maciejon 18.11.2005 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2005 Baru: odbojówka z krawężnikiem ma ok 55 cm sebo8877: podsumowałes moje układanie kostki na suchej zaprawie Teraz pozostaje czekać na efekty eksploatacji. Pożyjemy - zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 18.11.2005 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2005 Ukladałem kostke parę ładnych wakacji co rok przez 9 lat troche ton sie przerzuciło i ułozyło - pal licho ruch pieszy na suchej zaprawie osobówki też ujdą ale ciężarówka może juz narobic rabanu - no chyba że masz tej zaprawy z 15 cm!! Jzeli tylko dali zachowawczo 2-3cm - bardzo niekorzystna sprawa.!! Nie martw sie i 3maj kciuki by było dobrze - jak coś to poprawimy sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 18.11.2005 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2005 Nie martw sie i 3maj kciuki by było dobrze - jak coś to poprawimy :)sebo8877 Nie martwię się. Ruchu ciężarowego nie bedzie. A jakby co ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baru 18.11.2005 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2005 Baru Co do tych wartości piachu tłucznia i żwiru taki model zastosuj w miejscach gdzie będziesz mial ruch samochodowy - poprostu unikniesz kolein po dłuzszym okresie. Na obrzeża zalecam zainwestować w krawężniki może granitowe - najkorzystniej wyjdą cie obrzeża betonowe - nie pozwól na "brzeżowanie" kostką na suchej zaprawie -rozleci sie to po dwóch zimach). Zauważcie: MIAŁ!! Sebastian!! Nie Ty pierwszy i chyba nie ostatni: ja jestem rodzaju żeńskiego: Barbara A wracając do tematu kostki: jak nie suchy beton to co? Zaraz lecę do gości wypytać jakie warstwy mi tu będą kłaść!! Byłam, zapytałam i jest tak: pod odbojówkę: 5-7cm suchego betonu i piasek ok. 25cm, a na podjazd wykop ok. 45cm i do 35cm piachu + 10cm suchego. Obrzeża oczywiście są, nie będzie to sama kostka. I co? CAłkiem kanał? Kazać se sypać tego tłucznia choć trochę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 18.11.2005 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2005 Pozwolę sobie na komentrz do technoogii lansowanej przez sebo8877 Podane przez Ciebie wymagania sa nie tylko słuszne ale i wygórowane. To trochę tak jak klasa Hi-End w audio . Warstwa tłucznia, granitowe kraweżniki, grubośc całości 40 cm - jednym słowem i POTĘGA i KASA "Jak sie nie ma co sie lubi to się lubi co się ma" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregor 456 18.11.2005 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2005 RS Ty to jestes dobry fachowiec od roslinek i zwierzatek, jak milo miec takiego w grupie bede Cie prosil zebys mi doradzil na drugi rok, jak bede zakladal sad i ogrod, potem w jego pielegnacji zrobie zgodnie wlasnie z Twoja rada i kupie drzewo na wiosne, cale lato bedzie schlo a na zime da cieple plomyki w kominku pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 19.11.2005 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2005 maciejon nie staram sie tu lansowac żadnej technologii - wydaje mi się że nabyte doświadczenie sprawiło że wiem coś nie cos o kostce. Przecież każdy z nas dostarcza czasem cos do domu, meble, opał, materiał czyli pojawia się tam cojakis czas sprżet ciążki. Zgadzam się że może i te 40 cm to za dużo na całości - ale napewno nalezy tak wykonać część po której porusza sie ruch kołowy. Nie wiem dlaczego kazdy lansuje układanie na suchym betonie - zapytajcie "fachowców"dlaczego tak robią - otóż powiem Wam dlaczego - jeżeli coś się wypłucze czy załamioe kiedykolwiek - zawołacie fimę to ta firma poprawki najczęściej robi wg roboczogodzin - a to trochę trwa - trzeba wydrzeć te połacie stwardniałego suchego betonu - odłubując rzetelnie kostkę od tego dziadostwa - czasami zdarza się że trza dokupić materiału - bo ten się potłukł!!! - wszystko = zysk Sprawa wogóle dla mnie nie zrozumiała - jezeli ktoś dobrze przygotuje i zagęsci podkład - nie musi stosować suchego betonu - no może pod obrzeża, czy odwodnienia liniowe tam jest wskazane !!!. Baru wiedziałem że jesteś kobietą prześledziłem cały wątek Twojego domku to czyste niedopatrzenie - literówka - za którą z całego serduszka CIe przepraszam Co do podjazdu "ja"kazałbym sobie sypnąc tłucznia ujmując piachu powiedzmy z 10cm. Co do suchego - to już się wypowiedziałem dla mnie marnotrastwo cementu i wogóle rzecz niepotrzebna. Układalismy kostkę na np. hurtowniach spożywczych - ładują się na nich tiry, ciążarówki osobówki - suchy beton jest układany tylko pod korytkami odwodnieniami oraz na obrzeża. Tłuczeń bądź fachowo zwąc kliniec jest niezastąpiony na ruchu kołowym. CO do obrzeża Basiu to jak najbardzie jest ok a do granitowego napisałem wyraźnie "może granitowe" dlaczego - bo daje wspaniały efekt - jeżeli jest dodatkowo jeszcze polerowane i naprawdę nie da się go zniszcyć. Dla wszystkich tych którym nie widzi się "moja" jak to określił maciejon technologia - powtarzam że są to tylko li wyłącznie moje podpowiedzi i sugestie. Kżdy z Was moze wykonac to tak jak chce - kazdy ma prawo wyboru, nic nikomu nie starm się nakzaywac czy narzucać pragne tylko doradzic. Co do ceny zgadzam się SPORA KASA - natomiasta to rozwiazanie jest takie jakie być powinno - czyli poprawne i gwarantujące długotrwałą satysfakcje - jeżeli jednak ktoś pragnie i szuka oszczędności wszędzie są wersje eko - czy dobrej ceny - ale zawsze coś kosztem czegoś. Co do grubości podkładu to popatrzcie u Barumiejscami proponują wydrzeć nawet 0,5m. RS dzieki za doradztwo z drzewami - cos mi znajomkowie mówili coś o stucznej korze - jakies ustrojstwo którym smaruje się odcięte gałęzie- raczej miejsca po tych gałęziach - ma to sens - stosować cos takiego?? Na wiosnę Cię zawołam na browarka to mi doradzisz na żywo co ty na to?? Pozdrowienia bardzo serdeczne Ide na pierogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 19.11.2005 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2005 sebo8877: Widzę, ze potraktowałeś bardzo poważnie mój post. Myśle jednak, ze widzisz na końcu zdania o lansowaniu technologii. Może lepiej byłoby gdybym wstawił Cenie Twoje praktyczne doświadczenie w materii ukladania kostki brukowej. Mam świadomość, że u mnie nie jest to zrobione aż tak porządnie. Wykonawcy zapewnili mnie, że będzie ok. nawet dla wjechania samochodu z drewnem na opał. Wierzę im. Poza tym, jestem w stytuacji iż wykonała to firma "rodzinna", ta sama która jest generalnym wykonawcą mojego domu. Jak dotąd nie mam żadnych zastrzeżeń odnośnie jakosci prac. Myślę, że i tutaj będzie podobnie. Poza tym nie sądzę, bym miał problemy z ewentualnym egzekwowaniem reklamacji PS: A tych pierogów to Ci po prostu bezczelnie zazdroszczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 20.11.2005 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 maciejon nie ma sprawy Jeżeli ufamy swoim fachowcom - znaczy się że tak jest i wielka im za to chwała. Trudno dziś o porzadnych ludzi i takich zawsze szanuję wiec jezeli oni zapewniają że bedzie ok to wiedza co mówią. Tak jak napisałem moje doświadczenie jest takie - w takiej robiłem technologii stąd też jestem za nią pewnien. Jeżeli każdy ma sprawdzone techniki to o to własnie chodzi. Żeby robota był;a zrobiona rzetelnie i żeby kazdy za nią otrzymał godziwą zapłatę. Kazdemu partactwu i wyzyskowi mówie NIE. PIEROGI są fantastyczne - szczególnie te które robi moja żona - wcale nie dziwię się Twojej "bezczelności" sam bym zrobił wiele psakudnych rzeczy jak ktos zrobił by mi smaka Naprawdę są najcudowniejsze RS dzięki że przyjąłeś zaproszenie choć nie ukrywam że zobaczymy i poznamy swoje facjaty w większej grupie na KULIGU. Mróz już mamy - na odpowiednią warstwę puchowatego h2o tyz się doczekamy Pozdrowienia dla wszystkich sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 21.11.2005 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 RS niewatpliwie suchy beton zwiąże kostke od spodu i trzyma płatami - o jego stosowaniu juz pisałem. Usztywnianie podłoza powinno uzyskiwac się poprzez zagęszczanie a nie układanie suchego betonu. Jako izż miejscami kostka na suchym wlasnie nie trzyma stąd też da sie ją wyjąć ale gwarantuje ci że w miejsca w które przesaczy sie woda kostka związe z podkładem i wyciągnięcie jest problemem - dlatego osobiście nie polecam suchego pod kostke. Co do zimy to się zaczęło Ja dziś popołudniu jade na budowe - ciekawe jak będzie pod góre Pozdrawiam sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 21.11.2005 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 A mi auto zasypuje Kot siedzi w chałupie i wcale mu się nawet nie pomysli o wyjsciu sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baru 21.11.2005 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Olaboga! Olaboga!! Aleście mi namieszali z tymi podłożami kostkowymi!! Aktualnie panowie obrzeża mi robią przy odbojówce. Brzoza! Na odbojówkę i chodnik idzie kostka 4cm, na podjazd - 6cm. U mnie przestało sypać. Chciałam dziś wymienić renówce butki na zimowe, ale kolejka skutecznie mnie przepłoszyła. Jako, że byłam z bliźniaczkami, nie zatyzykowałam stania 2-3 godzin w kolejce. Miły pan kazał mi zadzwonić koło 19-tej i zobaczymy. Więc czekam. Moje koty rano zjadły śniadanko, Inwalida bezczelnie śpi olewając zachęty Nadii do zabawy, a Szczyluch szlaja się po polu. No to trzymam kciuki, za tych, co mają do domu pod górkę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 22.11.2005 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 RS dzieki za ostrzeżenie - wczoraj wylądowałem w poprzek mojej górecki - pomimo opon zimowych było cięąko moim megankiem - ale UDAŁO się - ale wiem juz co było źle - troszku za mocno sie załadowałem - jakieś 300kg Dzis powinno byc juz prościej - bede pusty Baru polecam stacje serwisu na ul Matuszczaka za poczta - króciótko czekasz tanio płacisz - jeżeli masz zimowe butki na felgach placisz jedyne 20 zł polskich Co do grubości kostki na Twój e podwórko bezproblemowo wystarczy - dobrze dobrali grubości. Pozdrawiam szystkich zasypywanych. Jak tak dalej ta zima pojdzie to kulig zrobimy jeszcze w listopadzie. No to kto jest chetny??? Zapisywać sie tu http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=929733#929733 Acha jak juz będzie lista chętnych to ustlić trzeba co i jak i kiedy i gdzie nas pociagnie Pozdrowionka for all sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baru 22.11.2005 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 Sebo! Dzięki, ale zmieniłam już butki wczoraj - tak jak pisałam, pojechałam koło 19, wróciłam po 20-tej. I byłam z całą czwórką! Wyobrażacie to sobie? Te miny gości pracujących na stacji jak zaczęłam laski wyciągać z samochodu ... Z jednej strony Justyśka, Agniecha... to jeszcze spoko... potem obeszłam auto z tyłu po drodze otwierając bagażnik i wypuszczając Ewę, a na koniec z drugiej strony wyciągnęłam Marciszona. Aaaaale gościom się szczeny wydłużyłyyyyyy : I to wszystko są dziewczynki?? Taaak - krzyknęły Ewa z Agą a Ewa dodała jeszcze wrednie: a w domu mamy jeszcze sukę!! A goście na to: no to tata ma przewalone . A wracając do tematu dom-budowa. Panowie zawzięcie ryją w ziemi, zostałam pozbawiona możliwości wyjazdu z garażu przez 50cm-trową dziurę. Już im zapowiedziałam, że jutro po południu muszę wyjechać, żeby nie wiem co, bo wywiadówkę mam u Ewy w szkole. Obiecali, że mi umożliwią wyjazd. Dogadałam się w końcu z nimi odnośnie warstw: piasek, gruz, piasek (oczywiście wszystko zagęszczane po drodze), beton "mokrzejszy" i suchy na górę i dopiero na to kostka. Mam nadzieję, że to wytrzyma. RS! Wyjechałeś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 22.11.2005 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 Baru w tej sytuacji bedziesz miala podbudowe prawie taka jak na drodze. Jezeli twierdza ze wytrzyma to widocznie to juz maja przetestowane. Obawiam sie tylko o ten "mokszejszy" w nocy było -5 ?! Dodają cos na marznięcie - jakis plastyfikator ??!! Z drugiej strony jezeli dają gwarancje na to - to nie masz Baru sie czym przejmować. Dziewczyn to Ci u Was z pewnościa nie zabraknie - Baru współczuje tylko tych wszystkich zalotników których trzebabędzie trawic mniej lub bardziej za kilkanascie lat - a dzieciaczki sa urocze - no i weselisk troche bedzie ale to juz wesoła sprawa sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 22.11.2005 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 sebo8877: 20 zł za przełożenie kół Ja płaciłem 45. Przy przkładaniu opon kosztuje to 68 zł. I po co mieszkać w wielkim mieście Baru: Opisane przez Ciebie wysiadanie z samochodu może służyć za scenariusz serialu Liczyłem i liczę, ze zobaczymy jakieś zdjecia z Twojego podjazdu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 22.11.2005 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 maciejon ale w całym tym wszystkim najsmieszniejsze jest to że te ceny sa własnie z dużego miasta - Za taką cene wymienialem opony w Rzeszowie na ul. Matuszczaka - droga na Krosno z obwodnicy, za przejazdem kolejowym w lewo i tam jest warsztat który robi konkretnie wszystko. A nawiasem mówiąc maciejon dałes się oskubać 45 zł za wyważenie i 15 minut roboty to normalnie jest złodziejstwo. Odwazniczki ile one mogą kosztować 5 zł na wszytkie koła??? daje to zysk rzedu 40 zł na 15 minut !!! Wiesz jak ja chcialbym zarabiac 40 zł powiedzmy na 30 minut - dałoby to 80zł na godzine to z koleji 640 zł na 8 godzin a to z koleji 14080 zł za 22 dni robocze- wiesz jaki byłbym szczęsliwy - zero jakiegokolwiek kredytu i spokojna głowa na przyszłośc No cóz ale pomarzyć można nikt nie broni:) sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 22.11.2005 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 A nawiasem mówiąc maciejon dałes się oskubać ... Twoje wyliczenie jest arytmetycznie bez zarzutu Cóż. Cena która podałem to cena ze stacji Midas w Warszawie przy ul. Fieldorfa. Trochę mi daleko do Rzeszowa A tutaj można by mnożyć przykłady takiego "zdzierstwa" PS. Moze Cie zdziwić, że w podkarpackiej grupie pisze ktoś z daleka. Na wszelki wypadek wyjasniam: urodziłem się na podkarpaciu i teraz buduję tam dom. W przyszłym roku wracam w rodzinne strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 22.11.2005 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 zima atakuje! Tego mi brakowało! (Zdjęć, nie śniegu ) Aż trudno uwierzyć, że to tegoroczne. Dzięki RS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zjaba 22.11.2005 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 witajcie podkarpackie boby b. !od czerwca buduje dom w Rzeszowie. jaki: w podpisie informacja. pozdrawiam wszystkich budujacych !!!!! maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts