Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Podkarpacka

Robinson74

Recommended Posts

• Odpowiedzi 14,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

_beti_

Już dołożyłam komentarze.

dziękuje za dobre słowo

A propo fundamentów to faktycznie mamy wysoko. Same ławy były kompane na 60 cm

A to wszystko że teren tam jest podmokły. Na głębokości 40 cm pojawia sie woda. Także nici z piwnic i lekkich stropów na naszej ulicy.

na nasypanie sporej ilości ziemi też jesteśmy psychicznie przygotowani.

Ci sąsiedzi którzy tak zrobili dom teraz przeklinają te pomysły żeby taniej wybudowac. Sciany na poddaszu pękają nawet w domach 10-letnich. Po prostu dom chodzi jak chce. Ten strop troszke amortyzuje osiadanie domu i nie ma problemu z pękającymi sciankami gipsowymi.

Troche wiecej zaplacilismy za ten strop na tym etapie gdyz z materiałami i robocizna wyszło 7tys. wiecej

beton, drut, szalunki, robocizna, itp zrobiło kwote 7 00 zł.

do tego dochodzi jeszcze niedługo ocieplenie styropianem 10cm wszystkich skosów i na to mała wylewka 5 cm.

Co to jest że w Mielcu bywasz do ZE zakład energetyczny? Gdzie dokładnie masz tą budowe?

Liczyliśmy że powinno za całośc ok 10 000 - 11 500 zł wiecej

Ale teraz przy wykańczaniu nie bedziemy miec już nic poza tynkiem . Żadnych płyt gipsowych, wełny itp.

w ogólnym rachunku dużo wiecej nie wychodzi za betonowy strop. Może jakies 5 000 zł. ale efekt jest o niebo lepszy niż zwykły lekki strop.

Ale każdy robi tak jakie ma warunki na działce. Wiadomo na stabilnej i suychej działce nie potrzebny mi strop betonowy. No chyba że może pod dachówke.

Różne opinie słyszałam na ten temat.

Pozdrawiam

czikita ja ogólnie staram Cie się odwieźć od zasobnika podajnika czy czegos takiego - chciałbym Cie odwieść od pieca na paliwo stąłe - jednopaliwowego !!!!

Uzależnianie się od jednego rodzaju paliwa to straszny błąd. w naszym terenie to ja bym sie jeżeli juz chodzi Ci o paliwo stałe- masz kasiore to bym sę zastanowił nad owsem - Mam gdzies w domu producent apolskiego palnika za około 6000 zł brutto - do tego piec wielopaliwowy i w razie czego demontujesz palnik na owies - i palisz co masz w piwnicy nawet nieznośnego meza :wink:

Zastanów się nad takim rozwiązaniem - WIELOPALIWOWOŚĆ!!!

Sebo8877

P.S. A dziekowac na forum nie ma za co - jestesmy po to by sobie pomagac bezinteresownie :)

Tylko jeszcze jedno pytanie. Czy kolor, który wybrałaś z testera Greinplasta odpowiada temu co potem wyszło na ścianie? Jakie masz wrażenie całości? Powinno się brać ton niżej od wybranego koloru czy ten odcień, który się podoba.

Mnie sie podoba F1921, ale boję sie, że na całości wyjdzie za ciemny.

W momencie kiedy wybierałam kolor, wykonawca mówił aby wziąć ciut jaśniejszy od tego który mi się podoba. Na dużych powierzchniach kolor sprawia wrażenie ciemniejszego. Jak wybrałam nie już sama nie wiem, ale efekt mam ten co chciałam. :wink:

Sprawdzę to.

Ja też nie daję. Właśnie wczoraj (intuicja) przyszło pismo,że przedłużają wydanie decyzji do 30 kwietnia.

jak to przedłużają wydanie decyzji do 30 kwietnia z jakiego powodu.

Nie rozumiem tego, na jakiej podstawie to robią?

Dakar na priva wysyłam namiary do siebie, jeśli chcesz porozmawiać to skontaktuj się ze mną.

Witajcie czikita, justyna99, AAgnieszk@, nodi, Jonasz i oczywiście starzy bywalcy!!! :p

Tępo naszego Forum jest podziwiające :wink: , WIOSNA IDZIE!!!!

ludzie tak jak i niedźwiadki wybudzają się ze snu .... :lol:

Szkoda tylko, że tak nie będzie zawsze - za miesiąc ruszą budowy i pewnie nie będzie Wam się chciało tak często pisać :cry:

Czekam i ja w gotowości ....

_Beti_ - czym będziesz pokrywać dach?

Powiedzcie mi, kto umie zaglądać w przyszłość :o czy ceny materiałów budowlanych pójdą w górę? Kupować większość teraz czy czekać?

Wiem, że cena stali rośnie :evil: , ale mam nadzieję, że nie dużo.

AGA44

na 100% blachodachówką ale co do firmy nie jestem pewna chyba z FLORIANA ale u mnie w okolicy dużo biorą z Brateksu czy cos w tym rodzaju np. w Świlczy jak się jedzie z Rzeszowa na Kraków.

Szczerze mówiąc z blachą będziemy mieć chyba największy problem bo chcemy aby była dobrze wytłoczona i dość gruba nie chcemy na pewno 5 czy 5,5 więc blacha będzie u nas chyba największym wydatkiem oczywiście oprócz betonu bo jak sobie przeliczamy ile nam kubików pójdzie to głowa boli :roll:

Zapodajcie mi kochani jakies sprawdzone namiary na ekipe tynkująca agregatem - tynki gipsowe - ma być odpowiedni stosunek jakosci do ceny :) - Muszem się z nimi umowic na majowy jakis termin :)

Beti co do blachodachówki - balexmetal wprowadził w listopadzie nowe tłoczenie bardzo wysokie - na dachu wyglada to identycznie jak dachówka - kosztuje też fajnie cos koło 30 zł :(

Sebo8877

Beti wracając jeszcze do blachodachówki - wysoki profil to nie wszystko dużo wazniejszy jest kąt nachylenia. Dla blachodachówki nie moze on byc mniejszy niż 30 stopni a raczej nie zaleca się. a wysokośc profila - przełamania to sprawa czysto estetyczna bo najrozsadniejszą sztywność (jeżeli o to chodzi) daje wysokośc 25-35 mm

Pozdrawiam

sebo8877

No a u mnie nareszcie cos drgnelo na budowie i powolutku zaczeli klasc instalacje do odkurzacza centralnego.

http://smileys.smileycentral.com/cat/36/36_20_3.gif

Fajna sprawa, niewielki wydatek a wszyscy co to-to maja to bardzo chwala

Czy ktorys z forumowiczow ma zamontowane to urzadzenie?

Jezeli tak to napiszcie cos...

Juz zamiescilem na naszej stronie kilka fotek z wykonanych prac, zapraszam

i pozdrawiam wszystkich

MonteChristo

sporo tych rur MonteChristo ...

u Ciebie to sie sprawdzi - masz duzy dom ... i pewno sporo podłóg bedzie w drzewie

u mnie to nie ma nawet jak sie rozpędzic ze zmiotka i szufelka ...poza tym mam posadzki które super sciera sie na mokro - dlatego nie montowałem centralnego odkurzacza

widze na zdjeciach, ze łasice Ci w drzwiach zakleszczyło ... w mieszkaniu ... ktos zbyt szybko drzwi zamknał i cholerka ... nie zdązyła ... ? :-? :-?

a u mnie bocian sie pojawił ... krązy i krąży ...

zeby nie wykrążył .... :-?

ale sa i optymistyczne akcenty temperatura ostro wali w góre ...juz jest + 8*C i zaczał sie halny ...

znaczy ... idzie wiosna !

Centralnego odkurzacza nie ma.

Odkurza się tylko w dwóch pokojach (dywany) a poza tym ściera się na mokro. :wink:

Jak już bociany są to znaczy że wiosna jest.

Dwa dni temu patrzę przez okno a tu siedzi lisek. Jaki piękny. Pies sąsiada szczekał na niego, a on nic, siedzi sobie spokojnie i patrzy na kurki. Nie boi się ptasiej grypki. :wink: Otworzyłam drzwi balkonowe aby zrobić mu zdjęcie, odwrócił się w moim kierunku i uciekł :(

Nie chciał pozować do zdjęcia.

tam gdzie wczesniej mieszkałem - mieszkała nieopodal rodzinka lisia ...

lisy zadomowiły sie w nieczynnym kanale centralnego ogrzewania

młode liski były prawie oswojone ... przychodziły na resztki z grilla ... na rzut kiełbaska z lekkim wymachem :)

niestety ... zbyt polubiły kurki ....