spotkania naszej grupy?????

A przepis na śliczny trawnik bez chwastów jest prosty

"kosić i podlewać przez sto lat"

:p :P :p

pozdrówka dla wszystkich tych co piszą i czytają

czytają, czytaja ... tylko nie maja po 18 godzinnym dniu ciorania poklikac, urzadzanie domu, przeprowadzka z jednoczesnym wykańczaniem ... dla tych co to przeszli juz ...to wiedza co mam na mysli ... :wink:

od wczoraj mam łacze radiowe ... rewelka jak na razie ...

antena wielkosci ołówka, łacze w miare szybkie

jeszcze w fazie testu,

Beti zgadzam sie z Januszkiem zarówno jesli chodzi o trawnik, stół, i balkon ...

duze przeszklenia ładnie prezentują sie na rysunkach ... w praktyce znacznie gorzej

to generowanie zbędnych kosztów :(

zarówno koszt zakupu jak poźniejsze koszty ogrzewania sa moim zdaniem problematyczną sprawą

projektanci wpadają z jednej skrajności w drugą w skrajność, zalecając murowanie zaprawami ciepłochronnymi, odzyski ciepła z wentylacji itd., a projektuja nieekonomiczne przeszklenia ...

Darpot zjecia superowe zaprezentowałeś :D

miłego dnia

Witajcie :D

Januszek: oczywiście masz rację (z normami, ergonomią itd.). I ja nie deliberuję nad poprzednim projektem Beti, tylko nad wnękami samymi w sobie. A stół jadalniany mam jeszcze z kuchni blokowej. Właśnie dlatego ośmioboczny, że potrzebuje najmniej miejsca. Sprawdzałam "namacalnie" wstawiając różne kształty. W moim przypadku jeszcze w jadalni są nie krzesła tylko foteliki i zajmują tyle miejsca, co okrągły stół o śrenicy takiej samej jak przekątna u mojego stołu i zwykłe krzesła. Pomysł na mały kącik jadalniany sprawdzony - polecam :) .

Protestuję przeciwko przenoszeniu garderoby Beti :wink: Przecież na parterze to najlepsze miejsce. Nie musi budować szaf na okrycia wierzchnie, a przecież nie powiesi "odkrytego" wieszaczka, bo będzie tam nieustający bałagan. Też wiem "naocznie" bo nie mam jeszcze szafy wnękowej w przedsionku i stoi tam zwykły wieszak. Brrr, makabra. A tak? Palteczko od razu do garderoby, buciki również i ślicznie.

Trawnik wczoraj wypieliłam. Chwastów niet, natomiast rzeczony wygląda, jakby tabun słoni po nim przeszedł, bo bardzo pomagała mi moja psica 8) Ale może trawka się podniesie :roll:

No i Januszek opowiadaj o tym garażu, bo czekam z zapartym tchem.

Brzoza: a rozpakowałeś się już? I dużo rzeczy zginęło przy przeprowadzce? :wink:

Pozdrawiam :D

No to jeszcze ja się wypowiem na temat projektu Beti

Uważam że (tak jak już napisał Januszek) drzwi między kominikacją a schodami są zbędne.

Mieszane uczucia mam co do wiatrołapu przeszklonego, jakoś mi się nie podoba, choć uważam że wiatrołap powinien być obowiązkowo.

Nie podoba mi się układ pomieszczeń.

Łazienka dziwnie obkrojona. Rozumiem że chciano w ten sposób powiększyć pokój, ale może da rady to zrobić w inny sposób. Ta łazienka i tak jest bardzo mała.

Salon duży, kształt dobry ale zastanawiam się czy jest w planach kominek, jeśli tak to raczej na 100 % będzie przy wejściu do kuchni, a to już mi się nie podoba, bo co to za przyjemność usiąć w fotelu przy kominku popatrzeć w ogień i widzieć sterte naczyć w zlewie (bo właśnie goście wyszli po uroczystej kolacji :wink: )

Co do układu pomiesczeń na górze raczej nie mam zastrzeżeń. Co do balkonu jestem za. Np. chcąc przewietrzyć pościel nie trzeba jej znościć na dół, można wynieść na balkon. :p

Witajcie!!! :D

Koniec urlopowania i "opalania" - niestety pogoda nad morzem była była beznadziejna :evil: i z tego też względu wróciliśmy o kilka dni wcześniej niż było to planowane. Zdjęcia z pięknych zachodów umieszczę troszkę później, a teraz muszę nadrobić zaległości w czytaniu, 8)

Więc pozdrowienia dla wszystkich i do następnego razu. :wink:

Witajcie!!! :D

Koniec urlopowania i "opalania" - niestety pogoda nad morzem była była beznadziejna :evil: i z tego też względu wróciliśmy o kilka dni wcześniej niż było to planowane. Zdjęcia z pięknych zachodów umieszczę troszkę później, a teraz muszę nadrobić zaległości w czytaniu, 8)

Więc pozdrowienia dla wszystkich i do następnego razu. :wink:

Co się stało że widzię post podpisany jako "Gość" a jeszcze przed chwilą była to Aga444??

dzięki za wszystkie uwagi, zmian będzie kilka ale zprezentuje je jak wybuduje :D . Zamówiłam dziś projekt, wystąpiłam o warunki zabudowy, wybrałam też kierownika budowy za wszystko bierze 3,500 (wchodzi w to projekt, adaptacja, mapa do celów projektowych, wystąpienie o przyłącza i jej chonorarium za prace jako kierownika budowy) więc bierze malutko, a jest sprawdzona u kilkunastu osób, nie wtrąca się a o takiego kogoś nam chodziło bo będziemy budować dużo własnymi siłami (ograniczony budżet :( )

Czy ktoś w towarzystwie jest z okolic Rzeszowa i wie gdzie najtaniej kupić kamień polny do fundamętów ???

Beti, ładny domek. Bardzo funkcjonalny. Może lepiej z zewnątrz wyglądałby gdyby miał dostawiony garaż; wydłużyłoby to całą bryłę budynku ale to szczegół. Funkcjonalność zagospodarowania powierzchni wewnątrz jest bardzo dobra. Z obrazka wynika że ściana kolankowa jest również wysoka co pomieszczenia na poddaszu uczyni bardziej ustawnymi.

A dla tych co im się obrazki podobały to jeszcze Makarska w zachodzącym słońcu:

http://img267.imageshack.us/img267/5544/19vy.jpg

http://img267.imageshack.us/img267/5504/20ky.jpg

NO I STAŁO SIĘ!!!

Usunięto mnie :cry: :cry: :cry:

Mój post miał być żartem. Niestety "WIELKI BRAT" to chyba "bardzo wrażliwy" człowiek i mój humor mu się nie udzielił :oops: :wink: .

Więc zaczynam od nowa, chyba, że wyrok zostanie cofnięty (jeszcze się łudzę).

Może macie jakieś znajomści :wink: tam na górze i wstawicie się za mną o mój wielki powrót :p .

Pozdrawiam stara AGA444 8) .