Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Podkarpacka

Robinson74

Recommended Posts

• Odpowiedzi 14,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Cześć

Aneta i Kubolotek - napiszcie jakie to firmy montuja takie "idealne drzwi" - będziemy je omijali- takich powinno sie piętnować - wypalać słowo niesolidna firma na czole :)

Byłem na targach i "kupiłem blachodachówkie" :wink:

Decyzja zapadła - http://www.blachotrapez.com.pl/blacha_dachowkowa.htm

Diament 35 - kolor miedź rustykalna mat - cena 20,00 brutto + położenie (ceny dekarza jeszcze nie znam) szczegóły ostateczne w tym tygodniu się rozwiążą - gwarancja 10 lat na wszystko - rdzeń powłoka.

Co do targów to trochę się zawiodłem - zabrakło całkowice - oczyszczalni ścieków, sanitarki a kotłów do ogrzewania było pare - ale to to chyba trzeba będzie się wybrac na jakies wodno-kanalizacyjne.

RS- obiecałem Ci że coś Ci przywioze a jak dupa zawsze zapomne :oops: CO do okresu popostnego to chyba rzecz normalna że trzebabędzie odreagować :)

Chłopaki co do orzechów - to na spirytusiku jednak najlepsze sa na brzuszek - ale powiem Wam mojego ojca ten brzuszek boli chyba cały czas - jak sprawi sobie taką naleweczke - jakoś dziwnym trafem coraz bardziej Ci ona przeźroczysta :wink:

Sebo8877

Aga44 ile poczebujesz tego kabla??? - zajrzyj do hurtowni Ampli na przemysłowej - mają dobre ceny - ale czynne tylko do 16:00

Podejrzewam że chodzi ci o kabel siłowy co??? Napisz coś więcej o tym kablu

Dzięki Sebo zajrzę tam jak najszybciej. Tak chodzi mi o kabel siłowy, podejrzewam jednak, że cena dalej będzie za wysoka :( .

A co do długości im dłuższy tym lepszy :wink: .

Brzoza niestety kilka metrów tego kabelka to trochę mało.

Jak można ten kabel później wykorzystać? :roll:

Mam jednak pytanie bo mąż po konsultacjach z kolegą zaproponował nam kupienie skrzynki, która docelowo może zostać przeznaczona na zasilanie ogrodu czy jakiegoś tam stawiku i umieszczona na zewnątrz budynku. Do tej skrzynki będzie doprowadzony prąd od sąsiada. Kabel trzeba by było i tak kupić. Skrzynka ta będzie mieć kilka gniazd i zabezpieczenie bezpiecznikami, więc jak coś tam się spitoli to wysadzi bezpieczniki u nas, a nie w skrzynce u sąsiada.

Byłam także na Targach. Beti dzięki za cynk w sprawie wejściówki w Nowinach. :p

Również nie byłam w pełni szczęśliwa - myślałam, że pozałatwiam sobie wiele spraw i uzyskam kilka ważnych informacji. Niestety zawiodłam się. :-?

To do jutra.

Anetko ... jestem zaskoczony tym, ze drzwi plastikowe sie wypaczają ...

słyszałem o zimowej skruczliwości okien z PCW, z firmy która produkowała tanie okna ...

Twoje drzwi wypaczyły sie po lecie ... podejrzewam ze profile stalowe były słabe, a drzwi narazone na bezpośrednie promieniowanie i nagrzewanie słonca ...

nie wiem gdzie najskuteczniej je reklamowac ... mi przychodzi do głowy Federacja Praw Konsumenta ...

Sebo - ciesze sie ze udało Ci sie spora transakcje sfinalizowac na targach, cena na blache wydaje sie byc bardzo korzystna ...

Aga - ja miałem dwa odcinki

- długi - zrobiłem "na stałe" - zakopałem w ziemi płytko - zeby nie zwijac i nie było go łatwo ukrasc - ten w wiekszości pozostał juz w ziemi ...

kiedys go zbadaja archeolodzy ....

- krótki - zwijany i chowany każdorazowo - ten mi pozostał

Ty mozesz zrobic podobnie jak ja ...

kupic 4 przewody - luzem - 2,5 mm2

kupic kawał rury karbowanej - inaczej nazywanej "peszlem"

włozyc przewody w rure i zakopac płytko ...na głebokość "sztycha" czyli 20 cm

po skończonej budowie - 2 przewody wyciagasz a 2 zostawiasz

do tych zostawionych mozesz podłaczyć lampe z czujką ruchu

kosiarke

pompe na wode itp

tak wiec - nie koniecznie kabel

moze wystarcza Ci 4 przewody ...

szkoda ze o skrzynce nie mówiłaś wczesniej

wyrzuciłem jesienią ...

Aneta S moja mam ma podobny problem zakupila tez kiedys(tzn chyba jakies 3 lata temu) 2 drzwi drewnianych kosztowaly ja 4 tys. jedne tez nie mało i zobacz co sie z nimi stało tej zimy:

Czy mozesz powiedziec co to za firma sprzedala Ci te drzwi i co to za producent, bo jezeli to wina producenta to trzeba przestrzec wszystkich przed podobnym zakupem

http://smileys.smileycentral.com/cat/36/36_20_2.gif

Po pierwsze federacja to ostateczność niestety mam doświadczenie w tym temacie...ale mozna spróbować najpierw załatwić biegłego sądowego itd...

przynieść do federacji opinię, zapłacić ??? darowiznę :wink:

a wracająć do slicznych drzwi oszronionych cy jest tam wiatrołap??

moze konstrukcja domu nie pozwala na skuteczne zatrzymywanie ciepła

bo przez same drzwi to tyle ciepła nie ucieknie a skoro tam jest grzejnik??

targi jak zwykle coraz uboższe, nie ma się czego spodziewać społeczeństwo też nie za bogate..

Pozdrowionka Cieplutkie

Jutro porozmawiam z moim byłym szefem. Jest biegłym sądowy (budownictwo) może mi coś poradzi.

Kubolotek :o

a ja myślałam że moje są złe. U mnie lód był tylko, albo aż w górnym i dolnym rogu drzwi od strony klamki, w przedsionku mam grzejnik i temperatura jest w miarę. Ale wydaje mi się że takie sytuacje nie powinny mieć miejsca. Będę nadal je reklamować.

A jeśli chodzi o targi, to po waszych wypowiedziach wcale nie jest mi żal, że nie mogłam na nie pojechać.

Również odnoszę wrażenie, że z roku na rok jest coraz gorzej.

Jutro mój wielki dzień, trochę się denerwuję. Pierwsza przymiarka do czwartego etatu i chyba tego najważniejszego w mim życiu. Cały czas sobie powtarzam "Będzie dobrze, dasz radę". I tak musi być. :p

I jeszcze jutro ma dzwonić kierownik serwisu od tych moich drzwi. Ciekawe co powie. :wink:

rano ... budzi mnie spiew ...

odwracam sie na drugi bok i mysle ... halucynacje :-?

po godzinie nie daje mi to spokoju ... ten spiew

wychodze na pole ... zeby sprawdzic

- 6*C ...trzyma mrozik

a na jabłoni - szpak ...

i spiewa ...

wiosna ? czy on jakis szalony ....

sebo8877

powiedz coś więcej o tej blasze, dlaczego akurat na tą blachę się zdecydowałeś, jaki kolor wybrałeś, czy to mat ?

Bo cena jest bardzo atrakcyjna

Juz Ci odpowiadam Betinko :)

Sprawa jest prosta - rzeczowo, normalnie bez przechwalania się, porozmawiałem z przedstawicielem producenta - Diament 35 kolor złoty metalic mat. Gwarancja 10 lat na rdzeń i powloke - powłoka pural.

grubośc blachy 0.6mm - na przetłoczeniach 0.5mm.

Walcowana na gorąco i malowana na goraco po walcowaniu.

Zdecydowałem się na ta firme - gadałem jeszcze z planja i rautarukki - ceny tych dwóch ponad 30 zł i to po ostrych dopominaniach się o cene wręcz proszeniu.

Bo oni muszą zobaczyć dach, bo oni nie maja cennika, a oni nie udzielaja oferty targoej sa tu tylko żeby się pokaząc - za przeproszeniem wkurwiło mnie takie szarogęszenie się (wychodzą z założenia że ja ta blache potrzebuje i tak i tak bede musiał przyjśc do nich a ja im na to w nosie Was mam)

Z blachotrapezem tak jak Ci napisałem rzeczowo, konkretnie. Maja swoje sprawdzone firmy układajace blache 6-8 osobowe - oferuja wszysko pozatym - folię wstepnego krycia - w kolorze dachu będę miał także parapety oraz rynny wszystko w tej samej kolorystyce z tej samej blachy i na wszystko 10 lat gwarancji

Zapytasz dlaczego tylko 10 - słowa przedstawiceila są takie inni daja i 20 i 30 lat ale weź potem wyegzekwuj ta gwarancje - widzialem kartę gwarancyjna - prosta bez haczykow bez ale - 10 lat i koniec- jezeli dekarze spierdolili dach i porysowali Ci np pokrycie to sory blachotrapez ich rekomenduje a oni sie podpisuja na Twojej gwarancji.

Nie lubię matactwa i owijania w ciuciuruciu - polski producent - zachodnia teechnologia -wybrałem takie rozwiązanie w przypadku okien - sie sprawdziło mam nadzieje że i nie zawiode sie na dachu.

Co do ceny dokladnie 20,20 brutto za 1m2 pokrycia brutto czyli tego co widac na dachu (czyli nie wyrolują Cie na zakładach) Dach 160m2 - blachy potrzeba powiedzmy 170m2 ale ty płacisz 160x20,20 + położenie oczywiście z dekarzami bede gadał po obmiarze obmiar ma przyjechac w środe.

Co do ceny wracając to cena oczywiscie specjalnie targowa - blacha cennikowo kosztje cos koło 29,80 brutto - czyli wychodzi jakies 32%. mam nadzieje ze w ostatecznych pertraktacjach cos jeszcze z nich zedre :wink:

Sie rozpisałem nooo - mam nadzieję że Ci przybliżyłem troche tę blachę

Acha tu jeszcze trochę z grupy na temat tej blachy - chyba warto

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=31303&highlight=blachotrapez

Sebo8877

Są, są, ja widziałam wczoraj :wink:

Szalone albo po żubrze

no prosze ... Ty tez widziałas ... czyli jeszcze mnie słuch ani wzrok nie myli ...

jesli szpakom w te sniezyce - jakie dzis przechodza - chciało sie tu z Afryki fatygowac ... to albo

rózowo tam nie mają ...

albo jest kolejka po samiczki ... i szpak który zajmie lepsza budke ma ładniejsza samiczka ...

:-?

A ja jutro idę z małżem moim zorientować się w BPh o kredyty. Co prawda jeszcze nie mamy pozwolenia na budowę, ale zorientować się można.

My próbowaliśmy w BPHu. Ale pomimo, że mamy u nich ror-a od ponad 6 lat, pomimo, że mieliśmy tam również kredyt na mieszkanie i oczywiście żadnych "ale" w temacie spłat - chcieli od nas taką masę papierów, że szok :o. Zebraliśmy, donieśliśmy - proszę czekać - trzy tygodnie na rozpatrzenie wniosku. Jak już upłynęło te 3 tyg. jadę do banku, a tam ziutek siedzący za biurkiem (ostałam się do niego oczywiście w kolejce) mówi mi, że brakuje jeszcze następnych papierków!! Zatelepało mną i pytam uprzejmie dlaczego pan nie zadzwonił i nas nie poinformował, że bank jeszcze czegoś żąda? A pan mi na to: eeee... noo... przecież pani mówię teraz!

Mało mnie nie "szczyściło" :-? na miejscu. Kazałam se dać te wszystkie papiery i powiedziałam, że mam gdzieś ich zachcianki i ich kredyt.

Poszliśmy do Multibanku, złożyliśmy o połowę mniej dokumentów - mimo, że nie klienci - to było gdzieś w pierwszej dekadzie grudnia. Jeszcze przed ŚBN zadzwonił do nad miły pan i poinformował, że kredyt mamy przyznany, musimy jeszcze dostarczyć polisę na "ubezpieczenie domu w budowie od ognia i innych zdarzeń losowych" i mogą nam przelać pierwszą transzę kredytu. W pierwszych dniach stycznia mieliśmy kasę...

Pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań kredytowych

PS. Kredycik ofkors w szwajcarach...

PS. Kredycik ofkors w szwajcarach...

OFKORS :wink:

W końcu to najpierw idziemy do PKO BP, bo tam mąż ma konto no i tam pracuje w kredytach moja znajoma, to nam normalnie powie, jak jest. Mam nadzieję.

My na razie się orientujemy "na rynku", w sumie to czytałam juz tyle o kredytach i tu na forum też a i tak wiem coraz mniej :cry: Wszystko chyba zależy od konkretnego klienta.

No i zastanawiamy się, czy ruszyć "własnymi środkami" ile się da, a potem starać się o kredyt, czy brać teraz kredyt, coby znowu coś nie wymyślili z tymi walutowymi.

Może coś doradzicie???

Witam wszystkich, te szłowe drzwi mojej mamy kupowane były chyba w drewpolu na sieminskiego w rzeszowie, koszmar z nimi zreszta to widac, Sebo8877 jesli chodzi o okna to dzieki:) zdecydowałam sie wkoncu tak jak ty na pamo-plast, dzis przyjedzdzaja wymierzyc okna, jutro jade podpisac umowe:), a drzwi zewnetrzne tez u nich zamawiam, pozdrawiam

kubolotek fajnie masz - ciesze się ze moglem Ci pomóc - ja kolejna partie okien wraz z drzwiami zamawiam jak sie ociepli - narazie jutro walcze z gościami od blachodachówki (przyjeżdzaja na pomiar). Jakie zamówiłas drzwi jezeli możesz zdradzic ile Ci dali rabata??? na rejtana zamawialas czy n aprzemysłowej czy bezpośrednio w Ustrzykach???

Dzis Bank - DOM BANK - juz mie sie rence pocom ze strachu czy dajom mi ten kredyt czy nie :-? A ż se ortografii zapomnialem ze strachu :wink:

Sebo8877