Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Podkarpacka

Robinson74

Recommended Posts

Sebo - cieszę sie wrócił humor i ze problemy same sie rozwiązuja

mi tak w dzień betonowania płyty sie przydarzyło ... dałem zaliczke po skonczonych szlunkach i zbrojeniu ...

gość który tym wszystkim kręcił -taka "złota rączka" - jakoś dotarł do pracy ... ale na strasznym kacu - torsje i ból głowy ... mało widział na oczy

i tez jakoś trzeba było improwizowac, bo gruszka i pompa jechała juz do mnie

na szczescie budowa to nie apteka ...:wink:

Tomku

mysle ze można ostry piach zlepic lepiszczem na bazie zywic i tym uzupełnić ubytki krzyza

Foto Hurt - handluje greinplastem - takie mineralne kuleczki - które po zmieszaniu z klejem tworza mase stosowana np. na cokołach budynków

pogadaj tam z kims, ze chcesz kupic samego kleju

klej ma barwe mlecznobiała ale po wyschnięciu robi sie przezroczysty

sam nie próbowałem tego mieszac z piaskiem ale wydaje mi sie ze jesli dobierzesz kolorystycznie piasek powinno byc OK - mozesz próbe zrobic ...

• Odpowiedzi 14,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witam! Jesteśmy z Rzeszowa i mamy w planach budowę domu. Działka już prawie zakupiona, a nam nadal trudno się zdecydować na projekt.

Pomożecie :wink: ?

dom w wiesiołkach

biały kruk

Ponawiam pytanie, ponieważ bardzo zależy nam na czasie. Jeśli ktoś jeszcze mógłby się wypowiedzieć?

Witam! Jesteśmy z Rzeszowa i mamy w planach budowę domu. Działka już prawie zakupiona, a nam nadal trudno się zdecydować na projekt.

Pomożecie :wink: ?

dom w wiesiołkach

biały kruk

Ponawiam pytanie, ponieważ bardzo zależy nam na czasie. Jeśli ktoś jeszcze mógłby się wypowiedzieć?

Ja zdecydowanie wybrałbym Białego kruka Dlaczego????

Dla mnie liczy się ergonomia - tutaj prosto, sympatycznie i wszystko na miejscu - bez większych udziwnień w miarę tani dach, rozsądnie podobierane pomieszczenia - praktycznie identyczne te projkty.

Iwesiołek pomimo swej prostoty na pierwszy rzut oka moż emieć droższy dach bo tu poruszamy się już po obrysie litery L.

Zastanów się czy te okna dachowe sa Ci aż tak strasznie niezbędne??? Każde z nich to min. 1000 zł.

Ogólnie wydaje mi się ze kruk jest ładniejszy. ale projekty podejrzewam że cenowo w realaizacji wyjda na to samo.

Ja wybrałbym Kruka

Sebo8877

podobny wybór

wiesiołek to dla mnie bubel

róznica poziomów na parterze i poddaszu - to niewygodny schód o wys. ok 20 cm i ciagłe potykanie sie sie na takiej zawalidrodze

olbrzymi salon z kuchnia i schodami o powierzchni ok 50 m2 i takimż stropem - którego nie ma jak oprzec na scianach i trzeba było kombinować drogie i nie zawsze chciane w salonie podciagi

za to malutkie pozostałe klitki

pokój o pow. 8 m2 na parterze z dwoma oknami to nieustawne pomieszczenie na stół i szafe

kotłownio - korytarz o powierzchni - 3.5 m2 ... :-?

pomieszczonka po 1.5 m2 wielkości kredensu czy szafy - to tylko generowanie kosztów na scianki, drzwi, tynki

o wiele sympatyczniej wyglada parter u kruka - sensowny podział pomieszczeń

o ile miałbym wybierac - to wyeliminowałbym wiesiołka

OD 1-15 Sierpnia ida na urlop roboczy na budowa :)

Życzcie mi mało odcisków :)

Sebo8877

życze Ci Sebo mało odcisków... duzo cienia i odpowiednio schłodzonego piwka !

- jak nie masz chłodziarki ... to siatke z piwem wpuszcza sie na 10 - 15 min do studni, a później cienkim stumieniem (po szkle - aby zbytnio sie nie pieniło :wink:) wlewa do halby z cienkiego szkła ...

(z tym ze sa dwie szkoły - jedni wola w halbie z cienkiego inni z grubego szkła ...) :roll:

mniam

Brzoza u mnie studnia ma 20 m głębokości na 15 m ostatnio było około 5C - mierzyliśmy to term pokojowym.

U mnie tak - sznurek do główek z butelkami i mam studnie butelkowca :) z tym że harnasie wiszą najczęściej na uprzęży :)

Baru, - życzę skwaru jak cholera - Byś sie opaliła pięknie i dostojnie, twój chłop wypocząl i napił zimnego browara a dziewczyny nie doskiwerały zbytnio. Nocy zaś życże Ci chłodnych jak jasny gwint by grzać się trzebabyło niekoniecznie grzańcem :> :wink:

dziękuje ża życzenia niamania odcisków :)

Sebo8877

Witam!

Pochwalcie sie gdzie kupowaliśce kominy.. tzn. musze kupić jeden Zapela ( do kominka) a drugi albo będzie murowany z cegły albo może sie da jakoś z pustaków wentylacyjnych.. wiecie takich z dziurą i do środka np. rure kwasówke - do gazu... co myslicie? Jak wy z tematu kominów wybrnęliście?

pozdro

B@ha

http://republika.pl/piekielko2006/

Najrozsądniejszy, najlepszy jest komin wykonany z cegły pełnej. Najlepszym przekrojem jest przekrój okrągły, potem kwadrat, potem prostokąt - zawsze jest to okrąg opisany po mniejszym wymiarze.

Pamiętaj komin od spodu do grzbietu zawsze z tego samego materiału na zaprawie cementowej M7 na pełnych spoinach. Komin spalinowy nad kalenicę min 60 cm - ocieplic w streafach zimnych.

Jeżlei zrobisz dobry komin ceramiczny rura zbędna (jeżeli tak jak zalecam przekrój będzie większy) zakładając że zrobią Ci komin 14x14 to tu wejdzie tylko rura 130 - to juz wymaga po 1 wkąłdu ze kwasówki (taki wkąłd tylko do gazu i oleju)

Hipotetycznie piec 20 kW rura spalinowa daje nam 132 cm2 - ciasno!!!

Choć wszyscy tak maja - stąd biora się na kominach przedłużki, strazaki itp smieszności.

Nie lepiej wykonac komin ciut większy ???

Zalecam komin na pełną cegłę.\

Zwsze mozna włozyc wkład 160 bardzo dobrze ocieplony a zasypke można wykonac z piasku kwarcowego ::)

Sebo8877

Baru, - życzę skwaru jak cholera - Byś sie opaliła pięknie i dostojnie, twój chłop wypocząl i napił zimnego browara a dziewczyny nie doskiwerały zbytnio. Nocy zaś życże Ci chłodnych jak jasny gwint by grzać się trzebabyło niekoniecznie grzańcem :> :wink:

Nie dziękuję :lol:

Brzoza u mnie studnia ma 20 m głębokości na 15 m ostatnio było około 5C - mierzyliśmy to term pokojowym.

...

taka studnia to majatek ... i wogóle woda w Waszych okolicach (Waszych tzn RS -a i Twoich) jest - zdaje sie - wyjatkowa

po cudownych uzdrowieniach przy źródle w lesie w Przylasku wybudowano kaplice ... ludzie z okolic Rzeszowa i nie tylko przyjeżdzaja po wode nabierając ile sie da ...

pewien lekarz zlecił badanie fizyko - chemiczne tej wody i porównano ją z woda z Loures ... wynik był ciekawy - woda ubozsza była tylko o jeden składnik ... tak opowiadaja miejscowi

B@ha - kominy mam z cegły i dołozone 2 oczka z takich pustaków wentylacyjnych - jak piszesz - maja srednice fi 16 cm i łatwo je przystosowac do gazu wkładajac w nie rure kwasówke lub rekaw foliowy przyklejany pod cisnieniem zwany inaczej ... no, mniejsza z tym :-?