wojtek l 26.04.2008 04:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 J a kupiłem URSA XPS też 5 cm tylko nie wiem chyba będę malował fundamenty w poniedziałek jak pogoda wytrzyma. pozdrowienia z samego rana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 26.04.2008 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 Ja też witam grupę w ten przepiękny poranek!!! Na budowie tyle pracy a ja w pracy muszę siedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 26.04.2008 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 poranek zaiste piękny - choc szron z rana na trawie Boguś gratulacje - kawał porządnej roboty z Tobą ! teraz juz z górki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baru 26.04.2008 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 A ja od wczoraj mam w końcu wykoszony trawnik!! Ale dobijają mnie mlecze - pryskałam jakowymś świństwem - starane chyba - nic , dowaliłam później roundupem - efekt jest taki, że trawka naokoło zółta, a te sq...ny se rosną jakbym je zasiliła!! Wrrrrr... zacznę sypać solą - to skutkuje, trenowałam, a trawka trochę później najwyżej odrośnie. Pozdrówka dla budujących i mieszkających Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek l 26.04.2008 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 pendzelitowszystko fajnie my dziś obcinamy śruby i przygotowujemy się do izolacji fundamentów i stronka przez ciebie podana dotycząca pecimor niestety mi się nie otwiera .Na nacie niewiele można znaleźć o tym specyfiku no i w rzeszowskich składach budowlanych nie słyszeli o czymś takim .Gdzie to można kupić i jak cena?Ktoś coś wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 26.04.2008 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 pedzelito stronka przez ciebie podana dotycząca pecimor niestety mi się nie otwiera . Na nacie niewiele można znaleźć o tym specyfiku no i w rzeszowskich składach budowlanych nie słyszeli o czymś takim .Gdzie to można kupić i jak cena?Ktoś coś wie? Jak kupowałem u sąsiada http://www.kaba.rzeszow.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek l 26.04.2008 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 dzieki. Ja zjeździłem wszystkie składy i nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eadok 26.04.2008 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 Wszyscy piszecie o dysperbicie ale przecież on NIE NADAJE się do izolacji pionowej fundamentów!!! To taka czarna namiastka środków do tego przeznaczonych, namiastka dlatego że ma podobny kolor i konsystencję... Sam stosowałem Pecimor - http://tnij.org/pecimor Dla mnie izolacje pionowe kładzione na mokry przecież beton (parę dni po wylaniu ma około 10% wilgotności) w domach niepodpiwniczonych nie są powodem do bezsennych nocy . Najważniejsze jest "odcięcie" wilgoci w ścianach zewnętrznych izolacją poziomą i to trzeba dobrze przypilnować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hunk1 26.04.2008 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 Nam w ten jakże piękny dzień zrobili wylewki w garażu i pom. gosp. Teraz tylko centralne w domku i wylewki. Fajnie że wreszcie zaświeciło bo tynki nic nie schły, a teraz aż miło patrzeć. Życzę równie słonecznej niedzieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 26.04.2008 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 A ja sie niezgodze ze dysperbit nie winien byc stosowany na fundamenty Jest to dyspersyjna masa asfaltowo - kauczukowa i wg producenta moęz by ć stosowana: http://www.izolbet.com.pl/products.php?cid=8&sid=2&pid=44 Ale wiadomością jest że lepsiejszym jest IZOLBET A na bazie asfaltu http://www.izolbet.com.pl/products.php?cid=8&sid=1 Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 27.04.2008 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 dyspersyjna masa asfaltowo - kauczukowa na bazie wody moze byc stosowana - i owszem pytanie o trwałość ... ile to poleży zanim ulegnie biologicznemu rozpadowi ? beton w fundamentach szacuje sie do ok 700 lat trwałości sciany do 200 - 300 lat moga postac ... a dysperbit ile ? jesli narazony jest na wpływ promirni UV zanika po trzech latach - wg mojej wiedzy w ziemi troche dłuzej polezy - ale bez przesady ... kilka lat? kilkanaście lat ? choć byc moze przesadzam - gwarancja producenta na "toto" jest 6 m - cy ... w siódmym miesiącu (tylko nie wiadomo czy po zastosowaniu czy od daty produkcji ...) - producent umywa ręce ... http://www.izolbet.com.pl/products.php?cid=8&sid=2&pid=44 a przymrozków mamy c.d. - znów poranny szron na trawie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogus33 27.04.2008 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 witam Grupę! no to wczoraj obcięliśmy lasze i zapaćkaliśmy ściany fundamentowe dysperbitem. co do dyskusji pt. czy dysperbit sie do tego nadaje...? sądze że w naszym przypadku tak. grunt suchy , podłoże żwirowe, przepuszczalne, wody gruntowe znacznie poniżej posadowienia ławy- sądze że ciapanie bardziej dla spokojności sumienia niż z wielkiej potrzeby. tym bardziej że z zewnątrz na ścianę fund. pójdzie styrodur i klej z siatką i obsypię to ziemią a wyżej jakieś np. płytki a od wewnątrz zasyp zagęszczony i chudziak. brzoza pisał że beton postoi jakieś 700lat a jak nie zaizolowany to ile? bo mi wystarczy 150lat izolacja pozioma zgodzę się że jest niezmiernie ważna i tu nie ma co oszczędzać. co najlepiej dać? reasumując sądzę że lepiej porządna ława i kontrowersyjny dysperbit na ściany fund. niż beton lany w ziemię bez prawdziwej ławy i tego typu pomysły jak wyjść na swoje o których się nie wie kupując gotowy dom ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 27.04.2008 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 ... brzoza pisał że beton postoi jakieś 700lat a jak nie zaizolowany to ile? bo mi wystarczy 150lat ... bez obaw - bez dysperbitu fundament postoi conajmniej 300 ... ciapanie bardziej dla spokojności sumienia niż z wielkiej potrzeby... dokładnie częstokroć inwestorzy gnani owczym pędem staraja sie wydusic z fundamentów dodatkowe 200 - 300 lat zywotności pytanie - komu i po co ... co do ław - to dawniejsze budownictwo wykorzystywało tereny korzystne dla budownictwa, suche, na wzniesieniach domy częstokroć stały na warstwie kamieni ułozonych na gruncie czy na dwu warstwach - bez fundamentu i nic sie nie działo w tej chwili tereny pod budownictwo sie skurczyły i inwestorzy wkraczaja na osuszone drenami łąki, tereny zalewowe, bagniste sa opisywane na forum przypadki ze nerwowy inwestor przerywa dreny (bo nie chce mu sie robic projektu obejścia, uzgadniac itd) a wtedy nawet prządna ława - to moze byc za mało pod domek jednorodzinny typu kurnik ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 27.04.2008 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Beton - 700 lat - betn - nie w takiej jak dziś formie ale był juz stosowany w latach wczesnej mezopotamii - czyli jakies 2000 lat p.n.e - przetrwał w szczątkowych formach do dni dzisiejszych - odkryty w 1950 r - tak więc jak widac 4000 lat - spokojni epociągnie. Co do fundamentów betonu dysperbitu - sprawa rozbija się o nic inego jak o psychologiczny aspekt szczelności naszych fundamentów - kiedys był lepik czyli co dysperbit bez kauczuku - tak więc spokojna Wasza rozczochrana- tak jak powiedziałem smarowac i sie nie przejmować Nie jestem powiązany w rzaden sposób z producentem Dysperbitu Brzoza- a gdzie w gruncie promieniowanie UV?? - ty mi powiedz?? Srodki wodorozpuszczalne - pojawiły się li tylko wyłacznie daltego że ??... Trzebabyło czyms przykleić styropian do tych fundamentów - bo ciepło ma być - a ze styropian nie lubi rozpuszczalaników organicznych to wym,yślono że zamiast cięzkich frakcji ropy naftowej dorzuc się do izolacji kauczuk - dolej sie wody trochu mączki jakiejś tam - poczerni mautem i po sprawie. Zadajcie sobie sami pytanie czy nie przesadzamy z izloacjami przeciwwodnymi przy byudowie naszych domów??? - Nie wydaje wam się że przesadzamy ??? Pozdrawiam serdecznie i słonecznie Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 27.04.2008 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 ... Brzoza- a gdzie w gruncie promieniowanie UV?? - ty mi powiedz?? ... a gdzie ja napisałem, ze w ziemi jest promieniowanie UV ? napisałem, ze polezy w ziemi troche dłużej - ale ile ? cholera wie ile lat polezy - kiedy producent daje gwarancje tylko na poł roku ... jedno wiem - jest to tandetna izolacja ...Zadajcie sobie sami pytanie czy nie przesadzamy z izloacjami przeciwwodnymi przy byudowie naszych domów??? Nie wydaje wam się że przesadzamy ??? Pozdrawiam serdecznie i słonecznie Sebo8877 ale mimo, ze izolacja jest tandetna - fundamenty bez tej tandety dadza sobie znakomicie rade równie słoneczne pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonteChristo 28.04.2008 00:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 nie bylo mnie tutaj troche ale sie pojawilem i pozdrawiam drogich ziomkow.(tylko nie wiem czy pamietaja starego, poczciwego Monet Christa)a do Brzozy mam pytanie zwiazane z piecem Carrier do nagrzewania - wiem brzmi glupio bo lato za pasem, ale coz budowa nie zawsze patrzy na kalendarz - chcialbym odprowadzic spaliny i rownoczesnie doprowadzic powietrze/tlen do spalania od kotlowni bokiem budynku a w zasadzie jego tylem ok 4.5m dlugosc (wiem o obliczeniach srednicy na podstawie wysokosci nad poziomem morza) ale moje pytanie jest nastepujace: CZY MOGE ODPROWADZIC SPALINY PRZEZ RURKE Z TWORZYWA (taka jaka oryginalnie stosuje Carrier) czy tez musze uzyc tylko rurke z blachy ocynkowanej?Chodzi mi tutaj o przepisy czy kominiarz na to zezwoli, czy jest to legalne i.t.dWiem ze jest to bezpieczne ale slyszalem ze firma ktora produkowala takie "rurki" do odprowadzania spalin utracila atest ?Chce uzyc dwoch osobnych rurek a nie jednej dwukanalowej i nie chce spalin puszczac kominem bo bede go potrzebowal do innego dodatkowego pieca.Jak to sie wszystko ma do przepisow obowiazujacych w Polsce?Jezeli wiesz cos na ten temat to prosze odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 28.04.2008 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 nie bylo mnie tutaj troche ale sie pojawilem i pozdrawiam drogich ziomkow. (tylko nie wiem czy pamietaja starego, poczciwego Monet Christa)... witaj MonteChristo pamietamy, pamietamy CZY MOGE ODPROWADZIC SPALINY PRZEZ RURKE Z TWORZYWA (taka jaka oryginalnie stosuje Carrier) czy tez musze uzyc tylko rurke z blachy ocynkowanej? Chodzi mi tutaj o przepisy czy kominiarz na to zezwoli, czy jest to legalne i.t.d ... MonteChristo - mozesz zadzwonic anonimowo do losowo wybranego kominiarza i zapytac o te konkretna rure w tym konkretnym piecu i czy odbierze ale ... - obawiam sie, ze jeden kominiarz moze byc na bieząco w przepisach (sprawdza atesty) a inny - nie i atesty go mało interesują ... - do odbioru mozesz wzywac n... kominiarzy i przedłozyc do odbioru protokół tego kominiarza który wydaje Ci sie np. najbardziej sympatyczny ... - odbiór moze Ci zrobić zarówno kominiarz z Warszawy jak i Jarosławia czy Przemyśla (to coś a'la prawo jazdy - teraz najłatwiej zdac egzamin na Ukrainie - podobno ...) - odbiory kominiarskie mozesz robić dwa (pierwszy bez podłacząnych urządzeń) czyli samych kominów drugi z urządzeniami a który z protokołów dołaczysz do odbioru budynku ... to juz Twoja sprawa miłego dnia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 28.04.2008 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 MonteChristo: Oglądnąłem Twoje najnowsze zdjecia z elewacji. Wspaniały efekt!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonteChristo 28.04.2008 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Dzieki Brzoza za expresowa odpowiedz i porady super.Maciejon: fajnie ze Ci sie podoba my tez z Zona jestesmy troche "podjarani" ta cegla elewacyjna a te zdjecia sa "swiezutkie" bo zamieszczone wlasnie od wczorajWyglad sciany frontowej/elewacji przeszedl nasze najsmielsze oczekiwania...Teraz czekamy na tynkowanie zewnetrzne bokow i tylu i to bedzie robione takim samym silikatem jak twoj domek czyli "Greinplast" - jescze raz wielkie dzieki za porady i za to ze po prostu jestescie. Monte Christo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eadok 28.04.2008 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 ... z Zona jestesmy troche "podjarani" ... Monte Christo O tak "podjarani" to dobre słowo Jak coś nowego się powstaje na budowie to właśnie taki jestem aż do momentu jak pomyślę ile jeszcze zostało do zrobienia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts