Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Podkarpacka

Robinson74

Recommended Posts

• Odpowiedzi 14,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

a pieniążka wrzuciłaś do ław? :-? przecież musi się darzyć

a uziom ze zbrojenia wypuściłaś ?

A nie wiecie co dziejesię z Renią chyba się zacoirała :cry:

Januszku, żyję, ale co to za życie, ciorom po 12 godzin w pracy (niestety jeszcze nie na budowie), w międzyczasie latam za kosztorysem domu i wyceną mojego mieszkania - bo to potrzebne dokumenty do kredytu.

Jak to załatwię, to będę wycierać klamki w banku.

Pozwolenie się uprawomocniło, mogę zaczynać, wczoraj wykonawca zapowiedział, że w czwartek będzie zdejmował humus i kazał wołać geodetę do tyczenia. Nnnno może wreszcie się zacznie to koło toczyć, bo do tej pory wszystko szło jak po grudzie, traciłam nadzieję, że te formalności się kiedyś skończą.

Ale dopóki nie wbiją łopaty, to nadal mam wrażenie, że w ostatniej chwili znowu cóś przeszkodzi i się wszystko odwlecze. Trochę się pesymistką zrobiłam.

Dzięki za przypomnienie o pieniążku w ławy, może jeszcze jakieś inne czary-mary znacie ? Zrobię wszystko coby mi się wiodło, chociaż w to nie wierzę, wierzę za to w to, że jak sama nie uciorom, to nic mi z nieba nie spadnie a i krasnoludki nie pomogą :cry:

A o uziomie dyskutowałam z moim wykonawcą, mówi żeby nie robić, podobno rzadko się to teraz robi, w projekcie nie mam. Nie wiem co o tym sądzić.

Aniko,

pocieszyłas mnie trochę tą wiadomością o obniżce cen, bo wpadłam w rozpacz jak usłyszałam, że stal powyżej 3.000 za tonę. Będę potrzebować 2 lub 3 tony (solidnie zbrojone ławy, ściany fundamentowe, dwa stropy), policzą dokładnie w trakcie budowy. Prefabrykaty ze stalą, jak nadproża też zdrożały o 100 % lub więcej. Nieeeeee nie pocieszy mnie nikt ! :cry: :cry: :cry:

Ludzie kochani gdzie co kupować, żeby choć trochę taniej ?

Pozdrawiam wszystkich, na majówkę się piszę oczywiście, dostosuję się do terminu, wałówkę przyniosę, tylko może się umówimy co- kto, żeby nie było 5 sałatek i ani jednego placka. No i jakie trunki ?

Witam Organizację

:o :o :o

Nooooooooooooo wreszcie cos dla mnie :lol:

Pewnie ze sie pisze, mnie tam kazdy termin pasuje :lol: moja rola w budowaniu to godne reprezentowanie rodziny :lol: :lol:

Termos mam, żarcie sie wezmie ze sklepu zapakuje sie w teczke i.............. na wycieczke :lol:

RS A czy aby ta niespodzianka dla Januszka juz jest?

Przeciez to ma byc Swieto Januszka. :lol: :lol:

Nie wiem tylko czy odpale swoja maszyne :lol: ale co tam, w koncu naleze do organizacji ona ma sposob na wszystko :wink:

http://www.nev.pl/grafika/gify/rozne/biwak.gif

Namiot ,karimate i spiwor .........tez wezme .

Moze jeszcze troche drewna sie przyda :D

Kochani jestem zszokowana. :o

Moja ekipa nadała takie tępo, że nie nadążam za nimi.

Dzisiaj skończyli fundamenty. :D

W piątek wykonali ręcznie wykopy pod fundamenty. W sobotę ułożyli zbrojenia i na 10 przyjechał beton. W poniedziałek deskowanie i dziś zalewanie ścianek fundamentowych.

Budowanie to sama przyjemność. I mam nadzieję, że tak będzie do końca. :p

Pomysł z majówką jest świetny.. Tylko zastanawiam się, czy dam radę przybyć. :-?

Gdybym czasem nie przybyła, to już dziś życzę Wam super imprezy.

A może uda mi się załapać na końcówkę? Zobaczymy.

Anika zapraszam do mnie na budowę. Będę mogła już pokazać gdzie będzie salon, kominek, jadalnia ... itd. Dam Ci wcześniej znać kiedy tam będę.

Teraz będzie troszkę przerwy na budowie. Muszę nadrobić zaległości w pracy. Ostatnio Szefowa pytała się czy jak skończę fundamenty, to czy częściej będę zaglądała do pracy.

Januszek a ten pieniążek to daje się do ławy fundamentowej, czy międy ścianą fundamentową a ścianą kondygnacji. Pytałam się wykonawcy czy już mam dawać. A on powiedział, że jeszcze nie.

Daj znać kiedy to się robi. Może jeszcze jutro uda się wcisnąć coś w ten beton (chyba się łudzę).

A jak jest już za późno to co ja zrobię? :o

Ponieważ ten termin zbliża się wielkimi krokami, oddzywajcie się szybko, żeby można było coś postanowić. 8)

ze mna jak z dzieckiem ... Aniko :wink:

dostosuje sie

Dzięki za przypomnienie o pieniążku w ławy, może jeszcze jakieś inne czary-mary znacie ? Zrobię wszystko coby mi się wiodło, chociaż w to nie wierzę, wierzę za to w to, że jak sama nie uciorom, to nic mi z nieba nie spadnie a i krasnoludki nie pomogą :cry:

podkowa ... koniecznie stara ...

pod posadzki skorupki jajek ...i kamienie otoczaki z rzek górskich ... w węgłach domu ... (to tzw. kamienie węgielne ... )

A o uziomie dyskutowałam z moim wykonawcą, mówi żeby nie robić, podobno rzadko się to teraz robi, w projekcie nie mam. Nie wiem co o tym sądzić.

elektryczne uziemienie jest obowiązkowe (ale to to mozna łatwo wykonac ...)

bardziej zadbaj o uziom odgromówki bo tego tak łatwo nie nadrobisz .... Reniu

Aniko,

pocieszyłas mnie trochę tą wiadomością o obniżce cen, bo wpadłam w rozpacz jak usłyszałam, że stal powyżej 3.000 za tonę. Będę potrzebować 2 lub 3 tony (solidnie zbrojone ławy, ściany fundamentowe, dwa stropy), policzą dokładnie w trakcie budowy. Prefabrykaty ze stalą, jak nadproża też zdrożały o 100 % lub więcej. Nieeeeee nie pocieszy mnie nikt ! :cry: :cry: :cry:

chyba chcesz droge różami usłac wykonawcy ... Reniu ...

(zamiast sobie oszczedzic koszty - to ułatwiasz wykonawcy prace ...)

nadproza i belki stropowe niech Ci wyleje na mokro - zaproponuj ...

szalunek ażurowy ...i np. strop DZ ( deska co 60 cm ) lub ackerman ... (deska co 40 cm )

(teriwa i fert to najdrozsze stropy ... )

a stal ...hmmm moim zdaniem wystarczy Ci 1,5 tony ...

na Twoj teren (moim zdaniem ) poszerzenie ław ma sens ... przezbrajanie ław - nie ...

i

usmiechaj sie czesciej ...

pozdrówka

brzoza

RS: dobrze w końcu Cię widzieć (znaczy, przeczytać :wink: )

Cieszysz się, że zwalamy Ci się na głowę, prawda? :lol:

A tak serio, to urządzimy to tak, żeby nie robić Ci problemów. Oczywiście, wielkich problemów, bo sam fakt majówki w Twoim ogrodzie z Forumowiczami to już nie lada gratka :p

Napisz mi tylko, co trzeba zorganizować. Rozumiesz: grill, ławeczki, stoliczki...

Brzoza: na Ciebie zawsze można liczyć :D Jak to było? Za rączkę i do... Fajnie, że będziesz. To jest nas już kilkoro: Tampiko, Baru, Renia, Aneta, RS, Januszek, Brzoza, Wojtek T. Mam nadzieję, że reszta odezwie się niedługo. A jak już będziemy mieli wszystkich chętnych, to poustalamy resztę i podzielimy role.

SławekZ: sorki, nie mam pojęcia co to jest peszel :oops:

Gość kaj

Renia napisał:

A o uziomie dyskutowałam z moim wykonawcą, mówi żeby nie robić, podobno rzadko się to teraz robi, w projekcie nie mam. Nie wiem co o tym sądzić
.

W projekcie nie ma odgromówki, bo nie jest obowiązkowa, ale radzę zrobić. W końcu to Ty będziesz tam mieszkac i na pewno chcesz, zeby było bezpiecznie. Dobrze jest przymocowac bednarkę do zbrojenia ławy fundamentowej, póżniej jak znalazł...

Pozdrawiam majowo. :lol:

Jestem . Siadł mi komputer i bardzo za Wami tęskniłam.

Muszę się pochwalić mam tynki i wylewki i tarasy. Wszystko sobie ładniutko schnie. A jak postepy u Was?

Pozdrawiam cała grupę .

Paty :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

:D witaj Paty

wylewki schną ... portfel chudnie ... gospodarka sie rozwija ...

i zaciera rece( bo bo szykuje sie nam kataster od luksusów ...)

faaajnie jest :D

RS: dobrze w końcu Cię widzieć (znaczy, przeczytać :wink: )

Cieszysz się, że zwalamy Ci się na głowę, prawda? :lol:

:wink:

kto by sie nie cieszył .... tiaaaa

:D:D:D

Brzoza: na Ciebie zawsze można liczyć :D Jak to było? Za rączkę i do...

...

było fajnie :lol::lol::lol:

ojjjj ... :oops: :roll: :wink:

Fajnie, że będziesz. To jest nas już kilkoro: Tampiko, Baru, Renia, Aneta, RS, Januszek, Brzoza, Wojtek T. Mam nadzieję, że reszta odezwie się niedługo. A jak już będziemy mieli wszystkich chętnych, to poustalamy resztę i podzielimy role. :

silna grupa ..pod wezwaniem ...:D

SławekZ: sorki, nie mam pojęcia co to jest peszel :oops:

Anika to taka karbowana rura na przewody elektryczne

Sławek ,zdaje ze w karbowana rure wpycha sie tyle przewodów ile sie zmieści ...

to jest podobnie jak z zagadką" ile pies ma zębow ...?"

znacie ?

Pies ma zębów .... cały pysk :lol:

brzoza

Gospodarka się rozwija .... no i owszem sami panowie z telewizorka do tego doprowadzili. Ameryki nie odkryli twierdząc , że ruszyło w budownictwie i motoryzacji. Poczekamy , zobaczymy jak szybko po 1 maja będzie im opadać :wink: ..... wzrost gospodarczy oczywiście.

Wszędzie kolejiki , zapisy, nic nie można w normalnym trybie już kupić.

(materiały budowlane oczywiście) chociaż z cukrem też podobno gdzieniegdzie poroblemy.

Ale co tam nie narzekajmy, jest cieplutko, roboty idą do przodu, już nie długo na swoim..

Pozdrawiam Paty.

Gość kaj
SławekZ- dokładnie tak, maksymalnie tyle przewodów do peszla ile sie zmieci, przy czym musi zostać tyle luzu, żeby te przewody mogły się w rurce swobodnie przesuwać podczas wcišgania. Nie ma na to normy, poza zdrowym rozsšdkiem :roll:

Witajcie wszyscy !

Rzadko teraz wpadam na forum ale ze względu na ruszenie gospodarki przez nasz kochany rząd za pomocą VAT-u cierpię na brak czasu i mogę dopiero teraz napisać bo na chwilę mi poluzowało.

Również od miesiąca jestem zakręcony w lewo przez mój ukochany żużel i mecze a w domu mnie coraz mniej i boję się eksmisji że strony mojej żony haha.

Oczywiście jeszcze poza rodzinnymi zajęciami dzisiaj mam jedną wizytę państwową u doktorka po 20 w sprawie ogrzewania bo go wcześniej nie ma w domu.

Tęsknię za 1 Maja bo mi się mam nadzieję ciśnienie zmniejszy i będę wiedział czy bryndzę będę mógł jeść czy nie haha.

Widzę że wam wszystkim idzie piernikiem na budowach.

Uważajcie na Anetę S. bo pisz że ma super szybk ekipę i was przegoni

skąd ona wytrzasneła takich przodowników pracy haha.

BRZOZA - odnośnie twojego pytania o młodzież naszą kochaną - narazie nic nie widzę jak coś dojrzę to ci dam znac - bądź cierpliwy bo to może potrwać.

MAJÓWKA - co za piękne hasło niedawno tu zobaczyłem wszystko co do tej pory przeczytałem czyli surowe warunki polowe, nagość natury,

same niewiadome czyli co? gdzie ? oraz wspaniałe wasze towarzystwo już powodują wypieki na ciele i rosnącą niecierpliwość.

Sledzę wszystkie wiadomości w mediach na jej temat i jak coś będzie do pomocy dla mnie to dajcie znać - mam nadzieję że nic mi nie wypadnie.

Narazie pozdrawiam całą organizację w całości i w kawałkach i znikam do domu WOJTEK.