sebo8877 28.04.2008 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 ... z Zona jestesmy troche "podjarani" ... Monte Christo O tak "podjarani" to dobre słowo Jak coś nowego się powstaje na budowie to właśnie taki jestem aż do momentu jak pomyślę ile jeszcze zostało do zrobienia ... Chmmm - mi to przechodzi jak przychodzi do płacenia:) Monte Christo - z tego co mię pamięc nie myli nie ma opcji odprowadzenia ścian rurą z tworzywa sztucznego (choć mamy tworzywa wytrzymujące wysokie temp) ja radziłbym zastosowac jednak ocynk - bedzie bezpieczniej oo widzisz mam i prawo Kwestię tę reguluje Rozporządzenie Ministra Infrastruktury "W sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie" Dz. U. nr 75 2002r. z późniejszymi zmianami, które mówi: "§ 266. 1. Przewody spalinowe i dymowe powinny być wykonane z materiałów niepalnych. 2. Przewody lub obudowa przewodów spalinowych i dymowych powinny spełniać wymagania określone w Polskiej Normie dotyczącej badań ogniowych małych kominów." Poza tym, w większości przypadków przewody powietrzno-spalinowe stanowią wyposażenie kotła. W związku z tym, należy stosować przewody zalecane przez producenta urządzenia. tak stanowi prawo -czyli trzeba udowodnić ze to tworzywo sie nie pali:) Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oba 28.04.2008 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 witam wszystkich mam pytanie ciut z innej beczki zwiazane z tynkowaniem Czy zaklejanie okien folia nalezy zwylke do obowiazkow tynkarzy? Nie zapytalem sie podczas uzgadniania ceny i teraz robimy wielkie oczy - kto ma racje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonteChristo 29.04.2008 01:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 dzieki sebo za dodatkowe informacje i przepisy prawne.jeszcze przed chwila dodalem taka ladna melodie na nasza glowna stronke aby dopelnic reszty nastroju.posluchaj wiec sobie i wprowadz sie w blogi nastroji do nastepnego postu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 29.04.2008 04:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 MonteChristo dzis przeglądnąłem Twoja galerie zdjęć - imponujące wrażenia zarówno budowla jak i pendaneria w dokumentowaniu tej pracy gratuluje ! ...Czy zaklejanie okien folia nalezy zwylke do obowiazkow tynkarzy? ... zaklejanie okien lub inaczej osłona okien folia jest osobną pozycja kosztorysową płatną rozdzielnie od tynków (zwykle własciciel lub włascicielka domu - chcac zaoszczędzic pare groszy oklejał/a/ sam/a/) natomiast takie rzeczy powinny byc ustalone przed podjęciem pracy przez obie strony (kto okleja i jaka jest ewentualnie stawka za szt czy za m2 powierzchni) z ciekawości zapytam - o jaka kwote chodzi (za oklejenie) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oba 29.04.2008 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 co do ceny to nie mam pojecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eadok 29.04.2008 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Pozwólcie, że wrócę jeszcze do tematu izolacji. Tym razem chodzi o poziomą na ścianie fundamentowej. Moi wykonawcy proponują 2 warstwy folii (takiej w rolkach o szerokości ok 40 cm, czymś wzmacnianej) przylepionej słynnym dysperbitem Myślę, że ten dysperbit niekoniecznie, ale chyba nie zaszkodzi (no i wiatr nie porwie). Co wy na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 29.04.2008 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Ja tez chciałem robić izolacją folią. Kierbud zalecił mi zrobic na podwójnej papie termozgrzewalnej i potem połaczyc ją z izolacja poziomą na chudziaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eadok 29.04.2008 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Ja tez chciałem robić izolacją folią. Kierbud zalecił mi zrobic na podwójnej papie termozgrzewalnej i potem połaczyc ją z izolacja poziomą na chudziaku. Tak, połączenie z izolacją poziomą podłogi też będzie, bo folia od wewnątrz będzie wypuszczona kilkanaście centymetrów. (inna rzecz, to co zostanie z tego wypustu po tynkowaniu, ale z papą może być nawet gorzej bo łatwiej uszkodzić) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszon11 29.04.2008 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Ja mam z kolei inne pytanie. Czy koszty jakie przedstawił mi projektant są realne ? Czy nie woła za dużo ? Albo koszty są jak najbardziej w porządku? 1800 - projektant za adaptację i poprowadzenie reszty papierów 400 - projekt przyłącza gazowego 350 - za wode i kanalizację 200 - ZUDP 650 - mapka do celów projektowych 450 - geolog Do trzech ostatnich nie mam w zasadzie zastrzeżeń, ceny są ok. Zastanawia mnie kwota dla samego architekta. Jakieś porady ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bansz 29.04.2008 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 A teraz trochę z innej beczki... Czy macie kogoś godnego polecenia do wykonania drewnianych schodów? Chcemy zrobic schody z zabiegiem, 15 stopni, drewniane z metalowymi poręczami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 29.04.2008 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 A co powiecie na Filoę fundamentową z PCV 1mm- 2mm grubości zgrzewana i obsypana ziemią - wychodzi 2x taniej niz papa termozgrzewalna gwarancja lat 100 Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 30.04.2008 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 A co powiecie na Filoę fundamentową z PCV 1mm- 2mm grubości zgrzewana i obsypana ziemią - wychodzi 2x taniej niz papa termozgrzewalna gwarancja lat 100 Sebo8877 Spróbuje przekonać jeszcze kierbuda. Wiem, że jest tańsza. Poza tym obawiam sie , czy pod ogrzewanie podłogowym nie będą wydzielac sie jakieś zapachy. Co do geowłokniny, to dzieki za propozycje, ale na dzien dzisiejszy dałem sobie spokój ze zwirowcem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonteChristo 01.05.2008 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2008 MonteChristo dzis przeglądnąłem Twoja galerie zdjęć - imponujące wrażenia zarówno budowla jak i pendaneria w dokumentowaniu tej pracy gratuluje ! Brzoza: bardzo dziekuje Ci za uznanie i cieple slowa, musze powiedziec ze faktycznie podchodzimy do tego projektu od samego poczatku z wielkim namaszczeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eadok 01.05.2008 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2008 MonteChristo dzis przeglądnąłem Twoja galerie zdjęć - imponujące wrażenia zarówno budowla jak i pendaneria w dokumentowaniu tej pracy gratuluje ! MonteChristo faktycznie wspaniała robota. A tak przy okazji gościem, którego masz na zdjęciach była prawdopodobnie kuna domowa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 01.05.2008 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2008 Kuna, kuna tez miałem taka, na szczęscie do domu mi nie wchodziła tylko siedziała w pakamerze MonteChristo jak zaczynałes pisac w grupie podkarpackiej - nawet w najśmielszych wyobrazeniach nie przyszło mi do głowy jaki pałac powstaje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 01.05.2008 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2008 Kuna, kuna tez miałem taka, na szczęscie do domu mi nie wchodziła tylko siedziała w pakamerze MonteChristo jak zaczynałes pisac w grupie podkarpackiej - nawet w najśmielszych wyobrazeniach nie przyszło mi do głowy jaki pałac powstaje ... No przecie hrabia no nie to jak nie mo mieć pałacu... Pozdrawiam Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonteChristo 02.05.2008 01:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 A tak przy okazji gościem, którego masz na zdjęciach była prawdopodobnie kuna domowa ... Kuna, kuna tez miałem taka, na szczęscie do domu mi nie wchodziła tylko siedziała w pakamerze Kurcze, ale ja lubie to nasze podkarpackie forum, mozna sie nawet z zoo-logii podciagnac MonteChristo jak zaczynałes pisac w grupie podkarpackiej - nawet w najśmielszych wyobrazeniach nie przyszło mi do głowy jaki pałac powstaje ... brzoza: pewnie sie usmiejesz ale my z zona tez nie. Przegladalismy mnostwo projektow i wszedzie byly jakies baszty, wiezyczki a my chcielismy naprawde cos skromnego ale z pelnym pietrem i elegancja. Gdy zaczelismy sobie rysowac szkice wyszla nam taka prosta kamieniczka i wydawalo sie ze bedzie skromna, no coz wypadek przy pracy... MonteChristo faktycznie wspaniała robota. eadok: Dziekuje Ci bardzo za uznanie No przecie hrabia no nie to jak nie mo mieć pałacu... Sebo8877: oj sebo, sebo mam nadzieje ze to "mo" to ci tak wyszlo niechcacy... bo jak nie to bylo by mi troche przykro, jestesmy wraz z moja zonka bardzo przyziemnymi smiertelnikami (i podkarpacianami z KRWI I KOSCI) nie osiedlilismy sie - jak juz chyba zdazyles zauwazyc - w konstancinie czy tez gdzies w sasiedztwie Misztala (do ktorego to "mo" moglo by pasowac) ale na malej wioseczce a sasiedztwo ziomkow i ciezkopracujacych ludzi z naszego forum poczytuje sobie za zaszczyt i przywilej! Pozdrawiam wszystkich przodownikow pracy w to pierwszomajowe swieto MonteChristo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 02.05.2008 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 Monte, pozwól że się wtrącę (korzenie mam podkarpackie, jakby co ). Iście hrabiowska odpowiedź, a Sebo to poczciwy człowiek i nic złego nie miał na myśli. Jo teżem już wsiówka jest Pozdrawiam i gratuluję rozmachu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 02.05.2008 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 Monte - nie miałem nic złego na myśłi to "mo" to moja naleciałośc ze słaskiego bo jo je hanys z krwi i kości - ja tez jestem poczciwym smiertelnikie - a ten mój wpis to z przymruzeniem oka Był. Jestem pod ogromnym wrazeniem twojej inwestycji w zwiazku z tym skomentowałem to in plus że wszystyko tak ja na Monte Christo wygląda - proszę cię odbierz to jako komplement i wielki szacunek dla Twojej osoby i inwestycji. Pozdrawiam słonecznie Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonteChristo 02.05.2008 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 a Sebo to poczciwy człowiek i nic złego nie miał na myśli. Jo teżem już wsiówka jest Monte - nie miałem nic złego na myśłi to "mo" to moja naleciałośc ze słaskiego bo jo je hanys z krwi i kości - ja tez jestem poczciwym smiertelnikie - a ten mój wpis to z przymruzeniem oka Był. Jestem pod ogromnym wrazeniem twojej inwestycji w zwiazku z tym skomentowałem to in plus że wszystyko tak ja na Monte Christo wygląda - proszę cię odbierz to jako komplement i wielki szacunek dla Twojej osoby i inwestycji. dzieki drodzy ziomowie i zapominamy o sprawie bo szkoda zycia i czasu na takie gadki i podsumujmy to slowami Pawlaka ze "Sami Swoi" "...przed Bogiem wszystkie rowne..." i znowu przystepujemy do wymiany doswiadczen i pomocy Tuskowi w cudzie MonteChristo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts