Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Podkarpacka

Robinson74

Recommended Posts

• Odpowiedzi 14,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witam,mam pytanie czy jeśli mam juz pozwolenie na budowę a teraz dopiero stwierdzam że chcę podnieść poddasze o 2 pustaki a w papierach nie podawałam takiej informacji to czy jest to możliwe ?

Cześć Basik

My w pozwoleniu na budowe wprowdziliśmy tylko przesunięcie fundamentów.Reszta czyli np.podniesienie ścianki kolankowej nasione zostało na bieżąco i nie stanowi problemu.Mysle ze spokojnie możesz podnosic ścianke kolankową

pozdrawiam

Witam,mam pytanie czy jeśli mam juz pozwolenie na budowę a teraz dopiero stwierdzam że chcę podnieść poddasze o 2 pustaki a w papierach nie podawałam takiej informacji to czy jest to możliwe ?

Niestety zmiana kubatury jest zmianą istotną i wymaga zmiany pozwolenia na budowę. To, że wielu budujących tego nie robi, wynika z niewielkiego prawdopodobieństwa sprawdzania parametrów domu przy odbiorze. Geodeta bowiem nanosi tylko poziome wymiary na mapę inwentaryzacyjną.

Witam,

Pozostały mi z budowy pustaki szare z gazobetonu Solbet 160 sztuk.

Wymiary:24x24x49cm. 4 równe palety 4x40szt+kilka połówek...

Sprzedam okazyjnie, z tym, że odbiór osobisty 25km od Tarnobrzegu (a 6km od Sandomierza).

tu link do aukcji ze zdjęciami: http://allegro.pl/show_item.php?item=1274222519

Budowa w okolicy Tarnobrzegu/Sandomierza. Montowałam dach w systemie Mitek. Mogę polecić firmę.

Chętnie podzielę się informacjami o solidnej ekipie "dachowców" oraz okiennej

murarzy nie polecam, a wręcz ostrzegam przed ekipą....

Drodzy,

Uczestnicy tej grupy. Wielkie wydarzenie w życiu forum! Gorąco zapraszamy do lektury „Gazety z forum”. Papierowe wydanie zostało dołączone do numeru 11 „Muratora”. W gazecie publikujemy wybrane „Dzienniki budowy”, znajdziecie dużo informacji o strukturze i życiu naszej społeczności; być może także o Was! „Gazeta z forum” ma się dobrze czytać. Mamy nadzieję, że dzięki wspólnej pracy z autorami dzienników, udało nam się to osiągnąć.

A teraz prosimy, sprawdźcie nas - czytajcie gazetę o Was i dla Was.

Miłej lektury!

Redakcja

Witajcie, zwłaszcza wszyscy budujący z okolic Łańcuta :)

Miło powitać inwestujących we własne cztery kąty z jednego podwórka Ziemi Łańcuckiej:)

Dzisiaj mam jednak pytanko, kto zna ekipę do podbitki drewnianej? pomalowana i czeka z utęsknieniem na przybicie.

Będę wdzięczna za każde info. Pozdrawiam K

Witam,

mam dylemat - muszę dokleić 5 cm do ocieplenia cokołu i zastanawiam się jak to zrobic tzn.szukam rozwiązania jak dodać tą warstwę ocieplenia, dołożyć folii kubełkowej (poprzednia kończy się ok. 5-15 cm niżej), a przede wszystkim uniknąć problemów z pękaniem w zimie wskutek podnoszenia gruntu.

Miał ktoś z Was podobny problem - proszę o podpowiedzi.

Hej

My zaczęliśmy budowę na wiosnę (Dom na medal II z MGProjekt). Zdecydowaliśmy się na jednego wykonawcę, który zaczyna od fundamentu i kończy na dachu. Z tym, że również on kupuje nam wszystkie materiały. Wstępna wycena była wyższa w stosunku do fakktycznie ponoszonych kosztów. Jeśli chodzi o koszty robocizny to wyglądają tak: 6 500 fundament, 10 000 pierwsza kondygnacja, 10 000 druga kondygnacja, 35zł/m2 robocizna dachu z blachodachówki (65zł/m2 dachówki) - łącznie z więźbą dachową, blachodachówką i pełną obróbką. Dodatkowo: 4 500 zł kominy i fajermury, 4 500 zł ściany działowe.

Projekt Wiosna - 5 tys fundamenty - 5 tys. chudziak + wszystkie ścianki nośne i działowe + mury parteru+ 5 tys strop teriva - 4 tys cała góra - ścianka kolankowa 3 lukarny kominy - schody do domu. - 1500 kanalizacja pod chudziakiem + zasypanie fundamentów i malowanie wewnatrz. Dach z dachówki całość 13 500

Projekt Wiosna - 5 tys fundamenty - 5 tys. chudziak + wszystkie ścianki nośne i działowe + mury parteru+ 5 tys strop teriva - 4 tys cała góra - ścianka kolankowa 3 lukarny kominy - schody do domu. - 1500 kanalizacja pod chudziakiem + zasypanie fundamentów i malowanie wewnatrz. Dach z dachówki całość 13 500

Hej!

A skąd taka tania ekipa??????

Hej!

A skąd taka tania ekipa??????

A z okolic dynowa - niektórzy mówią że drogo. Wszak że musiałem wszystkie materiały zapewnić sam, ale na przykład praktycznie moich sprzętów mało używali czasem wiertarke albo łopatę jak zapomnieli no i koparkę ja zapewniałem. W sumie 19 tys za samą pakę to cena umiarkowana no plus rozprowadzenie kanalizacji. No i nie odwalili maniany wszystko jest jak najlepiej zrobione. To co kazałem zmieniali przerabiali.

A z okolic dynowa - niektórzy mówią że drogo. Wszak że musiałem wszystkie materiały zapewnić sam, ale na przykład praktycznie moich sprzętów mało używali czasem wiertarke albo łopatę jak zapomnieli no i koparkę ja zapewniałem. W sumie 19 tys za samą pakę to cena umiarkowana no plus rozprowadzenie kanalizacji. No i nie odwalili maniany wszystko jest jak najlepiej zrobione. To co kazałem zmieniali przerabiali.

Czyżby to była ekipa z Dubiecka? Jeśli tak to do Nas mieli za daleko i nie bardzo chcieli się zgodzić.

Witam-buduję na Podkarpaciu domek wedlug projektu LIBRA II (odbicie lustrzane ).Obecnie mam stan surowy otwarty.Jakie polecacie okna?Czy ktoś buduje taki domek i czy mógłbym go zobaczyc na żywo?Bylbym rownież bardzo wdzięczny o jakieś fotki z wnętrza już urządzonego domku - zwłaszcza kuchni oraz dolenj i górnej łazienki.Proszę o przesłanie fotek na maila [email protected]