Tomek_Police 26.01.2011 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 "Realizuje" system na 1 wire - dwa kabelki i mozna sporo na tym zrobic. Troche info mozna dostac np tutaj : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?111634-opomiarowanie-domu Naprawde mozna za grosze (np rzedu 400 zl) zrobic wiecej niz oferuje jakis "inteligentny" dom za kilkanascie tysiecy. Pomiary temperatury, wilgotnosci, cisnienia, opomiarowanie licznikow gazu i pradu, sterowanie i wiele innych co tylko czlowiek wymysli. Sterowanie na jakims mini PC czy routerku (ja tak robie). Dostep przez internet czy GSM nawet. Fantom Znam 1-wire.... kurcze i faktycznie można to pięknie wykorzystać. Sample można otrzymać za free od Dallasa, więc najczęściej kończy się to tylko kosztami kabla i elementów do adaptera USB. Dzięki za nakierowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 26.01.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Dzisiaj porównywałem oferty paneli i desek pod kątem $ no i w sumie najdroższe panele są porównywalne z najtańszymi dechami, pozostaje poruszana przez Was kwestia przewodzenia. Z wieści gminnych to podobno dziś w nocy okradziono dwie budowy w Dobrej i w Dołujach.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 26.01.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 O kurcze - musze sie przejechac do siebie i zobaczyc co tam slychac na budowie. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 27.01.2011 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Pewnie rusztowania znowu komuś zginęły. Łapy bym poobcinał!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 27.01.2011 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Pewnie rusztowania znowu komuś zginęły. Łapy bym poobcinał!!! po co łapy, łeb od razu! jeszcze będę jako podatnik niedorajdę bez rąk utzrymywał.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 27.01.2011 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Dzisiaj porównywałem oferty paneli i desek pod kątem $ no i w sumie najdroższe panele są porównywalne z najtańszymi dechami, pozostaje poruszana przez Was kwestia przewodzenia. Z wieści gminnych to podobno dziś w nocy okradziono dwie budowy w Dobrej i w Dołujach. pzdr ja bym mimo wszystko wolał tańsze dechy niż droższe panele. Z panelami zawsze mi się kojarzy hałas jak się po nich chodzi i to, że strasznie latają po nich tzw. "koty" z kurzu (tylko mi nie piszcie, że to od niesprzątania! . Mam teraz w całym mieszkaniu parkiet a jednym pomieszczeniu panele i różnicę i widać i słychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 27.01.2011 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Co do drewna na podłogówce...Mam deskę 3 warstwową - KAHRS. Na podłogówce klejona do podłoża - tak zalecają i producenci i fachury z forum kładący podłogi (np jarekkur). Chodzi między innymi o wyeliminowanie poduszki powietrznej. Przed klejeniem wykonano także badanie wylewki, na wilgotność i zrywanie - jeśli się bierze firmę to jest to niezbędne w wypadku ew. reklamacji.Dechy są leciutko ciepłe. Obecnie drugi sezon - brak jakichkolwiek szpar itp. Aha, wybrałem olejowane na podłogówkę.W pomieszczeniach z kalafiorami mam pływającą z lakierem - tej samej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tcsmile 28.01.2011 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 Witam, jako że powoli zbliża się sezon budowlany... mam do sprzedania blaty szalunkowe na fundamenty pozbijane z desek grubości 2,5cm w elementy o wymiarach ok 4 m x 0,8m.Jak ktoś jest chętny to zapraszam na privpozdrawiamtcsmile Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meggys 30.01.2011 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Mam pytanko - gdzie kupić dobry EKOGROSZEK w okolicach Szczecina? I w jakieś cenie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meggys 30.01.2011 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 sorki... wysłało mi sie podwójnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafiks 31.01.2011 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 witam serdecznie wszystkich.Orientujecie sie ile biora kirownicy budowy w Szczecinie i okolicach.Jak najkorzystniej umówic sie z takim kierownikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 31.01.2011 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 witam serdecznie wszystkich.Orientujecie sie ile biora kirownicy budowy w Szczecinie i okolicach.Jak najkorzystniej umówic sie z takim kierownikiem? ok 3k PLN, najlepiej umówić się na zapłatę po etapach (np po 0, po stropie, po dachu itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 31.01.2011 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 kierownik 3 tyś ale za każdy etap, za stan surowy osobno i za pozostały etap osobno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 31.01.2011 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 witam serdecznie wszystkich.Orientujecie sie ile biora kirownicy budowy w Szczecinie i okolicach.Jak najkorzystniej umówic sie z takim kierownikiem? ja zapłaciłem 4 000 zł, po każdym etapie 1 000 zł, ale patrząc z perspektywy czasu to wybór kierownika budowy jest jedną z ważniejszych decyzji na której na prawdę nie warto oszczędzać kosztem jakości. Właśnie wróciłem z w-wy po kilku dniowym pobycie podczas którego odwiedziłem "budujących" się znajmomych, kurcze refleksje takie że nasze szczecińskie stawki budowlane są naprawdę z górnej półeczki, a nasze zarobki już nie koniecznie. Proszę Was o namiary na sprawdzonego i solidnego fachowca do skręcania mebli. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 31.01.2011 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 ....patrząc z perspektywy czasu to wybór kierownika budowy jest jedną z ważniejszych decyzji na której na prawdę nie warto oszczędzać kosztem jakości... Potwierdzam, nie warto brać kier.buda pierwszego z łapanki. Najlepiej spotkać się z kilkoma pogadać, popytać się o polecanych bo z nim trzeba będzie uzgadniać mnóstwo rzeczy i to właśnie on najlepiej doradzi przy budowie. Jak choćby charaktery nie będą współgrały to kiepsko będzie się budować, a inwestor w gąszczu sępów, i hien zginie. Budowa to dość ekscytująca przygoda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 31.01.2011 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 ja mam umówione 4.500 za SSO i mimo, że jeszcze nie jestem na etapie stropu to powtórzę po raz kolejny, że to najlepiej zainwestowane pieniądze! Raczej odradzałbym kierbudów, których polceają ekipy wykonawcze, bo taki kierbud dba raczej o ich interesy niż o inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 31.01.2011 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 mam do Was pytanko o bramże garażową - w którym momencie ją montowaliście - przed ocielpaniem budynku (razem z oknami ?), czy później, po ociepleniu? Gdzieś się nasłuchałem, że komuś podczas ocieplania poniszczyli bramę a ja najchętniej wstawiałbym razem z oknami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 31.01.2011 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 ...nasze szczecińskie stawki budowlane są naprawdę z górnej półeczki, a nasze zarobki już nie koniecznie. pzdr ...też już o tym słyszałem, że nasze ceny (albo to ile musimy płacić naszym fachowcom) przebiło już poziomy Wrocławia i Poznania, jeszcze tylko Warszawa jest trochę przed nami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 31.01.2011 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 mam do Was pytanko o bramże garażową - w którym momencie ją montowaliście - przed ocielpaniem budynku (razem z oknami ?), czy później, po ociepleniu? Gdzieś się nasłuchałem, że komuś podczas ocieplania poniszczyli bramę a ja najchętniej wstawiałbym razem z oknami. razem z oknami, przed ociepleniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 31.01.2011 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 razem z oknami, przed ociepleniem a tak przy okazji - jak robiłeś rozeznanie cenowe to na co się zdecydowałeś: Wiśnowski, Hörmann, Normstahl czy może jakaś inna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts