Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Się pochwalę...

ławy dziś zalałem, wreszcie coś widać na działce :lol: :lol: :lol:

No to "pierwsze koty za płoty" :wink: gratuluję :D

I pytanie: B-15 czy B-20?

W projekcie jest B 15 ale doszedłem do wniosku, że B 20 jest niewiele droższy a za to mocniejszy i powszechnie stosowany w ławach fundamentowych i został wybrany i zastosowany w moich ławach.

:D No właśnie taka zamiana chodziła mi po głowie

po Twojej odpowiedzi już nie chodzi :lol: :lol: :lol:

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/3238/#findComment-8677883

Swego czasu na liście krążyła taka ala " instrukcja budowania "

w której ujęte było co jak kiedy i w jakiej kolejności....

Jeżeli ktoś by jeszcze dysponował

to byłabym wdzieczna za przesłanie :)

Matam zgadzam się z założeniami.

Mam jeszcze małe pytanie do tych co mają:

- pompę ciepła - chciałabym wiedzieć czy to jest opłacalne i

jak kształtują się koszty energii elektrycznej w okresie grzewczym

czy ktoś będzie skory się podzielić informacjami??

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/3238/#findComment-8677880

matam popieram sam szykuję kilka przemyśleń na Twoją listę :lol: muszę się tylko trochę sprężyć :D
Ta lista nie jest MOJA jest NASZA Osobom, które chcą uczestniczyć w jej tworzeniu udostępnię konto, tak aby lista została dla potomnych. Mój czas budowy się kończy i naturalnie że mniej zaglądam na forum, i mam nadzieje że dalej będę zaglądał jak wielu to czyni.

Hmm jakiś sentymentalny ten post ...

Ktoś wspomniał o spotkaniu, jestem jak najbardziej za. Na pewno ognisko by się przydało :). Każdy weźmie po jednej palecie i będzie ognicho że cho cho, Pozostaje kwestia miejsca. Tutaj albo publiczne np okolice głębokiego albo prywatne i tutaj chętni mogą zaoferować swoje miejsce ...

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/3238/#findComment-8677876

Witam

Gdzie mogę kupić w dobrej cenie komplet materiałów na strop typu teriva? Druga sprawa jak rozliczaliście się z kierownikiem budowy bo ostatnio rozmawiałem z jednym to powiedział, że bierze 600zł za miesiąc i to ja decyduje na ile miesięcy go potrzebuje, średnio na 4 miesiące czyli na stan surowy gdyż potem podobno już nie potrzeba kierownika.

Jeśli ktoś może polecić jakiegoś kiera proszę o namiary na niego.

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/3238/#findComment-8677875

WitamDruga sprawa jak rozliczaliście się z kierownikiem budowy bo ostatnio rozmawiałem z jednym to powiedział, że bierze 600zł za miesiąc i to ja decyduje na ile miesięcy go potrzebuje, średnio na 4 miesiące czyli na stan surowy gdyż potem podobno już nie potrzeba kierownika.

Umów się na całość, wypłacaj w transzach, tak jak płacisz wykonawcom. Nie dojedzie grucha z betonem, albo miesiąc będzie lało, gość nic nie będzie miał do roboty, a Ty bulisz...

Potem kierownik też jest potrzebny. Przynajmniej formalnie. Ktoś musi robić wpisy do dziennika budowy. Do samego końca !

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/3238/#findComment-8677874

Podzielę się z Wami, a co tam... Nie tylko Wy macie pod górkę :)

W październiku 2007 roku zamówiliśmy zabudowę kuchni, [...]Do dzisiaj żadnych wieści. Część mebli stoi prowizorycznie w kuchni, część stoi nie rozpakowana w kartonach. Pieniądze za meble zapłaciliśmy w całości, zgodnie z umową. Została część za montaż....

Chcecie wiedzieć co za to firma ? ;)

Jeszcze nie spotkalem sie z przypadkiem zeby kuchnie za pierwszym podejsciem zamontowali i wszytko bylo od razu tip top, wiem ze teraz pewnie sypnie sie z jak z worka milion postow ze u nas to bylo wszystko od razu OK ;)... ale jakos nie moge w to uwierzyc. Ostatnio postanowilem nawet zakladac sie ze znajomymi o kolacje ze nie zrobia wszystkiego od razu... jedliscie w Santorini? na pierwszy ogien idzie kuchnia grecka :D

Ale 8 miesięcy? Zwłaszcza, że zamówiliśmy graty prawie dwa lata temu....

Polecam jagnięcinę w "Chałupie" ... ;)

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/3238/#findComment-8677873

Witam

Na razie pojdzie Santorini, przy kolejnej okazji kuchennej sprawdze te jagniecine ;) Chyba ze ekipa sie wykaze ale wtedy wlascicel powinien byc tak szczesliwy ze i tak postawi kolacje, nie uwazacie? :D

A tak serio... wlasnie zrobilem najwieksza piaskownice swojego zycia, 14 lodek piachu zasypowego wsypanego miedzy moje fundamenty. No i chlopaki tak ochoczo wzieli sie za zageszczanie (oczywiscie warstwami) ze przy ostatnich warstwach rozeszla sie lekko jedna sciana fundamentowa. Pewnie zaprawa nie zwiazala, mniejsza o to ale zastanawiam sie co dalej? Wykonawca, twierdzi ze to zamuruja... ale jak? A ze kontrola najwyzsza forma zaufania postanowilem zapytac tu...

Szczelina jest ok 15 mm w najgrubszym miejscu, przy narozniku, w gornych warstwach fundamentu, idac w dol zmniejsza sie i zanika po ok 1 m (cala sciana fundamentowa ma ok 1,60). Wg mnie to chyba trzeba odkopac piasek zasypowy i wymurowac to od nowa? Czy wystarczy ze chlopaki zamuruja te szczeline zaprawa? Ale co z pionem? Hmmm, dla mnie to nie jest duzo, jeden bloczek krzywo ustawiony moze wiecej znaczyc...

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/3238/#findComment-8677872

matam popieram sam szykuję kilka przemyśleń na Twoją listę :lol: muszę się tylko trochę sprężyć :D
Ta lista nie jest MOJA jest NASZA Osobom, które chcą uczestniczyć w jej tworzeniu udostępnię konto, tak aby lista została dla potomnych. Mój czas budowy się kończy i naturalnie że mniej zaglądam na forum, i mam nadzieje że dalej będę zaglądał jak wielu to czyni.

Matam hm oczywiście, że jest nasza :D po prostu nastąpił tzw "skrót myślowy"...

a tak swoją drogą po przeczytaniu Twojego postu..."stary matam się kończy...jego czas budowy też... :D lista dla potomnych... :D " - tak to sobie wyobraziłem, taki ciąg myślowy u mnie nastąpił :wink: .

Stary nie pocieszaj się, że Twoja budowa się kończy, kończy się pewien etap Twojej budowy-mieć dom to ciągła i nieustająca budowa i nieustające remonty, przeróbki... :D - wiem coś o tym bo od 20 latek pomieszkuję sobie w domku jednorodzinnym.

Moja obecna budowa i to w co się teraz pakuję to będzie odświeżenie moich doświadczeń :lol:

Pozdrawiam wiosennie

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/3238/#findComment-8677871

Witam

Na razie pojdzie Santorini, przy kolejnej okazji kuchennej sprawdze te jagniecine ;) Chyba ze ekipa sie wykaze ale wtedy wlascicel powinien byc tak szczesliwy ze i tak postawi kolacje, nie uwazacie? :D

A tak serio... wlasnie zrobilem najwieksza piaskownice swojego zycia, 14 lodek piachu zasypowego wsypanego miedzy moje fundamenty. No i chlopaki tak ochoczo wzieli sie za zageszczanie (oczywiscie warstwami) ze przy ostatnich warstwach rozeszla sie lekko jedna sciana fundamentowa. Pewnie zaprawa nie zwiazala, mniejsza o to ale zastanawiam sie co dalej? Wykonawca, twierdzi ze to zamuruja... ale jak? A ze kontrola najwyzsza forma zaufania postanowilem zapytac tu...

Szczelina jest ok 15 mm w najgrubszym miejscu, przy narozniku, w gornych warstwach fundamentu, idac w dol zmniejsza sie i zanika po ok 1 m (cala sciana fundamentowa ma ok 1,60). Wg mnie to chyba trzeba odkopac piasek zasypowy i wymurowac to od nowa? Czy wystarczy ze chlopaki zamuruja te szczeline zaprawa? Ale co z pionem? Hmmm, dla mnie to nie jest duzo, jeden bloczek krzywo ustawiony moze wiecej znaczyc...

Hmm, ja bym kazal aby przemurowali na nowo ten naroznik, najwazniejsze aby twoj kierbud to widzial i nakazal sposob tego naprawy. Jak naprawia to niech lepiej obsypia budynek (fundament na zewnatrz) wtedy ryzyko jest mniejsze.

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/3238/#findComment-8677870

Witam

Hmm, ja bym kazal aby przemurowali na nowo ten naroznik, najwazniejsze aby twoj kierbud to widzial i nakazal sposob tego naprawy. Jak naprawia to niech lepiej obsypia budynek (fundament na zewnatrz) wtedy ryzyko jest mniejsze.

W jakiej cenie kupowałeś piach zasypowy do fundamentów i gdzie. Jaki jest koszt transportu?

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/3238/#findComment-8677869

Matam hm oczywiście, że jest nasza :D po prostu nastąpił tzw "skrót myślowy"...

a tak swoją drogą po przeczytaniu Twojego postu..."stary matam się kończy...jego czas budowy też... :D lista dla potomnych... :D " - tak to sobie wyobraziłem, taki ciąg myślowy u mnie nastąpił :wink: .

Stary nie pocieszaj się, że Twoja budowa się kończy, kończy się pewien etap Twojej budowy-mieć dom to ciągła i nieustająca budowa i nieustające remonty, przeróbki... :D - wiem coś o tym bo od 20 latek pomieszkuję sobie w domku jednorodzinnym.

Moja obecna budowa i to w co się teraz pakuję to będzie odświeżenie moich doświadczeń :lol:

Pozdrawiam wiosennie

Dzięki za "pocieszenie". Teraz powoli sie przenosze na forum ogrodowe, pozniej zapewne bedzie forum remontowe :p

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/3238/#findComment-8677868

Witam

Gdzie mogę kupić w dobrej cenie komplet materiałów na strop typu teriva? Druga sprawa jak rozliczaliście się z kierownikiem budowy bo ostatnio rozmawiałem z jednym to powiedział, że bierze 600zł za miesiąc i to ja decyduje na ile miesięcy go potrzebuje, średnio na 4 miesiące czyli na stan surowy gdyż potem podobno już nie potrzeba kierownika.

ło joj jaki drogi ten kierownik !!!! :o

My placimy za calosc 1500zl ( no chyba ze beda duze problemy z budowlancami i masa przerogrk to dloiczy sobie 500zl ) ale poki co to idzie dobrze.Po polozeniu dachy dalismy 1000zl a reszte juz na samym koncu >No i teraz budowa nam sie przedluza z powodu braku transzy wiec nie polecam takiego rozliczania jakie ci proponuje twoj kierownik ,Niegdy nie woadomo na jakie problemy sie natniesz podczas budowy

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/3238/#findComment-8677867

Witam

My placimy za calosc 1500zl ( no chyba ze beda duze problemy z budowlancami i masa przerogrk to dloiczy sobie 500zl ) ale poki co to idzie dobrze.Po polozeniu dachy dalismy 1000zl a reszte juz na samym koncu >No i teraz budowa nam sie przedluza z powodu braku transzy wiec nie polecam takiego rozliczania jakie ci proponuje twoj kierownik ,Niegdy nie woadomo na jakie problemy sie natniesz podczas budowy

A możesz dać mi namiary na maila [email protected]

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/3238/#findComment-8677866

Witam

A możesz dać mi namiary na maila [email protected]

jasne ze dam ale nie dzis bo mąz ma go wpisanego w komorke.Tyle ze my sie budujemy zupelnie w innej czesci szczecina (załom ) a pan kierownik jest z goleniowa wiec nie wiem czy bedzie zainteresowany dolujami( bo chyba tam jest budowa ???).Ale moze da ci namiary na kogos znajomego .

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/3238/#findComment-8677865