zuzolka 10.10.2008 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Kto(ś) budował piwnicę z bloczków a nie szalował? Co niczego nie podejrzewający inwestor wiedzieć powinien o tej technologii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszon11 10.10.2008 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Ja budowałem z bloczków, ale tylko fundamenty. Bloczków pełnych, nie zalewowych. Co konkretnie chciałabyś wiedzieć, może coś podpowiem ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz3211 10.10.2008 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Kto(ś) budował piwnicę z bloczków a nie szalował? Co niczego nie podejrzewający inwestor wiedzieć powinien o tej technologii? Witam wszystkich forowiczów tych starych i nowych, i nie o wiek mi chodzi. Gratuluję samozaparcia wszystkim początkującym. a nawiązując do pytania; ja mam piwnicę z bloczków, jestem zadowolony; ale czy zrobilbym tak przy następnej budowie ?? nie umiem odpowiedzieć. napewno ściana z bloczków wymaga obustronnego tynkowania i jest ogolnie bardziej pracochłonna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzolka 10.10.2008 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Pożyczanie szalunków i spinanie też trochę pracochłonne. No a tynkować trzeba chyba wylaną ścianę też. Tak pytamy po prostu bo się przymierzamy do takiego wykonania naszej piwnicy/przyziemia. Podpiwniczamy cały dom i trochę tego wylewania by było/ będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika0524 11.10.2008 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2008 Witam serdecznie wszystkich prosze o malutka pomoc czy jest ktos z grupy Podkarpackiej kto buduje lub wybudował dom według projestu GRANAT właśnie stoimy z mezem przed podjeciem decyzji jaki domek wybrac bardzo zainteresował nas właśnie projekt granat, ale jak kazdy chcielibysmy najpierw zobaczyc ten domek na własne oczy my jestesmy dokładnie z Przemyśla i była bym bardzo wdzieczna jesli ktos zechce pokazac nam swoj domek właśnie według tego projektu. Dziekujemy i Pozdrawiamy Monika i Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hunk1 12.10.2008 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Wielkie dzieki za wszystkie wypowiedzi w sprawie kondensatow. Zdecydowalismy sie na Junkers - jednofunkcyjny z zasobnikiem mamy do tego jeszcze kominek z pw. Mam nadzieje ze bedzie dobrze. POdobno maja dobry serwis i moj gosc od spraw hydrauliczno - grzewczych mowi ze jest dobry. U nas duzo sie dzieje - robia nam ogrodzenie (przy tym kłótnie z sasiadem) i szpachluja nam w srodku. W tym tygodniu zaczna klasc plytki w lazience a za tydzien wjedzie kostka. Byle do stycznia POzdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dklepa 12.10.2008 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 gypsy74 potrzebuję się poradzić w sprawie wyboru systemu co i c.w. do swojego domu. Gaz będzie na 100% (jedno wygodne źródło grzania trzeba mieć). Pozostaje kwestia źródła taniego - czy kominek z płaszczem wodnym, czy z DGP? Może jakiś piec na inne "wynalazki"? (jakby co to stawiam piwo ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogus33 13.10.2008 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 witam grupę! chyba widać piękną jesienną pogodę na forum - nikt z grupy nie ma czasu, każdy się spieszy przed zimą...my też; porządkujemy działkę- wychodzi pośpiech i brak czasu by sprzątać na bieżąco, do tego kilka nieprzemyślanych decyzji i przekładamy niektóre rzeczy drugi raz, byle zdążyć, chcemy jeszcze koparkę w tym roku wpuścić do akcji i wyrównać teren, no i obsypać fundament. no i czekamy na tynkowników.pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz.W. 14.10.2008 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 chyba widać piękną jesienną pogodę na forum - nikt z grupy nie ma czasu, każdy się spieszy przed zimą... my też; porządkujemy działkę- wychodzi pośpiech i brak czasu by sprzątać na bieżąco, do tego kilka nieprzemyślanych decyzji i przekładamy niektóre rzeczy drugi raz, byle zdążyć, chcemy jeszcze koparkę w tym roku wpuścić do akcji i wyrównać teren, no i obsypać fundament. no i czekamy na tynkowników. pozdrawiam wszystkich. My się zastanawiamy właśnie czy startować do banków w tym roku, czy robić sobie nadzieje na to że coś się uda pobudować przez późną jesień-zimę. Narazie w tym tygodniu mają nam ścianki fundamentowe murować. O i tu mam pytanie. Sciany pomaluję dysperbitem (ławy wczoraj smarowałem kolejny raz) ocieplenie dam ze styroduru, no i to muszę tynkować? Myślałem żeby dać folię i zasypać ale spotkałem się z opinią o tym żeby dodatkowo to zabezpieczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 14.10.2008 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 O i tu mam pytanie. Sciany pomaluję dysperbitem (ławy wczoraj smarowałem kolejny raz) ocieplenie dam ze styroduru, no i to muszę tynkować? Myślałem żeby dać folię i zasypać ale spotkałem się z opinią o tym żeby dodatkowo to zabezpieczyć. witam. A ja spotkalam sie z opinia ,ze wszelkie zabezpieczenia typu np.siatka z klejem i tynk " nabieraja" wilgoci a to jest raczej niekonieczne i sama folia kubelkowa wystarczy. Piekny czas na budowanie...Zycze postepow! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 14.10.2008 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 Ja zrobiłem tak:od wewnatrz 2x dysperbitbloczek3x dysperbitklej8cm eps100klej-siatka-klejzwykła folia budowlanaprzysypano ziemiaJak sie sprawdzi zobaczymy za klika-klikanascie lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 14.10.2008 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 Ja zrobiłem tak:od wewnatrz 2x dysperbitbloczek3x dysperbitklej8cm eps100klej-siatka-klejzwykła folia budowlanaprzysypano ziemiaJak sie sprawdzi zobaczymy za klika-klikanascie lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 14.10.2008 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 Ja zrobiłem tak:od wewnatrz 2x dysperbitbloczek3x dysperbitklej8cm eps100klej-siatka-klejzwykła folia budowlanaprzysypano ziemiaJak sie sprawdzi zobaczymy za klika-klikanascie lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gypsy74 14.10.2008 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 gypsy74 potrzebuję się poradzić w sprawie wyboru systemu co i c.w. do swojego domu. Gaz będzie na 100% (jedno wygodne źródło grzania trzeba mieć). Pozostaje kwestia źródła taniego - czy kominek z płaszczem wodnym, czy z DGP? Może jakiś piec na inne "wynalazki"? (jakby co to stawiam piwo ) Witam... gaz, oczywiscie, wygoda.... co do kominkow, ja osobiscie nie jestem zwolennikiem ogrzewania pomieszczen rozgrzanym powietrzem... po pierwsze, koszty zwiazane z rozprowadzeniem "dosc sporych" kanalow wentylacyjnych, po drugie, cyrkulacja powietrza w pomieszczeniu jest wysoka a co za tym idze kurz unosil bedzie sie po calym mieszkaniu, pozatym pomieszczenia typu WC oraz kuchania, nie nadaje sie na takie ogrzewanie ze wagledu na przenoszone "zapachy" i wreszcie co najwazniejsze przy kazdym wylocie powietrza "deflektorze" widoczne beda smugi na scianie, a to niezbyt ladnie wyglada. Jednym z lnajlepszych rozwiazan jest, tak jak wspomniales kominek z plaszczem wodnym -0 zasada dzialania jak w kotle tylko ze jeszcze masz atrakcje wizualna, podlaczasz płaszcz wodny do instalacji co i ogrzewasz pomieszczenia poprzez zamontowane grzejniki... prosto i wygodnie... Ogrzewanie tego typu jest bardzo efektywne, praktycznie ogrzewasz caly dom poprzez kominek. Jesli chodzi o alternatywe dla tego rozwiazania to niestety nadal najtanszy jest kociol weglowy... rozne wersje, od "normalnego" czyli ile wrzucisz tyle masz ciepla poprzez kotly ze sterowaniem (wentylator, sterownik elektroniczny zamontowany na kotle) do kotłow na wegiel sortymentu mial z komora zasypowa i podajnikiem slimakowym (te kotly kosztuja nawet do 5 - 6 tys. zl) ale co za tym idzie wygoda, zasypujesz komore raz na 2-4 dni, nie musisz biegac codziennie dwa razy i "dokladac" do pieca :). Oczywiscie, sa jeszcze wersje kotłow na owies, slome i zrebki drewna, ale zasada wyglada podobnie... non stop trzeba chodzic i dokladac. Pompa ciepla.... hmmmmm zalezy jaki system, jesli bedzie to wodny (rury rozprowadzane w gruncie jak wezownica do odwiertow w przypadku malej powierzchni dzialki to koszty od 15-20 do 50 000,00 zł ale za to pozniej prawie za darmo :) - "tylko" koszt energi elektrycznej. Pompy ciepla powietrzne - dokladniej - "lodowka" z agregatem na zewnatrz, po pierwwsze glosna pracuja, pobieraj sporo pradu i pracuja do -15oC - DeDietrich wprowadza na rynek pompe ciepla powietrzna do -20oC... A co do oszczednosci, to warto pomyslec o rekuperatorze np. firmy DOSPEL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dklepa 15.10.2008 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Dzięki za odpowiedź - chyba pozostanę na kominku z płaszczem wodnym jako drugie źródło grzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcos3 15.10.2008 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Zaczynam budowę i interesują mnie ceny podstawowych materiałów budowlanych:Ja znalazłem takie (wszystkie ceny brutto z dzisiaj):pręty żebrowane fi12 - 2250zł/t (Rzeszów)pręty gładkie okrągłe fi 6 -3150zł/t (Rzeszów)cement I (słowacki -42,5) - 500zł/t (Leżajsk)bloczek silikatowy N25 - 4.40zł/szt. (Leżajsk)beton B20 - 283zł/m3 (z transportem) + 30zł/m3 pompa (Łańcut) Czy macie namiary gdzieś na tańsze materiały? Jakie dawaliście pręty na zbrojenie fundamentów, głównie chodzio strzemiona (mam zamiar dać fi6-pręty gładkie, ale są drogie, więc nie wiemczy nie zamienie na żebrowane). I jeszcze jedno pytanie do Was: Czy spotkalisciesię z takim zbrojeniem fundamentów gdzie zamiast 4 głównych prętów (np.fi12)były 3 (2 na dole i jeden na górze - w przekroju trójkąt) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac_G 15.10.2008 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Ostatnio pytałem w Rzeszowie w Gór-Hucie to mieli fi 12 po 3000, gdzieś jeszcze była po 2900 ale nie pamiętam, też będę kupował więc każdy namiar się przyda Vickey dzięki za info - na stronie http://www.puds.com.pl/ (Polska Unia Dystrybutorów Stali) można znaleźć orientacyjne ceny HURTOWE STALI na Polskim rynku, widać że ostro idzie w dół - będę więc monitorował na bieżąco rynek, tyle że nie od razu widać te różnice w lokalnych hurtowniach i trzeba liczyć pewien poślizg czasowy na ich aktualizację Elcia1 również dzięki za info - w Dębicy widzę najtaniej, ciekawe jak z transportem będzie tak do 40 km mirekbas dzięki - zadzwonię tam i zorientuje się w obecnych cenach, jak na razie lecą na łeb na szyję marcos3 - gdzie znalazłeś taką cenę za stal fi = 12 żebrowaną ?, masz może namiar na firmę ? Dziś podzwonię po kilku firmach z Rzeszowa to podam aktualnie uzyskane dane dot. tych cen. Nie wiem czy rynek lokalny posiada jeszcze zapasy po starych cenach czy też już wg nowych, NIŻSZYCH sprzedaje Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcos3 15.10.2008 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Mac_GTaką cenę znalazłem na http://www.restal.pl (tam jest telefon)Cena wydaje się podejrzanie niska ale jak zobaczyłemceny stali na stonie którą podałeś (Polska Unia Dystrybutorów Stali) to tamcena minimalna jest po 1747zł/t (wiem że to cena netto i to hurtowa ale widać że ceny spadają) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 15.10.2008 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Czy macie namiary gdzieś na tańsze materiały? popytaj w Stalbudzie (Przeworsk)-stal Hydrobud (Przeworsk)-beton Jakie dawaliście pręty na zbrojenie fundamentów, głównie chodzi o strzemiona (mam zamiar dać fi6-pręty gładkie, ale są drogie, więc nie wiem czy nie zamienie na żebrowane). A nie mozesz kupic w kręgu i sobie rozciągnąc? I jeszcze jedno pytanie do Was: Czy spotkaliscie się z takim zbrojeniem fundamentów gdzie zamiast 4 głównych prętów (np.fi12) były 3 (2 na dole i jeden na górze - w przekroju trójkąt) ? Ja mam 5xfi12 (w projekcie było 4xfi14) 3 prety dołem 2 górą. Takie zbrojenia (belki trójkatne)widziałem na stropach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vickey 15.10.2008 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Witam Jeśli chodzi o stal to ostatnio dosłownie dwa dni temu w Gór-Hucie fi 12 kosztowała już 2300 zł, gdzieś widziałem też po 2250 zł, więc jak widać cena spada i oby ta tendencja się utrzymała Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts