maciejon 13.01.2008 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Oba: Myślę, ze na podstawie takich danych niesposób rzetelnie odpowiedziec Ci czyto dużo czy mało. Za mało danych. Piszesz o kompletnej instalacji co. A co z cwu? Na ogół robi się to razem! Napiszę Ci jak to było u mnie. (Kocioł Vailant turbomax, sterowanie pogodowe, dwa obiegi - grzejniki i podłogówka, rury plastiikowe (nie pamiętam firmy). zasobnik cwu. Miałem zrobiony mini projekt - obliczono wielkość grzejników i długośc pętli podłogowych. Układ kotłowni wg. jednego ze schematów Vailanta). Zrobiłem mini przetarg na kompletną kotłownię i grzejniki - rury i rozdzielacze zrobił mi wcześniej generalny wykonawca Wysłałem do 5-ciu autoryzowanych instalatorów dane z prośbą o wycenę. Odpowiedzialo trzech. Wybrałem jednego. Umówiłem sie na wykonanie. Dwa dni przed terminem odmówił, bez podania przyczyn! Drugi (wg ceny) wykonał bez problemów. Otrzymane wyceny na ktołownię i grzejniki różniły się bardzo - od 17 do 27 tys. Wykonawcy oferowali elementy róznych firm (grzejniki. pompy, sprzegło,...) Wynikało to z tego co oferowali im dostawcy u których zaopatrywali sie. Za rury, rozdzielacze płaciłem osobno - 5 400 zł (materiały + robocizna) Za kotłownie i grzejniki - 17 250 zł. Trudno porównywać Twoją i moją instalacje. Skłonny jestem jednak przypuszczać, że Twoje 20 tys. to dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 14.01.2008 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Oba - robocizna zakręci się w granicach 90-100 zł /punkt (CO) Woda - 45-55 za punkt Kanaliza - 45-55 za punkt\ Wstawianie waniene, kibelków, umywalek (montaż) to dodatkowe ustalenia Cała reszta to materiał - w zależności od firmy i jakości - materiał może róznic się nawet o 100% Za mało danych żeby powiedziec czy dużo czy mało - napisz ile kaloryferów - ile lazienek, czy podłogówka - ile trójnikowa czy rozdzielaczowa instalacja- miedź czy tworzywo ???? Pozdrawiam sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 15.01.2008 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Jak ktos potrzebuje sprawdzoną ekipę do układania kostki to pytac na maila - brygada jest wolna i może zacząć układać Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baru 15.01.2008 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Sebastian! Dawaj namiary na tą ekipę - my co prawda kostkę mamy, ale chcemy w końcu taras zrobić jak będzie ciepło - może się z nimi ugadamy. PS. Torba spakowana czy jeszcze luuzik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek l 15.01.2008 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 SEBASTIAN Trzymam za Ciebie kciuki mój syn maił termin na 17 lutego i urodził sie 10 wiec mam nadzieję ze juz jesteś spakowany a tak poza tym to może ktoś słyszał ,korzystał albo cos wie o naszych rodzimych produktach na stronie zakładu brak szczegółowych informacji o składzie procentowym materiałów z których wykonane sa blaty czy zlewy http://www.dremex.com.pl cen tez nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 15.01.2008 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Witam!Zabieram się do ocieplenia poddasza i widzę że parametry wełny z roli (Ursa DF 43) są gorsze od wełny w arkuszach (Rockwool Superrock). Ale czy czasem wełna w arkuszach nie będzie miała mostków termicznych powodujących osłabienie jej parametrów? No i chyba układanie tej wełny w arkuszach jest bardziej kłopotliwe.Co o tym myślicie?Pozdrawiam,Pedzelito Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 15.01.2008 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 A czemu nie chcesz Unimaty Isovera? http://www.isover.pl/_files/Upload/Uni-Mata_1.pdf U nas teraz ją kładą. Pięknie się rozpręża i ekipa ją chwali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 15.01.2008 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 A czemu nie chcesz Unimaty Isovera? U nas teraz ją kładą. Pięknie się rozpręża i ekipa ją chwali U nas też jest właśnie ta wełna. Też pięknie się rozrężała i ekipa ja chwaliła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 15.01.2008 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 A czemu nie chcesz Unimaty Isovera? http://www.isover.pl/_files/Upload/Uni-Mata_1.pdf U nas teraz ją kładą. Pięknie się rozpręża i ekipa ją chwali Hmmm, bo polecili mi Rockwoola. Isover'a muszę sprawdzić. U nas też jest właśnie ta wełna. Też pięknie się rozrężała i ekipa ja chwaliła Dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 15.01.2008 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Ja powiem Wam siedze jak na gwożdziach - torba spakowan - stresam mam jeszcze dodatkowego z tą zmiana roboty - masakra normalnie :) Ale jest ok - jakos daje rade Baru, wojtek dzieki za wsparcie Baru namiar poszedł na PW Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bha 15.01.2008 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Ja powiem Wam siedze jak na gwożdziach - torba spakowan - stresam mam jeszcze dodatkowego z tą zmiana roboty - masakra normalnie :) Ale jest ok - jakos daje rade Sebo8877 haha.. rozumiem kolege... my tez tak.. wczoraj dwa razy wyjmowałam torbe z szafy .. aż mąż mówi..."jedzmy już, niech juz wreszcie bedzie po " - ale nic z tego.. jeszcze czekamy... i tak może być jeszcze cały miesiąc Życzę cierpliwości i powodzenia!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 15.01.2008 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Sposób nie polecany, ale sprawdzony Kiedy minął mój termin, przedłużając się o tydzień, łyknęłam na rodzinnej imprezce kieliszeczek likieru (wiśniowy, mniam! ) i jeszcze tej samej nocy pojechałam i urodziłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baru 15.01.2008 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Słoneczko! Ale w obydwóch przypadkach jeszcze 4-5 tygodni do końca ciąży (książkowego). Niech sobie dzieciaki jeszcze siedzą i obrastają w tłuszczyk . Z jednej strony to mi się łezka w oku... ale jak sobie pomyślę, że miałabym piątkę Oooo nieee, styknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 15.01.2008 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Baru, ja przenosiłam i wolałam taką prowokację niż chininową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baru 15.01.2008 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Słoneczko! Zatrybiłam, że przenosiłaś - w końcu pisałaś, że tydzień po terminie... A tak btw istnieje jeszcze pewien sposób na wywołanie porodu... Nie mówię tu o okstocynie ani o wiśnióweczce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bha 15.01.2008 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 A tak btw istnieje jeszcze pewien sposób na wywołanie porodu... Nie mówię tu o okstocynie ani o wiśnióweczce Nie zawsze działa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 15.01.2008 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Miłe Panie wiem coz nalezy zrobic coby przyspieszyć Juz nasze babcie to stosowały no chm chm znaczy sie nasi dziadkowie Ale co tu dużo mówić - sex jest dobry na wszystko Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 15.01.2008 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 ten zaś o seksie...gdzie nie zajrze to Sebo gada o seksie...nawet we wontku Świętego Mikołaja Pozdrawiam seredecznie wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzolka 15.01.2008 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 witaj Zuzolka szary dziś mamy krajobraz, przydała by sie rada architekta krajobrazu jak go podrasować ... Dzięki za powitanie! z tym krajobrazem to nic sie nie bój...- Matka Natura podrasuje na wiosnę. Poza tym nawet w szarościach piękno!!! Ale służę radą przy organizacji przestrzeni leżącej poza tymi upragnionymi murami. Przy okazji pozdrawiam również wszystkich Wielce Oczekujących. Nie bójcie... Maluchy same wiedzą najlepiej kiedy jest TA pora. Rok temu też Oczekiwałam to wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 16.01.2008 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 ten zaś o seksie...gdzie nie zajrze to Sebo gada o seksie...nawet we wontku Świętego Mikołaja To może wystąpić do Redakcji o rozszerzenie Jego tyułu na "NAJLEPSZY DORADCA NA TYM FORUM DO SPRAW ..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts