Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Podkarpacka

Robinson74

Recommended Posts

• Odpowiedzi 14,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Ukladałem kostke parę ładnych wakacji co rok przez 9 lat troche ton sie przerzuciło i ułozyło - pal licho ruch pieszy na suchej zaprawie osobówki też ujdą ale ciężarówka może juz narobic rabanu - no chyba że masz tej zaprawy z 15 cm!!

Jzeli tylko dali zachowawczo 2-3cm - bardzo niekorzystna sprawa.!!

Nie martw sie i 3maj kciuki by było dobrze - jak coś to poprawimy :)

sebo8877

Baru Co do tych wartości piachu tłucznia i żwiru taki model zastosuj w miejscach gdzie będziesz mial ruch samochodowy - poprostu unikniesz kolein po dłuzszym okresie. Na obrzeża zalecam zainwestować w krawężniki może granitowe - najkorzystniej wyjdą cie obrzeża betonowe - nie pozwól na "brzeżowanie" kostką na suchej zaprawie -rozleci sie to po dwóch zimach).

Zauważcie: MIAŁ!!

Sebastian!! Nie Ty pierwszy i chyba nie ostatni: ja jestem rodzaju żeńskiego: Barbara :lol:

A wracając do tematu kostki: jak nie suchy beton to co?

Zaraz lecę do gości wypytać jakie warstwy mi tu będą kłaść!!

Byłam, zapytałam i jest tak: pod odbojówkę: 5-7cm suchego betonu i piasek ok. 25cm, a na podjazd wykop ok. 45cm i do 35cm piachu + 10cm suchego.

Obrzeża oczywiście są, nie będzie to sama kostka. I co? CAłkiem kanał? Kazać se sypać tego tłucznia choć trochę?

Pozwolę sobie na komentrz do technoogii lansowanej przez sebo8877 :)

Podane przez Ciebie wymagania sa nie tylko słuszne ale i wygórowane. To trochę tak jak klasa Hi-End w audio :). Warstwa tłucznia, granitowe kraweżniki, grubośc całości 40 cm - jednym słowem i POTĘGA i KASA :)

"Jak sie nie ma co sie lubi to się lubi co się ma" :)

RS Ty to jestes dobry fachowiec od roslinek i zwierzatek, jak milo miec takiego w grupie :p bede Cie prosil zebys mi doradzil na drugi rok, jak bede zakladal sad i ogrod, potem w jego pielegnacji

zrobie zgodnie wlasnie z Twoja rada i kupie drzewo na wiosne, cale lato bedzie schlo a na zime da cieple plomyki w kominku

pozdrowienia :p

maciejon nie staram sie tu lansowac żadnej technologii - wydaje mi się że nabyte doświadczenie sprawiło że wiem coś nie cos o kostce.

Przecież każdy z nas dostarcza czasem cos do domu, meble, opał, materiał czyli pojawia się tam cojakis czas sprżet ciążki.

Zgadzam się że może i te 40 cm to za dużo na całości - ale napewno nalezy tak wykonać część po której porusza sie ruch kołowy.

Nie wiem dlaczego kazdy lansuje układanie na suchym betonie - zapytajcie "fachowców"dlaczego tak robią - otóż powiem Wam dlaczego - jeżeli coś się wypłucze czy załamioe kiedykolwiek - zawołacie fimę to ta firma poprawki najczęściej robi wg roboczogodzin - a to trochę trwa - trzeba wydrzeć te połacie stwardniałego suchego betonu - odłubując rzetelnie kostkę od tego dziadostwa - czasami zdarza się że trza dokupić materiału - bo ten się potłukł!!! - wszystko = zysk :)

Sprawa wogóle dla mnie nie zrozumiała - jezeli ktoś dobrze przygotuje i zagęsci podkład - nie musi stosować suchego betonu - no może pod obrzeża, czy odwodnienia liniowe tam jest wskazane !!!.

Baru wiedziałem że jesteś kobietą prześledziłem cały wątek Twojego domku to czyste niedopatrzenie - literówka - za którą z całego serduszka CIe przepraszam :) :oops:

Co do podjazdu "ja"kazałbym sobie sypnąc tłucznia ujmując piachu powiedzmy z 10cm. Co do suchego - to już się wypowiedziałem dla mnie marnotrastwo cementu i wogóle rzecz niepotrzebna.

Układalismy kostkę na np. hurtowniach spożywczych - ładują się na nich tiry, ciążarówki osobówki - suchy beton jest układany tylko pod korytkami odwodnieniami oraz na obrzeża. Tłuczeń bądź fachowo zwąc kliniec jest niezastąpiony na ruchu kołowym. CO do obrzeża Basiu to jak najbardzie jest ok a do granitowego napisałem wyraźnie "może granitowe" dlaczego - bo daje wspaniały efekt - jeżeli jest dodatkowo jeszcze polerowane i naprawdę nie da się go zniszcyć.

Dla wszystkich tych którym nie widzi się "moja" jak to określił maciejon technologia - powtarzam że są to tylko li wyłącznie moje podpowiedzi i sugestie. Kżdy z Was moze wykonac to tak jak chce - kazdy ma prawo wyboru, nic nikomu nie starm się nakzaywac czy narzucać pragne tylko doradzic. Co do ceny zgadzam się SPORA KASA - natomiasta to rozwiazanie jest takie jakie być powinno - czyli poprawne i gwarantujące długotrwałą satysfakcje - jeżeli jednak ktoś pragnie i szuka oszczędności wszędzie są wersje eko - czy dobrej ceny - ale zawsze coś kosztem czegoś.

Co do grubości podkładu to popatrzcie u Barumiejscami proponują wydrzeć nawet 0,5m.

RS dzieki za doradztwo z drzewami - cos mi znajomkowie mówili coś o stucznej korze - jakies ustrojstwo którym smaruje się odcięte gałęzie- raczej miejsca po tych gałęziach - ma to sens - stosować cos takiego?? Na wiosnę Cię zawołam na browarka to mi doradzisz na żywo co ty na to??

Pozdrowienia bardzo serdeczne

Ide na pierogi :) :lol: :D :) :lol: :wink:

sebo8877: Widzę, ze potraktowałeś bardzo poważnie mój post. Myśle jednak, ze widzisz :) na końcu zdania o lansowaniu technologii. Może lepiej byłoby gdybym wstawił :wink:

Cenie Twoje praktyczne doświadczenie w materii ukladania kostki brukowej. Mam świadomość, że u mnie nie jest to zrobione aż tak porządnie. Wykonawcy zapewnili mnie, że będzie ok. nawet dla wjechania samochodu z drewnem na opał. Wierzę im. Poza tym, jestem w stytuacji iż wykonała to firma "rodzinna", ta sama która jest generalnym wykonawcą mojego domu. Jak dotąd nie mam żadnych zastrzeżeń odnośnie jakosci prac. Myślę, że i tutaj będzie podobnie. Poza tym nie sądzę, bym miał problemy z ewentualnym egzekwowaniem reklamacji :)

PS: A tych pierogów to Ci po prostu bezczelnie zazdroszczę ;)

maciejon nie ma sprawy :wink:

Jeżeli ufamy swoim fachowcom - znaczy się że tak jest i wielka im za to chwała. Trudno dziś o porzadnych ludzi i takich zawsze szanuję wiec jezeli oni zapewniają że bedzie ok to wiedza co mówią.

Tak jak napisałem moje doświadczenie jest takie - w takiej robiłem technologii stąd też jestem za nią pewnien. Jeżeli każdy ma sprawdzone techniki to o to własnie chodzi. Żeby robota był;a zrobiona rzetelnie i żeby kazdy za nią otrzymał godziwą zapłatę.

Kazdemu partactwu i wyzyskowi mówie NIE.

PIEROGI są fantastyczne - szczególnie te które robi moja żona - wcale nie dziwię się Twojej "bezczelności" :wink: sam bym zrobił wiele psakudnych rzeczy jak ktos zrobił by mi smaka :wink:

Naprawdę są najcudowniejsze :)

RS dzięki że przyjąłeś zaproszenie :wink: choć nie ukrywam że zobaczymy i poznamy swoje facjaty w większej grupie na KULIGU.

Mróz już mamy - na odpowiednią warstwę puchowatego h2o tyz się doczekamy :)

Pozdrowienia dla wszystkich

sebo8877

RS niewatpliwie suchy beton zwiąże kostke od spodu i trzyma płatami - o jego stosowaniu juz pisałem. Usztywnianie podłoza powinno uzyskiwac się poprzez zagęszczanie a nie układanie suchego betonu.

Jako izż miejscami kostka na suchym wlasnie nie trzyma stąd też da sie ją wyjąć ale gwarantuje ci że w miejsca w które przesaczy sie woda kostka związe z podkładem i wyciągnięcie jest problemem - dlatego osobiście nie polecam suchego pod kostke.

Co do zimy to się zaczęło :-?

Ja dziś popołudniu jade na budowe - ciekawe jak będzie pod góre :-?

Pozdrawiam

sebo8877

Olaboga! Olaboga!! Aleście mi namieszali z tymi podłożami kostkowymi!! :roll: :-? Aktualnie panowie obrzeża mi robią przy odbojówce.

Brzoza!

Na odbojówkę i chodnik idzie kostka 4cm, na podjazd - 6cm.

U mnie przestało sypać. Chciałam dziś wymienić renówce butki na zimowe, ale kolejka skutecznie mnie przepłoszyła. Jako, że byłam z bliźniaczkami, nie zatyzykowałam stania 2-3 godzin w kolejce. Miły pan kazał mi zadzwonić koło 19-tej i zobaczymy. Więc czekam.

Moje koty rano zjadły śniadanko, Inwalida bezczelnie śpi olewając zachęty Nadii do zabawy, a Szczyluch szlaja się po polu.

No to trzymam kciuki, za tych, co mają do domu pod górkę! :D

RS dzieki za ostrzeżenie - wczoraj wylądowałem w poprzek mojej górecki :) - pomimo opon zimowych było cięąko moim megankiem - ale UDAŁO się - ale wiem juz co było źle - troszku za mocno sie załadowałem - jakieś 300kg :-? Dzis powinno byc juz prościej - bede pusty :)

Baru polecam stacje serwisu na ul Matuszczaka za poczta - króciótko czekasz tanio płacisz - jeżeli masz zimowe butki na felgach placisz jedyne 20 zł polskich :) Co do grubości kostki na Twój e podwórko bezproblemowo wystarczy - dobrze dobrali grubości.

Pozdrawiam szystkich zasypywanych.

Jak tak dalej ta zima pojdzie to kulig zrobimy jeszcze w listopadzie.

No to kto jest chetny???

Zapisywać sie tu http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=929733#929733

Acha jak juz będzie lista chętnych to ustlić trzeba co i jak i kiedy i gdzie nas pociagnie

Pozdrowionka for all

sebo8877

Sebo!

Dzięki, ale zmieniłam już butki wczoraj - tak jak pisałam, pojechałam koło 19, wróciłam po 20-tej. I byłam z całą czwórką! Wyobrażacie to sobie? Te miny gości pracujących na stacji jak zaczęłam laski wyciągać z samochodu :lol:... Z jednej strony Justyśka, Agniecha... to jeszcze spoko... potem obeszłam auto z tyłu po drodze otwierając bagażnik i wypuszczając Ewę, a na koniec z drugiej strony wyciągnęłam Marciszona. Aaaaale gościom się szczeny wydłużyłyyyyyy :D: I to wszystko są dziewczynki?? Taaak - krzyknęły Ewa z Agą a Ewa dodała jeszcze wrednie: a w domu mamy jeszcze sukę!! A goście na to: no to tata ma przewalone :p.

A wracając do tematu dom-budowa. Panowie zawzięcie ryją w ziemi, zostałam pozbawiona możliwości wyjazdu z garażu przez 50cm-trową dziurę. Już im zapowiedziałam, że jutro po południu muszę wyjechać, żeby nie wiem co, bo wywiadówkę mam u Ewy w szkole. Obiecali, że mi umożliwią wyjazd.

Dogadałam się w końcu z nimi odnośnie warstw: piasek, gruz, piasek (oczywiście wszystko zagęszczane po drodze), beton "mokrzejszy" i suchy na górę i dopiero na to kostka. Mam nadzieję, że to wytrzyma.

RS!

Wyjechałeś??

Baru w tej sytuacji bedziesz miala podbudowe prawie taka jak na drodze. :)

Jezeli twierdza ze wytrzyma to widocznie to juz maja przetestowane. Obawiam sie tylko o ten "mokszejszy" w nocy było -5 ?!

Dodają cos na marznięcie - jakis plastyfikator ??!!

Z drugiej strony jezeli dają gwarancje na to - to nie masz Baru sie czym przejmować.

Dziewczyn to Ci u Was z pewnościa nie zabraknie - Baru współczuje tylko tych wszystkich zalotników których trzebabędzie trawic mniej lub bardziej za kilkanascie lat - a dzieciaczki sa urocze - no i weselisk troche bedzie ale to juz wesoła sprawa

sebo8877

maciejon ale w całym tym wszystkim najsmieszniejsze jest to że te ceny sa własnie z dużego miasta - Za taką cene wymienialem opony w Rzeszowie na ul. Matuszczaka - droga na Krosno z obwodnicy, za przejazdem kolejowym w lewo i tam jest warsztat który robi konkretnie wszystko.

A nawiasem mówiąc maciejon dałes się oskubać 45 zł za wyważenie i 15 minut roboty to normalnie jest złodziejstwo. Odwazniczki ile one mogą kosztować 5 zł na wszytkie koła??? daje to zysk rzedu 40 zł na 15 minut !!!

Wiesz jak ja chcialbym zarabiac 40 zł powiedzmy na 30 minut - dałoby to 80zł na godzine to z koleji 640 zł na 8 godzin a to z koleji 14080 zł za 22 dni robocze- wiesz jaki byłbym szczęsliwy - zero jakiegokolwiek kredytu i spokojna głowa na przyszłośc

No cóz ale pomarzyć można :) nikt nie broni:)

sebo8877

A nawiasem mówiąc maciejon dałes się oskubać ...

:)

Twoje wyliczenie jest arytmetycznie bez zarzutu :)

Cóż. Cena która podałem to cena ze stacji Midas w Warszawie przy ul. Fieldorfa. Trochę mi daleko do Rzeszowa :(

A tutaj można by mnożyć przykłady takiego "zdzierstwa" :)

PS. Moze Cie zdziwić, że w podkarpackiej grupie pisze ktoś z daleka. Na wszelki wypadek wyjasniam: urodziłem się na podkarpaciu i teraz buduję tam dom. W przyszłym roku wracam w rodzinne strony :)