sebo8877 22.11.2007 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Siostro cześć - tyn szyberek masz ok - otwartego kominka nie możesz zamknąc na więcej niz 80% Co do przewodu - fajny - palenisko - nie powiem ogromniaste- i wierzę ze nie będziesz plaić na 7200 cm2 bo jeżłei zrobisz ogrień na powierzcjni 80x90- to załaduek tego będize wymagal wwiezienia dwóch taczek opału ??? podejrzewam ze ostateczna "górka" opału i powierzchni az ktęórej będzie się paliło będzie te 50x50 xm - reszta to bufor. Zapaenie na powierzchni 90x80 wymaga komina niczym chłodnia kominowa w elektrociepłowni pozdrwawiam Sebo8877- Pacyjent oddziału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 22.11.2007 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Siostro cześć - tyn szyberek masz ok - otwartego kominka nie możesz zamknąc na więcej niz 80% No dobrze , przeciez wiem Umowimy sie na wieczor[na oddziale] za to podlizywanie sie To na zarty , a na powaznie: rozumiem , ze uwazasz , ze mam wszystko ok ? I ja nie mysle , zebym ladowala do pelna , ale jakos tak zachcialo mi sie duzego komiinka i juz. Poza tym salon jest tak wielki i wysoki , ze maly kominek wygladalby smiesznie. Masz gdzies moze jakies linki a me sam Wies jak murowac ta gardziel czy jak to zwal ? Sasiad doradzal nam , zeby zrobic szalunek z desek . Podobno inaczej nie bedzie sie chcialo kupy trzymac , poki zaprawa nie zwiaze. Moze cos opatentowales lepszego . Jakos mnie przeraza ten szalunek i murowanie na nim. Chociaz moj Majster mowi , ze nie widzi problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 22.11.2007 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Siostro moze nie będę sie rozpisywała - jak to jest wykonana i jak to wykonac masz tu: http://salonsob.webd.pl/kno1.html max głebokość paleniska - 60cmmax nachylenie ściany komory promieniującej w stosunku do gardzieli to 80 stopni.zalecana wysokośc załej zabudowy komina 80-90% wys. pomieszczeniarzut pola paleniska na trapesie o kątach rozwartych (tylan ściana w stosunku do bocznych) max 135 stopni Cały przewód spalinowy - jak najdelikatniejszymi załamaniami. Ta fotka pozwoli Wam zrozumieć co i jak i w którym jest miejscu http://www.muratordom.pl/zdjecia/popielnik_art_1_.jpeg Teraz technika - skosy trezba murowąać na deskowaniu (szalunku - dodatkowo zbrojąc je fi 12) sebo8877 Ps. Pytaj jak bedziesz czegoś potrzebowala. Ps. 2 Jeszcze bardzo ważna rzecz dotycząca ilkaości powietrza do spalania i tak dla przykładu: Prędkość przepływu przy niewielkiej intensywności palenia może wynieść niewiele ponad 0,1m/sek, natomiast przy większym załadunku paliwa może wzrosnąć do 0,5m/sek. Przyjmując jako średnią 0,2-0,3 m/sek., a powierzchnię otworu kominka 1m2, uzyskujemy wartość 720 do 1080 m3 powietrza w ciągu 1 godziny. - stąd tez nalezy do świeże powietrze (zawierajace O2) dostraczyć. Najpewniejszym sposobem jest wykonanie specjalnego kanału nawiewnego przed lub bezpośrednio pod paleniskiem. Przekrój kanału nawiewnego powinien wynosić 4 do 5% powierzchni otworu kominka. Dobrze jest wyposażyć otwór nawiewny w urządzenie do regulowania natężenia dopływu powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 22.11.2007 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Dzieki Sebus Mam rure w palenisku oczywiscie .Jest tak na koncu paleniska , ale nie na samym . Pojutrze bedziemy dochodzili do tej uskosnej czesci , ale z tego co piszesz nie unikniemy szalowania, no jakos to musze sobie wyobrazic. Moj Majster tez mowil o pretach , do tego ukosu. Mam nadzieje , ze nie bede musiala Cie wiecej wykorzystywac pytajac . Malo masz czasu widze , niecale 90 dni. Trzymam kciuki za powodzenie i szybkie rozwiazanie. Nie zemdlej w szpitalu z przerazenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 22.11.2007 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Dzieki Sebus Mam rure w palenisku oczywiscie .Jest tak na koncu paleniska , ale nie na samym . Pojutrze bedziemy dochodzili do tej uskosnej czesci , ale z tego co piszesz nie unikniemy szalowania, no jakos to musze sobie wyobrazic. Moj Majster tez mowil o pretach , do tego ukosu. Mam nadzieje , ze nie bede musiala Cie wiecej wykorzystywac pytajac . Malo masz czasu widze , niecale 90 dni. Trzymam kciuki za powodzenie i szybkie rozwiazanie. Nie zemdlej w szpitalu z przerazenia Zemdlewac nie zamierzam - napisz mi coś więcej o tej rurze - bo nie kumam o jaką rurę chodzi. A te niecałe 90 dni to ponoc wieczność Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bha 22.11.2007 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 A te niecałe 90 dni to ponoc wieczność Sebo8877 nawet nie mów ... ja mam jeszcze 3 dni wiecej niż ty tego czekania (przynajmniej teoretycznie...) http://bd.lilypie.com/U0C7p2.png Ale Aldio to ma fajnie ... od wczoraj już jest po ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 22.11.2007 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Zemdlewac nie zamierzam - napisz mi coś więcej o tej rurze - bo nie kumam o jaką rurę chodzi. A te niecałe 90 dni to ponoc wieczność Sebo8877 Sebus , faktycznie , niedokladnie napisalam .Mialam na mysli rure doprowadzajaca powietrze do kominka . Dasz rade , 90 dni szybko zleci. A wiecie co bedzie czy nie chcieliscie wiedziec ? Nos teraz Zonke na rekach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 22.11.2007 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 No ponoć ma być synuś Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 23.11.2007 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Hej hej, na pocieszenie byście zimy nie wyganiali bo ja wiosny jeszcze nie chcę ... no i mamy wiosne, śnieg stopniał cieplutko pewnie niedługo zakwitna stokrotki ...Witam Was ... witamy, staropolskim obyczajem http://img324.imageshack.us/img324/4428/francuski019uu.jpg cos, dawno nas nie odwiedzałaś ... biskupi zaś, ogłosili wspaniałe wiadomości oni nigdy nie współpracowali z SB ! bo zeby uznac ich kontakty z SB za "wspólprace" to musiały by byc "regularne" i "długotrwałe" a tu okazuje sie ze ich kontakty te były jedynie "nieroztropne" ... i tym miłym akcentem zaczynamy weekend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 23.11.2007 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 No ponoć ma być synuś Sebo8877Patrz jaki Ty sprytny , jeden strzal i synus Brzoza Po staropolsku to chyba chleb ze sola , a Ty mi tu z jakimis cukiereczkami Jesli masz jakies uwagi co do mojego kominka to mow teraz albo nigdy U Was odpuscilo ale w swiecie wciaz mrozi , z tym , ze sniegu nie ma. Politycznie sie nie wypowiadam , bo nie chce nerwow tracic od rana na tych wszystkich hipokrytow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 23.11.2007 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Brzoza Po staropolsku to chyba chleb ze sola , a Ty mi tu z jakimis cukiereczkami no tak ... ale za poprzedniej koalicji chleb podrozał dlatego tylko dwie kromeczki ... ale za to brak soli chciałem zrekompensowac czarnuszką ... taka bułka czleba z czarnuszką to cymes ) Jesli masz jakies uwagi co do mojego kominka to mow teraz albo nigdy U Was odpuscilo ale w swiecie wciaz mrozi , z tym , ze sniegu nie ma.... Rrmi co do żywego ognia to ja jestem zwolennikiem kuchni, w której upieczesz chleb i placek na swieta ugotujesz obiad i zagrzejesz wode do mycia wysuszysz grzyby i ogrzejesz ręce kominek, kiedy przestało sie w nim palic - smierdział jak wędzarnia - źle mi sie kojarzy z poprzedniego mieszkania a co do pogody - swieci słoneczko i jest + 10 *C chyba pójde sie poopalac ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 23.11.2007 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Siostro - bo ponoc ja do tych sprytnych należę Brzoza - ten chleb to z pieprzem podajsz - chmm dobra sprawa- jeszcze smalcu ze skwareczkami i soli poproszę Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 23.11.2007 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 ... Brzoza - ten chleb to z pieprzem podajsz - chmm dobra sprawa- jeszcze smalcu ze skwareczkami i soli poproszę ... faktycznie - myslałem ze uda sie oszukac /biały pieprz mnie zdradził/ za to sewuje chlebek z dużą iloscia skwarków i smalcu - smacznego ! http://m.onet.pl/_m/3e0004748d752ae0ed23f6d659fb05b4,5,12.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 23.11.2007 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Kurcze , ale tu u Was fajnie na Podkarpaciu. Ostatnio jak dosadzilam sie do smalcu ze skwarkami to lepiej nie mowic Ide wiec do sobie , u Was za duza pokusa Mysli zaczynaja krazyc w okolicy lodowki:oops: Brzoza Zastrzeliles mnie z tym smierdzacym kominkiem , ale i tak sie zawzielam na taki otwarty i nie odpuszcze Bede wietrzyc Dziekuje raz jeszcze za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
solaris11 24.11.2007 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2007 czy ktoś może mi podpowiedzieć jakiegoś solidnego wykonawcę stanu surowego, może jakaś firma (chodzi mi tylko o Rzeszów) z góry dziękuję za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 24.11.2007 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2007 (chodzi mi tylko o Rzeszów)iCzy to oznacza, że wykonawca musi być z Rzeszowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
solaris11 24.11.2007 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2007 może być z okolic, ale budowa będzie w Rzeszowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
solaris11 24.11.2007 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2007 ale masz klasa chate, świetnie pomyślany ogród, nie masz żadnych problemów z murami z bloczków betonowych, mozesz podrzucić kilka informacji na ich temat ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 24.11.2007 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2007 Rozmawiałem z potencjalnym wykonawcą (firmą, która budowała nasz dom): niestety odległość do Rzeszowa (100 km) jest dla nich zbyt duża . Dziękuje za miłe słowa pod adresem naszego domu i ogrodu. Problemów z murami w wybranej technologii nie mamy. Nie bardzo wiem, o jakie informacje pytasz. Zerknij prosze na wątek http://forum.muratordom.pl/dom-marzeny-i-macka-lmb-24,t38341.htm Jest tam też sporo informacji o budowe. Jeżeli będzie za mało pytaj ale może tam, by nie "zaśmiecać" wątku Podkarpackiej Grupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 26.11.2007 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Dzień Dobry mówię Wam dziś Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts