Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Podkarpacka

Robinson74

Recommended Posts

Witam,poszukuje dobrej ekipy do ocieplenia domu w okolicy Budziwoja(planowane prace na wiosne).Czy ktos moze polecic kogos sprawdzonego u siebie na budowie?A takze jakie sa teraz srednie ceny za wykonanie ocieplenia.

Jesteśmy na tym samym etapie, również szukamy kogoś do elewacji na wiosnę więc będziemy wdzięczni za namiary,

• Odpowiedzi 14,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witam Grupę Podkarpacką,

Właśnie rozpoczynam przygodę "Budowa" - na wiosnę start i wygląda na to, że będę tutaj często w poszukiwaniu wiedzy i kontaktów.

Dziennik Budowy założony.

Pytanie: szukam kruszywa do utwardzenia podjazdu na działce (kilkanaście m3 tj. ok. 26t).

Ma ktoś może jakieś namiary na coś w przyzwoitej cenie (z transportem pod Rzeszów).

Pozdrawiam

Witam,poszukuje dobrej ekipy do ocieplenia domu w okolicy Budziwoja(planowane prace na wiosne).Czy ktos moze polecic kogos sprawdzonego u siebie na budowie?A takze jakie sa teraz srednie ceny za wykonanie ocieplenia.

Pytałam o to kilka stron wcześniej. Padło tam kilka namiarów. Z tego co my się orientowaliśmy to rozpiętość cenowa waha się między 78 zł a 85 zł.

Witajcie,

poszukuję dobrego, taniego fachowca od rekuperacji i centralnego odkurzacza do zamontowania rurek w okolicach Rzeszowa. Zbierałem oferty z okolicznych firm i okazuje się że instalacja do odkurzacza z 4 punktami kosztuje około 1200. Jestem nieco zaskoczony ceną za w sumie kilka plastikowych rurek.

Macie kogoś polecić? Z góry dzieki

Pozdrawiam Grupę!

Fachowca od centralnego odkurzacza polecam ;), tel poszedł na priv, natomiast Siostra - B@cha miała gości od rekuperatora, ale trudno ich raczej polecić ...

Ja natomiast chciałam zapytać o kominiarza w Rzeszowie, czy ktoś poda namiary?

witam wszystkich.potrzebuje bardzo waszej pomocy.domek budujemy w okolicach stalowej woli i niska.i szukamy pana od dachu.mial nam jeden robic ale nam w ostatnim momencie powiedzial,ze jednak nie da rady.i mamy problem.brdzo prosze o jakies namiary.i chcialam jeszcze zapytac jaka blachodachowka jest dobra.z ktorej firmy mamy szukac.moze jest ktos z tych okolic i moglby nam pomoc. z gory dziekuje bardzo.pozdr

witam wszystkich.potrzebuje bardzo waszej pomocy.domek budujemy w okolicach stalowej woli i niska. jaka blachodachowka jest dobra.z ktorej firmy mamy szukac.moze jest ktos z tych okolic i moglby nam pomoc. z gory dziekuje bardzo.pozdr

znajomy bral blache z Jeżowego, razem z wykonawcami. Chyba na 99% http://www.dach-styl.pl. Z tym, ze bylo to 5 lat temu. Dobra szwedzka blacha, z dachem wszystko ok. Z tym, ze oni maja chyba tylko jeden wzor blachodachowki, ktory mi specjalnie nie lezy. Ja bralem z Bratex-u, blacha tez szwedzka SSAB, dobra, ale droga. Teraz wzialbym cos tanszego (Austria, Niemcy). Ogolnie unikaj blach chinskich, dobra blacha powinna miec nadruk producenta na spodniej stronie.

Witam wszystkich,

Budowę zaczęliśmy w lipcu. Jesteśmy na etapie kładzenia blachodachówki na dachu (Blachotrapez). Stan na dzień dzisiejszy - podobno źle pomierzyli i blacharzowi "coś" się nie zgadza. Zobaczymy co będzie po przyjeździe przedstawiciela z Blachotrapezu.

Szukamy również okien - czy ktoś ma doświadczenia co do firm: Easy door, Kobi, Mariot, Bema-res, Trans okna. Możecie kogoś polecić lub nie.

Ekipa p. HABY z Zawadki.

Skończyła u mnie właśnie remont i ceny zwaliły mnie trochę z nóg, przestrzegam wszystkich - nic na słowo, wszystko trzeba pisać, w trakcie wyjdą dodatkowe rzeczy do zrobienia: następnym razem ustalę cenę każdej głupoty przed jej zrobieniem. Poniżej szczegóły - proszę bardziej doświadczonych o obiektywną opinię, bo może niepotrzebnie czepiam się niektórych pozycji i stawek:

1/ wykonanie elewacji z ociepleniem styropian 6 cm (była już stara warstwa też z 5-6 cm) metraż 28 m2 w tym okno ok 4 m2 + kilkadziesiąt cm murku na dachu (zaokrąglone do 2 m2), nie wchodziłam na dach, więc pasuje, niech będzie 30 m2. Kosztorys otrzymałam na 3100 zl - 31 m2, bo źle zmierzyli. Przed rozpoczęciem prac miało być 80 zl za ocieplenie styropianem, 100 zl za metr za ocieplenie wełną. Podobno źle zrozumiałam - styropian to też 100 zł - razem 3000 zł

2/ parapet zewnetrzny 1 szt - 250 zł - było ustalone

obróbka blacharska 9 mb - 750 zl oraz

przeróbka rynny - dodatkowo 100 zł - wyszło w trakcie, czy ta blacha nie za droga?

3/ pomieszczenie w środku - ok 18 m2, łącznie ściany i sufit 60 m2 z tego 28,25 m2 ocieplone wełną, reszta tylko płyta gipsowo kartonowa na stelażu minus okno 4 m2. Kosztorys otrzymany - 62 m2 x 100 zł = 6200 zł !! Po targach odjęte okno, miejsca bez ocieplenia stanęły na 50 zł/m2, wełna (zgodnie z ustaleniem przed remontem po 100 zł/m2. Wychodzi 4213 zł, zapłaciłam 4300 zł ale Panowie czuli się oszukiwani.

4/ elektryka - 1 linia, 4 punkty świetlne zapalane po 2, 3 gniazdka, poprowadzenie 2 kabli do internetu po ścianie 400 zł

przykręcenie 3 gniazdek i 2 przełączników, zamontowanie na suficie 4 lamp zwykłych na wkręty 100 zł dodatkowo razem 500 zł

5/ jedna ze ścianek pomieszczenia była z boazerii - budowa nowej na stelażu 6 m2 bez ocieplenia 600 zł, jedna strona policzona po 50 zł w kalkulacji głównego pomieszczenia

6/ wyburzenie 4 ścianek - łącznie wielkości ścianek małego wc (ponad metr na niecały metr), wyburzenie tej ścianki z boazerii, usunięcie starego sufitu niecałe 16 m2 - rachunek: 500 zł - ok + 300 zł usunięcie samej muszli klozetowej ! + 100 zł wyrównanie wylewka miejsca po toalecie + 200 zł naprawa ściany po wyburzeniu( (20 cm x 2,5 wys pomieszczenia) x 2 ), naprawione trochę prowizorycznie bo mam to przykrywać płytkami/panelami + zaślepienie wody po umywalce i wc - 150 zł- razem 1250 zł !!

7/ naprawa sufitu po usuniętym wc (ponad metr kwadratowy) oraz powpychanie wełny na strop dodatkowe kilka m2 - 500 zł

8/ układanie paneli ok 18 m2 - było ustalone na 350 zł, doszło 8 m2 na korytarzu - wycena po pracy 550 zł

9/ założenie 4 listew jako progi plus ucięcie drzwi bo panele podniosły podłogę - 100 zł !! uznałam to za przesadę i obiecany rabat na koniec to pozbycie się tej pozycji ....

10/ malowanie - było niecałe 100 m2, policzono prawie 120 m2 x 7 zł = 800 zł, bo nie odjęli miejsc z płytkami...stanęło po dyskusji na 670 zł

11/ malowanie 1 futryny i jednego parapetu (szerokość kilkanaście cm) na biało - 50 zł

12/ montaż dodatkowej lampy na zewnątrz - 50 zł

13/ złożenie 3 biurek i 2 malych, 1 średniej, 1 większej szafki oraz komódki z szufladami - 300 zł

14/ papowanie dachu - materiał średniej klasy około 20 m2 - 1000 zł

15/ wycięcie fugi w plytkach - długość niecały metr, wpuszczenie kabli - 2 szt i zasylikonowanie - 50 zł.

RAZEM 13900 zł za pomieszczenie 18 m2 + 8 m2 zaplecza

Dodatkowo za 600 zl postawili z surowej płyty OSB 12 mm ściankę ma wysokość płyty z moich materiałów w części magazynowo-garażowej, wycieli drzwi i zamontowali futrynę, długość ok 5 m

Sama ekipa - miła, elewację robi solidnie - to ich specjalizacja, wewnętrzne roboty robią mniej dokładnie, sprzątają po sobie, nie może ktoś być od wszystkiego... Czy polecam - tak i nie, proszę o opinie, bo może to nie jest tak drogo jak mi się wydaje !!

Materiał ich - tynk zewn, płyty, zaprawa, ja kupiłam - panele, podkład do paneli, kołki, listwy, lampy, folię malarską, farbę, wałek, pedzel, taśmę do zabezpieczania przed malowaniem, ościeżnicę, rozcieńczalnik.

Całość na r-k - remont w firmie.

Z góry dzięki. W drugiej połowie przyszłego roku planuję budowę, więc mam nadzieje ze duza robota bedzie z mniejsza iloscia niespodzianek, opinie sie przydadza napewno.

Witam Grupę Podkarpacką,

Właśnie rozpoczynam przygodę "Budowa" - na wiosnę start i wygląda na to, że będę tutaj często w poszukiwaniu wiedzy i kontaktów.

Dziennik Budowy założony.

Pytanie: szukam kruszywa do utwardzenia podjazdu na działce (kilkanaście m3 tj. ok. 26t).

Ma ktoś może jakieś namiary na coś w przyzwoitej cenie (z transportem pod Rzeszów).

Pozdrawiam

najlepiej rzuc okien na strony www KruszGeo