mruva 07.04.2008 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Komu jeszcze zarezerwowac szpadel? Ja poproszę szpadelek. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 07.04.2008 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Potrzebuję pilnie usług minikoparki, znacie jakiś namiar?szukałam w Gratce, ale nie znalazłam http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_confused.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota szymczak 07.04.2008 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 mmmad dziękuję bardzo za odpowiedź. Jesteś WIELKI !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 08.04.2008 04:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Potrzebuję pilnie usług minikoparki, znacie jakiś namiar? między castoramą a praktikerem na włókniarzy jest wypożyczalnia minikoparek, kiedyś były tam okna Sokółka a teraz są tam materiały budowlane dachówki oraz wypożyczalnia sprzętu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 08.04.2008 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 mmmad dziękuję bardzo za odpowiedź. Jesteś WIELKI !!! a jego żona mówi inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 08.04.2008 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 mmmad dziękuję bardzo za odpowiedź. Jesteś WIELKI !!! a jego żona mówi inaczej Ze jestem wielki i mądry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 08.04.2008 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 mmmad dziękuję bardzo za odpowiedź. Jesteś WIELKI !!! a jego żona mówi inaczej Ze jestem wielki i mądry? nieeeee mówi że jesteś wielki .....BRZYDAL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tyniu 08.04.2008 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Hej,Dawno tu nie zaglądałem. Minęła zima i powoli czas brać się za prace ogrodowe w związku z tym mam 2 pytania: - może ktoś chce za darmo okolo 160 sztuk dachówki Euronit Ekstra (transport we własnym zakresie) - może ktoś z okolic Aleksandrowa ma na zbyciu humus z wykopów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 08.04.2008 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Hmm...czy ktos slyszal, cos wie?Zabieramy sie za garaz - fundamenty. Poniewaz do tego zamowie gruche (Walenciak), to chcialabym od razu zalac slupki fundamentowe pod taras i slupki do ogrodzenia.Czy uda mi sie to wszystko zrobic? Rozumiem ze pompe do tego tez musze wziac - rozumiem bardziej precyzyjnie bedzie mozna napelnic wykopy betonem? I jeszcze jedno - zamiast 1 chcemy 2 tarasy drewniane, na slupkach fundamentowych. Co z pozwoleniem na budowe? W projekcie mam 1 taras, nie czepna mi sie slupkow z drugiej strony budynku tez? Napiszcie prosze, dzieki! Karolina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 08.04.2008 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Kto w Lodzi oprocz Maxbetu sprzedaje jeszcze kregi betonowe fi 1000? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 08.04.2008 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Hmm... czy ktos slyszal, cos wie? Zabieramy sie za garaz - fundamenty. Poniewaz do tego zamowie gruche (Walenciak), to chcialabym od razu zalac slupki fundamentowe pod taras i slupki do ogrodzenia. Czy uda mi sie to wszystko zrobic? Rozumiem ze pompe do tego tez musze wziac - rozumiem bardziej precyzyjnie bedzie mozna napelnic wykopy betonem? I jeszcze jedno - zamiast 1 chcemy 2 tarasy drewniane, na slupkach fundamentowych. Co z pozwoleniem na budowe? W projekcie mam 1 taras, nie czepna mi sie slupkow z drugiej strony budynku tez? Napiszcie prosze, dzieki! Karolina Lanie betonu w wykop nie jest na FM chwalonym wyczynem. Ale to Ty jestes inwestorem i wolno Ci Slupki fundamentowe uda Ci sie zalac, jesli masz je zaszalowane i jesli nie jest za wysoko lub zamawiasz pompe. Numer z tarasem moze przejsc, o ile nie zmieniasz uzgodnionego w ZUD obrysu domu i o ile sie kierownik podpisze pod ta zmiana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 08.04.2008 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Potrzebuję pilnie usług minikoparki, znacie jakiś namiar? między castoramą a praktikerem na włókniarzy jest wypożyczalnia minikoparek, kiedyś były tam okna Sokółka a teraz są tam materiały budowlane dachówki oraz wypożyczalnia sprzętu Dzięki http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif To ciekawe miejsce - wypożyczą minikoparkę, ale bez koparkowego, nawet takiego mini http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_confused.gif i przynajmniej na dobę. Na godziny nie ma takiej opcji. Ale znalazłam inną kopareczkę z obsługą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 09.04.2008 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 Lanie betonu w wykop nie jest na FM chwalonym wyczynem. Ale to Ty jestes inwestorem i wolno Ci Slupki fundamentowe uda Ci sie zalac, jesli masz je zaszalowane i jesli nie jest za wysoko lub zamawiasz pompe. Numer z tarasem moze przejsc, o ile nie zmieniasz uzgodnionego w ZUD obrysu domu i o ile sie kierownik podpisze pod ta zmiana. To nasze pierwsze fundamenty (pod garaz), po dom kupilismy w stanie surowym. Wiec jak sie powinno zrobic? Tesc twierdzi ze kopie sie po obrysie garazu, nad ziemia szaluje deskami i w to leje beton. potem wybiera sie ziemie ze srodka na potrzeby wylewek i ocieplenia. Zamowimy pompe do tego wszystkiego. Z tarasem jest klopot - zmieni mi sie obrys budynku, a kierbud z gatunku formalistow, nie podpisze sie wydaje mi sie (zreszta gdzie sie ma podpisac - w ksiazce budowy? Na projekcie dorysowac taras i podpisac??) Mysle ze zalejemy slupki i nie bedziemy wiecej ruszac tarasow do odbioru budynku, moze do samych slupkow sie nie doczepia?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 09.04.2008 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 Mysle ze zalejemy slupki i nie bedziemy wiecej ruszac tarasow do odbioru budynku, moze do samych slupkow sie nie doczepia?? najważniejsze, czy nie zmienia odległości od granic. Tu już nie ma przeproś. Jak jest dalej, niż 3 metry, to można poszaleć. Tez bym zalała fundament pod ten dodatkowy taras, przysypała piaseczkiem, słupki można sobie zalać. mogą być pod różne rzeczy. I nie ruszała do odbioru. Potem skończyć i po krzyku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 09.04.2008 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 Mysle ze zalejemy slupki i nie bedziemy wiecej ruszac tarasow do odbioru budynku, moze do samych slupkow sie nie doczepia?? najważniejsze, czy nie zmienia odległości od granic. Tu już nie ma przeproś. Jak jest dalej, niż 3 metry, to można poszaleć. Tez bym zalała fundament pod ten dodatkowy taras, przysypała piaseczkiem, słupki można sobie zalać. mogą być pod różne rzeczy. I nie ruszała do odbioru. Potem skończyć i po krzyku. Oczywiscie zmienia odleglosc od granicy Chyba zalejemy i bedziemy udawac ze pod parasol albo cos. Albo ze sie pomylilismy i musimy zbic Brr nie lubie, ale coz - chyba trzeba :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 09.04.2008 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 To nasze pierwsze fundamenty (pod garaz), po dom kupilismy w stanie surowym. Wiec jak sie powinno zrobic? Tesc twierdzi ze kopie sie po obrysie garazu, nad ziemia szaluje deskami i w to leje beton. potem wybiera sie ziemie ze srodka na potrzeby wylewek i ocieplenia. Zamowimy pompe do tego wszystkiego. Z tarasem jest klopot - zmieni mi sie obrys budynku, a kierbud z gatunku formalistow, nie podpisze sie wydaje mi sie (zreszta gdzie sie ma podpisac - w ksiazce budowy? Na projekcie dorysowac taras i podpisac??) Mysle ze zalejemy slupki i nie bedziemy wiecej ruszac tarasow do odbioru budynku, moze do samych slupkow sie nie doczepia?? Tesc w zasadzie ma racje... tylko ze obecnie obowiazujaca praktyka mowi o tym, zeby najpierw wybrac ziemie z calosci i zaszalowac calae lawy fundamentowe. A potem robi sie sciany fundamentowe i do srodka wsypuje piasek. Moze byc ten wczesniej wybrany, o ile to nie jest humus. Pompa nie jest konieczna, bo grucha moze lac w dol, o ile jest dojazd do calosci wykopu. To moze daruj sobie te slupki pod drugi taras. Jak oddasz budynek, to sobie dorobisz. Slupek fundamentowy to dosc banalna sprawa w porownaniu z pracami, z ktorymi sie spotkasz pozniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 09.04.2008 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 Tesc w zasadzie ma racje... tylko ze obecnie obowiazujaca praktyka mowi o tym, zeby najpierw wybrac ziemie z calosci i zaszalowac calae lawy fundamentowe. A potem robi sie sciany fundamentowe i do srodka wsypuje piasek. Moze byc ten wczesniej wybrany, o ile to nie jest humus. Pompa nie jest konieczna, bo grucha moze lac w dol, o ile jest dojazd do calosci wykopu. To moze daruj sobie te slupki pod drugi taras. Jak oddasz budynek, to sobie dorobisz. Slupek fundamentowy to dosc banalna sprawa w porownaniu z pracami, z ktorymi sie spotkasz pozniej. To jest fundament tylko pod garaz, domek juz sobie stoi - i byl robiony po nowemu Mysle ze nie bedziemy szalowac scalosci, tylko zalejemy do ziemi w tym przypadku;) Jednak chyba zrobie te slupki, generalnie pozniejsze prace juz nie beda specjalnie trudne - zostaje garaz, tynki zewnetrzne, tarasy i wykonczenie wewnatrz. No i ogrod... ale to dopiero za rok na wiosne tak "z grubej rury". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 09.04.2008 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 Tesc w zasadzie ma racje... tylko ze obecnie obowiazujaca praktyka mowi o tym, zeby najpierw wybrac ziemie z calosci i zaszalowac calae lawy fundamentowe. A potem robi sie sciany fundamentowe i do srodka wsypuje piasek. Moze byc ten wczesniej wybrany, o ile to nie jest humus. Pompa nie jest konieczna, bo grucha moze lac w dol, o ile jest dojazd do calosci wykopu. To moze daruj sobie te slupki pod drugi taras. Jak oddasz budynek, to sobie dorobisz. Slupek fundamentowy to dosc banalna sprawa w porownaniu z pracami, z ktorymi sie spotkasz pozniej. To jest fundament tylko pod garaz, domek juz sobie stoi - i byl robiony po nowemu Mysle ze nie bedziemy szalowac scalosci, tylko zalejemy do ziemi w tym przypadku;) Jednak chyba zrobie te slupki, generalnie pozniejsze prace juz nie beda specjalnie trudne - zostaje garaz, tynki zewnetrzne, tarasy i wykonczenie wewnatrz. No i ogrod... ale to dopiero za rok na wiosne tak "z grubej rury". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrozek1 09.04.2008 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 witamy się też tutaj? A więc witam wszystkich budujących z Łodzi i okolic. Słowo o mnie i zamiarach: - plany startu budowy na koniec czerwca 08 z silnym postanowieniem przeprowadzki przed grudniem 09 - lokalizacja: Rąbień AB, ale tuż tuż przy Aleksie (pomiedzy boryną a osrodkiem pomocy spolecznej) - chalupka: ma byc dla 4 osobowej rodziny, z dachem 2 spadowym i garazem 2 stanowiskowym. najpodobniejsza do Diuna II z Domusa: (http://www.domus.wroc.pl/GetImg.php?sizex=585&flip=&id=1894). Po krótkim przedstawieniu pytanie nr 1. Stemple potrzebuje na ogrodzenie tymczasowe do siatki 'leśnej'. W niedalekiej odległości znajduje sie tartak Lutomiersk i cena za jeden 'patyk' to 7PLN, będę wdzięczny za info czy cena normalna czy szukać taniej. @mmmad - kawałek prywaty. Mam pewne podejrzenia, że spotkaliśmy się już w życiu A właściwie 'minęliśmy w drzwiach' w pewnej firmie o nazwie na 'D'. Tyś opuszczał stanowisko admina, ja przeszedłem jako świeżynka-project... Zgadza się? zdrówka, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 09.04.2008 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 Pytanie z serii "na gwałt" Mam ofertę na styropian Knaufa - dobry on jest, brać ? Na razie pomijamy cenę w rozważaniach ... Jutro muszę dać odpowiedź, więc pliz, pliz pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts